MART, 2022/ IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

OMLADINSKA BANKA PRNjAVOR: UČLANI SE U ODBOR OMLADINSKE BANKE!

Omladinska banka, u saradnji sa Fondacijom Mozaik, objavljuje poziv za 66 članova ili članice u Odbor, a Omladinska banka Prnjavor traži jednog novog člana ili članicu Odbora!

Mogu se prijaviti svi mladi, od 17 do 30 godina, koji imaju želju i volju da posvete svoje vrijeme aktivnostima programa. Program omogućava mladim ljudima da uzmu aktivno učešće u razvoju svoje zajednice kroz:

  1. Pisanje i realizaciju projekata društvenog značaja;
  2. Učešća u raspodjeli fondova;
  3. Pokretanju vlastitog biznisa.

Poziv je otvoren do 10. aprila 2022. godine (do 23.59 časova), a obrazac za prijavu i sve dodatne informacije možete pronaći putem linka https://lonac.pro/bs/omladinska-banka-pozivamo-te-da-se-uclanis-u-odbor-omladinske-banke .

VEČE DžEZ MUZIKE SUTRA U CENTRU ZA KULTURU

U Centru za kulturu sutra, 31. marta biće održano džez veče u izvođenju benda „Combine quartet“ i Maje Manojlović. Koncert počinje u 19.30 časova, a ulaz je besplatan.

Veče džez muzike je jedna od manifestacija u povodu obilježavanja 24. marta, Dana opštine.

ODRŽANA SJEDNICA PRIVREDNOG SAVJETA

U Centru za kulturu juče je održana petnaesta sjednica Privrednog savjeta opštine Prnjavor.

Na sjednici su privrednici upoznati sa detaljima organizacije Desetog regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma “Prnjavor 2022”, koji će biti održan 19. i 20. maja, kao i sa Nacrtom pravilnika o podsticajima u privredi za 2022. godinu.

Privrednici su dali punu podršku inicijativi za promjenu načina raspodjele prihoda od PDV-a lokalnim zajednicama, sa ciljem da dominantno učešće u koeficijentu raspodjele bude nivo uplaćenog PDV-a od strane privrednika iz svake lokalne zajednice i da se značajan dio tako povećanog prihoda usmjeri u podsticaje privredi.

Privrednici su takođe informisani o promjeni zakona koji reguliše oblast komunalnih taksi i naknada i prestanku obaveze plaćanja istih, po kom osnovu je lokalna zajednica uskraćena za prihod od 450.000 KM na godišnjem nivou.

TOMAŠ: ZBOG MANjKAVOSTI UREDBE PROBLEMI NA TERENU

Opštinska komisija za boračka pitanja u Prnjavoru ozbiljno i odgovorno radi svoj posao detaljno analizirajući svaki zaprimljeni predmet, ali se određeni problemi javljaju zbog neslaganja stvarnog stanja na terenu i važeće uredbe prema kojoj je raspisan javni poziv za stambeno zbrinjavanje, rekao je u izjavi Srni načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

On je potvrdio da je to jedan od razloga zašto ova lokalna zajednica još uvijek nije dostavila preliminarnu listu potrebnih sredstava Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske.

„Smatram da uredba iz 2019. godine u potpunosti ne odgovara stvarnom stanju na terenu i donekle je neupotrebljiva zbog čega opštinske komisije imaju problem na terenu“ , pojasnio je Tomaš i dodao da  u nekim slučajevima zahtjev formalno ne ispunjava propisane uslove iz uredbe, ali suštinski ako se uzmu u obzir stanje objekta u kojima porodice žive i drugi faktori bio bi red da im se pomogne.

Tomaš je naveo da je veliki broj podnijetih zahtjeva drugi razlog kašnjenja u dostavljanju potrebnih podataka resornom ministarstvu.

„Opštini Prnjavor podnesena su ukupno 144 zahtjeva.  Do danas je riješeno 127 zahtjeva od čega pozitivno 10, a ostaje još 17 koji zahtijevaju izlazak na teren jer je tu upravo riječ o porodicama koje bi trebale da dobiju stambenu jedinicu, ali to ograničava važeća uredba“ , istakao je on.

Tomaš kaže da Opština Prnjavor može u roku od jednog dana riješiti ovaj problem tako što će sve zahtjeve odobriti, ali da će problem nastao zbog manjkavosti uredbe i dalje ostati.

Ministarstvo  bi, kaže, trebalo i precizirati sa kojim sredstvima raspolaže, kako bi se moglo adekvatno odgovoriti, posebno kada su u pitanju „granični slučajevi“.

On  je uputio poziv ministru Milunoviću da posjeti Prnjavor, uvjeri se da se ovom problemu pristupilo ozbiljno i da pomogne u rješavanju spornih situacija.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Duško Milunović ranije je uputio apel predstavnicima 11 lokalnih zajednica, među kojima je i Prnjavor, da dostave preliminarne liste kako bi se izvršila kvalitetna procjena potrebnih sredstava za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

SRNA T.S.

