BESPLATAN PREVOZ ZA SVE OSNOVCE SA PODRUČJA OPŠTINE

Od 1. oktobra, Opština Prnjavor će obezbjediti besplatan prevoz za sve učenike osnovnih škola sa područja opštine.

Na linijama sa registrovanim redovima vožnje, Opština će sredstva za prevoz uplaćivati direktno prevozniku i na taj način će 306 učenika imati besplatan prevoz.

Na linijama gdje nema registrovanih redova vožnje, kao što su Lišnja, Kulaši, Prisoje i Šibovska i linija Glogovac – Ganinci, za 197 učenika sredstva će biti doznačena roditeljima, prema spiskovima škola.

Ukupni troškovi prevoza za 503 učenika iznosiće oko 31.000 KM mjesečno, od čega će resorno ministarstvo obezbjediti 10.500 KM, a lokalna zajednica 20.500 KM.

Načelnik opštine, Darko Tomaš poručio je da od 01.10.2022. godine prestaje obaveza roditelja da uplaćuju bilo kakva sredstva prevozniku, jer će kompletan iznos biti finansiran iz budžeta Opštine.

NOVA VOZILA DOMOVIMA ZDRAVLjA U PRNjAVORU, DOBOJU I DERVENTI

Ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić uručio je danas u Prnjavoru ključeve tri vozila za domove zdravlja u Prnjavoru, Derventi i Doboju, a u okviru projekta “Jačanja sestrinstva u BiH” koji realizuje Fondacija Fami uz podršku Vlade Švajcarske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

“Donacijom novih vozila unaprijediće se zdravstvena zaština svih pacijenata, prije svega pomoći u dostupnosti zdravstvene zaštite građanima, onima koji imaju potrebe za određenom sestrinskom uslugom, a da ne moraju da dolaze u dom zdravlja”, rekao je ministar Šeranić.

Menadžer projekta Jačanja sestrinstva u BiH Eldin Fišeković kaže da će zahvaljujući doniranim vozilima usluge koje se pružaju u kućnim uslovima biti osigurane i pacijentima koji nemaju jednostavan i lak pristup centralnim objektima Domova zdravlja.

Uručenju vozila u okviru projekta Jačanja sestrinstva u BiH prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je zahvalio Vladi Švajcarske, Fondaciji Fami i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske što su prepoznali Prnjavor kao važan segment pružanja primarne zdravstvene zaštite stanovništvu i obezbijedili jedno vozilo za Dom zdravlja.

„U poslednjih pet, šest godina uz podršku resornog ministarstva mnogo je urađeno u Prnjavoru u okviru Doma zdravlja, realizovani su mnogi projekti od projekta energetske efikasnosti, nabavke četiri sanitetska vozila, i mnogih drugih što je unaprijedilo pružanje primarne zdravstvene zaštite“, rekao je Tomaš.

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE ZAHTJEVA ZA DODJELU STUDENTSKE NAGRADE NAJBOLjIM STUDENTIMA SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR U 2022. GODINI

Na osnovu člana 6. Pravilnika o dodjeli studentske nagrade najboljim studentima sa područja opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“, br. 17/18, 44/20, 31/21 i 25/22), Načelnik opštine Prnjavor objavljuje

JAVNI POZIV

za dostavljanje zahtjeva za dodjelu studentske nagrade najboljim studentima sa područja opštine Prnjavor u 2022. godini

 

Pozivaju se studenti sa područja opštine Prnjavor da podnesu zahtjev za dodjelu studentske nagrade za najbolje studente u 2022. godini.

Za dodjelu studentske nagrade mogu da konkurišu studenti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

a) imaju prebivalište na području opštine Prnjavor najkraće dvije godine prije podnošenja zahtjeva,

b) studenti druge i viših godina prvog ciklusa ili integralnog studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i zemljama bivše Jugoslavije,

v) da nisu obnovili nijednu godinu tokom studija,

g) da su prema nastavnom planu i programu visokoškolske ustanove položili sve ispite iz prethodnih godina studija,

d) da su postigli prosječnu ocjenu najmanje 9,50.

