Данас је на ергели „Вучијак“ у Прњавору постављена савремена агрометеоролошка станица, у вриједности 100.000 КМ, коју је Хидрометеоролошком савезу Републике Српске донирала Јапанска влада.

Постављању станице присуствовао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Милан Гаврић, који је истакао да ће агрометеоролошка станица унаприједити рад општинских савјетодавних служби, те помоћи пољопривредницима.
Гаврић је истака да је на територији општине Прњавор у току и израда прогнозног модела и система упозоравања на поплаве.
„Становништво у сливу ријеке Укрине имаће унапријед дефинисану слику о потенцијалним нивоима водостаја и биће омогућено правовремено упозоравање становништва на евентуалне временске непогоде“ истакао је Гаврић.

Руководилац одсјека за агрометеорологију Хидрометеоролошког завода Републике Српске, Дејан Супић, каже да у Републици Српској до сада, осим у Прњавору, дониране су агрометеоролошке станице постављене у Слатини код Бања Луке, Црквини код Шамца и у Требињу, те да је у плану да се у наредних мјесец дана постави још једна станица и у Љубињу.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш, истиче да постављањем агрометеоролошке станице, након 45 година паузе, подаци из Прњавора поново ће се наћи у званичним извјештајима.

„Ови подаци за Прњавор мјерили су се у  периоду од 1955. до 1975. године. Прошле године је у склопу Средњошколског центра постављена једна мања станица која мјери температуру и влажност ваздуха, те сам обим падавина, а нова агрометеоролошка станица имати ће велики значај за наше пољопривреднике“, рекао је Томаш.

 

У наредном периоду, сви подаци са агрометеоролошке станице на ергели „Вучијак“ биће доступни на званичној интернет страници општине Прњавор.