Педесетогодишња Марина Собољева доплива је прва до Часног крста на Богојављенском пливању организованом на ријеци Укрини у Палачковцима, општина Прњавор.

На овогодишњем пливању учествовало је укупно 18 пливача, од чега по први пут и двије жене. Собољева је рођена у Бјелорусији, а у протеклих 30 година живи у Прњавору.

У својој изјави каже да је данашњим пливањем испунила своју  животну жељу. „Први пут пливам на Богојављење. Осјећај је прелијеп, желим то већ дуго, али ево сад ми се коначно остварила жеља. Захвалила би се момцима који су нам дали велику предност и прилику да једна од нас двије освоји Часни крст“ рекла је Собољева.

Палачковачки свештеник Мићо Гојковић предводио је молитву и чин благосиљања ријеке Укрине. „Вода је извор живота, представља дио човјекових тјелесних потреба, али и духовни препород. Када пијемо освећену воду умивамо своју душу, чистимо се од гријеха и духовно обнављамо“ , каже Гојковић. Он је подсјетио да се вјерни народ окупљао на молитви на овом локалитету и прије него што је обновљено пливање за Часни крст  о Богојављењу и у вријеме великих суша.

 

 

 

Покровитељ главне награде  златног дуката са ликом Светог Јована Крститеља пливачу који први доплива до Часног крста и ове године била је општина Прњавор. Начелник општине Дарко Томаш каже да је локална заједница свих протеклих осам година од обнове пливања за Часни крст била партнер црквеној општини Палачковци у организацији ове манифестације.

„Ово је једна од најљепших манифестација у нашој општини. Честитке мјесном свештенству на доброј организацији, али и свим младим људима који су данас пливали. По први пут смо имали и двије даме, а оно што нас посебно радује јесте чињеница да из године у годину имамо све више учесника као и суграђана који прате пливање“ , рекао је Томаш.

СРНА, Т.С.