OKTOBAR, 2022/IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU NA JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SAVJETODAVNE I FINANSIJSKE PODRŠKE RAZVOJU POSLOVANjA

Rok za podnošenje prijava po Javnom pozivu za učešće u programu savjetodavne i finansijske podrške razvoju poslovanja, produžava se do 3.11.2022. godine, do 15.00 časova.

Podsjećamo da je Prijavni obrazac, zajedno sa Pravilnikom o uslovima i kriterijumima za za izbor korisnika dostupan OVDJE.

Više o uslovima i načinu prijave, zainteresovani mogu pronaći na https://edabl.org/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-savjetodavne-i-finansijske-podrske-razvoju-poslovanja/

KONAČNA RANG LISTA STUDENATA ZA STUDENTSKU NAGRADU 2022. GODINE

Komisija za obradu zahtjeva za dodjelu studentskih nagrada sačinila je rang listu studenata za studentsku nagradu za 2022. godinu.

R. br. Ime i prezime Fakultet Bodovi za godinu studija Prosjek ocjena osnovna Prosjek ocjena srednja Prosjek ocjena fakultet Međunarodna takmičenja Broj bodova
1. Nevena Đukić Hemijski fakultet, Beograd 2 5,0 5,0 9,67 2 23,67
2. Jelena Pakuševski Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad 2 4,78 4,85 9,97 2 23,60
3. Anastasija Gojković Poljoprivredni fakultet, Novi Sad 1 5,0 5,0 9,95 20,95
4. Branka Ilić Medicinski fakultet, Banja Luka 1 5,0 5,0 9,50 20,50
5. Tatjana Nović Tehnološki fakultet, Banja Luka 1 4,78 4,77 9,81 20,36
6. Tamara Nović Tehnološki fakultet, Banja Luka 1 4,67 4,75 9,76 20,18

Studenti koji su ispunili uslove za dodjelu studentske nagrade biće blagovremeno obaviješteni o načinu preuzimanja iste.

KONAČNA RANG LISTA STUDENATA ZA STUDENTSKU NAGRADU 2022. GODINE

OBAVJEŠTENjE O OBUSTAVI SAOBRAĆAJA

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i investicije opštine Prnjavor obavještava javnost da će 18.10.2022. godine u vremenskom periodu od 07:00 do 15:00 za motorni saobraćaj biti zatvorene Ulica Veljka Milankovića od raskrsnice sa Ulicom Alekse Šantića do raskrsnice sa Ulicom Cvetka Popovića i Ulica Alekse Šantića od raskrsnice sa Ulicom Svetog Save do raskrsnice sa Ulicom Ilije Malića zbog ispitivanja terena u svrhu detekcije minsko-eksplozivnih sredstava.

POTPISAN UGOVOR O OBAVLjANjU STUDENTSKE PRAKSE

Načelnik opštine, Darko Tomaš potpisao je danas ugovor o obavljanju studentske prakse sa dekanom Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, prof. dr Milenkom Krajišnikom.

Prema ugovoru, svi studenti Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, sa prebivalištem na području opštine Prnjavor, kao i prethodne dvije godine imaće mogućnost da studentsku praksu završe u Opštinskoj upravi Prnjavor.

JAVNI POZIV ZA INOVATIVNE PRIVREDNE SUBJEKTE

Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz „Challange“ fonda u okviru prvog poziva za prijavu aplikacija koji je otvoren od 12.10.2022. godine.

Projekt „Challenge to Change 3.0“ je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3 miliona evra, koji finansira Švedska.

Projekt implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Za potencijalne aplikante na raspolaganju je budžet čiji je indikativni iznos oko 480 000,00 evra, a rok za dostavljanje aplikacija je srijeda 23. novembar 2022. godine do 16 sati.

U projektu „Challenge to Change 3.0“ prednost će imati inovativne projektne ideje u odnosu na projektne ideje koje sadrže samo kupovinu opreme, povećanje trenutne proizvodnje i zapošljavanje ljudi.

