REGISTROVANO DVANAEST PORODICA ČIJA SU DJECA SA RIJETKIM BOLESTIMA

Načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić upriličili su danas prijem za roditelje čijoj su djeci dijagnostifikovane rijetke bolesti, a prema podacima opštine Prnjavor 12 porodica sa područja ove lokalne zajednice suočava se sa ovom zdravstvenom pojavom.

Načelnik opštine, Darko Tomaš podsjetio je da je ovo druga godina kako opštinsko rukovodstvo organizuje prijem na današnji dan s ciljem da porodicama ukažu da nisu sami i na spremnost da im se pomogne.

„Ovo više nije tabu tema već pojava o kojoj se otvoreno razgovara. Sa današnjeg sastanka uputio sam poziv i drugima koji imaju sličan problem da nam se obrate. Roditeljima je sigurno lakše da mogu podijeliti problem sa kojim se suočavaju jer je i nama lakše pomoći ukoliko za njih znamo“ , rekao je Tomaš.

Tanja Živković, majka dječaka Uroša koji boluje od De Gručijevog sindroma, rekla je u izjavi novinarima da su nakon 12 godina borbe još uvijek u potrazi za barem jednom porodicom koja se suočava sa ovom bolešću i s kojom bi mogli razmijeniti iskustva.

„Do sada nismo uspjeli uspostaviti kontakt ni sa nekim iz zemalja u okruženju ko bi nam mogao reći šta možemo dalje očekivati, a voljeli bismo to jer Uroš nosi jedan težak i rijedak oblik sindroma“ , kaže Živkovićeva.

Obilježavanje 28. februara,Međunarodnog dana rijetkih bolesti, počelo je 2008. godine u 18 zemalja, a danas inicijativu podržavaju 94 zemlje, uključujući i Republiku Srpsku.

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA CRVENOG KRSTA

U prostorijama Opštinske organizacije “Crveni krst” Prnjavor danas je održan radni sastanak, kome su prisustvovali predstavnici švajcarskog Crvenog krsta na čelu sa direktoricom Mihelom Hinić i predstavnikom glavnih donatora iz Švajcarske, gospodinom Ricusom Jacomettijem, kao i načelnik opštine, Darko Tomaš i v.d. načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Ljubiša Šikarac.

Domaćin sastanka je bio sekretar Crvenog krsta Prnjavor ,Bojan Šipragić.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku aktivnosti na realizaciji projekta ”Starenje i zdravlje”.

“Opština Prnjavor stoji iza projekta sa svim raspoloživim kapacitetima, jer smo prepoznali njegov značaj za našu lokalnu zajednicu”, istakao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

U projekat ”Starenje i zdravlje” trenutno je uključeno 65 aktivnih korisnika, a cjelokupan posao obavlja 5 medicinskih sestara i njegovateljica.

POČELE AKTIVNOSTI NA OBILjEŽAVANjU DANA OPŠTINE

Dan opštine Prnjavor, 24.mart i ove godine će biti obilježen brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima u organizaciji domaćih kulturno-umjetničkih društva, sportskih klubova i škola, saopšteno je nakon današnje sjednice Organizacionog odbora.

Svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama biće održana 24. marta.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić rekao je da će biti održano preko 17 manifestacija koje će početi 4. marta, a završiti 2. aprila.

“Obilježavanje počinje u subotu primjerom filma ‘Srpska borba za slobodu’ Borisa Malagurskog, a završava se 2. aprila Međunarodnom uličnom trkom. Na narednom sastanku Organizacionog odbora biće utvrđen i konačan raspored svih ostalih aktivnosti“ , rekao je Simić.

Rukovodilac Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Brankica Radonjić naglasila je, da posebno raduje povjerenje opštinske vlasti u rad SPKD „Prosvjeta“ koje će biti nosilac većine kulturnih manifestacija.

Ona je najavila, da će folklorni ansambl održati dva koncerta, a Dramska scena više predstava prilagođenih svim uzrastima.

„U okviru manifestacije Dana opštine na svečan način obilježićemo i 20 godina rada prnjavorskog amaterskog pozorišta promocijom foto -monografije i druženjem sa našim prijateljima“ , rekla je Radonjićeva.

V.d. direktora Muzičke škole „Konstantin Babić“ Prnjavor Tina Raković izrazila je zadovoljstvo što će učenici ove škole i ove godine dati svoj doprinos obilježavanju Dana opštine.

„Organizovaćemo koncert sa našim gostima iz drugih opština, rado ćemo ugostiti profesore i učenike iz drugih škola, razmijeniti iskustva, upoznati ih sa opštinom Prnjavor. Pozvaćemo i publiku, naše sugrađane, da nam se pridruže i poslušaju kako sviraju profesionalni muzičari“, rekla je Rakovićeva.