Pored naprijed navedenih uslova poželjno je da je student u toku osnovnog i srednjeg obrazovanja učestvovao i ostvario zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz nekog od nastavnih predmeta.

Zahtjevi za dodjelu studentske nagrade podnose se u šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor, na propisanom obrascu, ili putem pošte na adresu: Opštinska uprava opštine Prnjavor, ul. Karađorđeva broj 2, Prnjavor.

Uz zahtjev je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • Uvjerenje o prebivalištu, ne starije od 6 mjeseci,
  • Uvjerenje o upisanoj akademskoj 2021/2022 godini,
  • Ovjerenu kopiju indeksa,
  • Uvjerenje o prosjeku ocjena,
  • Ovjerena izjava da student nije obnavljao nijednu godinu u toku studija,
  • Svjedočanstvo iz osnovne škole sa završnim ocjenama od šestog do devetog razreda,
  • Svjedočanstva iz svih razreda srednje škole,
  • Fotokopiju kartice tekućeg računa.

Studenti koji su u toku svog dosadašnjeg školovanja učestvovali i ostvarili uspjeh na nekom od međunarodnih takmičenja iz nastavnih predmeta trebaju priložiti potvrdu o učešću na međunarodnom takmičenju izdatu od ovlašćene institucije i ovjerene kopije diploma o osvojenom prvom, drugom ili trećem mjestu ili druge dokaze  od ovlašćene institucije iz kojih se nedvosmisleno može utvrditi da je kandidat ostvario uslove propisane Javnim pozivom.

Dokazi iz Javnog poziva dostavljaju se na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj.

Javni poziv za dodjelu studentskih nagrada u 2022. godini objavljen je 28.09.2022. godine i traje osam dana od dana objavljivanja, odnosno zaključno sa 06.10.2022. godine. Naknadno predate i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na telefon broj: 051/663-740, lokal 212.

Obrazac zahtjeva za studentske nagrade 

Javni poziv (pdf) 

TOMAŠ: PRNjAVOR PO SVIM POKAZATELjIMA ZASLUŽUJE STATUS GRADA

Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su danas jednoglasno Odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je Prnjavor po ekonomskim parametrima superiorniji od nekih lokalnih zajednica koje su ranije dobile status grada zbog čega ova opština zaslužuje da dobije isti status.

Tomaš je pojasnio da se unazad šest mjeseci aktivno radi na izradi elaborata koji će biti upućen Vladi Republike Srpske na razmatranje.

“Smatramo da i Prnjavor zaslužuje taj status, prije svega zbog privrednika koji su u prošloj godini ostvarili prihod od milijardu i 27 miliona KM zahvaljujući čemu Prnjavor od 65 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj zauzima peto mjesto. Ispred nas su samo Banjaluka, Bijeljina, Laktaši i Trebinje”, rekao je Tomaš novinarima.

On je podsjetio da je od ukupnog prihoda, više od 496 miliona KM bio izvoz što je skoro 50 odsto proizvodnje u ovoj opštini, kao i da je ostvarena dobit privrede viša od 82 miliona KM i duplo je veća nego godinu dana ranije.

“Posebno je važno da je opština Prnjavor druga u Republici Srpskoj po odnosu uvoza i izvoza, 150 miliona KM je pozitivan robni skor razmjene sa inostranstvom. Ako govorimo o stopi rasta ostvarili smo 33,9 odsto, prvi smo u cijeloj banjalučkoj regiji”, precizirao je Tomaš.

On je izrazio uvjerenje da će izgradnjom Poslovne zone Vijaka i uz sve druge pogodnosti za investitore i privrednike Prnjavor tek u narednom periodu osjetiti sve ekonomske prednosti.

Tomaš je zahvalio republičkim vlastima za infrastrukturu koja je obezbijeđena i opštini Prnjavor i privrednicima, i pozvao da razmotre navedene pokazatelje u Elaboratu i opštini Prnjavor daju status grada.

Predsjednik SO Prnjavor Željko Simić izrazio je zadovoljstvo što Prnjavor ispunjava zakonom propisane uslove za status grada i pozdravio jednoglasnu podršku odbornika da se Odluka o dodjeli statusa grada uputi u dalju proceduru.

