Централна манифестација Међународни дан породице одржана је ове године у Прњавору.

На манифестацији која је одржана у Центру за културу поред пригодног забавног програма који су припремили малишани из више дјечијих вртића са подручја општине Прњавор, била је постављена и изложба ликовних радова дјеце из предшколских установа широм Републике Српске на тему „Моја породица“.

Од преко 600 конкурисаних цртежа одабрана су и награђена три рада. Прву награду добила је Викторија Микић из Дјечијег вртића „Наша радост“ Прњавор,  другу Сергеј Маловић из Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, а трећу Лорена Стјепановић из Јавне предшколске установе „Мајке Југовић“ из Добоја.

Манифестацији је присуствовала и министар за породицу, омладину и спорт Републике Српске Соња Давидовић, која је овом приликом истакла да Влада Републике Српске и ресорно министарство кроз различите активности указује на значај породице и породичних вриједности и да се кроз заједничке активности стварају повољнији услови за живот свих породица у Српској.

„Циљ је да се млади људи подстичу да формирају породице у Српској без обзира на све потешкоће и изазове са којима се сусрећу, јер је жеља свих да се створи боља будућност за сву дјецу“, истакла је Давидовићева.

Прњавор, као локална заједница кроз бројне активности подстиче развој породице, нагласио је овом приликом начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

„Обезбјеђујемо једнократну новчану помоћ за треће и свако следеће рођено дијете, финансирамо још један покушај вантјелесне оплодње након што се исцрпе могућности код Фонда здравственог осигурања. Такође обезбјеђујемо и стипендије младим људима јер сматрамо да је то један од начина да их задржимо овдје, образујемо и покажемо да локална заједница води рачуна о њима“ , нагласио је Томаш.

У оквиру обиљежавања Међународног дана породице, ресорсно министарство  је за све општине у Српској обезбиједило саднице тзв. породичних стабала,  које су засадили начелници и градоначелници.

Међународни дан породице прогласиле су Уједињене нације 1993. године, а у свијету је први пут обиљежен 15. маја 1994. године.