Данас је на ергели „Вучијак“ у Прњавору постављена савремена агрометеоролошка станица, у вриједности 100.000 КМ, коју је Хидрометеоролошком савезу Републике Српске донирала Јапанска влада.

Постављању станице присуствовао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Милан Гаврић, који је истакао да ће агрометеоролошка станица унаприједити рад општинских савјетодавних служби, те помоћи пољопривредницима.
Гаврић је истака да је на територији општине Прњавор у току и израда прогнозног модела и система упозоравања на поплаве.
„Становништво у сливу ријеке Укрине имаће унапријед дефинисану слику о потенцијалним нивоима водостаја и биће омогућено правовремено упозоравање становништва на евентуалне временске непогоде“ истакао је Гаврић.

Руководилац одсјека за агрометеорологију Хидрометеоролошког завода Републике Српске, Дејан Супић, каже да у Републици Српској до сада, осим у Прњавору, дониране су агрометеоролошке станице постављене у Слатини код Бања Луке, Црквини код Шамца и у Требињу, те да је у плану да се у наредних мјесец дана постави још једна станица и у Љубињу.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш, истиче да постављањем агрометеоролошке станице, након 45 година паузе, подаци из Прњавора поново ће се наћи у званичним извјештајима.

„Ови подаци за Прњавор мјерили су се у  периоду од 1955. до 1975. године. Прошле године је у склопу Средњошколског центра постављена једна мања станица која мјери температуру и влажност ваздуха, те сам обим падавина, а нова агрометеоролошка станица имати ће велики значај за наше пољопривреднике“, рекао је Томаш.

 

У наредном периоду, сви подаци са агрометеоролошке станице на ергели „Вучијак“ биће доступни на званичној интернет страници општине Прњавор.

There are no comments yet.

Komentariši

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).