У просторијама Општине Прњавор данас је организована подјела средстава за уџбенике ученицима ромске националности. Према званичним подацима, шесторо дјеце из реда ромске популације похађа основну и средњу школу у Прњавору, док на подручју наше општине, према посљедњем попису, живи укупно 38 припадника ове националне мањине.

Представник Удружења Рома општине Прњавор Гордана Мирковић захвалила се начелнику Дарки Томашу на издвојеним средствима, као и на доброј сарадњи у протеклом периоду.

“Средства за уџбенике значе много ученицима ромске националности, као и родитељима који су већином незапослени”, изјавила је Мирковићева.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер истакао је да ромска заједница у Прњавору, за разлику од оних  у другим општинама, може бити задовољна својим положајем.

“Према мојим информацијама, свим припадницима ромске популације у Прњавору ријешено је стамбено питање, што је била њихова основна потреба”, истакао је Ровер и додао да ће основни циљ у наредном периоду бити рјешавање проблема незапослености Рома.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш захвалио се Савезу националних мањина Републике Српске који је у ранијем периоду био иницијатор ове идеје.

“Задовољство нам је да се дјеца из реда ромске популације школују, а посебно ми је драго то што ове године имамо и студента из реда ове националне мањине”, изјавио је Томаш, нагласивши да ће Општина Прњавор наћи начина да му помогне у току његовог факултетског образовања.