У Прњавору је одржана манифестација  „У Малој Европи“ коју је општина Прњавор организовала у  сарадњи са удружењима националних мањина које дјелују на подручју општине, с циљем промоције традиције, културе, језика и обичаја националних мањина, као и заједништва и богатства различитости карактеристичних за нашу локалну заједницу.

У општини Прњавор овим поводом борави делегација из Пољске коју предводи замјеник предсједника Болеславјеца Томаш Габришјак. Нагласио је да су односи становника два града јако добри, као и да ће будући односи зависити прије свега од младих људи, којих је и данас доста у делегацији која је у посјети Прњавору. „Морамо се потрудити да се млади могу чешће видјети и сарађивати. Сада након што је изграђен ауто-пут  лакше и брже се стиже до Прњавора што је још једна велика предност“ , рекао је Габришјак.

Конзул Амбасаде Пољске у Сарајеву Моника Кризманић  рекла је да је однос људи у Прњавору према Пољацима из Болеславјеца данас исти, срдачан и пријатељски, какав је био и крајем 19. вијека када су се из матичне земље доселили у БиХ,  прије свега на подручје Прњавора, Дервенте, Градишке, Бањалуке, Новог Града и Приједора. Подсјетила је да Прњавор и Болеславјец вежу побратимски односи још од 1974. године .

„Прњавор је град који је крајем 19. вијека срдачно примио како нас тако  и све припаднике других националних мањина, а исти срдачан однос задржао се  и дан – данас“, рекла је Кризманићева .

Фестивалу „У Малој Европи“  је присуствовала и предсједник Удружења реемиграната из БиХ Халина Вањак која каже да је Прњавор друга кућа Пољацима из Болеславјеца.

„Прњавор је наша друга кућа, овдје се осјећамо као у Болеславјецу. Када наши суграђани чују да идемо у Прњавор увијек питају да ли има још слободних мјеста јер сви желе доћи да виде гдје су некада живјели“ , изјавила је Вањак.

Прњавор је познат као општина гдје сложно живи велики број различитих народа и народности, истакао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

„Сигурни смо да  ће тако и остати. Гости из Болеславјеца су нам и драги и важни јер деценијама уназад имамо побратимску сарадњу.  Врата ове општине увијек су отворена за све добронамјерне људе, а посебно за наше најстарије побратиме Пољаке из Болеславјеца“ , рекао јеТомаш.

Томаш је најавио и сутрашњу пријатељску утакмицу између фудбалских клубова „Оћице“ из Болеславјеца и домаћег „Љубића“ која ће од 18.00 часова бити одиграна на стадиону „Синиша Пеулић“ у Прњавору.

У културно умјетничком програму фестивала „У Малој Европи“ наступила су културно-умјетничка друштва и фолклорне групе из општине Прњавор, као и гостујуће друштво „Мали Болеславјец“, а уприличена је и презентација националних кухиња

Манифестацији је претходио пријем званица из Пољске и гостију код начелника општине и предсједника Скупштине општине, Дарка Томаша и Жељка Симића.