U Republici Srpskoj, prema statističkim podacima, u prvih osam mjeseci ove godine 11 odsto manje je saobraćajnih  udesa u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj poginulih lica smanjen sa 86 na 82, rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić.

Trninić, koji je danas u Prnjavoru prisustvovao  manifestaciji „Dan bezbjednosti u saobraćaju“ , napominje da statistika jeste povoljnija, ali da se još uvijek ne možemo biti zadovoljni jer nije postignut cilj koji su nadležne institucije u oblasti saobraćaja sebi zadali Strategijom za bezbjednost saobraćaja.

„Sve dok imamo i jednog stradalog ne možemo bit zadovoljni. U ministarstvu provodimo niz aktivnosti, Auto – moto savez  Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske sprovode edukativne i preventivne aktivnosti, a u saradnji sa MUP-om provodimo i represivne aktivnosti koje daju rezultate“, rekao je ministar Trninić.

On je podsjetio da kroz  Prnjavor prolazi dionica auto – puta od Banjaluke do Doboja, čija je ukupna vrijednost oko 402 miliona evra, čijom je izgradnjom opština Prnjavor dobila i 12 kilometar lokalnih puteva, kao i 7 kilometara regionalnih i magistralnih puteva.

„Prnjavor je dobio i kružnu raskrsnicu na ulazu u grad,  a planiramo početak još jedne kružne raskrsnice na Vijaci čije će vrijednost biti oko 800.000 KM. Ove godine, u redovno održavanje puteva kroz Prnjavor, uloženo je oko 530.000 KM“, kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske .

Ministar Trninić napominje da sve to uz modernizciju i unapređenje saobraćajnica utiče i na poboljšanje u bezbjednosti saobraćaja.

„Mi ćemo nastaviti sa takvim djelovanjem, posebno u sredinama kakav je Prnjavor koji pokazuje izuzetno veliku aktivnost u tom pravcu“, istakao je Trninić.

Generalni sekretar AMS Republike Srpske, Ranko Babić kaže da nije najveći problem ne poznavanje pravila koliko njihovo nepoštovanje.

„Nažalost još uvijek nismo došli do tog nivoa kakav je u drugim zemljama svijeta, da se saobraćajni propisi poštuju u više od 95 odsto.  Mi smo na jako niskom nivou i to je ono na čemu moramo svi zajedno raditi, počevši od najmlađih do roditelja, vaspitača, učitelja, medija, javnih ličnosti, svih koji mogu na bilo kakav način da se uključe u ovakve akcije, da sačuvamo živote“ rekao je Babić.

On kaže da cilj manifestacija kakva je „Dan bezbjednosti u saobraćaju“ jeste da se djeca od najmanjeg uzrasta školuju da budu pravi, dobri učesnici u saobraćaju, da znaju sva pravila ponašanja.

„Danas smo u Prnjavoru sa svim onim čime Republika Srpska raspolaže kada su u pitanju simulatori koji pokazuju kako izgleda kada se u toku vožnje ne koristi sigurnosni pojas, kada se priča mobilnim telefonom, kada se vozilo prevrće. Svi ti simulatorni na neki način pripremaju naše buduće vozače na ono što im se u vožnji može dogoditi“, pojasnio je Babić.

Današnjoj manifestaciji u Prnjavoru prisustvovao je i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović, koji kaže da je cilj ovakvih događaja da se ukaže na stradanja u saobraćaju i na mogućnosti kako da se smanji broj saobraćajnih nezgoda i njihove posljedice.

„Djecu moramo učiti kako da budu bezbjedna u saobraćaju, ali i mi odrasli sa svoje strane moramo preduzimati mjere da nam djeca budu bezbjedna“ , rekao je Radović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je u ovoj lokalnoj zajednici u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja u toku projekat postavljanja potapajućih stubića u glavnoj gradskoj ulici čija je vrijednost 45.000 KM.

„Svi u Prnjavoru znaju da je Ulica Svetog Save u Prnjavoru u poslednjih pedesetak godina od 17 časova pješačka zona, zatvorena za saobraćaj, ali se to često nije poštovalo. Zato smo se odlučili na postavljanje potapajućih stubića koji će biti i fizička barijera da se saobraćaj odvija u pomenuto vrijeme“ , rekao je Tomaš.

U organizaciji današnje manifestacije učestvovala je i kompanije „M:tel“. Portparol Milica Kondić kaže da je „M:tel“ kao društveno odgovornoj kompaniji važno da se priključi akcijama koje imaju za cilj dobrobit svih građana, da se djeluje preventivno i edukativno,  posebno kada je riječ o djeci.

U  manifestaciji „Dan bezbjednosti saobraćaja u Prnjavoru“ uz animatore učestvovala su djeca iz predškolskih ustanova, kao i učenici gradskih osnovnih škola. (Srna)