МАРТ, 2022/ ИЗДВОЈЕНО ИЗ ШТАМПЕ

ОМЛАДИНСКА БАНКА ПРЊАВОР: УЧЛАНИ СЕ У ОДБОР ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ!

Омладинска банка, у сарадњи са Фондацијом Мозаик, објављује позив за 66 чланова или чланице у Одбор, а Омладинска банка Прњавор тражи једног новог члана или чланицу Одбора!

Могу се пријавити сви млади, од 17 до 30 година, који имају жељу и вољу да посвете своје вријеме активностима програма. Програм омогућава младим људима да узму активно учешће у развоју своје заједнице кроз:

  1. Писање и реализацију пројеката друштвеног значаја;
  2. Учешћа у расподјели фондова;
  3. Покретању властитог бизниса.

Позив је отворен до 10. априла 2022. године (до 23.59 часова), а образац за пријаву и све додатне информације можете пронаћи путем линка https://lonac.pro/bs/omladinska-banka-pozivamo-te-da-se-uclanis-u-odbor-omladinske-banke .

ВЕЧЕ ЏЕЗ МУЗИКЕ СУТРА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

У Центру за културу сутра, 31. марта биће одржано џез вече у извођењу бенда „Combine quartet“ и Маје Манојловић. Концерт почиње у 19.30 часова, а улаз је бесплатан.

Вече џез музике је једна од манифестација у поводу обиљежавања 24. марта, Дана општине.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЈЕТА

У Центру за културу јуче је одржана петнаеста сједница Привредног савјета општине Прњавор.

На сједници су привредници упознати са детаљима организације Десетог регионалног сајма привреде, пољопривреде и туризма “Прњавор 2022”, који ће бити одржан 19. и 20. маја, као и са Нацртом правилника о подстицајима у привреди за 2022. годину.

Привредници су дали пуну подршку иницијативи за промјену начина расподјеле прихода од ПДВ-а локалним заједницама, са циљем да доминантно учешће у коефицијенту расподјеле буде ниво уплаћеног ПДВ-а од стране привредника из сваке локалне заједнице и да се значајан дио тако повећаног прихода усмјери у подстицаје привреди.

Привредници су такође информисани о промјени закона који регулише област комуналних такси и накнада и престанку обавезе плаћања истих, по ком основу је локална заједница ускраћена за приход од 450.000 КМ на годишњем нивоу.

ТОМАШ: ЗБОГ МАЊКАВОСТИ УРЕДБЕ ПРОБЛЕМИ НА ТЕРЕНУ

Општинска комисија за борачка питања у Прњавору озбиљно и одговорно ради свој посао детаљно анализирајући сваки запримљени предмет, али се одређени проблеми јављају због неслагања стварног стања на терену и важеће уредбе према којој је расписан јавни позив за стамбено збрињавање, рекао је у изјави Срни начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

Он је потврдио да је то један од разлога зашто ова локална заједница још увијек није доставила прелиминарну листу потребних средстава Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске.

„Сматрам да уредба из 2019. године у потпуности не одговара стварном стању на терену и донекле је неупотребљива због чега општинске комисије имају проблем на терену“ , појаснио је Томаш и додао да  у неким случајевима захтјев формално не испуњава прописане услове из уредбе, али суштински ако се узму у обзир стање објекта у којима породице живе и други фактори био би ред да им се помогне.

Томаш је навео да је велики број поднијетих захтјева други разлог кашњења у достављању потребних података ресорном министарству.

„Општини Прњавор поднесена су укупно 144 захтјева.  До данас је ријешено 127 захтјева од чега позитивно 10, а остаје још 17 који захтијевају излазак на терен јер је ту управо ријеч о породицама које би требале да добију стамбену јединицу, али то ограничава важећа уредба“ , истакао је он.

Томаш каже да Општина Прњавор може у року од једног дана ријешити овај проблем тако што ће све захтјеве одобрити, али да ће проблем настао због мањкавости уредбе и даље остати.

Министарство  би, каже, требало и прецизирати са којим средствима располаже, како би се могло адекватно одговорити, посебно када су у питању „гранични случајеви“.

Он  је упутио позив министру Милуновићу да посјети Прњавор, увјери се да се овом проблему приступило озбиљно и да помогне у рјешавању спорних ситуација.

Министар рада и борачко – инвалидске заштите Душко Милуновић раније је упутио апел представницима 11 локалних заједница, међу којима је и Прњавор, да доставе прелиминарне листе како би се извршила квалитетна процјена потребних средстава за стамбено збрињавање борачких категорија.

СРНА Т.С.

