OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN RIJETKIH BOLESTI

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti, načelnik opštine Darko Tomaš posjetio je Dnevni centar „Neven“ Prnjavor u kojem boravi četvero djece koji boluju od rijetkih bolesti, kao što su Volf-Hiršhornov sindrom, Di Džordžov sindrom, Prader Vili sindrom, Ret sindrom.
Boško Bjelonić, asistent u Dnevnom centru “Neven“ istakao je da se po prvi put u Prnjavoru na ovakav način obilježava ovaj dan. „Zahvaljujemo načelniku opštine koji je uputio poziv za obilježavanje ovog dana i zadovoljstvo nam je da je neko prepoznao i ova lica“, izjavio je Bjelonić.
Načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je da će Opština Prnjavor uz pomoć Centra za rijetke bolesti na jednak način pomoći i ostaloj djeci iz Prnjavora koja boluju od rijetkih bolesti.
„Rijetki su mnogi, rijetki su jaki, rijetki su ponosni. I mi smo ponosni na vas!“  

FEBRUAR, 2022 / IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

USPOSTAVLjEN REGISTAR DIJASPORE

U Republici Srpskoj je uspostavljen REGISTAR DIJASPORE, a upis u registar je već počeo.

Registar dijaspore je jedna od aktivnosti koju provodi Ministarstvo za ekonomske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske, s ciljem jačanja saradnje sa dijasporom.

Iz Ministarstva pozivaju građane, organizacije i udruženja u dijaspori da posjete internet stranicu za dijasporu https://dijasporars.com/registar-dijaspore/ , ispune odgovarajuću formu obrasca i upišu se u registar.

Registar je dobrovoljna evidencija naših udruženja organizacija i pojedinaca u inostranstvu, na osnovu koje će se dobiti pregled brojnosti, strukture i interesa naših iseljenika i omogućiti da se saradnja podigne na viši nivo, ističu u Ministarstvu za ekonomske integracije i regionalnu saradnju.

Po riječima demografa, ovo je jako koristan potez koji otvara razne mogućnosti saradnje sa dijasporom u oblasti kulture, tradicije, privrede i ulaganja.

OBAVJEŠTENjE ZA PROIZVOĐAČE KRASTAVACA KORNIŠONA SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače da predstavnici firme “Carl Kuehne” d.o.o. iz Kozarske Dubice koja se bavi organizovanjem ugovorene proizvodnje krastavaca kornišona, provode aktivnosti ugovaranja kooperantske proizvodnje krastavaca kornišona za 2022. godinu.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se prijaviti ovdje.

Za sve dodatne informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.”

ISPLAĆENA NOVČANA NAKNADA ZA 42 ZDRAVSTVENA RADNIKA U PRIVATNOM SEKTORU

Opština Prnjavor isplatila je po 500 KM novčane naknade za 42 radnika u privatnom zdravstvenom sektoru kao vid podrške za iskazane napore u borbi protiv pandemije virusa korona.

Načelnik opštine Darko Tomaš napomenuo je da je Prnjavor prva lokalna zajednica  u Republici Srpskoj koja je u prošloj godini isplatila novčanu naknadu zdravstvenim radnicima u javnom sektoru, a sada je ne praveći razliku isti pojedinačni iznos pomoći isplatila i radnicima u privatnim ustanovama u kojima se pruža primarna zdravstvena zaštita.

„Najveći dio ustanova u kojima se pruža primarna zdravstvena zaštita smo obuhvatili i na taj način pokazali  da mislimo o ovim ljudima, da cijenimo njihov trud i rad, a nastavićemo pomagati i dalje. Sada razmišljamo kako da u narednom periodu pomognemo i privatnim stomatolozima i apotekama“ , rekao je Tomaš u izjavi novinarima.

On je danas nakon što je posjetio Zdravstvene ustanove „Doktori prijatelji“ i „Kuća zdravlja“ u kojima je za primarnu zdravstvenu zaštitu registrovano više od 10.000 građana  rekao da taj podatak jasno govori da građani imaju povjerenje u njihov rad i kvalitet usluga koji im se pruža.

Specijalista pulmologije Milijana Spasić Lazarević iz ustanove „Doktori prijatelji“ kaže da ih je obradovala današnja posjeta,  posebno jer je na ovaj način načelnik pokazao da cijeni njihov rad.

