Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало је манифестацију „ДАН ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ СРПСКЕ“ на фарми „Јокић“ у Великој Илови код Прњавора. Ова манифестација је по први пут окупила органске произвођаче Републике Српске на којој се презентовао летак за потрошаче како да препознају органски производ на тржишту, а произвођаче информисало о листи регистрованих средстава за заштиту биља која су дозвољена у органској производњи.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Горан Бурсаћ истакао је да се задње двије године органска производња знатно ставила у фокус и да се број органских произвођача удвостручио. „Од стране министарства пружена је велика подршка како би ова производња имала могућност да се развија и напредује. У односу на прошлу годину, ове године је удвостручена линија подстицаја у финансијском смислу да би људима који се баве овим послом створили додатан мотив“, рекао је господин Бурсаћ.

“Захвалност ресорном министарству које је одабрало Прњавор и фарму „Јокић“ за обиљежавање ове манифестације. Породица Јокић кроз три генерације бави се пољопривредном производњом и прави су примјер одговорног и преданог приступа послу. Преко 5% укупне производње откупног млијека са наше Општине, произведено је на овој фарми. Развијајући свој властити бизнис, на прави начин развијају и нашу локалну заједницу”, ријечи су Дарка Томаша, начелника општине Прњавор.

 

Фарма „Јокић“ посједује 1500 квадрата за смјештај стоке, 70 хектара земљишта и 120 грла стоке, а њен власник Златко Јокић пољопривредом се бави још од 1980. године. „Већ 21 годину посједујемо цертификате за биљну производњу, а ове године смо укључили цертификацију сточарске производње и прераде, те се надамо да ћемо кроз двије године моћи да свој готови производ ставимо и на тржиште. Сљедеће што имамо у плану јесте производња сира“, рекао је власник фарме.

 

Циљ данашње манифестације јесте даље јачање органске производње, промоција произвођача и њихових производа и ово је јединствена прилика да се произвођачи међусобно упознају и повежу, размјене искуства, али и да се договоре за заједничке активности које се очекују у наредном периоду.