ПОТПИСАН УГОВОР ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРВОГ МИКРОБИЗНИСА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Данас је уприличено потписивање уговора за реализацију првог микробизниса на подручју општине Прњавор. У питању је пројекат мини сиране на фарми породице Јокић, а носилац пројекта је Давид Јокић, дипломирани инжењер пољопривреде, тренутно друга година мастер студија на Пољопривредном факултету у Бањој Луци.

„Искрене честитке упућујем породици Јокић на проширењу своје дјелатности. Увјерен сам да ће развијајући своје пољопривредно газдинство развијати и нашу локалну заједницу“ казао је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш наглашивши да је Општина Прњавор у овој години, заједно са Фондацијом Мозаик и Омладинском банком, успјешно реализовала већ осам пројеката. „Велика захвалност Омладинској банци и Фондацији Мозаик који су заједно са нама учествовали у овим пројектима, а укупна вриједност истих износи 23.400,00 КМ“ додао је господин Томаш.

Покретањем сиране, ствара се „нова грана“ производње на имању Јокић, који се од осамдесетих година баве производњом млијека, а од 2000. године су ушли у процес органске биљне производње.
„Овај микробизнис који је подржан од стране Општине Прњавор, Фондације Мозаик  и Омладинске банке Прњавор, те самог Министарства Републике Српске биће од великог значаја како за нас тако и за нашу заједницу. Вјерујем да ћемо уз њих успјети да реализујемо наше зацртане циљеве, и даћемо свој максимум да овај микробизнис крене ка правом успону“ изјавио је Давид Јокић, дипломирани инжењер пољопривреде.

Пројекат је финансиран средствима од стране Општине Прњавор, Омладинске банке Прњавор као и грантом за завршене инжењере пољопривреде који финансира Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства РС.

НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА УГОСТИТЕЉСКИХ, ТРГОВИНСКИХ И ДРУГИХ ОБЈЕКАТА

На приједлог Општинског штаба за ванредне ситуације, начелник општине донио је Наредбу о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на подручју општине Прњавор.

  1. У циљу спречавања ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији општине Прњавор и заштите и спасавања становништва од 29. 07. до 16. 08. 2021. године забрањују се:
  • сва јавна окупљања у групама већим од 120 лица,
  • сва приватна окупљања која се не одржавају на јавном мјесту у групама већим од 70 лица.
  1. Од 29. 07. 2021. до 16. 08. 2021. године ограничава се радно вријеме у периоду од 06.00 до 24.00 часа:
  • свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.),
  • приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др.).
  1. Изузетно од тачке 2. подтачке 1) ове Наредбе од 29. 07. 2021. године до 16. 08. 2021. године, у периоду од 06.00 до 02.00 часа наредног дана, дозвољава се рад ноћним клубовима, уз строго придржавање мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.
  2. Од 29. 07. 2021. године до 16. 08. 2021. године, у периоду од 06.00 до 03.00 часа наредног дана, а изузетно од тачке 1., подтачке 1) ове Наредбе, дозвољавају се:
  • такмичарске активности спортских организација и спортиста уз присуство публике и уз строго придржавање мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“,
  • организација културних манифестација и фестивала на отвореном уз строго придржавање мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.
  1. Дозвољене активности из ове Наредбе спроводе се уз пуну одговорност организатора за строго спровођење мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.
  2. Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада), да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра како у затвореном тако и на отвореном простору, те да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.
  3. Препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за коришћење заштитне маске на отвореном простору.
  4. Изузетно од тачке 6. обавезе ношења заштитне маске су изузета:
  • лица млађа од 7 година живота,
  • лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју,
  • лица која обављају физичку и спортску активност у оквиру спортских објеката.
  1. Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да:
  • услуге пружају заштићени маском,
  • обавезно спроводе мјере дезинфекције,
  • обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их,
  • придржавају се упутстава ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ за организовање рада, у зависности од дјелатности коју обављају,
  • одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера унутар продајног објекта, уз могућност ускраћивања пружања услуге у случају непридржавања мјера.
  1. Ограничава се рад од 29. 07. 2021. до 16. 08. 2021. године од 06.00 до 22.00 часа, а недјељом од 07.00 до 12.00 часова:
  • трговинама на велико,
  • трговачким центрима,
  • приватним стоматолошким амбулантама,
  • свим субјектима који обављају занатско-услужне дјелатности,
  • пољопривредним апотекама,
  • дрогеријама.
  1. Обавезују се трговачки центри, робне куће, тржнице, као и остали продајни објекти да одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера у заједничким просторима објекта (главни улаз, пролаз, ходници) у складу са тачком 6. ове Наредбе са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине укупног простора објекта.
  2. Ограничава се рад од 29. 07. 2021. до 16. 08. 2021. године од 05.00 до 15.00 часова сточној пијаци и тржници на велико.
  3. Ограничава се рад од 29. 07. 2021. до 16. 08. 2021. године од 06.00 до 22.00 часа радним даном, а недјељом од 07.00 до 17.00 часова тржници на мало и зеленој пијаци.
  4. Субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача искључиво у погледу продаје њихових производа, ограничава се рад од 29. 07. 2021. до 16. 08. 2021. године од 06.00 до 24.00 часа.
  5. У прописаном редовном радном времену могу радити:
  • драгстори, с тим да у периоду од 24.00 до 06.00 часова продају могу вршити искључиво путем шалтера и

