Дејана Васић, Милица Јовљевић и Милан Паликућа добили су овогодишњу студентску награду општине Прњавор од по 5.000 КМ, а њих троје је са још седам студената са подручја ове општине награђено и заједничким путовањем на Јахорину.

Наградно путовање добили су Слађана Савковић, Свјетлана Топић, Марина Николић, Гаврило Милановић, Стефан Стакић, Славен Петковић и Давид Јокић.

Пријем за најбоље студенте уприличио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је изразио задовољство што се четврту годину наставља овај вид промоције најуспјешнијих студената.

“Ових 10 младих људи су будућност, не само општине Прњавор, него и Републике Српске. Осмислили смо награду да се, прије свега, истакну и похвале њихови резултати, да их окупимо на једном мјесту, уприличимо дружење кроз туристичко путовање”, рекао је Томаш у изјави новинарима.

Томаш је додао да се на овај начин посебно рангира троје најбољих са просјеком оцјена изнад 9,50 на јавној вискошколској установи.

“Код рангирања се не узима само тренутни резултат на фактултету, него постигнути континуитет током школовања у основној и средњој школи. Увјерен сам да су и они препознали овај вид награде као афирмацију, а ми морамо урадити све да их задржимо јер они могу дати највећи допринос развоју локалне заједнице”, нагласио је Томаш.

Он је подсјетио да општина Прњавор у току године исплаћује 10 стипендија у износу од по 100 КМ, као и да је на последњем засједању Скупштине општине измијењена одлука о додјели стипендија ученицима и студентима, по којој ће од сада и ученици средњих школа који имају просјек оцјена 5,0 добијати стипендију из општинског буџета.

“Наша процјена је да таквих ученика има 45 на подручју општине, и сматрамо да и њима требамо дати подршку”, рекао је Томаш и изразио увјерење да ће се у наредним годинама проширити обухват награђених ученика и студената.

Студент Кинеског и енглеског језика на Универзитету у Источном Сарајеву Милан Паликућа каже да је лијепо када се препознају и вреднују уложени труд и рад, док студент Природно-математичког факултета у Бањалуци Дејана Васић сматра да су награде какве је увела општина Прњавор одличан подстицај студентима да раде и улажу у своје образовање.

СРНА, Т.С.