SERVISNE INFORMACIJE ZA 28.02.2023. GODINU

SERVISNE INFORMACIJE ZA 28.02.2023. GODINU

POLICIJSKA STANICA: U protekla 24 časa dogodilo se jedno narušavanje javnog reda i mira u gradu i jedna saobraćajna nezgoda, takođe u gradu, pri čemu su učestvovala dva putnička vozila. Sve je prošlo uz materijalnu štetu, bez povrijeđenih lica.

TERITORIJALNA VATROGASNO-SPASILAČKA JEDINICA: U protekla 24 časa nije bilo intervencija.

JZU DOM ZDRAVLjA PRNjAVOR – HITNA POMOĆ: U protekla 24 časa obavljeno je 76 pregleda pacijenata.

KP „VODOVOD“ a.d. PRNjAVOR: Uredno snabdijevanje vodom. Nema planskih isključenja.

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA: Zabilježeno je više kvarova na elektro-energetskoj mreži. Sve ekipe iz RJ „Elektrodistribucije“ Prnjavor su na terenu i rade na otklanjanju kvarova, koji bi trebalo da budu sanirani u narednih nekoliko časova.

 

www.prnjavorlive.info

 

PRIJEDLOG SREDNjOROČNOG PLANA RADA OPŠTINSKE UPRAVE OPŠTINE PRNjAVOR ZA PERIOD 2023 – 2025. GODINA

U skladu sa Zakonom o strateškom planiranju i upravljanjem reazvojem u Republici Srpskoj, Uredbom o sprovedbenim dokumentima u Republici Srpskoj i priručnikom “Izrada sprovedbenih dokumenata u Republici Srpskoj”, izrađen je prijedlog Srednjoročnog plana rada Opštinske uprave opštine Prnjavor za period 2023 – 2025. godina. Srednjoročni plan rada je sprovedbeni dokument koji operacionalizuje strateške ciljeve, prioritete i mjere iz Strategije razvoja opštine Prnjavor za period 2022 – 2028. godina i nadležnosti Opštinske uprave opštine Prnjavor. Svrha mu je da se osigura sprovođenje strateškog okvira sa naglaskom na okvirna područja djelovanja, koja su definisana strateškim dokumentima i koja se ovim planom operacionalizuju na konkretne projekte i aktivnosti, koje će organ uprave sprovesti u predstojećem trogodišnjem periodu.

Ovaj prijedlog se objavljuje s ciljem sprovođenja konsultacija sa širom javnošću i prikupljanja komentara i preporuka, u roku od 15 dana od dana objavljivanja (28.2.2023.god.). Sugestije i komentare možete slati na meil adresu [email protected] ili putem broja telefona 051/660-152. Srednjoročni plan rada Opštinske uprave opštine Prnjavor za period 2023 – 2025. godina možete vidjeti OVDJE.

SERVISNE INFORMACIJE ZA 27.02.2023. GODINU

SERVISNE INFORMACIJE ZA 27.02.2023. GODINU

POLICIJSKA STANICA: U protekla 24 časa nije bilo intervencija.

TERITORIJALNA VATROGASNO-SPASILAČKA JEDINICA: U protekla 24 časa dogodila se jedna tehnička intevencija uklanjanja stabla sa kolovoza na Lazinoj Vodi i jedna intervenciju požara na dimnjaku u stambenoj zagradi u ulici Veljka Milankovića.

JZU DOM ZDRAVLjA PRNjAVOR – HITNA POMOĆ: U protekla 24 časa obavljeno je 98 pregleda pacijenata.

KP „VODOVOD“ a.d. PRNjAVOR: Uredno snabdijevanje vodom. Nema planskih isključenja.

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA: Iz RJ „Elektrodistribucije“ Prnjavor saznajemo da su bez električne energije mnogobrojna naselja, te da električne energije nema u sljedećim naseljenim mjestima:

  • Orašje,
  • Prosjek,
  • Novo Selo,
  • Veći dio Štrbaca,
  • Šarinci,
  • Brestovo,
  • Mitrovići,
  • Štivor,
  • Donja Ilova,
  • Dio Čorli,
  • Paramije.

 

Sve raspoložive ekipe su na terenu i radiće dok vremenski uslovi budu dozvoljavali, pa se tokom dana očekuje otklanjanje većeg dijela kvarova i normalizacija u isporuci električne energije.

 

www.prnjavorlive.info

SERVISNE INFORMACIJE ZA 23.02.2023. GODINU

SERVISNE INFORMACIJE ZA 23.02.2023. GODINU

POLICIJSKA STANICA: U protekla 24 časa nije bilo intervencija.

TERITORIJALNA VATROGASNO-SPASILAČKA JEDINICA: U protekla 24 časa dogodila se jedna intevencija – dojava o šumskom požaru u Devetini u 14.16.

JZU DOM ZDRAVLjA PRNjAVOR – HITNA POMOĆ: U protekla 24 časa obavljeno je 97 pregleda pacijenata.

KP „VODOVOD“ a.d. PRNjAVOR: Uredno snabdijevanje vodom. Nema planskih isključenja.

