Амбасада Пољске у Сарајеву већ годинама добро сарађује и одржава пријатељске везе са општином Прњавор, која је мултиетничка и веома отворена средина, рекла је конзул Пољске у БиХ Агата Грабска.

Она је данас у Прњавору изјавила да Амбасада Пољске финансијски и материјално подржава пољска удружења која активно дјелују на подручју ове локалне заједнице.

Грабска је, у име амбасадора Републике Пољске у БиХ Андржеја Кравчика, присуствовала научној конференцији Пољака у БиХ “70 година од повратка Пољака из Босне”.

На конференцији коју су организовали представници пољског Болеславјеца, побратимског града општине Прњавор, о пројекту јачања културног идентитета пољске заједнице у БиХ говорили су Томаш Лис, доктор историје Универизитета Миколаја Коперника у Торуњу, Јан Бујак, аутор серије књига “Галцијани и Срби”, и професор Милош Мишковић, добитник ордена “Бене Мерито” за промоцију Пољске у свијету.

Конференција је финансирана у оквиру дјеловања Сената Републике Пољске за пољску дијаспору.

Начелник одјељења за промовисање града Болеславјец, Томаш Габржек, подсјетио је да је Прњавор један од десет и уједно најстарији партнерски град са Болеславјецом.

“Са Прњавором одржавамо најбоље односе и сарадњу. То нису само састанци општинских руководстава већ и сарадња обичних људи”, рекао је Габржек.

Он је изразио жељу да се сарадња у будућности заснива на размјени ученика, али и међусобној посјети старијих грађана.

 Са представницима Болеславјеца начелник општине Прњавор Синиша Гатарић је у градском парку засадио ‘дрво пријатељства’.

Гатарић је прецизирао да је ријеч о липи, која представља симбол славенства.

“Све ове активности представљају увод у сутрашњи Фестивал националних мањина, који је за Прњавор од изузетног значаја. Том манифестацијом наша општина показује своје богатство везано за развој културе на овим просторима, у чему су учествовали бројни народи, створили културну и животну специфичност”, рекао је Гатарић.

Он каже да се Прњавор, када се ради о мултиетичности и мултикултуралности, може сврстати међу водеће средине.

Данашњим активностима које су у Прњавору организовали Пољаци из Болеславјеца присуствовала је и Халина Вањак, начелник Удружења реемиграната из Пољске, њихових потомака и пријатеља.

Вањак каже да је доста Пољака везано за Прњавор, да по неколико пута годишње долазе у овај крајишки град да посјете родбину или гробове својих предака.

“Пријатељство и дружење су за нас најважнији. Желимо да добро упознамо своју историју, културу и традицију и пренесемо их на млађе генерације”, рекла је она.

У Центру за културу одржан је и културно-умјетнички програм у којем су наступили фолклорна група “Млади Болеславјец”, хор Удружења реемиграната из БиХ и њихових потомака и оркестар “Дета” из Болеславјеца, те представљени специјалитети пољске кухиње, региона Доњи Шлонск.

У Прњавору ће сутра бити одржан Седми фестивал националних мањина “Мала Европа”.

СРНА /Т.С/