У ТОКУ ИЗРАДА ИЗМЈЕНЕ УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА “ГРАДСКО ЈЕЗГРО”

Одјељење за просторно уређење Општинске управе општине Прњавор обавјештава јавност општине Прњавор да је у току израда Измјене Урбанистичког пројекта „Градско језгро“ (Измјена VII). Обухват Измјене Урбанистичког пројекта „Градско језгро“ почиње од укрштања улица Вељка Миланковића и Алексе Шантића, прати улицу Алексе Шантића, наставља улицом Београдском до укрштања са улицом Лазе Лазаревића, ту се граница ломи у правцу југа и наставља низ улицу Лазе Лазаревића до укрштања са улицом Новака Пивашевића, даље граница наставља низ улицу Новака Пивашевића до укрштања са улицом Светог Саве, обухват јужно иде низ улицу Светог Саве и доктора Славка Шушка до пјешачког улаза у градски парк, прекопута Занатског центра I, ту граница ломи у правцу сјеверозапада и наставља уз источну границу парцеле к.ч. бр. 646/1 к.о. Прњавор, затим наставља сјеверно преко паркинга између робне куће и стамбено-пословног објекта колективног становања до улице Вељка Миланковића, гдје наставља улицом Вељка Миланковића до укрштања са улицом Алексе Шантића, одакле је обухват плана и почео.

Молимо сва заинтересована лица која су власници непокретности да у складу са чланом 42. Закона о уређењу простора и грађењу („Сл. гласник РС“, бр. 40/13, 106/15, 03/16 и 84/19) у Одјељење за просторно уређење Општинске управе, општине Прњавор, доставе своје приједлоге и сугестије за одређена планска рјешења на земљишту или објектима у њиховом власништву.

Под неопходним информацијама и подацима подразумијева се опис потреба, могућности, циљева или праваца развоја и слично.

Крајњи рок за доставу неопходних информација и података је 15 дана од дана објављивања овог Обавјештења.

За све информације грађани се могу обратити у просторије Општинске управе општине Прњавор у Одјељењу за просторно уређење, улица Карађорђева број 2, приземље, канцеларија број 4 и 7, сваким радним даном од 07.00 до 15.00 часова,  или на бројеве телефона 051/663-162 и 051/660 – 905.

 

СУТРА КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ СА ГОСТИМА

У концертној сали ЈУ Музичка школа “Константин Бабић” сутра, 30. марта биће одржан концерт, а у поводу обиљежавања Дана општине.

На концерту ће наступити ученици ЈУ Музичка школа “Владо Милошевић” Бања Лука, ЈУ Основна музичка школа “Бранко Смиљанић” Градишка, ЈУ Основна музичка школа “Никола Тесла” Дервента, Музичко друштво “Исидор Бајић” Теслић, као и домаћини ученици ЈУ Музичка школа “Константин Бабић” Прњавор.

Концерт почиње у 19.30 часова.

 

СУТРА И У ЧЕТВРТАК ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА “СЊЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА”

У Центру за културу, сутра 29. марта и у четвртак, 31. марта биће одиграна позоришна представа “Сњежана и седам патуљака”, у извођењу Драмске сцене СПКД “Просвјета”.

Представу ће организовано погледати најмлађа публика из вртића и основних школа са подручја општине.

Позоришна представа “Сњежана и седам патуљака” је једна од манифестација у поводу обиљежавања 24. марта, Дана општине, а улаз је бесплатан.

 

КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ “ВОДОВОД” ПРЊАВОР ОД ДАНАС РАСПОЛАЖЕ СА НОВИМ БАГЕРОМ ОД 5,5 ТОНА

Комуналном предузећу “Водовод” Прњавор данас је испоручен багер од 5,5 тона у вриједности 122.850 КМ, који су финансирали властитим средствима.

Начелник општине, Дарко Томаш честитао је управи Комуналног предузећа “Водовод” Прњавор на преданом раду посљедњих година и потпуној консолидацији предузећа.

Општина Прњавор је 2018. године овом предузећу помогла приликом набавке багера од 2,8 тона, који је коштао 74.000 КМ.

XV СЈЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЈЕТА БИЋЕ ОДРЖАНА 29. МАРТА

Начелник општине Прњавор позива све привреднике са подручја општине Прњавор на XV сједницу Привредног савјета у проширеном саставу, која ће бити одржана 29. марта, са почетком у 14.00 часова, у просторијама прњаворског Центра за културу.

Теме састанке ће бити: 10. Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма “Прњавор 2022.”, подстицаји у привреди за 2022.годину и комуналне таксе и накнаде.