НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА НАЧEЛНИКА ОПШТИНЕ

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш упутио је искрене честитке свим грађанима општине Прњавор, са жељом да Нову 2022. годину дочекају у добром здрављу, срећи и успјесима на личном, породичном и пословном плану.

„Увјерен сам да ће 2022. година бити боља и успјешнија од претходне и да ћемо се позитивно изборити са пандемијом која још траје. Иза нас је година пуна изазова и неизвјесности, година која је промијенила животне навике и догађаје. Желим да у 2022. години која је пред нама, заједничким радом и залагањем, створимо још боље услове за живот на подручју наше локалне заједнице. Желим вам срећну Нову годину!”, наводи се у честитки.

РАДНО ВРИЈЕМЕ ТОКОМ ПРАЗНИКА

У складу са законским и подзаконским актима, Нова година и Дан Републике Српске су републички празници. Првог, другог и деветог јануара су нерадни дани.

У дане празника у оквиру пријављеног радног времена мога да раде: субјекти који обављају дјелатност пружања медицинских и апотекарских услуга (хумана, стоматолошка и ветеринарска медицина и апотекарске службе), субјекти који обављају дјелатност производње хљеба, пецива и других пекарских производа и њихове продаје у продајном простору који је у саставу производног објекта и у властитом продајном простору специјализованом за продају хљеба, пецива и других пекарских производа, субјекти који обављају дјелатност трговине на мало моторним горивима и мазивима (бензинске пумпе) и субјекти који обављају дјелатност трговине на мало цвијећем уз истовремено регистровану трговину на мало погребном опремом.

Закључком Начелника општине, трећег јануара могу да раде трговинске и занарско-услужне радње у оквиру радног времена одређеног Наредбом о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на подручју општине, а ради указане потребе за радом истих.

У четвртак, шестог јануара, празнује се Бадњи дан, а у петак, седмог јануара обиљежава се православни Божић. У ове дане вјерници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног мјеста.

Влада Републике Српске донијела је закључак да понедјељак, десети јануар, и петак, четрнаести јануар, Нову годину по јулијанском календару, прогласи нерадним данима.

У те дане неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе јавна предузећа и установе, а руководиоци наведених органа су обавезни да у току календарске године организују рад због остваривања пуног годишњег фонда радних дана.

ДЕЦЕМБАР, 2021/ИЗДВОЈЕНО ИЗ ШТАМПЕ

НОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ ЗА НАЈМЛАЂЕ СУГРАЂАНЕ

И ове године, Општина Прњавор обезбједила је новогодишње пакетиће за најмлађе суграђане.

Новогодишњи пакетићи, њих укупно 1371, стигли су на адресе ученика првих, других и трећих разреда, полазника дјечијих вртића и штићеника Дневног центра “Невен”.

Најмлађим суграђанима желимо срећне и радосне празнике.

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ

На основу члана 84. Статута општине Прњавор („Службени гласник општине Прњавор“, број 15/17 и 12/18), члана 206. Пословника о раду Скупштине општине Прњавор („Службени гласник општине Прњавор“, број 21/17, 23/17 и 32/17), и Закључка Скупштине општине Прњавор бр: 01-022-174/21 од 27.12.2021. године, начелник општине упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА УЧЕШЋЕ У ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О НАЦРТУ БУЏЕТА

 ОПШТИНЕ ПРЊАВОР ЗА 2022. ГОДИНУ

Позивамо све буџетске кориснике, представнике савјета мјесних заједница, јавних предузећа и установа, удружења грађана и све заинтересоване грађане општине Прњавор, да узму активно учешће у јавној расправи о Нацрту буџета општине Прњавор за 2022. годину, која ће бити одржана:

У Прњавору, дана 10.01.2022. године (понедељак) са почетком у 18 h у просторијама Јавне установе Центар за културу.

Заинтересовани грађани увид у документ могу извршити путем линка – нацрт буџета за 2022. годину и буџет за грађане или непосредно у Шалтер сали и мјесним канцеларијама Општинске управе, као и у Одјељењу за финансије (канцеларија бр.19 у времену од 07 – 15h) сваким радним даном, почев од 31.12.2021. године до 10.01.2022. године.

