Општина Прњавор исплатила је јуче подстицаје за 494 пољопривредна произвођача са подручја ове локалне заједнице у укупном износу од 372.341 КМ, рекао је начелник општине Дарко Томаш.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је важно да је у посљедње четири године постигнуто да се подстицаји исплаћују у текућој години, без дискриминације по било којем основу.

“У ове четири године увели смо и неке нове мјере и подстицаје. Сва газдинства која се воде на младима животне доби испод 30 година и која се воде на женама имају, само по том основу, увећање подстицаја за 10 одсто. То увећање је остварило 45 жена и 23 млада пољопривредника”, навео је Томаш.

Томаш је напоменуо да је ове године први пут уведено да се младим инжењерима пољопривреде који су запослење нашли на својим газдинствима исплате посебне новчане накнаде у износу од 2.000 КМ, а то право остварило је шест пољопривредника.

Начелник општинског Одјељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство Мишо Вујић прецизирао је да је ово одјељење примило укупно 560 захтјева за подстицаје, од којих је за разне видове подстицаја поднесено 529 захтјева, а 31 се односи на процјену штете коју су на усјевима начиниле дивље животиње или пси луталице на сточном фонду.

Вујић је рекао да је 500 захтјева позитивно ријешено, 28 је одбачено јер не испуњавају прописане услове, док се 32 захтјева за товну јунад и тов свиња преносе у наредну годину.

Највише захтјева, укупно 188, поднесено је за музна грла, за шта је исплаћено 157.469 КМ.

“Подстицаји су у текућој години увећани у односу на ранији период до 30 одсто. У 2016. години подстицај за музна грла је био 65 КМ по грлу, а данас је то 87 КМ. Повећани су и максимални износи које једно пољопривредно газдинство може да оствари у текућој години – са 1.967 КМ у 2016. години на 2.884 КМ у овој години”, прецизирао је Вујић.

СРНА, Т.С.