APRIL, 2022/ IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

UČENICI PREDSTAVILI 14 POSLOVNIH IDEJA NA SAJMU PREDUZEĆA ZA VJEŽBU

Učenici Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor na današnjem Sajmu preduzeća za vježbu u ovoj školi predstavili su se sa 14 poslovnih ideja o osnivanju i poslovanju virtuelnih preduzeća.

Direktor škole Suzana Švraka podsjetila je da sajam  koji se održava od 2012. godine predstavlja inovativni dio praktične nastave u usmjerenjima ekonomija, pravo i trgovina.

„Naši učenici su predstavili 14 preduzeća iz prehrambene industrije, preduzetničke djelatnosti, prodaje automobila, foto radnji, turističkih agencija, zlatara, pekara, jedan  kolorit zanimanja i djelatnosti“, pojasnila je Švraka.

Ona je dodala da je riječ o virtuelnim preduzećima od njihovog osnivanja do krajnjeg finansijskog izvještaja.

„Prikazano je sve što se uči po nastavnom planu ekonomske struke, osnivaju i registruju preduzeće, imaju zaposlene, fiktivno poslovanje. U nekom narednom periodu bismo trebali ići korak dalje i osim preduzeća prikazati i osnivanje banke“ , rekla je Švraka.

Današnji sajam prnjavorskih srednjoškolaca posjetili su načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić.

Tomaš je učenicima čestitao na prikazanim idejama, a rukovodstvu škole na podršci koju su im pružili u realizaciji projekta.

On je istakao da mladi imaju odlične, kreativne ideje i izrazio  uvjerenje  da će sve što nauče u školi sutra moći praktično iskoristiti ili kroz posao ili dalje školovanje i usavršavanje.

SRNA T.S.

RADNO VRIJEME U DANE PRAZNIKA

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Međunarodni praznik rada je republički praznik.

U dane republičkog praznika, u okviru prijavljenog radnog vremena mogu da rade:

  • subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe),
  • subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda,
  • subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima – benzinske pumpe,
  • subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem, uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

Zaključkom načelnika opštine, prvog dana Međunarodnog praznika rada, 1. maj pored navedenih subjekata, mogu da rade i mesnice u vremenu od 07:00 do 11:00 časova, a drugog dana praznika, 2. maj mogu da rade sve trgovinske i uslužne radnje, u vremenu od 07:00 do 12:00 časova.

Zaključak je donesen na zahtjev poslovnih subjekata koji obavljaju navedenu djelatnost na području opštine  i ukazane potrebe za radom istih, a u cilju zadovoljenja neophodnih potreba građana za vrijeme praznika.

TOMAŠ: OPŠTINA OBEZBJEĐUJE KNjIGE ZA 1.268 OSNOVACA

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je danas da će ova lokalna zajednica nabaviti udžbenike za narednu školsku godinu za 1.268 učenika osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor koji nisu obuhvaćeni nabavkom knjiga od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

Tomaš je nakon sastanka sa direktorima  osnovnih škola  rekao da će opština provesti proceduru javne nabavke udžbenika, a škole distribuciju.

On je istakao da je u ovogodišnjem opštinskom budžetu za ovu namjenu predviđeno 200.000 KM, ali da će biti potrebno izdvojiti dodatna sredstva zbog poskupljenja knjiga.

„Mi smo već kontaktirali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i dobili informaciju da je došlo do povećanja cijena za više od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema ranijoj računici trebali smo izdvojiti oko 203.000 KM, a sada će biti potrebno 268.000 KM, ali ćemo iznaći potrebna dodatna sredstva i riješiti ovaj problem“ , pojasnio je Tomaš.

Direktor Osnovne škole „Branko Ćopić“ Jasmina Malešević pohvalila je potez opštine da se svim osnovcima obezbijede besplatni udžbenici i na taj način pomogne roditeljima.

„Dvije godine pandemije oduzele su mnogo od obrazovanja i svakodnevnog života, knjige su mnogo poskupile i ovo će sigurno mnogo olakšati roditeljima da svoje đake osnovce spreme u školu“ , rekla je Maleševićeva.

SRNA T.S.

UKAZANO NA ZNAČAJ UPOTREBE SIGURNOSNOG POJASA I AUTO-SJEDALICA

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Opština Prnjavor uručenjem 10 auto-sjedalica roditeljima sa malom djecom, prikazom simulatora prevrtanja vozila i kose ravni učenicima srednjih škola na gradskom trgu u Prnjavoru te posjetom vrtiću “Naša radost” ukazali su na značaj i ciljeve preventivne kampanje “Lako je pojas vezati”.