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA: Za danas su najavljena planska isključenja struje zbog radova na niskonaponskoj mreži i to:

  • 00 – 13.00 Ulica Bože Tatarevića i naselje Vijaka,
  • 00 – 13.00 Trfostanica Đakovići,
  • 30 – 14.30 Trafostanica Donja Drenova – Aleksići,
  • 00 – 11.00 Trafostanica Mitrići i
  • 00 – 10.00 Trafostanica Gornja Mravica – Cvijetići.

 

www.prnjavorlive.info

PROGRAM REGIONALNIH GRANTOVA

Program regionalnih grantova “Telemach” fondacije predstavlja platformu za pružanje podrške razvoju lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Prvenstveno je namijenjen finansiranju obrazovnih projekata, te projekata brige o životnoj sredini u manjim lokalnim zajednicama.

Cilj Programa je pružiti pomoć i podstrek manjim zajednicama da realizuju projekte koji su važni za njih, u okviru oblasti koje program podržava.

Koje oblasti su prihvatljive?
1. Obrazovanje i širenje znanja kao pokretača daljeg razvoja svake zajednice – ideje i projekti koji doprinose razvoju vještina i znanja;

2. Zaštita žibotne sredine uz promociju zdravih stilova života – ekološke aktivnosti, kao i ideje i projekti kojima se štiti životna sredina i koji povezuju promociju zdravih stilova života, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste;

Ko može prijaviti svoj prijedlog projekta?
Podnosilac prijedloga projekta je isključivo registrovano udruženje ili fondacija (prema važećim aktuelnim zakonima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu).

U kojim lokalnim zajednicama treba da se realizuje projekat?
Programom se podržavaju organizacije čiji će se projekti realizovati isključivo na području malih zajednica (do 50.000 stanovnika).

Koliki je iznos granta po projektu?
Iznos podrške po jednom odobrenom projektu ne može biti veći od 5.000 KM bez obzira na broj partnera u projektu.

Koji je način podnošenja aplikacije s prijedlogom projekta?
Prijedlozi projekta se mogu podnijeti samo u formi koja se nalazi na LINK-u:

Prilog br. 1 – „Obrazac prijave za prijavu Program regionalnih grantova 2023“

Prilog br. 2 – „Obrazac budžeta Program regionalnih grantova 2023“

Program regionalnih grantova 2023|”Telemach” BH

ODRŽAN SASTANAK U OKVIRU “USAID” PROJEKTA “RAZVOJ ODRŽIVOG TURIZMA U BOSNI I HERCEGOVINI”

U okviru “USAID” projekta “Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini”, danas je održan sastanak na temu kreiranja programa turističkih posjeta opštini Prnjavor. Sastanku su, osim pomoćnika ministra trgovine i turizma Republike Srpske, Predraga Tešića, predstavnika Turističke organizacije Republike Srpske, te Privredne komore Republike Srpske, prisustvovali predstavnici opštinske uprave, predstavnici Banje Kulaši, ergele “Vučijak”, predstavnici restorana, smještajnih kapaciteta, kulturnih organizacija, udruženja i sl.

Tokom radnog sastanka, svi prisutni su imali priliku da iznesu svoju ponudu i svoje mišljenje o turističkom potencijalu opštine. Ovaj inovativni model ima za cilj povećanje broja posjetilaca, potrošnje i dužine boravka na našoj opštini, a sve kroz pripremu kvalitetnih programa koji će biti dio marketinških i promotivnih aktivnosti Turističke organizacije Republike Srpske kao i turističkih agencija.

 

OMLADINSKA BANKA PRNjAVOR: PRVI POZIV ZA MLADE 2023.

Omladinska banka Prnjavor poziva mlade da pišu projekte i mikrobiznise od 15.02. do 13.03.2023. godine do 14 sati.

Ako imaš od 17 do 35 godina, dobru ideju i želiš da realizuješ projekat od društvenog značaja, Omladinska banka će te podržati u iznosu od 1.000 KM do 1.800 KM.

Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka Prnjavor podržava pogledaj u loncu, a prijaviti se možeš putem ovog linka: https://lonac.pro/bs/omladinska-banka-prnjavor-okupi-tim-i-prijavi-se-na-poziv-do-1332023-godine

Ukupan fond prvog poziva za projekte mladih iz Prnjavora iznosi 14.400 KM.

Za mlade preduzetnike ili preduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju s.p. ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM.

Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka Prnjavor podržava pogledaj u loncu, a prijaviti se možeš putem ovog linka: https://lonac.pro/bs/omladinska-banka-prnjavor-iskoristi-bespovratna-sredstva-i-prijavi-se-na-poziv-do-1332023-godine

Ukupan fond prvog poziva za mikrobiznise iz Prnjavora je 4.000 KM.

Pročitaj i informiši se više na fejsbuk stranici Omladinske banke Prnjavor koju vode članice i članovi Odbora.