Све примједбе, приједлоге и сугестије грађани могу доставити путем e-mail[email protected] до дана одржавања јавне расправе или на јавној расправи. Заинтересованим грађанима омогућено је и on-line учешће на јавној расправи путем електронске платформе „ECITIZEN“ регистрацијом на следећем линку: https://ecitizen.ba/prnjavor/home. Апликација је доступна и за мобилне уређаје путем Google Play и App Store.

Објављивање овог јавног позива на локалним средствима информисања (Телевизија К3 и Радио Прњавор) и званичној страници општине Прњавор почиње 31.12.2021. године, а исти се објављује на огласним таблама Општинске управе и мјесних канцеларија.

РЕЗУЛТАТИ ЈАВНОГ ПОЗИВА ЗА ДОДЈЕЛУ ОПШТИНСКИХ СТИПЕНДИЈА – ПРЕЛИМИНАРНЕ ЛИСТЕ

Прелиминарна листа студената борачке категорије који испуњавају услове за додјелу стипендије у академској 2021/2022. години

Прелиминарна листа студената који испуњавају услове за додјелу стипендије у академској 2021/2022. години

Прелиминарна листа ученика који испуњавају услове за додјелу стипендије у школској 2021/2022. години

 

ОПШТИНА ПРЊАВОР ПРУЖА ПОДРШКУ РОДИТЕЉСКОЈ КУЋИ “ИСКРА”

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш посјетио је данас Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” у Бања Луци, којем је општина Прњавор ове године уплатила 5000КМ као вид подршке у раду.

Удружење “Искра” основано је 2014. године, а 2016. године уз помоћ средстава прикупљених хуманитарном акцијом “С љубављу храбрим срцима” изграђена је Родитељска кућа. Прва је ове врсте у Републици Српској која осим бесплатног смјештаја, обољелој дјеци и њиховим родитељима пружа подршку, топлу породичну атмосферу и мјесто на којем бар на тренутак могу да забораве на болничко лијечење.

 Члан Управног одбора Удружења “Искра” Вита Малешевић, управница Родитељске куће Катица Керез и секретар Удружења Андреа Пећанац исказале су захвалност начелнику Томашу и општини Прњавор за подршку и донирана средства, те истакле да овакав хумани гест требају слиједити и друге локалне заједнице.

Општина Прњавор изразила је спремност да и у наредном периоду пружа подршку Удружењу “Искра” у испуњавању његове јединствене мисије.

 

 

МЛАДИМ ИНЖЕЊЕРИМА ПОЉОПРИВРЕДЕ ОПШТИНА ПРЊАВОР ИСПЛАТИЛА ПО 2000КМ

Начелник општине, Дарко Томаш уприличио је пријем за седам инжењера пољопривреде, млађих од 40 година који су добили по 2.000 КМ од локалне заједнице, као посебан вид подршке пољопривредној производњи.

Општина Прњавор другу годину за редом, издваја посебна средства за младе пољопривредне произвођаче који имају регистровано газдинство.

Прошле године шест младих инжерења пољопривреде добило је средства, док је ове године, њих укупно седам, остварило право на овај вид подстицаја.

Начелник општине, Дарко Томаш рекао је да је циљ ове подршке, да млади пољопривредни произвођачи увиде да локална заједница цијени њихов труд и рад, и да стоји на располагању за унапређење и спровођење њихових идеја.

Општина Прњавор је једна од првих локалних заједница у Републици Српској која је почела са исплатама подстицаја пољопривредним газдинствима, и циљ нам је, да се та традиција и настави, истиче Томаш.

Присутни пољопривредни произвођачи захвалили су се начелнику Томашу на досадашњој подршци, нагласивши да ће добијена новчана средства усмјерити ка набавци неопходне механизације за унапређење пољопривредних газдинстава.

