Архијерејски намјесник прњаворски протојереј – ставрофор Душко Дринић каже да, иако су прохујали вијекови од смрти Светог Саве, његов велики дух и дјело живе и живјеће заувијек у души српског светосавског народа.

Дринић је синоћ на Светосавској академији у Центру за културу у Прњавору рекао да су стваралачки дух Светог Саве, његова проницљивост, мудрост и сналажљивост у најсложенијим приликама постали стално насљеђе његове цркве кроз вијекове.

Он је напоменуо да црква Божија данас живи и дјелује у једном новом свијету, обраћа се човјеку који је под утицајем савремене културе лаких и јефтиних разонода и привлачних потрошних добара, али у којем је остала неизмијењена истина о човјеку, смислу и циљу његовог живота.

“Зато нека нас вјера Светог Саве духовно јача да бисмо могли као Савин народ проћи кроз многа искушења и побиједити их. Нека нас љубав његова зближи и здружи да бисмо били јачи и отпорнији, а изнад свега и прије свега да се сви ставимо под заштиту и окриље његове свете српске народне православне цркве, добре и брижне мајке и освједоченог пријатеља нашег народа”, истакао је свештеник Дринић.

Пригодну бесједу о првом српском светитељу и просвјетитељу Светом Сави говорио је ученик Гимназије Данило Божуновић.

У програму Светосавске академије учествовали су Српско црквено пјевачко друштво “Свети Георгије”, дјечији хор и чланови Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета”, ученици Гимназије, Центра средњих школа “Иво Андрић” и Школе за основно и средње музичко образовање “Константин Бабић”.

Светосавску академију организовали су СПКД “Просвјета”, Српска православна црквена општина Прњавор и Центар за културу.

СРНА, Т.С.