NOVOGODIŠNjA ČESTITKA NAČELNIKA OPŠTINE

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš uputio je iskrene čestitke svim građanima opštine Prnjavor, sa željom da Novu 2022. godinu dočekaju u dobrom zdravlju, sreći i uspjesima na ličnom, porodičnom i poslovnom planu.

„Uvjeren sam da će 2022. godina biti bolja i uspješnija od prethodne i da ćemo se pozitivno izboriti sa pandemijom koja još traje. Iza nas je godina puna izazova i neizvjesnosti, godina koja je promijenila životne navike i događaje. Želim da u 2022. godini koja je pred nama, zajedničkim radom i zalaganjem, stvorimo još bolje uslove za život na području naše lokalne zajednice. Želim vam srećnu Novu godinu!”, navodi se u čestitki.

RADNO VRIJEME TOKOM PRAZNIKA

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Nova godina i Dan Republike Srpske su republički praznici. Prvog, drugog i devetog januara su neradni dani.

U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena moga da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pumpe) i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

Zaključkom Načelnika opštine, trećeg januara mogu da rade trgovinske i zanarsko-uslužne radnje u okviru radnog vremena određenog Naredbom o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine, a radi ukazane potrebe za radom istih.

U četvrtak, šestog januara, praznuje se Badnji dan, a u petak, sedmog januara obilježava se pravoslavni Božić. U ove dane vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta.

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da ponedjeljak, deseti januar, i petak, četrnaesti januar, Novu godinu po julijanskom kalendaru, proglasi neradnim danima.

U te dane neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave javna preduzeća i ustanove, a rukovodioci navedenih organa su obavezni da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostvarivanja punog godišnjeg fonda radnih dana.

DECEMBAR, 2021/IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

NOGODIŠNjI PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE SUGRAĐANE

I ove godine, Opština Prnjavor obezbjedila je novogodišnje paketiće za najmlađe sugrađane.

Novogodišnji paketići, njih ukupno 1371, stigli su na adrese učenika prvih, drugih i trećih razreda, polaznika dječijih vrtića i štićenika Dnevnog centra “Neven”.

Najmlađim sugrađanima želimo srećne i radosne praznike.

JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDžETA ZA 2022. GODINU

Na osnovu člana 84. Statuta opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“, broj 15/17 i 12/18), člana 206. Poslovnika o radu Skupštine opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“, broj 21/17, 23/17 i 32/17), i Zaključka Skupštine opštine Prnjavor br: 01-022-174/21 od 27.12.2021. godine, načelnik opštine upućuje

JAVNI POZIV

ZA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU BUDžETA

 OPŠTINE PRNjAVOR ZA 2022. GODINU

Pozivamo sve budžetske korisnike, predstavnike savjeta mjesnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana i sve zainteresovane građane opštine Prnjavor, da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi o Nacrtu budžeta opštine Prnjavor za 2022. godinu, koja će biti održana:

U Prnjavoru, dana 10.01.2022. godine (ponedeljak) sa početkom u 18 h u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu.

Zainteresovani građani uvid u dokument mogu izvršiti putem linka – nacrt budžeta za 2022. godinu i budžet za građane ili neposredno u Šalter sali i mjesnim kancelarijama Opštinske uprave, kao i u Odjeljenju za finansije (kancelarija br.19 u vremenu od 07 – 15h) svakim radnim danom, počev od 31.12.2021. godine do 10.01.2022. godine.

Sve primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti putem e-mail-a [email protected] do dana održavanja javne rasprave ili na javnoj raspravi. Zainteresovanim građanima omogućeno je i on-line učešće na javnoj raspravi putem elektronske platforme „ECITIZEN“ registracijom na sledećem linku: https://ecitizen.ba/prnjavor/home. Aplikacija je dostupna i za mobilne uređaje putem Google Play i App Store.

Objavljivanje ovog javnog poziva na lokalnim sredstvima informisanja (Televizija K3 i Radio Prnjavor) i zvaničnoj stranici opštine Prnjavor počinje 31.12.2021. godine, a isti se objavljuje na oglasnim tablama Opštinske uprave i mjesnih kancelarija.

OPŠTINA PRNjAVOR PRUŽA PODRŠKU RODITELjSKOJ KUĆI “ISKRA”

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš posjetio je danas Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u Banja Luci, kojem je opština Prnjavor ove godine uplatila 5000KM kao vid podrške u radu.

Udruženje “Iskra” osnovano je 2014. godine, a 2016. godine uz pomoć sredstava prikupljenih humanitarnom akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima” izgrađena je Roditeljska kuća. Prva je ove vrste u Republici Srpskoj koja osim besplatnog smještaja, oboljeloj djeci i njihovim roditeljima pruža podršku, toplu porodičnu atmosferu i mjesto na kojem bar na trenutak mogu da zaborave na bolničko liječenje.

 Član Upravnog odbora Udruženja “Iskra” Vita Malešević, upravnica Roditeljske kuće Katica Kerez i sekretar Udruženja Andrea Pećanac iskazale su zahvalnost načelniku Tomašu i opštini Prnjavor za podršku i donirana sredstva, te istakle da ovakav humani gest trebaju slijediti i druge lokalne zajednice.

Opština Prnjavor izrazila je spremnost da i u narednom periodu pruža podršku Udruženju “Iskra” u ispunjavanju njegove jedinstvene misije.