On je današnji rad Skupštine ocijenio kao vrlo efikasan i napomenuo da je većina tačaka dnevnog reda usvojena jednoglasno.

SRNA, T.S.

PRNjAVORU PRIZNANjE “ZLATNI KLjUČ” ZA RAZVOJNE PROJEKTE

Načelniku opštine Prnjavor Darku Tomašu danas će u Novom Sadu biti uručeno priznanje “Zlatni ključ” 12. Dunavskog biznis foruma koje je ova opština, kako je obrazloženo, dobila za otvorenost, saradnju sa susjedima i razvojne projekte.

Tomaš je izjavio Srni da je priznanje dodatni motiv za još bolji rad u narednom periodu.

“Realizovali smo brojne projekte čiji je cilj razvoj naše lokalne zajednice i unapređenje uslova života naših sugrađana. Posebno je značajan projekat izgradnje poslovne zone `Vijaka` u neposrednoj blizini auto-puta koji vidimo kao okosnicu budućeg privrednog razvoja naše opštine”, rekao je Tomaš.

On je podsjetio da su ukupni prihodi privrede prošle godine iznosili milijardu i 27 miliona KM, što je za 34 odsto više nego 2020. godine, a po obimu spoljnotrgovinske razmjene Prnjavor je četvrti u banjalučkoj regiji.

Opštna Prnjavor u ovoj godini ima 953 privredna subjekta, od kojih je 238 pravnih lica, a 715 su preduzetnici. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prnjavorski privrednici izvoze na pet kontinenata.

Zbog velikog broja nacionalnih manjina koje žive u ovoj opštini, Prnjavor je poznat i kao “mala Evropa”, a sa njihovim matičnim zemljama proteklih godina urađeno je mnogo na razmjeni pozitivnih iskustava, kako u lokalnom razvoju tako i mogućnostima pristupa razvojnim EU fondovima, uspostavljena je dobra i kvalitetna međusobna privredna, obrazovna i kulturna saradnja.

Osim opštine Prnjavor ovogodišnji dobitnci “Zlatnog ključa” su Pula, Bijelo Polje, Kragujevac i Kraljevo.

Dvanaesti Dunavski biznis forum organizuje se s ciljem afirmacije prosperiteta i unapređenja regionalne saradnje.

Skup je okupio eminentne stručnjake, predstavnike privrede, diplomatije, politike, nauke, kulture i medija iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije.

Pokrovitelji skupa su Privredna komora Srbije i Pokrajinski sekretarijat za privredu Vojvodine.

SRNA, T.S.

TOMAŠ URUČIO PO 500 KM ZA 59 BEBA

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš organizovao je danas prijem za 58 porodica koje su do 23. septembra podnijele zahtjev za sredstva obezbijeđena u opštinskom budžetu povodom rođenja djeteta u ovoj godini.

Tomaš je u izjavi novinarima podsjetio da opština Prnjavor od ove godine sa 500 KM daruje svako rođeno dijete i da su danas sredstva isplaćena za 58 porodica sa 59 djece.

On je istakao da se u Prnjavoru kao vid pronatalitetne politike provode 22 pojedinačna projekta za porodice i mlade.

„Sve su to oblici podsticaja i podrške, prije svega mladim ljudima,  da prepoznaju Prnjavor kao mjesto gdje vrijedi ostati živjeti i zasnovati porodicu“ , rekao je Tomaš.

Načelnik opštine Prnjavor kaže i da najveću sigurnosti za ostanak u ovoj lokalnoj zajednici  pružaju efekti ulaganja u privredu pospješeni otvaranjem privredne zone Vijaka u neposrednoj blizini auto-puta.

„Naši privrednici su prošle godine ostvarili prihod veći za 300 miliona KM u odnosu na  2020. godinu kada je iznosio 727 miliona KM“ , naglasio je Tomaš.

Nevena Đumić, majka dvije djevojčice od kojih najmlađa ima četiri mjeseca, kaže da najnovija opštinska mjera za podsticanje povećanja nataliteta ukazuje da je svima drago što se djeca rađaju, a istovremeno porodicama znači veliku podršku, posebno sada kada je sve poskupjelo i treba mnogo novca za podizanje djece.

