Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је  јуче у Прњавору да Српска подржава дјеловање националних мањина кроз савезе, удружења и клубове, те гаји и његује слободу за све без обзира на вјеру и нацију.

Додик, који је у Прњавору присуствовао 9. Фестивалу националних мањина “Мала Европа”, рекао је да ће се и даље радити на томе да се статус организација националних мањина побољша у оквиру онога што су права људи у Српској, односно једнаких права за све.

“У том погледу апсолутно поштујемо његовање културе коју они упражњавају кроз окупљање у клубове и друштва. Прњавор је синоним за значајан број удружења која представљају националне мањине и природно је да се једна оваква манифестација одржи у овој локалној заједници”, рекао је предсједник Српске.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је намјера одржавања фестивала од почетка била да се промовише култура, баштина и све оно што ова општина заиста јесте.

“Увјерен сам да смо прави примјер у Републици Српској и да на најбољи начин показујемо како се сложно живи у некој локаној заједници”, рекао је Томаш.

Он је захвалио републичким нивоима власти, а прије свега предсједнику Додику јер је на његову иницијативу још 2007. године Савез националних мањина добио статус од јавног интереса, а одмах следеће године је кроз закон обезбијеђено да представник националних мањина има сигурно мјесто у локалним парламентима.

Томаш је изразио увјерење да ће Прњавор заједно са Савезом националних мањина наставити градити добре међусобне односе, што ће допринијети и развоју општине, али и Републике Српске.

Фестивалу националних мањина на којем су удружења која дјелују на подручју ове општине приказала игру, плес и традиционална јела карактеристична за земље из којих потичу присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Према подацима општинске администрације на подручју Прњавора живи 13 националних мањина, од којих је најбројнија Украјинска.

СРНА