У Републици Српској, према статистичким подацима, у првих осам мјесеци ове године 11 одсто мање је саобраћајних  удеса у односу на исти период прошле године, док је број погинулих лица смањен са 86 на 82, рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић.

Трнинић, који је данас у Прњавору присуствовао  манифестацији „Дан безбједности у саобраћају“ , напомиње да статистика јесте повољнија, али да се још увијек не можемо бити задовољни јер није постигнут циљ који су надлежне институције у области саобраћаја себи задали Стратегијом за безбједност саобраћаја.

„Све док имамо и једног страдалог не можемо бит задовољни. У министарству проводимо низ активности, Ауто – мото савез  Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске спроводе едукативне и превентивне активности, а у сарадњи са МУП-ом проводимо и репресивне активности које дају резултате“, рекао је министар Трнинић.

Он је подсјетио да кроз  Прњавор пролази дионица ауто – пута од Бањалуке до Добоја, чија је укупна вриједност око 402 милиона евра, чијом је изградњом општина Прњавор добила и 12 километар локалних путева, као и 7 километара регионалних и магистралних путева.

„Прњавор је добио и кружну раскрсницу на улазу у град,  а планирамо почетак још једне кружне раскрснице на Вијаци чије ће вриједност бити око 800.000 КМ. Ове године, у редовно одржавање путева кроз Прњавор, уложено је око 530.000 КМ“, каже министар саобраћаја и веза Републике Српске .

Министар Трнинић напомиње да све то уз модернизцију и унапређење саобраћајница утиче и на побољшање у безбједности саобраћаја.

„Ми ћемо наставити са таквим дјеловањем, посебно у срединама какав је Прњавор који показује изузетно велику активност у том правцу“, истакао је Трнинић.

Генерални секретар АМС Републике Српске, Ранко Бабић каже да није највећи проблем не познавање правила колико њихово непоштовање.

„Нажалост још увијек нисмо дошли до тог нивоа какав је у другим земљама свијета, да се саобраћајни прописи поштују у више од 95 одсто.  Ми смо на јако ниском нивоу и то је оно на чему морамо сви заједно радити, почевши од најмлађих до родитеља, васпитача, учитеља, медија, јавних личности, свих који могу на било какав начин да се укључе у овакве акције, да сачувамо животе“ рекао је Бабић.

Он каже да циљ манифестација каква је „Дан безбједности у саобраћају“ јесте да се дјеца од најмањег узраста школују да буду прави, добри учесници у саобраћају, да знају сва правила понашања.

„Данас смо у Прњавору са свим оним чиме Република Српска располаже када су у питању симулатори који показују како изгледа када се у току вожње не користи сигурносни појас, када се прича мобилним телефоном, када се возило преврће. Сви ти симулаторни на неки начин припремају наше будуће возаче на оно што им се у вожњи може догодити“, појаснио је Бабић.

Данашњој манифестацији у Прњавору присуствовао је и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић, који каже да је циљ оваквих догађаја да се укаже на страдања у саобраћају и на могућности како да се смањи број саобраћајних незгода и њихове посљедице.

„Дјецу морамо учити како да буду безбједна у саобраћају, али и ми одрасли са своје стране морамо предузимати мјере да нам дјеца буду безбједна“ , рекао је Радовић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је у овој локалној заједници у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја у току пројекат постављања потапајућих стубића у главној градској улици чија је вриједност 45.000 КМ.

„Сви у Прњавору знају да је Улица Светог Саве у Прњавору у последњих педесетак година од 17 часова пјешачка зона, затворена за саобраћај, али се то често није поштовало. Зато смо се одлучили на постављање потапајућих стубића који ће бити и физичка баријера да се саобраћај одвија у поменуто вријеме“ , рекао је Томаш.

У организацији данашње манифестације учествовала је и компаније „M:tel“. Портпарол Милица Кондић каже да је „M:tel“ као друштвено одговорној компанији важно да се прикључи акцијама које имају за циљ добробит свих грађана, да се дјелује превентивно и едукативно,  посебно када је ријеч о дјеци.

У  манифестацији „Дан безбједности саобраћаја у Прњавору“ уз аниматоре учествовала су дјеца из предшколских установа, као и ученици градских основних школа. (Срна)