ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТРЕЋИ ЦИКЛУС ПОДРШКЕ УВОЂЕЊУ СТАНДАРДА И СЕРТИФИКАЦИЈУ У ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

ЕU4AGRI обавјештава све заинтересоване да је отворен трећи циклус за пријаве на Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за мјеру подршке увођењу стандарда и сертификацији у пољопривредно-прехрамбеној производњи.

Кроз овај јавни позив Европска унија ће подржати пословне субјекте у пољопривредно-прехрамбеном сектору да уведу одређене стандарде у своје пословање или изврше  сертификацију својих производа, услуга и производних процеса.

За подршку увођењу стандарда и сертификацију у пољопривредно-прехрамбену производњу прихватљиви су сви пројекти који се искључиво односе на увођење стандарда и сертификацију за процесе и/или производе који су намијењени људској исхрани.

На овај јавни позив могу се пријавити:

• микро, мала и средња предузећа  (са мање од 250 запослених и прометом до 50 милиона КМ) и која се баве производњом, прерадом или производњом и прерадом пољопривредних производа за људску исхрану,
• предузетници и задруге које баве производњом, прерадом или производњом и прерадом пољопривредних производа за људску исхрану, и
• удружења која окупљају искључиво произвођаче/прерађиваче пољопривредних производа за људску исхрану.

Код прераде пољопривредних производа прихватљиви су подносиоци пријаве чија преовлађујућа дјелатност по стандардној класификацији дјелатности припада у Подручје Ц („Прерађивачка индустрија“), Област: 10 („Производња прехрамбених производа“), гране: од 10.01 до 10.08, те из Области 11 (Производња пића), гране 11.02, 11.05 и 11.07 (изузев производње минералне воде и других флашираних вода).

За разлику од претходних јавних позива за увођење стандарда и сертификацију у пољопривредно-прехрамбеној производњи,  у овом јавном позиву удружења су прихватљив подносилац пријаве само у случају ако се пројектни приједлог односи на увођење ознаке географског поријекла и то:

  • Заштићена ознака поријекла (ЗОП),
  • Заштићена ознака географског поријекла (ЗОГП) и 
  • Гарантовано традиционални специјалитет (ГТС). 

Укупна расположива средства за подршку увођења стандарда/система контроле квалитете и сертификацији у пољопривредно-прехрамбеној производњи (за све циклусе/јавне позиве) износе до 1.000.000 КМ.

Уколико се по овом позиву заприми већи број квалитетних пријава које превазилазе расположива средства, Пројекат задржава право да повећа износ расположивих средства. Пројекат задржава право да не додијели сва расположива средства у случају да квалитет пројектних приједлога не испуни очекивања и дефинисане критерије.

Подносиоци пријава могу поднијети само једну пријаву на овај јавни позив.

Подносиоци пријава могу бити корисници Пројеката само једном кроз исту мјеру.

Детаљне информације о пројекту могу се видјети ОВДЈЕ.

НАГРАЂЕНО ДЕВЕТ ДОКТОРАНАДА И 24 ПОСТДИПЛОМЦА

Општина Прњавор издвојила је 37.500 КМ као награде за девет студената докторских студија и 24 студента постдипломских студија који су поријеклом са ове општине.

Начелник општине, Дарко Томаш који је уприличио пријем за ове младе људе прецизирао је да су постдипломци награђени са по 1.000 КМ, а докторанди са 1.500 КМ.

„Наш првенствени циљ је да млади људи схвате да имају подршку локалне заједнице у њиховом настојању да се образују, улажу у знање и вјештине јер изграђујући себе додатно изграђују и нашу општину“, рекао је Томаш.

Он је додао да се на расписани јавни позив пријавио већи број докторанада и постдипломаца од очекиваног, као и да су већина награђених раније били корисници општинских стипендија и других награда које је издвајала локална заједница.

„Увјерен сам познајући њихове могућности, досадашњи просјек оцјена и убједљивост током студирања да ће се за ове младе људе тек чути како у Прњавору тако и у Републици Српској“ , каже Томаш.

Томаш је нагласио да финансије не смију бити проблем за напредовање младог човјека.

„Ту смо да младима пружимо могућност за образовање и напредовање јер тако имају много извјеснију будућност, а уколико су некоме једини проблем или препрека за усавршавање и студирање финансије локална заједница ће помоћи“ , истакао је он.

