Dejana Vasić, Milica Jovljević i Milan Palikuća dobili su ovogodišnju studentsku nagradu opštine Prnjavor od po 5.000 KM, a njih troje je sa još sedam studenata sa područja ove opštine nagrađeno i zajedničkim putovanjem na Jahorinu.

Nagradno putovanje dobili su Slađana Savković, Svjetlana Topić, Marina Nikolić, Gavrilo Milanović, Stefan Stakić, Slaven Petković i David Jokić.

Prijem za najbolje studente upriličio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je izrazio zadovoljstvo što se četvrtu godinu nastavlja ovaj vid promocije najuspješnijih studenata.

“Ovih 10 mladih ljudi su budućnost, ne samo opštine Prnjavor, nego i Republike Srpske. Osmislili smo nagradu da se, prije svega, istaknu i pohvale njihovi rezultati, da ih okupimo na jednom mjestu, upriličimo druženje kroz turističko putovanje”, rekao je Tomaš u izjavi novinarima.

Tomaš je dodao da se na ovaj način posebno rangira troje najboljih sa prosjekom ocjena iznad 9,50 na javnoj viskoškolskoj ustanovi.

“Kod rangiranja se ne uzima samo trenutni rezultat na faktultetu, nego postignuti kontinuitet tokom školovanja u osnovnoj i srednjoj školi. Uvjeren sam da su i oni prepoznali ovaj vid nagrade kao afirmaciju, a mi moramo uraditi sve da ih zadržimo jer oni mogu dati najveći doprinos razvoju lokalne zajednice”, naglasio je Tomaš.

On je podsjetio da opština Prnjavor u toku godine isplaćuje 10 stipendija u iznosu od po 100 KM, kao i da je na poslednjem zasjedanju Skupštine opštine izmijenjena odluka o dodjeli stipendija učenicima i studentima, po kojoj će od sada i učenici srednjih škola koji imaju prosjek ocjena 5,0 dobijati stipendiju iz opštinskog budžeta.

“Naša procjena je da takvih učenika ima 45 na području opštine, i smatramo da i njima trebamo dati podršku”, rekao je Tomaš i izrazio uvjerenje da će se u narednim godinama proširiti obuhvat nagrađenih učenika i studenata.

Student Kineskog i engleskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Milan Palikuća kaže da je lijepo kada se prepoznaju i vrednuju uloženi trud i rad, dok student Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Dejana Vasić smatra da su nagrade kakve je uvela opština Prnjavor odličan podsticaj studentima da rade i ulažu u svoje obrazovanje.

SRNA, T.S.