Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz „Challange“ fonda u okviru prvog poziva za prijavu aplikacija koji je otvoren od 12.10.2022. godine.

Projekt „Challenge to Change 3.0“ je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3 miliona evra, koji finansira Švedska.

Projekt implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Za potencijalne aplikante na raspolaganju je budžet čiji je indikativni iznos oko 480 000,00 evra, a rok za dostavljanje aplikacija je srijeda 23. novembar 2022. godine do 16 sati.

U projektu „Challenge to Change 3.0“ prednost će imati inovativne projektne ideje u odnosu na projektne ideje koje sadrže samo kupovinu opreme, povećanje trenutne proizvodnje i zapošljavanje ljudi.

Maksimalne vrijednosti granta koje mogu biti dodijeljene kao sufinansiranje kroz „Challenge“ fonda iznose:

  • Za start-up biznise do 10.000 evra (registrovani privredni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost u periodu između 6 i 24 mjeseca od dana registracije do dana objavljivanja javnog poziva),
  • Za zrele privredne subjekte do 30.000 evra (registrovani privredni subjekti koja obavljaju registrovanu djelatnost duže od 24 mjeseca od dana registracije do dana objavljivanja javnog poziva).

Detaljne informacije u vezi projekta možete vidjeti OVDJE.