Бојан Малешевић, студент другог циклуса на Економском факултету у Бањалуци, каже да му је драго што општина Прњавор препознаје рад и труд младих.

„Сложили смо се на данашњем састанку са начелником да се улагање у себе и знање увијек исплати и позвао бих све који имају могућност, вољу и жељу да искористе прилику да се усавршавају“, поручио је Малешевић.

Међу награђенима је и Јована Његован која завршава мастер студије педагогије на Филозофском факултету у Бањалуци.

„Сигурна сам да овакве награде које редовни студенти добијају представљају велику подршку младима, али и мотивацију да се додатно усавршавају“ , рекла је она.

Николина Јованић коју почетком наредне године очекује завршни мастер рад на  студијима социјалног рада каже да се никада није покајала избором факултета јер је одувијек имала жељу да на неки начин помаже онима који су у стању потребе, као и да јој је однос локалне заједнице према младима додатни подстрек да испуни своје амбиције.

Дејан Васић који се налази на докторским студијима Грађевинског факултета у Београду сматра да је значајно што локална заједница води рачуна о младим школованим људима, а данашње награде нису само новчана помоћ него  значајан гест подршке који ће у догледно вријеме допринијети развоју како општине тако и Републике Српске у цјелини.

Срна Т.С.

 

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ЗАХТЈЕВА ЗА ДОДЈЕЛУ УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ

На основу члана 6. Одлуке о стипендирању ученика и студената („Службени гласник општине Прњавор“ број 4/13, 3/14, 28/16, 19/18, 49/20 и 30/22), Начелник општине објављује

Ј А В Н И   П О З И В

за достављање захтјева за додјелу ученичких и студентских стипендија за школску 2022/2023. годину

 

Позивају се ученици и студенти са подручја општине Прњавор да поднесу захтјеве за додјелу стипендије за школску 2022/2023. годину.

 

(1) Право на додјелу ученичких стипендија имају сљедећи ученици средњих школа:

1)ученици који припадају породицама погинулих и несталих бораца, као и   породицама ратних војних инвалида од I до VI категорије инвалидности,

2) ученици без оба родитеља,

3) ученици који су под старатељством Центра за социјални рад,

4) ученици са сметњама у развоју,

5) ученици који су у претходној школској години остварили успјех 5,0

6) ученици без једног родитеља са оствареним просјеком 4,50 или више у претходној школској години,

7) ученици чија су оба родитеља незапослена са оствареним просјеком 4,50 или више у упретходној школској години и

8) ученици из породице са четворо и више дјеце са оствареним просјеком 4,50 или више у претходној школској години.

 

(2) Право на додјелу студентских стипендија имају сви редовни студенти који испуњавају сљедеће услове:

1) да имају пребивалиште на подручју општине Прњавор најкраће двије године прије подношења захтјева за додјелу стипендије,

2) да су студенти друге или виших година првог циклуса студија или интегралног студија,

3) да студирају на јавним високошколским установама, осим студената који припадају породицама погинулих и несталих бораца, као и породицама ратних војних инвалида од I до VI категорије инвалидности,

4) да су редовно уписали школску годину за коју се додјељује стипендија,

5) да нису корисници стипендија из других извора стипендирања,

6) да у току досадашњег студија нису обнављали више од једне године студија, осим студената који су дјеца погинулих и несталих бораца или ратних војних инвалида од I до VI категорије, те студената који припадају породици са четворо и више дјеце, који су обнављали годину највише два пута у току студија и

7) да имају просјек оцјена 7,0 и више, осим студената који припадају породицама

погинулих и несталих бораца, као и породицама ратних војних инвалида од I до VI категорије инвалидности, студената који припадају породици са четворо ии више дјеце, као и студената ромске националности.

 

(3) Право на додјелу стипендија имају и редовни студенти од прве године студија који, поред услова из претходног става под тачкама 1), 3), 4) и 5) испуњавају и један од сљедећих услова:

1) да су у средњој школи проглашени за ученика генерације,

2) да су у средњој школи завршили сваки разред са просјеком 5,0,

3) да припадају породицама погинулих и несталих бораца или породицама ратних

војних инвалида од I до VI категорије инвалидности,

4) да припадају породици са четворо и више дјеце,

5) да су без оба родитеља,

6) да су лица са сметњама у развоју,

7) да су под старатељством Центра за социјални рад и

8) да су студенти ромске националности.

