ЗА КОНФЕРЕНЦИЈУ БