Pedesetogodišnja Marina Soboljeva dopliva je prva do Časnog krsta na Bogojavljenskom plivanju organizovanom na rijeci Ukrini u Palačkovcima, opština Prnjavor.

Na ovogodišnjem plivanju učestvovalo je ukupno 18 plivača, od čega po prvi put i dvije žene. Soboljeva je rođena u Bjelorusiji, a u proteklih 30 godina živi u Prnjavoru.

U svojoj izjavi kaže da je današnjim plivanjem ispunila svoju  životnu želju. „Prvi put plivam na Bogojavljenje. Osjećaj je prelijep, želim to već dugo, ali evo sad mi se konačno ostvarila želja. Zahvalila bi se momcima koji su nam dali veliku prednost i priliku da jedna od nas dvije osvoji Časni krst“ rekla je Soboljeva.

Palačkovački sveštenik Mićo Gojković predvodio je molitvu i čin blagosiljanja rijeke Ukrine. „Voda je izvor života, predstavlja dio čovjekovih tjelesnih potreba, ali i duhovni preporod. Kada pijemo osvećenu vodu umivamo svoju dušu, čistimo se od grijeha i duhovno obnavljamo“ , kaže Gojković. On je podsjetio da se vjerni narod okupljao na molitvi na ovom lokalitetu i prije nego što je obnovljeno plivanje za Časni krst  o Bogojavljenju i u vrijeme velikih suša.

 

 

 

Pokrovitelj glavne nagrade  zlatnog dukata sa likom Svetog Jovana Krstitelja plivaču koji prvi dopliva do Časnog krsta i ove godine bila je opština Prnjavor. Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da je lokalna zajednica svih proteklih osam godina od obnove plivanja za Časni krst bila partner crkvenoj opštini Palačkovci u organizaciji ove manifestacije.

„Ovo je jedna od najljepših manifestacija u našoj opštini. Čestitke mjesnom sveštenstvu na dobroj organizaciji, ali i svim mladim ljudima koji su danas plivali. Po prvi put smo imali i dvije dame, a ono što nas posebno raduje jeste činjenica da iz godine u godinu imamo sve više učesnika kao i sugrađana koji prate plivanje“ , rekao je Tomaš.

SRNA, T.S.