2)   дјечији вртићи.

  1. Апотеке могу да раде сваким даном од 07.00 до 22.00 часа.
  2. Сви напријед наведени субјекти дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у упутству ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.
  3. Субјекти који пружају услуге грађанима дужни су:

1)  организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и

2) на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

  1. Сви напријед наведени субјекти могу самостално вршити дезинфекцију пословних простора у складу са Упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.
  2. Општинска управа, јавна предузећа и установе организоваће свој рад како слиједи:
  • на улазу у све службене просторије органа ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављење дужих редова у затвореном простору,
  • одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и
  • контрола броја корисника услуга шалтер сале и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.
  1. Правни субјекти као и јавна предузећа и установе требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.
  2. Надзор над спровођењем ове Наредбе спроводи Министарство унутрашњих послова- Полицијска станица Прњавор, те инспектори и комунални полицајци Одјељења за инспекцијске послове општине Прњавор.
  3. Непоштовање мјера забране из ове Наредбе санкционисаће се у складу са Законом о јавном реду и миру („Службени гласник Републике Српске“ број 11/15 и 58/19) и Законом о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ број 90/17, 42/20 и 98/20).

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Општински штаб за ванредне ситуације одржао је данас 88. сједницу, на којој је констатовано, да у протекла 24 часа на подручју општине нема регистрованих лица заражених вирусом корона, док се под здравственим надзором налази једна особа.

Разматрајући захтјев КП „Парк“ Прњавор за одржавање прњаворског вашара, Штаб је донио закључак, да се упути допис Републичком штабу за ванредне ситуације и Институту за јавно здравство Републике Српске ради добијања мишљења и сагласности за одржавање ове традиционалне манифестације.

На данашњој сједници је констатовано, да је тренутна епидемиолошка ситуација на подручју општине Прњавор позитивна и стабилна, и као таква дозвољава да се почне са припремама за одржавање прњаворског вашара.

Током мјесеца јула на подручју општине Прњавор регистроване су двије заражене особе, док преминулих лица од посљедица заразе вирусом корона није било.

У складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, на снази до 16. августа остају све постојеће епидемиолошке мјере.

Од почетка пандемије, на подручју општине Прњавор регистровано је 1310 лица заражених вирусом корона, док је 100 особа преминуло од посљедица заразе.

УСПОСТАВЉАЊЕ ЈАЧЕ САРАДЊЕ ОПШТИНА СТАНАРИ И ПРЊАВОР

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш одржао је састанак са начелником општине Станари, Радојицом Ћелић и потпредсједником Скупштине, Небојшом Кајганић на којем се разговарало о успостављању још чвршће сарадње између ове двије локалне заједнице.

Један од првих приоритета биће санација моста на ријеци Укрини између мјесних заједница Штрпци и Брестово. Од ЈУ„Воде Српске“ тражиће се санација корита ријеке Укрине како би се могло приступити санацији.

Други важан инфраструктурни пројекат јесте путни правац између мјесних заједница Кулаши и Осредак, гдје је неопходно прво рјешити одређене припремне радње како би се могло приступити модернизацији тог путног правца.