Prijemu je prisustvovala i Milijana Vujić u čijoj je četvoročlanoj porodici najmlađi dvomjesečni dječak. Ona kaže da je lijepo što se poklanja pažnja porodicama i djeci, i da će dobijena sredstva iskoristiti za kupovinu osnovne opreme za bebu.  

U prvih šest mjeseci ove godine 109 porodica u kojima je rođeno ukupno 112 beba podnijelo je zahtjev za sredstva koja su isplaćena u aprilu, odnosno julu.

Srna T.S.

OD SUTRA POČINjE JESENjA SISTEMATSKA DERATIZACIJA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da je u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, načelnik opštine Prnjavor donio Naredbu o obaveznoj jesenjoj sistematskoj deratizaciji na teritoriji opštine Prnjavor.

Deratizacija će biti sprovedena na teritoriji opštine Prnjavor u periodu od 27.09. do 21.10.2022. godine. Deratizacija obuhvata: zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje Opština, predškolske, školske i vjerske objekte, objekte državnih i privatnih preduzeća, objekte privatnih uslužnih, trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, stambene objekte i individualna domaćinstva, javne zelene površine, obale rijeka i kanalizacionu mrežu.

Deratizaciju će obavljati preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica.

Protiv preduzeća i odgovornih lica u preduzećima, vlasnika privatnih samostalnih radnji, vlasnika stambeno-porodičnih zgrada, nosilaca stanarskog prava, vlasnika stanova i pomoćnih objekata koji ne postupe u skladu sa Naredbom biće podnesene prekršajne prijave.

Plaćanja usluga deratizacije oslobođena su domaćinstva porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije.

Primjedbe i prigovore na kvalitet izvršene deratizacije u toku akcije, mogu se dostaviti Odjeljenju za inspekcijske poslove- inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji.

POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTJEVA ZA TRANSFORMACIJSKE LOKALNE PROJEKTE 2023.

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini objavljuje godišnji poziv za podnošenje zahtjeva za transformacijske lokalne projekte za godinu 2023.

Transformacijski lokalni projekti su sastavni dio razvojne saradnje Republike Češke u Bosni i Hercegovini i implementiraju se programom grantova kojim upravlja Ambasada Republike Češke u Sarajevu.

Uslovi za podnošenje zahtjeva za lokalne transformacijske projekte za 2023. godinu su sljedeći:

Podnosilac zahtjeva mora biti registrovana pravno lice u Bosni i Hercegovini, čija osnovna djelatnost nije dobit (lokalne nevladine organizacije, organizacije lokalne zajednice, akademske institucije, religiozne institucije, organizacije i agencije koje rade na lokalnim razvojnim aktivnostima).

Podnosilac zahtjeva može predati samo jedan projektni prijedlog. Projekti moraju biti u skladu sa prioritetima podrške ljudskim pravima i transformacijske saradnje u Bosni i Hercegovini:

podrška civilnom društvu, uključujući branitelje ljudskih prava
podržavanje slobode izražavanja i pristup informacijama, uključujući i slobodu medija
promovisanje jednakih i maksimalnih političkih i javnih sudjelovanja
promovisanje institucionalne izgradnje vladavine prava
promovisanje jednakosti i nediskriminacije
promovisanje ljudskih prava u temama spojenim sa zapošljavanjem i zaštitom okoliša.

Maksimalni iznos granta 500.000 CZK (cca 39.000 KM), iznos treba biti zaokružen. Grantovi se isplaćuju u KM. Aktuelni kurs 1,-KM = 12,676 CZK Finansijsko učešće u projektu je minimalno 10% od ukupne vrijednosti projekta (finansirane aktivnosti trebaju biti jasno navedene u formularu). Implementacija projektnih aktivnosti je od februara do oktobra 2023. godine. Identifikacijiski formular mora biti ispunjen na engleskom jeziku, popunjen na kompjuteru, ovjeren i potpisan od strane ovlašćene osobe i dostavljen u papirnom i elektronskom izdanju. Rok za prijavu: 14. oktobar 2022. godine 12.00 sati (podne) na sljedećoj adresi:

Razvojna saradnja (TRANS)
Ambasada Republike Češke
Franjevačka 13
71 000 Sarajevo

I u elektronskoj verziji na: [email protected] .