 

Захтјеви за додјелу стипендије подносе се у Шалтер сали општине Прњавор, и достављају се Одјељењу за локални економски развој и друштвене дјелатности. Уз захтјев је потребно приложити сљедећу документацију: 

А) ученици средњих школа:

  • увјерење о упису школске 2022/2023. године,
  • увјерење о пребивалишту на подручју општине Прњавор, не старије од 6 мјесеци,
  • овјерена копија свједочанства за претходну школску годину,
  • овјерена изјава да није корисник стипендије из других извора стипендирања,
  • доказ да припада породици погинулог/несталог борца или РВИ од I до VI категорије,
  • доказ да је под старатељством Центра за социјални рад Прњавор,
  • доказ да је ученик без оба родитеља,
  • доказ да је лице са сметњама у развоју,
  • доказ да је дијете чија су оба родитеља незапослена (Потврда са Бироа),
  • доказ да је дијете без једног родитеља (Изјава о заједничком домаћинству или извод из МКУ) и
  • доказ да је дијете из породице са четворо и више дјеце (Потврда Удружења или извод из МКР за браћу и сестре).

 

Б) студенти прве године студија:

  • увјерење о упису академске 2022/2023. године,
  • овјерене копије свједочанства из свих разреда средње школе,
  • доказ о проглашењу учеником генерације у средњој школи,
  • овјерена копија индекса,
  • увјерење о пребивалишту на подручју општине Прњавор, не старије од 6 мјесеци,
  • овјерена изјава да није корисник стипендије из других извора стипендирања,
  • доказ да припада породици погинулог/несталог борца или РВИ од I до VI категорије,
  • доказ да је студент без оба родитеља,
  • доказ да су лица са сметњама у развоју,
  • доказ да су под старатељством Центра за социјални рад
  • доказ да припада породици са четворо и више дјеце (Потврда Удружења или извод из МКР за браћу и сестре) и
  • доказ да је студент ромске националности (Извод из МКР).

 

В) студенти друге и виших година студија:

  • увјерење о упису академске 2022/2023. године,
  • овјерена копија индекса,
  • увјерење о просјеку оцјена, осим за студенте који припадају породици погинулог или несталог борца или РВИ од I до VI категорије, студенте који припадају породици са четворо и више дјеце, као и студената ромске националности.
  • увјерење о пребивалишту на подручју општине Прњавор, не старије од 6 мјесеци,
  • овјерена изјава да није корисник стипендије из других извора стипендирања,
  • овјерена изјава да студент није обнављао више од једне године у току студија, а за студенте који су дјеца погинулих и несталих бораца или РВИ од I до VI категорије, те студенте који припадају породици са четворо и више дјеце, овјерена изјава да нису обнављали годину више од два пута у току студија.
  • доказ да припада породици погинулог/несталог борца или РВИ од I до VI категорије,
  • доказ да припада породици са четворо и више дјеце (Потврда Удружења или извод из МКР за браћу и сестре) и
  • доказ да је студент ромске националности (Извод из МКР).

 Студенти који студирају на некој од високошколских установа у иностранству дужни су доставити преведену и овјерену документацију из које се недвосмислено може утврдити која су година студија и који факултет. У противном, пријава ће се сматрати непотпуном.

Обавјештавају се подносиоци захтјева да уз захтјев доставе јасно видљиву фотокопију текућег рачуна, и то пунољетни на лично име, а малољетни на име законског заступника.

 Сви докази из Јавног позива достављају се на једном од језика који су у службеној употреби у Републици Српској.

 Јавни позив за додјелу ученичких и студентских стипендија за школску 2022/2023. годину објављен је 28.11.2022. године и траје тридесет дана од дана објављивања, односно, закључно са 28.12.2022. године. Накнадно предате и непотпуне пријаве неће бити узете у разматрање.

Све информације заинтересовани могу добити на телефон број: 051/663-740, локал 212.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА 25.11.2022. ГОДИНУ

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА 25.11.2022. ГОДИНУ

ПОЛИЦИЈСКА СТАНИЦА: У протекла 24 часа није било интервенција.