Начелник општине Станари, Радојица Ћелић казао је, да је општини Станари веома битна сарадња са општином Прњавор, прије свега, јер је једна веома развијена општина, која има просперитет и велику инфраструктуру и великим дијелом граничи са општином Станари.  „Заинтересовани смо за санацију моста у Брестову, те путне инфраструктуре Кулаши-Осредак, како би саобраћај на тим правцима могао несметано да функционише.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш сматра да ће се најважнија сарадња огледати кроз размјену искустава у функционисању Општинских управа ове двије локалне заједнице. „Договорили смо да у наредном периоду организујемо радни састанак са ширим делегацијама, гдје ћемо детаљније разговарати о планираним пројектима и побољшању рада Општинских управа“, рекао је господин Томаш, додавши да ће највећу корист сарадње имати грађани општина Станари и Прњавор.

 

СУД ЋЕ ОДБИТИ УПИС НОВОГ ДИРЕКТОРА ДОМА ЗДРАВЉА ПРЊАВОР?

На ванредној сједници Скупштине општине Прњавор, одржаној 29.06.2021. године, начелник општине, Дарко Томаш говорио је о незаконитостима приликом разрјешења и именовања директора ЈЗУ Дома здравља Прњавор. За мање од мјесец дана, упозорења су се показала као тачна.

„Једно од упозорења било је да је за разрјешење и именовање директора претходно неопходно прибавити сагласност ресорног министарства. Јуче сам дошао у посјед документа гдје је Окружни привредни суд доставио Закључак којим налаже да се доставе неопходне сагласности, иначе ће одбацити захтјев за промјену лица овлашћеног за заступање у судски регистар. Обзиром да Скупштина такву сагласност није ни тражила, нема тог министра и министарства које може издати накнадну сагласност”, рекао је начелник општине Дарко Томаш.

Додао је да је ово показатељ како ради СДС и нова скупштинска већина: незаконито, нетранспарентно и на штету грађана. „Овај пут на штету пацјената и запослених у Дому здравља, али и на штету ДНС-а као својих коалиционих партнера”, изјавио је Томаш.

Такође, он се осврнуо и на чињеницу да је 15.07.2021. године поднио захтјев за одржавање ванредне сједнице Скупштине на тему: Тренутно стање у предузећу АД „Рибњак“ Прњавор и да руководство Скупштине до данашњег дана није ништа одговорило.

“Руководство Скупштине не може одлучивати да ли ће бити ове Скупштине или неће, они само могу да одуговлаче са сазивањем исте као што и чине. То је нама, а и грађанима јасан сигнал да бјеже од те теме, да смо били у праву када смо говорили да је “Рибњак” једна од тема због које је пала већина и да је ово покушај нове већине да заштите интересе својих налогодаваца и оних који су уништили и остала прњаворска предузећа. Ми им то нећемо дозволити” ријечи су Томаша на крају данашње конференције за медије.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О ПОДСТИЦАЈУ

Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор обавјештава пољопривредне произвођаче да су у складу са Програмом коришћења средстава за унапређење пољопривредне производње у 2021. години (“Службени гласник општине Прњавор”, број 27/21) планирана новчана средства из буџета oпштине за сљедеће врсте подстицаја:

а)   Подстицаји у сточарству:

  • музне краве, узгој крава у систему крава теле и узгој магарица за производњу млијека – минимално 5 грла,
  • расплодне јунице – минимално 3 грла,
  • расплодне свиње – минимално 7 грла,
  • товна јунад – минимално 5 грла,
  • товне свиње – минимално 30 грла,
  • тов пилића – минимално 10.000 комада у току године,
  • коке носиље – минимално 2000 комада,
  • овчарство – минимално 40 грла,
  • козарство – минимално 30 грла.

б)   Подстицаји у пчеларству:

  • минимално 30 кошница, односно пчелињих друштава.

в)   Подстицаји за интегралну воћарску и виноградарску производњу:

  • за заснивање нових засада јабучастог, коштичавог и коштуничавог воћа минимална површина парцеле је 0,2 hа по воћној врсти,
  • за заснивање нових засада јагодичастог и бобичастог воћа минимална површина парцеле је 0,1 hа,
  • за заснивање нових засада винове лозе минимална површина парцеле је 0,1 hа.

