Načelnik opštine, Darko Tomaš organizovao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja građana oboljelih od dijabetesa “Diabet No1” sa kojima je dogovorio nastavak podrške koji se ogleda u refundiranju troškova za nabavku senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi za sve sugrađane starije od 18 godina.

U toku prošle godine 14 Prnjavorčana registrovano je za pomoć u nabavci senzora, a starosna granica je bila do 30 godina.

„Prošle godine cijena senzora je bila 160,00 KM, ove je 260,00 KM, ali mi ćemo obezbijediti i taj iznos za sve za koje troškove ne bude snosio Fond zdravstvenog osiguranja Srpske“, istakao je Tomaš.

On je napomenuo da su trenutna saznanja da će Fond od ovog mjeseca početi sa refundiranjem nabavke senzora za svu djecu do 18 godina.

Tomaš je podsjetio da je Prnjavor jedna od prvih lokalnih zajednica koja je podržala Udruženje “Diabet No1” i uputio poziv svim načelnicima i gradonačelnicima da se pridruže projektu i pomognu svojim sugrađanima.

„Mi smo to radili proteklih godinu dana, bila je to jedna od naših boljih aktivnosti i odluka. Važno je što mladi koji boluju od dijabetesa ne kriju problem već o njemu otvoreno govore“ , rekao je on.

Predsjednik Udruženja, Jelena Škrbić Radić rekla je u izjavi novinarima da je opština Prnjavor pouzdana adresa na koju se uvijek mogu javiti i dobiti pomoć zbog čega može biti primjer drugima kako se vodi briga o oboljelima i pružaju pomoć i podrška onima kojima je potrebno, a posebno djeci i mladima.

Ona je napomenula da je senzor kontinuirani mjerač glukoze koji upozorava ukoliko dođe do promjena u organizmu oboljelih, a posebno je značajna njegova primjena kod osoba koje nivo šećera u krvi moraju mjeriti osam do 15 puta dnevno.

Sastanku sa načelnikom Tomašem prisustvovao je i Jovan Cvijanović koji je napomenuo da je danas dogovorena saradnja sa opštinom Prnjavor na realizaciji projekta  obuke o dijabetesu u okviru kojeg će predstavnici Udruženja posjetiti osnovne i srednje škole i dječije vrtiće  gdje će nastavnicima i vaspitačima održati predavanje o samoj bolesti, odnosu prema djeci sa dijabetesom i radu s njima, kao i postupcima u slučaju da nastanu zdravstvene komplikacije.

„Većina njih nema dovoljno saznanja o ovoj bolesti i zato je veoma važno da svi mnogo više znamo šta je dijabetes, kako ga prepoznati i liječiti“ , kaže Cvijanović.

Opština Prnjavor jedina je lokalna zajednica koja je podržala održavanje prvog kampa mladih lidera sa dijabetesom u BiH, održanog u decembru 2022. godine u Hajdučkim Vodama u Tesliću.

Udruženje građana oboljelih od dijabetesa “Diabet No1” ima oko 200 članova.

Srna T.S.