Direktor Agencije Mladen Petrović istakao je u izjavi novinarima da je prema posljednjim urađenim indikatorima, stepen vezivanja pojasa na prednjem sjedištu oko 80 odsto, a na zadnjim oko 20 odsto, što se u narednom periodu mora poboljšati.

“Važno je napomenuti da se upotrebom pojasa za 50 odsto smanjuje smrtni ishod ili teške povrede pri saobraćajnoj nezgodi” , rekao je Petrović.

On kaže da je Agencija nosilac kampanje koja traje do 13. maja, a realizuje se u saradnji sa Auto-moto savezom /AMS/ Republike Srpske , Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Posjetom vrtićima pokušavamo da kroz edukovanje najmlađih članova društva podignemo svijest o značaju vezivanja bezbjednosnog pojasa”, rekao je Petrović.

Jelica Lubura iz AMS Republike Srpske kaže da se u ovoj službi, u saradnji sa svim drugim subjektima bezbjednosti saobraćaja, velika pažnja posvećuje saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju djece.

Ona napominje da proces saobraćajnog vaspitanja počinje od porodice, nastavlja se u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i kao završna faza priprema u auto-školama.

“Veliku ulogu imaju roditelji, jer djeca usvajaju osnovne navike gledajući pravilno ponašanje roditelja koji učestvuju u saobraćaju, a u vrtiću djeca uče kroz prilagođene nastavne sadržaje, igru ili gledanjem crtanih filmova sa problematikom bezbjednosti saobraćaja”, kaže Lubura.

Lubura je naglasila da je cilj provođenja svih preventivnih aktivnosti pripremiti djecu da budu bezbjedni učesnici u saobraćaju koji će poštovati saobraćajna pravila i propise i kada budu odrasli ljudi.

Komandir Policijske stanice Prnjavor Milivoje Milijaš kaže da je na području koje operativnim radom pokriva Policijska stanica Prnjavor za prva tri mjeseca ove godine evidentirano smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, dok nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda u kojima su djeca zadobila tjelesne povrede usljed nekorištenja auto-sjedalica.

On je iznio i podatak da je u toku prošle godine na području opštine Prnjavor registrovano 320 prekršaja nekorištenja bezbjednosnog pojasa, a u prva tri mjeseca ove godine evidentirano je ukupno 47 prekršaja.

“Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, koriste bezbjednosni pojas i dječije auto-sjedalice jer na taj način povećavaju ličnu bezbjednost i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju” , rekao je Milijaš.

Današnjem događaju prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je napomenuo da opština Prnjavor podržava sve aktivnosti na promociji bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

“Pridružili smo se kampanji nabavkom sedam auto-sjedalica za naše najmlađe sugrađane, dok je Agencija obezbijedila tri”, pojasnio je Tomaš i dodao da je podjela krajnjim korisnicima obavljena na osnovu podataka iz Policijske stanice Prnjavor o 10 najmlađih sugrađana.

SRNA T.S.

U CENTRU ZA KULTURU VEČERAS NASTUPA ILUZIONISTA STANELI

Iluzionista Staneli nastupa večeras u Centru za kulturu sa početkom u 19.00 časova.

Ovaj 25-godišnji iluzionist,  ostavio je bez riječi žiri hrvatskog Supertalenta, nakon svog performansa koji je nagrađen najvećom nagradom u kvalifikacionom dijelu takmičenja.

Svoj performans započeo je balansiranjem kolica na bradi, nakon čega je prešao na trik s novcem, a iz minute u minutu demonstrirao je nove trikove koji su izmamili gromoglasne aplauze. U glavnom dijelu nastupa njegova asistentica bila je članica žirija Maja Šuput.

U performansu koji je izveo Maja je izvukla “najbitniju kartu u svom životu”, na kojoj je umjesto broja 8 bila fotografija nje i njenog djeteta, što je izmamilo suze na njenom licu.

“I da se ovo nije dogodilo morala bih vam reći da je ovaj nastup bio stvarno fenomenalan”, kazala je Šuput kroz suze.

Cijena ulaznice 6 KM

OPŠTINA PRNjAVOR MEĐU NAJBOLjE RANGIRANIM LOKALNIM ZAJEDNICAMA IZ PRVE FAZE MEG PROJEKTA

Danas je u Sarajevu upriličena dodjela plaketa najbolje rangiranim lokalnim zajednicama iz prve faze MEG projekta kao i predstavljanje pojedinačnih akcionih planova svih partnerskih lokalnih zajednica Projekta opštinskog okolišnog upravljanja (MEG).