ТЕРИТОРИЈАЛНА ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКА ЈЕДИНИЦА: У протекла 24 часа није било интервенција.

ЈЗУ ДОМ ЗДРАВЉА ПРЊАВОР – ХИТНА ПОМОЋ: обављено je 83 прегледа пацијената.

КП ВОДОВОД:  Дана 25.11.2022. године нема планских искључења. Због реконструкције улицa Алексе и Илије Малића могући прекиди у испоруци воде.

РЈ ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈA: Због радова на нисконапонској мрежи за данас је најављено више планских искључења струје и то:

  • т.с. Хрваћани Центар од 9 до 12,
  • т.с. Дрењик од 12 до 14:30,
  • т.с. Штрпци – Подгајци школа од 9 до 12,
  • Штрпци Ганинци од 12 до 14 и
  • Ратковац – Пилићарник од 10 до 11:30.

 

www.prnjavorlive.info

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР ЗА 2023. ГОДИНУ

Општина Прњавор ће до 10. децембра добити буџет за 2023. годину, што ће бити први пут да се овако рано усвоји најважнији општински документ, рекао је начелник општине, Дарко Томаш.

Он је након синоћње јавне расправе о нацрту буџета подсјетио да је оквир буџета за 2023. годину 27.670.000 КМ, што је за око 4 милиона мање од другог ребаланса за ову годину, за шта су разлог дозначена средства виших нивоа власти током 2021. године и у истој години реализовано кредитно задужење.

„У буџету за наредну годину биће око 2.800.000 КМ средстава за инвестиције захваљујући чему се очекује још један посебан инвестициони циклус„ , рекао је Томаш.

Томаш каже да ће у приједлог буџета бити уврштене све позитивне и реалне сугестије и приједлози које су изнијели грађани на јавној расправи, као и привредници на Привредном савјету.

Срна Т.С.

ПОСЈЕТА КОРИСНИЦИМА ПРОЈЕКТА “СТАРЕЊЕ И ЗДРАВЉЕ”

Начелник општине, Дарко Томаш и представници Општинске организације Црвеног крста Прњавор посјетили су данас породицу Предрага Спасојевића из Црквене који је корисник програма „Старење и здравље“ од априла прошле године и социјално угрожену породицу Кајице и Даринке Савковић из Вршана којима Црвени крст помаже још од 2008. године, а у програм су уврштени уз помоћ Центра за социјални рад.

Пројектом „Старење и здравље“ које се на подручју општине Прњавор другу годину реализује у оквиру партнерства ОО Црвеног крста Прњавор, општине Прњавор и Црвеног крста Швајцарске тренутно је обухваћено 60 корисника.

Радник ОО ЦК Прњавор, Нада Благојевић истиче да је од овог броја 10 породица које су због тешког социјалног положаја  корисници Центра за социјални рад, а ова установа за њих сноси дио трошкова.

„Кориснике имамо на подручју цијеле општине. На пројекту је ангажовано пет његоватељица медицинских сестара, имамо на располагању четири возила, стално смо на терену. Услуге које пружамо зависе од случаја до случаја, помоћ у одржавању личне хигијене, простора у којем бораве корисници, куповина намирница, набавка лијекова, помоћ при одласку доктору“ , појаснила је Благојевић.

Начелник општине, Дарко Томаш подсјетио је да је ово друга од четири године реализације пројекта предвиђене потписаним споразумом са Црвеним крстом Швајцарске.

„Износ годишњег буџета пројекта је виши од 100.000 КМ, општина Прњавор у трошковима учествује са 30 одсто, један дио трошкова сносе сами корисници, изузев оних који су корисници Центра за социјални рад, а остатак покрива Црвени крст Швајцарске“ , прецизирао је Томаш.

Он каже да се током данашње посјете двјема породицама корисницима пројекта увјерио у његову оправданост и истакао да ће општина увијек наћи начин да помогне реализацију активности Црвеног крста.

„Свим људима из ОО ЦК који раде на пројекту дугујемо велику захвалност јер је ово тежак, напоран и захтјеван посао, а видимо на терену да су корисници задовољни пруженом услугом“, рекао је Томаш.

Он је подсјетио и да је општина Прњавор у овој години једно своје возило дала у трајно власништво Црвеном крсту.