„Načelnik nije napravio razliku između javnog i privatnog sektora zbog čega smo posebno zadovoljni.  Želimo da se naš rad vrednuje i prepozna, da se pokaže poštovanje prema našem uloženom naporu, ali i  prema 6.500 ljudi  koji su izabrali nas da brinemo o njihovom zdravlju“ , rekla je ona.

Vlasnik zdravstvene ustanove „Kuća zdravlja“ Miodrag Marjanović  kaže da ova posjeta govori koliko lokalna vlast uvažava  sve zdravstvene radnike, bez obzira  da li rade u javnoj ili privatnoj ustanovi.

„ U protekle dvije godine pandemije nismo se nijednog trenutka štedili, nismo razmišljali kolikoj opasnosti se izlažemo, a primali smo i pregledali kako naše tako i pacijente drugih ustanova, odnosno sve kojima je naša medicinska pomoć bila potrebna“ , rekao je Marjanović.

Novčana naknada osim radnicima ove dvije zdravstvene ustanove isplaćena je i zaposlenima u ordinaciji „Dr Figurek“ i Zdravstveno-turističkom centru „Banja Kulaši“ .

/SRNA/

OBAVJEŠTENjE O JAVNOM POZIVU ZA PODNOŠENjE PRIJAVA ZA ODOBRAVANjE NOVČANIH PODSTICAJA ZA KAPITALNE INVESTICIJE U 2022. GODINI

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dana 21.02.2022. godine raspisalo Javni poziv za podnošenje prijava za  odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2022. godini, a isti je objavljen u dnevnim novinama “Glas Srpske” kao i na internet stranici Ministarstva i Agencije za agrarna plaćanja.

Javni poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a korisnici podsticaja za kapitalne investicije prijavu na javni poziv dostavljaju na adresu Agencije za agrarna plaćanja najkasnije do 23.03.2022. godine do 16,00 časova.

Sve informacije u vezi javnog poziva i procesa podnošenja prijava, kao i potrebni obrasci za prijavu na ovaj javni poziv mogu se pronaći na web stranici https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/agencije/aap/Pages/default.aspx .

Prijavu na javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu preuzeti u kancelarijama Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a takođe se mogu obratiti za sve dodatne informacije ili putem kontakt telefona 051/660-860.

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE PRIJAVA ZA ODOBRAVANjE NOVČANIH PODSTICAJA ZA KAPITALNE INVESTICIJE U 2022. GODINI.

ODRŽAN SASTANAK SA RUKOVODSTVOM UDRUŽENjA PENZIONERA OPŠTINE PRNjAVOR

Načelnik opštine, Darko Tomaš održao je radni sastanak sa rukovodstvom Udruženja penzionera opštine Prnjavor, na kome su razgovarali o radu Udruženja i rezultatima postignutim tokom prošle godine.

Udruženje broji 4.000 od ukupno registrovanih 5.000 penzionera na području ove lokalne zajednice.

Predsjednik Udruženja penzionera, Živko Vinčić rekao je novinarima nakon sastanka da ova brojna populacija ima veliki uticaj na politički i društveno – ekonomski  život  u lokalnoj zajednici i da se zato zajednički moraju rješavati postojeći problemi starih lica.

Jedan od problema jeste i naglo povećanje stope smrtnosti među starim licima na području opštine Prnjavor u vrijeme pandemije virusa korona koja u velikoj mjeri ugrožava finansijsku stabilnost.

„Udruženje porodicama preminulih isplaćuje po 400 KM što pojedinačno gledano nisu velika sredstva, ali naš rad ugrožava ukupni broj smrtnih slučajeva koji se sa 150 slučajeva iz 2019. godine u prošloj povećao na 250, dok na početku ove godine nažalost imamo svaki mjesec po 30 ovakvih slučajeva“ , pojasnio je on, te ipak,  izrazio nadu da će se situacija do ljeta smiriti.

Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da je najstarija populacija svojim predanim i transparentnim radom zaslužila pomoć opštine čijem su razvoju u velikoj mjeri doprinijeli tokom svog radnog vijeka.

On je obećao da će opština i dalje nastaviti pomagati aktivnosti Udruženja na poboljšanju položaja penzionera.

Opštinsko Udruženje penzionera Prnjavor održaće 27. februara  redovnu sjednicu na kojoj će biti razmatrani izvještaj o radu u 2021. godini i program aktivnosti za ovu godinu.

