Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej – stavrofor Duško Drinić kaže da, iako su prohujali vijekovi od smrti Svetog Save, njegov veliki duh i djelo žive i živjeće zauvijek u duši srpskog svetosavskog naroda.

Drinić je sinoć na Svetosavskoj akademiji u Centru za kulturu u Prnjavoru rekao da su stvaralački duh Svetog Save, njegova pronicljivost, mudrost i snalažljivost u najsloženijim prilikama postali stalno nasljeđe njegove crkve kroz vijekove.

On je napomenuo da crkva Božija danas živi i djeluje u jednom novom svijetu, obraća se čovjeku koji je pod uticajem savremene kulture lakih i jeftinih razonoda i privlačnih potrošnih dobara, ali u kojem je ostala neizmijenjena istina o čovjeku, smislu i cilju njegovog života.

“Zato neka nas vjera Svetog Save duhovno jača da bismo mogli kao Savin narod proći kroz mnoga iskušenja i pobijediti ih. Neka nas ljubav njegova zbliži i združi da bismo bili jači i otporniji, a iznad svega i prije svega da se svi stavimo pod zaštitu i okrilje njegove svete srpske narodne pravoslavne crkve, dobre i brižne majke i osvjedočenog prijatelja našeg naroda”, istakao je sveštenik Drinić.

Prigodnu besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi govorio je učenik Gimnazije Danilo Božunović.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su Srpsko crkveno pjevačko društvo “Sveti Georgije”, dječiji hor i članovi Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”, učenici Gimnazije, Centra srednjih škola “Ivo Andrić” i Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić”.

Svetosavsku akademiju organizovali su SPKD “Prosvjeta”, Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Centar za kulturu.

SRNA, T.S.