г)   Подстицаји за интегралну производњу поврћа у затвореним просторима

и на отвореном:

  • пластеничка производња – минимална површина пластеника је 200 m2,
  • стакленичка производња – минимална површина стакленика је 200 m2,
  • објекти за производњу гљива – минимална површина објекта је 100 m2,
  • за производњу поврћа на отвореном минимална површина парцеле засијане (засађене) једном културом је за лубенице, диње, кромпир и бундеве 0,5 hа, за краставце корнишоне 0,05 hа, а за остале повртарске културе 0,2 hа по једној врсти.

д)  Подстицаји за интегралну производњу љековитог, зачинског и ароматичног

биља на отвореном и у затвореним просторима

  • минимална површина парцеле засијане (засађене) једном врстом је 0,1 hа

(признају се врсте које се гаје у монокултури и то само у години заснивања).

ђ)  Новчана средства за подстицаје развоја органске производње.

е)  Новчана средства за ванредне потребе у пољопривреди.

ж) Новчана средства за хемијску анализу и контролу плодности земљишта.

з)  Новчана средства за оспособљавање деградираних, запуштених, неплодних и

пољопривредних земљишта лошијег квалитета

  • минимална површина пољопривредног земљишта која се мора обухватити овом мјером је 1 hа.

и)  Новчана средства за суфинансирање пројеката у пољопривреди.

ј)   Новчана средства за младе инжењере пољопривреде.

к)  Новчана средства за суфинансирање премије осигурања воћњака и винограда

  • минимална површина осигураног воћњака или винограда за који се врши премија осигурања мора да износи 0,5 hа или 0,1 hа под јагодастим или бобичастим воћним врстама.

Пољопривредни произвођачи захтјеве са пратећом документацијом могу поднијети у шалтер сали општине Прњавор.

Рок за подношење захтјева за подстицаје за младе инжењере пољопривреде и за подстицаје за интегралну производњу поврћа у затвореним просторима и на отвореном је 31. август 2021. године, за подстицаје у сточарству, пчеларству, интегралну производњу љековитог, зачинског и ароматичног биља на отвореном и у затвореним просторима и за суфинансирање премије осигурања воћњака и винограда је 30. септембар 2021. године, за подстицаје за интегралну воћарску и виноградарску производњу, за подстицаје развоја органске производње, за ванредне потребе у пољопривреди и за оспособљавање деградираних, запуштених, неплодних и пољопривредних земљишта лошијег квалитета је 01. новембар 2021. године.

Носиоци пољопривредног газдинства до 35 година регистровани у складу са Уредбом о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и Регистар корисника подстицајних средстава (“Службени гласник Републике Српске”, број: 30/13, 65/13, 20/14 и 57/16), остварују подстицајна средства увећана за додатних 10 % у односу на обрачунату вриједност по једном појединачном захтјеву.

Такође, жене носиоци пољопривредног газдинства регистроване у складу са наведеном уредбом, остварују подстицајна средства увећана за додатних 10 % у односу на обрачунату вриједност по једном појединачном захтјеву, под условом да исте имају регистровано пољопривредно газдинство минимално три посљедње године.

За све информације заинтересовани пољопривредни произвођачи могу се обратити у канцеларије Одјељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство или путем контакт телефона 051/660-860.”

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УСАИД-А

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш данас је одржао састанак са представницима УСАИД-а (United States Agency for International Development) који раде на дизајну потенцијалног новог пројекта помоћи општинама у Босни и Херцеговини. Састанку су присуствовали др Џеред Бел и пројект менаџер Маринко Сакић.

УСАИД је водећа агенција америчке владе која ради на заустављању екстремног глобалног сиромаштва и омогућавању демократским друштвима да реализују свој потенцијал.

НА ФАРМИ ЈОКИЋ КОД ПРЊАВОРА ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАН ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ СРПСКЕ“

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало је манифестацију „ДАН ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ СРПСКЕ“ на фарми „Јокић“ у Великој Илови код Прњавора. Ова манифестација је по први пут окупила органске произвођаче Републике Српске на којој се презентовао летак за потрошаче како да препознају органски производ на тржишту, а произвођаче информисало о листи регистрованих средстава за заштиту биља која су дозвољена у органској производњи.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Горан Бурсаћ истакао је да се задње двије године органска производња знатно ставила у фокус и да се број органских произвођача удвостручио. „Од стране министарства пружена је велика подршка како би ова производња имала могућност да се развија и напредује. У односу на прошлу годину, ове године је удвостручена линија подстицаја у финансијском смислу да би људима који се баве овим послом створили додатан мотив“, рекао је господин Бурсаћ.