Događaj je otvorila Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a nakon toga održan je panel diskusija sa najuspješnijim načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica koje su učestvovale u prvoj fazi, a to su načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, gradonačelnik grada Gradiška, Zoran Adžić, načelnik opštine Tešanj, Suad Huskić, načelnik opštine Žepče, Mato Zovko, predsjednik Skupštine grada Prijedora, Mirsad Duratović te načelnik opštine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

Učesnici su govorili o iskustvima i pozitivnim promjenama u svojim lokalnim zajednicama iz prve faze MEG projekta za period 2016-2020.

Opština Prnjavor u prvoj fazi ostvarila je visok učinak unutar sistema upravljanja rezultatima, te je od početne ocjene od 59,56 bodova, za četiri godine realizacije svih projektnih aktivnosti, ocjenjena sa 85,05 bodova od ukupno 100.

Od ukupno četiri ocijenjivane oblasti Prnjavor kao najbolje rangirana lokalna zajednica u oblasti “Učešće javnosti u procesu donošenja odluka” ocijenjena je sa 93,3 boda.

Ovim rezultatima ista je svrstana u rang jedinica lokalnih samouprava sa visokim nivoom uspješnosti, te nastavlja drugu fazu Projekta MEG za period 2021-2025.

VASKRŠNjA ČESTITKA

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su čestitku sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, sa željom da praznični dani budu proslavljeni u dobrom zdravlju, duhovnom miru, puni sloge i zadovoljstva.

„Neka radost Vaskrsa, praznika nade i vjere bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumijevanja i širenja plemenitosti za svakog pojedinca, a mir, ljubav i tolerancija budu osnovna načela kojima ćemo se voditi u stvaranju sigurnije i bolje budućnosti za sve građane naše opštine”, navodi se u zajedničkoj čestitki.

 

 

IN MEMORIAM: NEDELjKO SANČANIN

Nakon kraće i teške bolesti danas nas je napustio Nedeljko Sančanin, novinar i književnik. Komemoracija preminulom Nedeljku Sančaninu će biti održana sutra u 14.00 časova u Centru za kulturu.

Nedeljko Sančanin je bio svojevrstan zaštitni znak Prnjavora, ali i predan literarni stvaralac. Bio je osnivač, prvi glavni i odgovorni urednik Radio Prnjavora i direktor punih osam godina. Životni i radni vijek mu je bio vezan za Prnjavor, iz kojeg je preko 50 godina novinar, ovjekovječivši prostore i zbivanja u svom zavičaju u 23 novinarska lista, kao i u programima radio i televizijskih stanica.

Skupština opštine Prnjavor dodijelila je Nedeljku Sančaninu Povelju zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom, za životno djelo u intelektualnom, društvenom, novinarskom i književnom radu.

Telegram saučešća porodici uputili su načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić.

„ Iskreno smo ožalošćeni tužnom viješću o smrti novinara Nedeljka Sančanina. Dugogodišnjim bogatim i raznolikim novinarskim radom i prepoznatljivim stilom, Nedeljko je ostavio neizbrisiv trag u novinarstvu naše lokalne zajednice, od kojeg smo svi mogli učiti o profesionalnosti i novinarskoj etici “, navodi se u telegramu.

POTPISANI UGOVORI ZA IZGRADNjU I REKONSTRUKCIJU PET STAMBENIH OBJEKATA ZA POVRATNIKE SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR

U prostorijama Opštine Prnjavor danas su potpisani ugovori sa pet povratničkih porodica kojima će u toku ove godine biti izgrađeni i rekonstruisani stambeni objekti, u okviru projekta Saudijskog fonda za razvoj po sistemu „ključ u ruke“.

Podsjećamo da su tripartitni ugovori između Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice i Opštine Prnjavor potpisani 12.04.2022. godine u Sarajevu, a danas i sa korisnicima ovih ugovora.

Načelnik opštine, Darko Tomaš istakao je da je riječ o veoma važnom projektu. „Uvjeren sam da danas sa ovim projektom rješavamo životna pitanja naših sugrađana i zato je njegova važnost još i veća“, rekao je on, te zahvalio federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću za podršku i pomoć koju pruža opštini Prnjavor.

Vrijednost ovog projekta iznosi 250.000KM, a rok za realizaciju radova je tri mjeseca.