 

 

MLADIM INŽENjERIMA POLjOPRIVREDE OPŠTINA PRNjAVOR ISPLATILA PO 2000KM

Načelnik opštine, Darko Tomaš upriličio je prijem za sedam inženjera poljoprivrede, mlađih od 40 godina koji su dobili po 2.000 KM od lokalne zajednice, kao poseban vid podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Opština Prnjavor drugu godinu za redom, izdvaja posebna sredstva za mlade poljoprivredne proizvođače koji imaju registrovano gazdinstvo.

Prošle godine šest mladih inžerenja poljoprivrede dobilo je sredstva, dok je ove godine, njih ukupno sedam, ostvarilo pravo na ovaj vid podsticaja.

Načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je da je cilj ove podrške, da mladi poljoprivredni proizvođači uvide da lokalna zajednica cijeni njihov trud i rad, i da stoji na raspolaganju za unapređenje i sprovođenje njihovih ideja.

Opština Prnjavor je jedna od prvih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je počela sa isplatama podsticaja poljoprivrednim gazdinstvima, i cilj nam je, da se ta tradicija i nastavi, ističe Tomaš.

Prisutni poljoprivredni proizvođači zahvalili su se načelniku Tomašu na dosadašnjoj podršci, naglasivši da će dobijena novčana sredstva usmjeriti ka nabavci neophodne mehanizacije za unapređenje poljoprivrednih gazdinstava.

ISPLAĆENI PODSTICAJI ZA 389 POLjOPRIVREDNIKA

Opština Prnjavor isplatila je danas podsticaje za 389 poljoprivrednih proizvođača u ukupnom iznosu od 375.556,00 KM, potvrdio je na konferenciji za novinare načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

On je rekao da je danas isplaćena i subvencija mladim inženjerima poljoprivrede u iznosu od po 2.000 KM, a to pravo iskoristilo je sedam poljoprivrednika.

„Na ovaj način nastavili smo praksu redovnog isplaćivanja podsticaja poljoprivrednicima.  I u ovoj godini uvećan je podsticaj za 10 odsto u slučajevima gdje su žena ili osoba  mlađa od 35 godina nosioci  vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvom. Pravo na podsticaj po ovom osnovu ostvario je 31 mladi poljoprivrednik i 39 žena“ , pojasnio je Tomaš.

On je kao poseban vid podrške lokalne zajednice poljoprivredi, a koji nije obuhvaćen podsticajima,  naveo i otvaranje „Naše prodavnice“  kao mjesta na kojem više od 30 sertifikovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Prnjavor distribuira i plasira tržištu više od 200 različitih proizvoda.

Stručni savjetnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mišo Vujić podsjetio je da je ovo odjeljenje zaključno sa 1. novembrom  ove godine  zaprimilio ukupno  530 zahtjeva za podsticaje, od čega 509 zahtjeva iz oblasti stočarstva, pčelarstva, povrtlarstva, voćarstva, podsticaja za mlade inženjere poljoprivrede, podsticajna sredstva za kalcifikaciju zemljišta i hemijsku analizu poljoprivrednih proizvoda i  21 zahtjev za procjenu šteta na usjevima koje su prouzrokovale divlje životinje i procjenu šteta na domaćim životinjama izazvanih napadom pasa lutalica.

„Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva  472 zahtjeva su pozitivno riješena, 30 zahtjeva je rješenjem odbijeno zbog neispunjavanja propisanih kriterijuma, a 28 zahtjeva odnosi se na tov junadi i ovaj podsticaj će biti isplaćen u narednoj godini“ , precizirao je Vujić na konferenciji za novinare.

Prema strukturi isplaćenih podsticaja u ovoj godini najviše zahtjeva je podneseno u stočarstvu za muzna grla  169 zahtjeva za šta je isplaćeno 149.634, 40 KM. Slijede podsticaji za priplodne ovce sa 61 podnesenim zahtjevom i isplaćenih 62.145,20 KM i za povrće sa 44 zahtjeva i isplaćenih 36.439,00 KM.

„Maksimalan iznos novčanih sredstava isplaćenih po jednom gazdinstvu je 2.960,00 KM i ovo pravo je ostvarilo 18 poljoprivrednih proizvođača“ , rekao je on.

Opština Prnjavor je u ovoj godini za unapređenje poljoprivredne proizvodnje realizovala ukupna novčana sredstva u iznosu od  454.900,75 KM.

/SRNA/

JAVNI POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U RURALNI TURIZAM

U okviru projekta EU4Agri objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u ruralni turizam.

Rok za podnošenje prijava je 07. mart 2022. godine.

Cilj Poziva je povećanje stepena diverzifikacije i razvoj ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, unapređenje i promocija turističke ponude, očuvanje prirodne i kulturne baštine kao i smanjenje negativnih efekata pandemije virusa COVID-19.

Prijave se podnose isključivo u partnerstvu koje čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera.

Prihvatljivi podnosioci prijave: preduzeća, samostalni preduzetnici, jedinice lokalne samouprave, javne ustanove i organizacije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjem, nevladine organizacije i udruženja.

Prihvatljivi partneri: fizička lica ili seoska domaćinstva/gazdinstva, mikro i mala preduzeća, zanati, nevladine organizacije i udruženja, komercijalna gazdinstva i samostalni preduzetnici.

Ukupan budžet Poziva iznosi 3,5 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 50 000 do 250 000 KM (bez PDV-a).

U prilogu vam dostavljamo Smjernice za podnosioce prijava, a detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na mejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.