Opština Prnjavor je za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini isplatila ukupno 555.000 KM, što je uvećanje u odnosu na plan za oko 28 odsto što se nikada nije desilo do sada, rekao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

On je nakon prijema za poljoprivrednike sa područja lokalne zajednice napomenuo da je danas za 392 poljoprivredna proizvođača isplaćeno 489.000 KM.

„U skladu sa trenutnom situacijom, svim problemima sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i stalnim poskupljenjima smatrali smo da je ispravno ovako postupiti i obezbijedili smo potrebna sredstva“ , pojasnio je Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u prošloj godini poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Prnjavor isplatilo kroz razne podsticaje 4.100.000 KM i da je za očekivati da u ovoj godini ona budu i veća.

„To bi sada trebalo da bude oko 4.300.000 KM što su sa 555.000 KM koje izdvaja opština sredstva koja u velikoj mjeri pomažu poljoprivrednim proizvođačima“ , rekao je on.

Tomaš kaže da lokalna zajednica izdvaja sredstva u skladu sa realnim mogućnostima, ali i ostaje otvorena za prijedloge poljoprivrednih proizvođača za druge vrste podsticaja.

Žarko Preradović iz Šarinaca više od četiri decenije bavi se pčelarstvom, a u njegovo gazdinstvo posjeduje i krave muzare.

Preradović kaže da je najveći problem održati selo, a da u kriznim vremenima  svaka marka podsticaja poljoprivrednicima dobro dođe, posebno za nabavku repromaterijala koji je jako skup.

I Perica Đumić, poljoprivrednik  iz Potočana, smatra da dolaze vremena u kojima će poljoprivreda sve više biti cijenjena. On je pohvalio odbornike u Skupštini opštine koji su podržali Program za poljoprivredu u kojem su predviđena značajna sredstva za dobrobit ove djelatnosti, ali i samog sela jer najveći broj stanovnika prnjavorske opštine bavi se upravo poljoprivrednom proizvodnjom.