Za dodatna pitanja obratite se Odjeljenju za razvojnu saradnju Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini (tel. 033 587 052, 033 587 056) ili pošaljite e-mail na [email protected] .

Identifikacioni formular (XLS, 59 KB)

JAVNI POZIV ZA MJERU PODRŠKE UBLAŽAVANjA NEGATIVNOG UTICAJA TRŽIŠNIH POREMEĆAJA I KLIMATSKIH PROMJENA U PRIMARNOJ POLjOPRIVREDNOJ PROIZVODNjI

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery otvoren je Javni poziv za mjeru podrške ublažavanja negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. 

 Krajnji rok za podnošenje prijava je 12. oktobar 2022. godine do 17.00 časova.

 Ciljevi poziva su:

·ublažavanje negativnog uticaja na tržište repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH,

·ublažavanje negativnog uticaja klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH,

·optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH,

·podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća i zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom, preradom, otkupom, skladištenjem ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda.

Ukupan budžet poziva iznosi  3,9 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po prijavi kreće od 50 000 – 300 000 KM.

 Iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1 500 – 15 000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Smjernice za podnosioce prijava mogu se pročitati OVDJE, a detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na mejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

ZAVRŠEN PROJEKAT ZAMJENE KOTLOVA ZA GRIJANjE TRI ŠKOLE

Tri prnjavorske škole, Osnovna škola „Branko Ćopić“, Gimnazija i Centar srednjih škola „Ivo Andrić“, od ove zimske sezone grijaće se na pelet zahvaljujući završetku projekta vrijednog 470.000 KM koji su pomogli republičke institucije i opština Prnjavor.

Završetkom radova u zajedničkoj kotlovnici zamjene dva kotla od po 750 kilovata na ugalj sa tri nova od 450 kilovata na pelet učenici i prosvjetni radnici dobiće toplije učionice, a grad zdraviji vazduh.

Dario Agostini, direktor preduzeća „Topling“ iz Prnjavora koje je bilo izvođač radova, napomenuo je da su stari kotlovi na ugalj bili najveći zagađivač u gradu i zahvalio svim donatorima na podršci projektu i njegovoj realizaciji.

Agostini je napomenuo da su za grijanje škola obezbijeđene potrebne količine peleta, iako je ove godine situacija sa nabavkom ovog energenta na tržištu nepovoljna.

Direktor Osnovne škole „Branko Ćopić“  Jasmina Malešević kaže da je pelet nabavljen na vrijeme i da roditelji nemaju razloga za brigu.

„Učenici će tokom zimske sezone biti u toplim učionicama. Naša škola je ove godine dobila i status ‘eko škole’ što znači da ćemo osim kvalitetnijeg grijanja imati i zdraviji, čistiji vazduh u gradu“, pojasnila je Maleševićeva.

Direktor CSŠ „Ivo Andrić“ Suzana Švraka kaže da je zamjenom kotlova riješen dugogodišnji problem tri škole, ali i ekološki momenat zagađenja vazduha korištenjem uglja.

„Bili smo svjedoci i da su školska igrališta tokom jeseni i zime bila prebukirana ogrevnim materijalom, pa ih naša omladina u to vrijeme nije mogla koristiti na pravi način. Sada ćemo imati potpuno drugačiju sliku“, rekla je ona.

Završetku radova u kotlovnici prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš koji je istakao da će se na ovaj način pojednostaviti zagrijavanje u školama, a istovremeno korištenjem peleta povećava se zaštita životne sredine, što je bio i primarni cilj cijelog projekta.

Tomaš je zahvalio Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture i ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić koji su obezbijedili 470.000 KM za zamjenu kotlova, kao i izvođaču radova preduzeću „Topling“ iz Prnjavora. 

Srna T.S.