Бањалучки муфтија Нусрет Абдибеговић посјетио је данас општину Прњавор гдје је у разговару са начелником општине Дарком Томашем истакао да је бошњачка заједница у Прњавору респектабилна, а да овај град показује велику ширину и значајну експанзију у међунационалним односима.

Муфтија Абдибеговић је рекао да га радује да људи који желе да раде могу да се запосле и раде, а они који се школују имају стипендије и подршку локалне власти.

“Чини ми се да Бошњаци у Прњавору живе слободно, организовани су и захвални смо за све што за њих раде структуре општине, као и Републике Српске, свима који пружају подршку људима без обзира на националну припадност. Такав начин пословања и брига о вјерским заједницама заслужују похвалу и нашу захвалност, поштовање и честитке”, истакао је бањалучки муфтија.

Он је напоменуо да Исламска заједница нема неријешених проблема или изазова на подручју ове општине, што је постигнуто захваљујући доброј сарадњи локалне власти, прњаворског имама Фикрета Челенке и свих добронамјерних Прњаворчана.

“Сви главни вјерски објекти су обновљени. Имамо потребу да се још неке ствари обнове и учврсте, вјерујем да у томе нећемо имати никаквих сметњи. Од начелника Томаша сам чуо његову спремност да овај град учини још срећнијим, развијенијим и успјешнијим”, рекао је муфтија Абдибеговић.

Томаш је истакао да је однос са Исламском вјерском заједницом пријатељски и да су сви ресурси локалне заједнице на располагању како би се добри међуљудски односи и сарадња наставили и у наредном периоду.

Он је рекао да је Прњавор мјесто које може служити као примјер другима и у Републици Српској и у БиХ.

“Општина Прњавор је мјесто гдје, осим три конститутивна народа, сложно живи и 13 различитих националних мањина. Прњавор је увијек био заједница која прихвата различитости и сигурно ће тако остати и убудуће”, изјавио је Томаш.

Разговору бањалучког муфтије и начелника општине Прњавор присуствовао је и главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Прњавору Фикрет Челенка.

СРНА, Т.С.