Из ОО ЦК и општине Прњавор истичу да очекују да би у наредној години пројектом „Старење и здравље“ требало бити обухваћено 80 корисника.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА АНГАЖОВАЊЕ ЛИЦА КОЈА ЋЕ ВРШИТИ УСЛУГУ АНКЕТИРАЊА

На основу члана 59. закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“, број 97/16, 36/19 и 61/21) и члана 3. Одлуке о испитивању задовољства грађана радом Општинске управе и Скупштине општине Прњавор („Службени гласник општине Прњавор“, број 32/17), начелник општине Прњавор расписује:

ЈАВНИ ПОЗИВ

за ангажовање лица која ће вршити услугу анкетирања

Позивају се заитересована лица са подручја општине Прњавор да поднесу пријаву за вршење услугу анкетирања у циљу испитивања задовољства грађана радом општинске управе и Скупштине општине Прњавор за 2022. годину.

Услови:

  • Да је лице пунољетно;
  • Да је држављанин Републике Српске, Бих;
  • Да има пребивалиште на подручју општине Прњавор
  • Да је лице завршило обуку за анкетирање.

Потребна документација:

  • Овјерена копија личне карте,
  • Увјерење о држављанству Републике Српске, БиХ;
  • Увјерење (доказ) о завршеној обуци за анкетирање.

Пријаве доставити на адресу: Општинска управа општине Прњавор, улица Карађорђева број 2, Прњавор у року од 5 дана од дана објављивања Јавног позива.

Пријаве на Јавни позив се примају од 25.11.2022. године до 30.11.2022. године.

ДРАМСКА СЦЕНА НА НАЈБОЉИ НАЧИН ПРЕДСТАВЉА ОПШТИНУ

Начелник општине, Дарко Томаш уприличио је данас пријем за младе глумце Драмске сцене СПКД „Просвјета“ који су освојили три републичке награде на 21. фестивалу омладинских позоришта Републике Српске за глумачко остварење.

Награде за глумачко остварење у представи „Од тебе никад ништа“ добили Вук Карановић, Маја Китић и Лана Зец.

“Желим искрено да честитам овим младим људима, али и осталим глумцима из Драмске сцене на челу са Бранкицом Радоњић као умјетничким руководиоцом, на успјесима које остварују сваки пут када представљају нашу локалну заједницу”, рекао је Томаш.

Представа “Од тебе никад ништа” рађена је по ауторском тексту и режији Бранкице Радоњић уз техничку подршку Синише Тешановића.

Из Драмске сцене СПКД “Просвјета” Прњавор захвални су начелнику Томашу и локалној заједници што годинама уназад препознаје и цијени њихов рад.

ПОЗИВ ПРИВРЕДНИЦИМА НА XVI СЈЕДНИЦУ ПРИВРЕДНОГ САВЈЕТА У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Начелник општине Прњавор позива све привреднике са подручја општине Прњавор на XVI сједницу Привредног савјета у проширеном саставу, која ће бити одржана 24. новембра (четвртак), са почетком у 13.00 часова, у просторијама прњаворског Центра за културу.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА 23.11.2022. ГОДИНУ

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА 23.11.2022. ГОДИНУ

ПОЛИЦИЈСКА СТАНИЦА: У протекла 24 часа није било интервенција.

ТЕРИТОРИЈАЛНА ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКА ЈЕДИНИЦА: У протекла 24 часа обављене су двије интервенције и то у 14:40 – Техничка интервенција, дрво пало преко пута у мјесту Караћ, друга интервенција у 10:36, пожар на димњаку у мјесту Околица. Није било веће матереијалне штете.

ЈЗУ ДОМ ЗДРАВЉА ПРЊАВОР – ХИТНА ПОМОЋ: обављено je 75 прегледа пацијената.

КП ВОДОВОД:  Дана 23.11.2022. године нема планских искључења. Због реконструкције улицa Алексе и Илије Малића могући прекиди у испоруци воде.

РЈ ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈA: Због радова на нисконапоснкој мрежи за данас је најављено више планских искључења струје и то:

  • т.с. Присоје од 10 до 14,
  • т.с. Брестово од 10 до 14,
  • т.с. Поточани од 12 до 15 /М.Попадић- Радио Прњавор.

 

www.prnjavorlive.info