U TOKU IZRADA IZMJENE URBANISTIČKOG PROJEKTA “GRADSKO JEZGRO”

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava javnost opštine Prnjavor da je u toku izrada Izmjene Urbanističkog projekta „Gradsko jezgro“ (Izmjena VII). Obuhvat Izmjene Urbanističkog projekta „Gradsko jezgro“ počinje od ukrštanja ulica Veljka Milankovića i Alekse Šantića, prati ulicu Alekse Šantića, nastavlja ulicom Beogradskom do ukrštanja sa ulicom Laze Lazarevića, tu se granica lomi u pravcu juga i nastavlja niz ulicu Laze Lazarevića do ukrštanja sa ulicom Novaka Pivaševića, dalje granica nastavlja niz ulicu Novaka Pivaševića do ukrštanja sa ulicom Svetog Save, obuhvat južno ide niz ulicu Svetog Save i doktora Slavka Šuška do pješačkog ulaza u gradski park, prekoputa Zanatskog centra I, tu granica lomi u pravcu sjeverozapada i nastavlja uz istočnu granicu parcele k.č. br. 646/1 k.o. Prnjavor, zatim nastavlja sjeverno preko parkinga između robne kuće i stambeno-poslovnog objekta kolektivnog stanovanja do ulice Veljka Milankovića, gdje nastavlja ulicom Veljka Milankovića do ukrštanja sa ulicom Alekse Šantića, odakle je obuhvat plana i počeo.

Molimo sva zainteresovana lica koja su vlasnici nepokretnosti da u skladu sa članom 42. Zakona o uređenju prostora i građenju („Sl. glasnik RS“, br. 40/13, 106/15, 03/16 i 84/19) u Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave, opštine Prnjavor, dostave svoje prijedloge i sugestije za određena planska rješenja na zemljištu ili objektima u njihovom vlasništvu.

Pod neophodnim informacijama i podacima podrazumijeva se opis potreba, mogućnosti, ciljeva ili pravaca razvoja i slično.

Krajnji rok za dostavu neophodnih informacija i podataka je 15 dana od dana objavljivanja ovog Obavještenja.

Za sve informacije građani se mogu obratiti u prostorije Opštinske uprave opštine Prnjavor u Odjeljenju za prostorno uređenje, ulica Karađorđeva broj 2, prizemlje, kancelarija broj 4 i 7, svakim radnim danom od 07.00 do 15.00 časova,  ili na brojeve telefona 051/663-162 i 051/660 – 905.

 

SUTRA KONCERT MUZIČKE ŠKOLE SA GOSTIMA

U koncertnoj sali JU Muzička škola “Konstantin Babić” sutra, 30. marta biće održan koncert, a u povodu obilježavanja Dana opštine.

Na koncertu će nastupiti učenici JU Muzička škola “Vlado Milošević” Banja Luka, JU Osnovna muzička škola “Branko Smiljanić” Gradiška, JU Osnovna muzička škola “Nikola Tesla” Derventa, Muzičko društvo “Isidor Bajić” Teslić, kao i domaćini učenici JU Muzička škola “Konstantin Babić” Prnjavor.

Koncert počinje u 19.30 časova.

 

SUTRA I U ČETVRTAK POZORIŠNA PREDSTAVA “SNjEŽANA I SEDAM PATULjAKA”

U Centru za kulturu, sutra 29. marta i u četvrtak, 31. marta biće odigrana pozorišna predstava “Snježana i sedam patuljaka”, u izvođenju Dramske scene SPKD “Prosvjeta”.

Predstavu će organizovano pogledati najmlađa publika iz vrtića i osnovnih škola sa područja opštine.

Pozorišna predstava “Snježana i sedam patuljaka” je jedna od manifestacija u povodu obilježavanja 24. marta, Dana opštine, a ulaz je besplatan.

 

KOMUNALNO PREDUZEĆE “VODOVOD” PRNjAVOR OD DANAS RASPOLAŽE SA NOVIM BAGEROM OD 5,5 TONA

Komunalnom preduzeću “Vodovod” Prnjavor danas je isporučen bager od 5,5 tona u vrijednosti 122.850 KM, koji su finansirali vlastitim sredstvima.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je upravi Komunalnog preduzeća “Vodovod” Prnjavor na predanom radu posljednjih godina i potpunoj konsolidaciji preduzeća.

Opština Prnjavor je 2018. godine ovom preduzeću pomogla prilikom nabavke bagera od 2,8 tona, koji je koštao 74.000 KM.

XV SJEDNICA PRIVREDNOG SAVJETA BIĆE ODRŽANA 29. MARTA

Načelnik opštine Prnjavor poziva sve privrednike sa područja opštine Prnjavor na XV sjednicu Privrednog savjeta u proširenom sastavu, koja će biti održana 29. marta, sa početkom u 14.00 časova, u prostorijama prnjavorskog Centra za kulturu.

Teme sastanke će biti: 10. Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma “Prnjavor 2022.”, podsticaji u privredi za 2022.godinu i komunalne takse i naknade.