 

ODRŽAN MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR “MIKA 2022”

Ekipe Rukometnih klubova RK „Izviđač“ Ljubuški i „Konjuh“ Živinice pobjednici su trodnevnog Međunarodnog rukometnog turnira “Mika 2022”  održanog u Prnjavoru i Derventi.

RK “Izviđač“ Ljubuški zauzeo je prvo mjesto u starosnim kategorijima dječaka 2005/2006. godište i 2009/2010. godište,a RK „Konjuh“ Živinice u kategoriji dječaka 2007/2008. godište.

Na turniru čiji je organizator RK „Sloga“ Prnjavor  odigrano je 76 utakmica, a učestvovale su ukupno 34 ekipe iz BiH i Mađarske.

„Izviđač“ jedan od najtrofejnijih bh klubova u rukometu prvi put je učestvovao na turniru „Mika“ i rezultatima opravdao status favorita.

Trener kluba Zvonko Herceg u izjavi novinarima rekao je da je nakon dvije godine pandemije virusa korona važno da se djeca druže, bave sportom i posvete onome što najviše vole.

On je čestitao domaćinu na pripremi i profesionalnoj organizaciji turnira.

Generalni sponzori turnira „Mika 2022“ bili su opština Prnjavor i načelnik opštine Darko Tomaš.

Tomaš je u izjavi novinarima podsjetio da je Miroslav Mikerević postavio temelje razvoja rukometa Prnjavora i regije zbog čega će, kako kaže, organizatori turnira uvijek imati podršku lokalne zajednice kako bi se očuvale uspomene na Miku.

Trener RK „Sloga“ Mile Šljivić napominje da je na turniru učestvovalo više od  500 mladih rukometaša.

„ Ponosni smo što smo uspjeli da realizujemo ovakav događaj na najbolji način i što smo ugostili najbolje rukometne klubove BiH, kao i prijatelje iz Mađarske. Zadovoljstvo je čuti da smo uspjeli organizovati jedan od najkvalitetnijih omladinskih rukometnih turnira i da su svi učesnici izrazili želju da se vrate u Prnjavor“ , izjavio je Šljivić.

On je poručio da će klub nastojati da ovaj turnir iz godine u godinu bude što kvalitetniji i jači.

/SRNA/

NA PODRUČJU OPŠTINE OD DANAS U FUNKCIJI STACIONARNI RADARI

Na području opštine Prnjavor sa radom je počeo stacionarni radarski sistem koji će vršiti
evidentiranje prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila na putu.

Sa radom su na području opštine počela tri stacionarna radara na lokacijama magistralnog
puta Naseobina Lišnja, raskrsnice Vida Nježića i Banjalučke ulice, Palačkovci, saopšteno je iz
MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a apeluju da građani poštuju saobraćajne propise i vožnju svog vozila prilagode
propisanim ograničenjima brzine kretanja i uslovima na putu.

SRNA

JU MUZIČKA ŠKOLA „KONSTANTIN BABIĆ“ KONCERTOM OBILjEŽILA DAN ŠKOLE

U koncertnoj sali JU Muzičke škole „Konstantin Babić“ Prnjavor sinoć je koncertom i prigodnim programom za publiku obilježen Dan škole.

U proteklom periodu učenici su zajedno sa svojim nastavnicima vrijedno radili, te postigli vrlo zapažene rezultate. Izuzetna posvećenost i istrajnost uprave škole, nastavnika i učenika doprinijeli su da Muzička škola postane značajna i cijenjena u Prnjavoru, ali i šire.

Pandemija korona virusa i trenutne okolnosti nisu zaustavile njihov napredak i u otežanim uslovima postizali su izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, gdje su učešćem na 20 međunarodnih takmičenja učenici osvojili 88 nagrada, za šta su im sinoć uručene zahvalnice i priznanja.

V.d. direktor škole, Gordana Babić ističe da je iza njih veoma uspješna godina. „Dokaz  za sve uspjehe jesu rezultati koji su postignuti širom planete Zemlje. Nagrade su se nizale jedna za drugom i sa ponosom mogu da kažem da su učenici i nastavnici na najljepši način predstavili našu školu“, rekla je Babićeva.

Prave vrijednosti, pozitivan odnos prema radu i životu, sve je to što će učenici ponijeti iz ove škole. Muzika kao jedna od najplemenitijih članica duhovnih djelatnosti oplemenjuje, spaja ljude različitih generacija, nacija i pogleda na život.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je Dan škole i poželio mnogo uspjeha u budućem radu.