Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović tokom posjete Domu zdravlja u Prnjavoru, u kojem je počela prva faza realizacije projekta energetske efikasnosti ukupne vrijednosti oko 800.000 KM, rekla je da se ovakvim projektima u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske prave bolji uslovi za život građana.

Cvijanovićeva je istakla da će projekat u Prnjavoru, koji je pokrenut na njenu inicijativu, biti od koristi pacijentima, ali i zdravstvenim radnicima koji su u prethodnom periodu usljed virusa korona podnijeli veliki teret.

“Treba da se pridržavamo propisanih pravila, da poštujemo donesene mjere kako bismo zaštitili naš zdravstveni sektor i zdravstvene radnike. Slom zdravstvenog sistema značio bi da veliki broj zdravstvenih radnika bude zaražen, bolestan, a posebno bi značilo preveliki priliv pacijenata i onda bi se na nehuman način moralo pristupati, jer ako nemate dovoljno kapaciteta, smještaja i mogućnosti da pomognete, bojim se da bi mnogi bili ljekarski nezbrinuti”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je najavila da će u krugu Doma zdravlja u Prnjavoru u narednom periodu biti urađena sanacija još nekih objekata kako bi sve službe raspoređene po različitim zgradama imale uslove za rad.

Cvijanovićeva kaže da Prnjavor nije izuzetak i da je Republika Srpska veliko gradilište, što raduje uprkos ovim teškim i izazovnim vremenima.

“Da bismo uspjeli i kako bismo ušli u druge faze razvoja moramo se zaštiti. Kada je skoro cijeli svijet na koljenima, države se zaključavaju, mi smo odlučili da to za sada ne radimo, pustili smo ponovo da se u školama odvija nastavni proces, škole su otvorene, rade ugostiteljski objekti, u suštini fabrike rade. Da bismo to očuvali i ekonomski preživjeli moramo slušati epidemiološke stručnjake i raditi ono što nam kažu”, poručila je predsjednik Srpske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se sanacija Doma zdravlja u Prnjavoru radi na inicijativu predsjednika Srpske jer je riječ o objektu koji zaslužuje sanaciju, a s druge strane važno je da se fosilna goriva zamijene obnovljivim izvorima jer je nedopustivo u 21. vijeku da se ugalj koristi kao energent.

“Ovo je još jedna u nizu investicija koje finansira Vlada Republike Srpske, naše ministarstvo implementira, a predsjednica nam je pomogla da se obezbijede i kreditna i bespovratna sredstva kako bismo sanirali više od 40 objekata širom Republike Srpske”, izjavila je Golićeva.

Ona je napomenula da će se investicija na više od 2.500 metara kvadratnih površine koju treba obnoviti i sanirati odvijati u dvije faze.

“Prva faza vrijedna više od 500.000 KM podrazumijeva obnovu krova, termičku izolaciju, a u drugoj fazi vrijednosti oko 300.000 KM uradiće se zamjena kotlovnice i preći sa fosilnih na obnovljive izvore grijanja”, precizirala je Golićeva.

Ona je podsjetila da je uz dobru saradnju opštinske i republičke vlasti prije nekoliko godina zajednički urađen i projekat energetske efikasnosti u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” koji je koštao oko 700.000 KM.

“Samo iz ovog projekta u Prnjavoru je uloženo je više od 1.500.000 KM, što pokazuje koliko je bitna saradnja lokalne zajednice, Vlade i rukovodstva Republike Srpske kako bi svi projekti širom Republike Srpske, u svim lokalnim zajednicama, mogli biti realizovani. Sve radimo u korist građana”, rekla je Golićeva.

Ona je najavila da bi sanacija Doma zdravlja u Prnjavoru trebalo da bude završena krajem januara naredne godine ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da će završetkom ovog projekta biti stvoreni bolji uslovi, kako za zaposlene, tako i za pacijente.

On je podsjetio da je u protekle četiri godine u Prnjavor kroz razne projekte uloženo više od 10,5 miliona KM pomoći republičkih institucija.

“Prnjavor je odličan primjer saradnje lokalne i republičke vlasti, a pomoć republičkih vlasti vidljiva je na svakom koraku. Zahvalio bih na pomoći ministrima Golićevoj i /ministru za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatnu/ Klokiću, a posebno predsjedniku Srpske Željki Cvijanović bez čije podrške i pomoći sigurno ne bismo bili u prilici da realizujemo mnoge od projekata”, rekao je Tomaš.

Izvođač radova je preduzeće “Koto” iz Beograda.

SRNA, T.S.