Maksimalne vrijednosti granta koje mogu biti dodijeljene kao sufinansiranje kroz „Challenge“ fonda iznose:

  • Za start-up biznise do 10.000 evra (registrovani privredni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost u periodu između 6 i 24 mjeseca od dana registracije do dana objavljivanja javnog poziva),
  • Za zrele privredne subjekte do 30.000 evra (registrovani privredni subjekti koja obavljaju registrovanu djelatnost duže od 24 mjeseca od dana registracije do dana objavljivanja javnog poziva).

Detaljne informacije u vezi projekta možete vidjeti OVDJE.

NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR POSTAVLjENE TABLE NA JEZICIMA MANjINA

Postavljanjem table sa istaknutim nazivom mjesta i topografskim znakovima na jezicima nacionalnih manjina na kružnom toku u prnjavorskom prigradskom naselju Vijaka počela je realizacija projekta zaštite i očuvanja manjinskih jezika u BiH pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Danas i sutra predviđeno je postavljanje ukupno 46 topografskih znakova u Prnjavoru, Srpcu, Gradišci i Laktašima, a do kraja oktobra još tri table biće postavljene u Bijeljini.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija podsjetila je na praksu izdvajanja određenih budžetskih sredstava na nivou BiH za očuvanje kulture, tradicije, jezika i istorije nacionalnih manjina, i njihovu vidljivost široj javnosti.

Ona je napomenula da je Prnjavor jedna od prvih lokalnih zajednica u BiH koja je intenzivno počela sa inkluzijom nacionalnih manjina u svim sferama javnog i društvenog života.

„Sa predstavnicima lokalne vlasti u Prnjavoru dugi niz godina sarađujemo na različitim projektima, a nastavljamo kroz  ovu inicijativu Vijeća Evrope i našu obavezu poštovanja okvirne Konvencije o jezicima nacionalnih manjina“ , rekla je Đuderija i dodala da su Udruženja koja djeluju u Prnjavoru uključena u sve važne procese i među glavnim su predlagačima aktivnosti i ideja na nivou BiH.

Anđela Longo iz Odjeljenja za borbu protiv diskriminacije Vijeća Evrope kaže da je važno da ljudska prava zažive u manjim lokalnim sredinama, a ne samo u velikim gradovima.

„Lokalni nivo je zapravo mjesto gdje se ljudska prava direktno primjenjuju na građane i zato je važno da budemo ovdje prisutni. Ovaj okvir je izuzetno važan za nacionalne manjine i manjinske jezike jer doprinosi socijalnoj koheziji, što je posebno viljivo u Prnjavoru“ , rekla je Longo.

Ona kaže da je važno pokazati i da BiH na svim nivoima preduzima  značajne korake ka boljem poštovanju manjinskih prava i da raznolikost svi prihvataju.

Načelnik opštine, Darko Tomaš istakao je da se Prnjavor ponosi činjenicom da u njemu žive pripadnici 13 nacionalnih manjina i da ova lokalna zajednica predstavlja najbolji primjer suživota i tolerancije među različitim narodima.

Tomaš je napomenuo da je u Prnjavoru do danas postavljeno 14 tabli sa istaknutim nazivom mjesta i topografskim oznakama na jezicima nacionalnih manjina, čime se iz ove lokalne zajednice šalje poruka da je Prnjavor otvoren za sve koji ovdje žele da žive i rade.

„Danas smo predstavnicima Vijeća Evrope predali izjavu kojom se opština Prnjavor obavezuje da će nastaviti sa daljom realizacijom projekta koji je za nas od velikog značaja“, rekao je Tomaš.

Stručni saradnik za nacionalne manjine opštine Prnjavor Tomislav Durtka napomenuo je da nacionalne manjine zastupljene u Prnjavoru čine 10 odsto od ukupnog broja nacionalnih manjina u Republici Srpskoj i da je upravo zbog toga ova lokalna zajednica unazad 130 godina poznata i pod nazivom „Mala Evropa“.