ИСПЛАЋЕНИ ПОДСТИЦАЈИ ЗА 389 ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Општина Прњавор исплатила је данас подстицаје за 389 пољопривредних произвођача у укупном износу од 375.556,00 КМ, потврдио је на конференцији за новинаре начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Он је рекао да је данас исплаћена и субвенција младим инжењерима пољопривреде у износу од по 2.000 КМ, а то право искористило је седам пољопривредника.

„На овај начин наставили смо праксу редовног исплаћивања подстицаја пољопривредницима.  И у овој години увећан је подстицај за 10 одсто у случајевима гдје су жена или особа  млађа од 35 година носиоци  власништва над пољопривредним газдинством. Право на подстицај по овом основу остварио је 31 млади пољопривредник и 39 жена“ , појаснио је Томаш.

Он је као посебан вид подршке локалне заједнице пољопривреди, а који није обухваћен подстицајима,  навео и отварање „Наше продавнице“  као мјеста на којем више од 30 сертификованих пољопривредних произвођача са подручја општине Прњавор дистрибуира и пласира тржишту више од 200 различитих производа.

Стручни савјетник у општинском Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду Мишо Вујић подсјетио је да је ово одјељење закључно са 1. новембром  ове године  запримилио укупно  530 захтјева за подстицаје, од чега 509 захтјева из области сточарства, пчеларства, повртларства, воћарства, подстицаја за младе инжењере пољопривреде, подстицајна средства за калцификацију земљишта и хемијску анализу пољопривредних производа и  21 захтјев за процјену штета на усјевима које су проузроковале дивље животиње и процјену штета на домаћим животињама изазваних нападом паса луталица.

„Од укупног броја поднесених захтјева  472 захтјева су позитивно ријешена, 30 захтјева је рјешењем одбијено због неиспуњавања прописаних критеријума, а 28 захтјева односи се на тов јунади и овај подстицај ће бити исплаћен у наредној години“ , прецизирао је Вујић на конференцији за новинаре.

Према структури исплаћених подстицаја у овој години највише захтјева је поднесено у сточарству за музна грла  169 захтјева за шта је исплаћено 149.634, 40 КМ. Слиједе подстицаји за приплодне овце са 61 поднесеним захтјевом и исплаћених 62.145,20 КМ и за поврће са 44 захтјева и исплаћених 36.439,00 КМ.

„Максималан износ новчаних средстава исплаћених по једном газдинству је 2.960,00 КМ и ово право је остварило 18 пољопривредних произвођача“ , рекао је он.

Општина Прњавор је у овој години за унапређење пољопривредне производње реализовала укупна новчана средства у износу од  454.900,75 КМ.

/СРНА/

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА ПОДРШКУ ИНВЕСТИЦИЈАМА У РУРАЛНИ ТУРИЗАМ

У оквиру пројекта EU4Agri објављен је Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за подршку инвестицијама у рурални туризам.

Рок за подношење пријава је 07. март 2022. године.

Циљ Позива је повећање степена диверзификације и развој економских активности у руралним подручјима, стварање нових и очување постојећих радних мјеста, унапређење и промоција туристичке понуде, очување природне и културне баштине као и смањење негативних ефеката пандемије вируса COVID-19.

Пријаве се подносе искључиво у партнерству које чине подносилац пријаве и минимално два партнера.

Прихватљиви подносиоци пријаве: предузећа, самостални предузетници, јединице локалне самоуправе, јавне установе и организације које управљају заштићеним природним подручјем, невладине организације и удружења.

Прихватљиви партнери: физичка лица или сеоска домаћинства/газдинства, микро и мала предузећа, занати, невладине организације и удружења, комерцијална газдинства и самостални предузетници.

Укупан буџет Позива износи 3,5 милиона КМ, док се износ бесповратних средстава по пројекту креће од 50 000 до 250 000 КМ (без ПДВ-а).

У прилогу вам достављамо Смјернице за подносиоце пријава, а детаљне информације доступне су ОВДЈЕ.

Молимо апликанте из Републике Српске да на мејл [email protected] потврде пријаву приједлога пројекта у оквиру овог позива.