Свечано отварање посљедње преостале дионице аутопута Бања Лука – Прњавор заказано је за данас, 2. октобар у 11:00 часова у мјесту Друговићи, чиме је у потпуности завршена изградња аутопута Бања Лука – Добој.

Током радова на изградњи ове дионице примјењена су бројна напредна технолошка рјешења уз коришћење врхунске савремене механизације, а дионица је дуга преко 35 километара. Инвеститор радова је ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, а извођач радова је заједничко предузетништво „Интеграл инжењеринг и Гранит“.

 

 

 

На дионици ауто пута Бања Лука – Прњавор сложени хидрографски и топографски услови захтијевали су пројектовање великог броја инжењерских објеката и конструкција – мостова, конструкција за заштиту косина и једног вјештачког тунела. Дионица аутопута између Прњавора и Добоја у дужини преко 36 километара пуштена је у саобраћај 11.9.2016. године, док је 01.10.2017. године у саобраћај пуштена и поддионица од петље „Маховљани“ до села Друговићи у дужини од 10 километара.

 

 

Из ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ најавили су, да ће кориштење аутопута наредних неколико седмица бити бесплатно, како би се возачи упознали са дионицом, те препознали квалитете и предности које нуди ова савремена саобраћајница по питању брзине и безбједност.

 

Отварање аутопута Бања Лука – Добој, општини Прњавор даје велику развојну шансу, нарочито у пословно – туристичкој зони која се налази на излазној траси са аутопута. Зона обухвата 120 грађевинских плацева по 10.000 квадрата, а инвеститори могу већ сада по веома повољним условима доћи у посјед плацева и градити производне и друге капацитете. У Општинској управи општине Прњавор интензивно се ради на стварању нових услова пословања. Утврђен је концепт развоја, унапређења привреде, производње и запошљавања, те усвојени важни регулациони планови, којима је обухваћена траса аутопута.

(извор/фото: Независне новине)