“Захвалност ресорном министарству које је одабрало Прњавор и фарму „Јокић“ за обиљежавање ове манифестације. Породица Јокић кроз три генерације бави се пољопривредном производњом и прави су примјер одговорног и преданог приступа послу. Преко 5% укупне производње откупног млијека са наше Општине, произведено је на овој фарми. Развијајући свој властити бизнис, на прави начин развијају и нашу локалну заједницу”, ријечи су Дарка Томаша, начелника општине Прњавор.

 

Фарма „Јокић“ посједује 1500 квадрата за смјештај стоке, 70 хектара земљишта и 120 грла стоке, а њен власник Златко Јокић пољопривредом се бави још од 1980. године. „Већ 21 годину посједујемо цертификате за биљну производњу, а ове године смо укључили цертификацију сточарске производње и прераде, те се надамо да ћемо кроз двије године моћи да свој готови производ ставимо и на тржиште. Сљедеће што имамо у плану јесте производња сира“, рекао је власник фарме.

 

Циљ данашње манифестације јесте даље јачање органске производње, промоција произвођача и њихових производа и ово је јединствена прилика да се произвођачи међусобно упознају и повежу, размјене искуства, али и да се договоре за заједничке активности које се очекују у наредном периоду.

НАГРАЂЕНИ ВЛАСНИЦИ НАЈУРЕЂЕНИЈИХ ДВОРИШТА

Овогодишње такмичење „Избор најуређенијих дворишта“ је завршено, а данас је организован пријем и награђени су власници најуређенијих дворишта.

Ласкаве тутуле “најуређенијег” освојили су: балкон Драгане Кљунић, у категорији најуређенији балкон, двориште Заједнице етажних власника Прњавор, улица Владе Винчића, у категорији заједнице етажних власника, Излетиште „Ивел“, у категорији двориште пословног субјекта, организације и јавне установе, домаћинство породице Сибинчић, у категорији домаћинство на село и двориште Николине Јањић, у категорији приватно двориште.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш рекао је након пријема, да манифестација има за циљ да подигне свијест о очувању и заштити животне средине.

“Имамо ситауцију да се једни те исти људи пријављују из године у годину и имали смо сугестију са стране, да требамо искључити побједнике из ранијих година. Сматрам да ово није нешто што се данас уради и траје годинама, него се улаже велики труд на дневном нивоу. Због тога је наше опредјељење било да свима дамо једнаку шансу и да никога не искључујемо”, закључио је Томаш.

Он је нагласио, да су због епидемиолошке ситуације правила избора била измјењена, али да су кандидати без обзира на начин избора, морали уложити много труда и енергије за побједу.

Славен Сибинчић, власник најуређенијег домаћинства на селу истиче да су ове године одбранили титилу најуређенијег и да настављају да раде на промоцији живота на селу и сеоског туризма. Циљ им је, истиче Сибинчић, да брендирају своје производе, и да их промовишу и у иностранству.

Власница најуређенијег балкона, Драгана Кљунић, рекла је, да се ове године први пут пријавила за такмичење и да је увјерена да постоји много лијепо уређених балкона , али да се људи не одлучују да их пријаве.

“Са сигурношћу могу потврдити да је у наше двориште уложено много труда, рада и љубави, и да већ годинама уназад женска страна наше породице заједно уређује двориште и узгаја цвијеће. Драго ми је што смо успјели доказати да и једно мало двориште са пуно асфалта и мало траве може да изгледа савршено уз цвијеће”, рекла је Адријана Јањић, кћерка власнице најуређенијег приватног дворишта.

Због актуелне пандемије правила “Избора за најуређеније двориште” су измјењена. Грађани су дворишта пријављивали искључиво електронским путем, од 3. до 27. јуна, а о побједницима су одлучили грађани. На адресу Општинске управе пристигло је укупно 36 пријава.