Delegacija Udruženja Poljaka “Boleslavjec” iz Prnjavora od sutra do 4.jula boraviće u pobratimskom gradu Boleslavjecu u Poljskoj.

Koordinator projekta Tomislav Durtka kaže da je cijeli projekat urađen u saradnji sa Udruženjem „Reemigranti iz Bosne“ iz Boleslavjeca, a sponzorisan od strane Vlade Poljske.

Durtka kaže da je u okviru posjete planirano održavanje kolonije jezika, kao i škola folklora za djecu iz Udruženja Poljaka ”Boleslavjec” iz Prnjavora, koja će zajedno sa roditeljima boraviti u Poljskoj.

U posjetu ide i multietnički orkestar Mala Evropa koji će svirati i pjevati pjesme sa našeg prostora rado prihvaćene i slušane u pobratimskom gradu. U okviru tradicionalne kulturne razmjene između Prnjavora i Boleslavjeca sa nama idu i istaknuti prnjavorski slikari Ivan Nešić i Zlatko Milijević koji će se predstaviti poljskoj publici“ , precizirao je Durtka.

Iz opštine Prnjavor  u Boleslavjec putuje i četvoročlana delegacija ove lokalne zajednice koju će predvoditi predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić.

Oni će 29. i 30 . juna prisustvovati Festivalu Evropske kulture.

Tradiciju dobrih odnosa Prnjavor i Boleslavjec njeguju još od 1974. godine kada je prvi put potpisan sporazum o saradnji, a obnovljen 1988. i 2006. godine.