SRNA T.S.

PRELIMINARNA RANG LISTA STUDENATA ZA STUDENTSKU NAGRADU 2022. GODINE

Komisija za obradu zahtjeva za dodjelu studentskih nagrada sačinila je preliminarnu rang listu studenata za studentsku nagradu za 2022. godinu.

PRELIMINARNA RANG LISTA STUDENATA ZA STUDENTSKU NAGRADU 2022. GODINE

Studenti koji su podnijeli zahtjev za dodjelu studentske nagrade u 2022. godini, a ne nalaze se na preliminarnoj rang listi nisu ispunili uslove prema Pravilniku o dodjeli studentske nagrade najboljim studentima sa područja opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“ broj: 17/18, 44/20, 31/21 i 25/22).

Podnosioci zahtjeva imaju pravo da u roku od osam dana od dana objavljivanja rang liste ulože prigovor Načelniku opštine Prnjavor.

JAVNI POZIV ZA NEZAPOSLENA LICA EVIDENTIRANA PRI ZAVODU ZA ZAPOŠLjAVANjE REPUBLIKE SRPSKE – BIRO ZA ZAPOŠLjAVANjE PRNjAVOR, ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SAVJETODAVNE I FINANSIJSKE PODRŠKE ZA POKRETANjE VLASTITOG POSLA

Eda – Agencija za razvoj preduzeća, Banja Luka, u ime Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Prnjavor, u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II) je objavila javni poziv za nezaposlena lica evidentirana pri Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske – Biro za zapošljavanje Prnjavor, za učešće u programu savjetodavne i finansijske podrške za pokretanje vlastitog posla.

Predmet javnog poziva je izbor korisnika savjetodavne i finansijske podrške za pokretanje vlastitog posla na području opštine Prnjavor. Cilj javnog poziva je olakšati pokretanje vlastitog posla zainteresovanim osobama sa područja opštine Prnjavor kroz savjetodavnu i finansijsku podršku. Pravo učešća na ovom javnom pozivu imaju nezaposlene punoljetne osobe koje žele registrovati vlastiti posao na području opštine Prnjavor.

Podrška za izabrane kandidate će biti obezbijeđena u dva ciklusa. U okviru prvog ciklusa će biti pružena savjetodavna i stručna podrška za najviše 30 izabranih polaznika kroz učešće u prvom ciklusu obuke – Pokreni svoj posao. Za drugi ciklus obuke biće odabrano maksimalno 5 polaznika čiji poslovni planovi će biti podržani kroz savjetodavnu podršku, bespovratnu finansijsku pomoć (grant) u iznosu do 6.000 KM za sufinansiranje troškova pokretanja sopstvenog posla, kao i kroz mentorsku podršku.

Javni poziv se može preuzeti OVDJE , dok su Pravilnik i Prijavni obrazac dostupni putem linka https://bit.ly/3e7DiWY

Zainteresovani kandidati treba da pošalju Prijavni obrazac zajedno sa pratećom dokumentacijom (skenirani dokumenti) najkasnije do 25.10.2022. godine putem imejla [email protected] ili preporučenom pošiljkom, na adresu: „Eda – Agencija za razvoj preduzeća“, Đure Jakšića 11, 78000 Banja Luka, sa sljedećom naznakom na koverti „Prijava na učešće u programu savjetodavne i finansijske podrške“.

Dodatne informacije po ovom javnom pozivu mogu se dobiti u Agenciji za razvoj preduzeća – Eda, Banja Luka, po dostavljanju upita na sljedeću adresu: [email protected]

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor čine sljedeći partneri: Eda – Agencija za razvoj preduzeća, Banja Luka, Opština Prnjavor, JU Zavod za zapošljavanje RS – Biro Prnjavor, JU Centar srednjih škola „Ivo Andrić“, Prnjavor, Trivas d.o.o. Prnjavor i Topling d.o.o. Prnjavor.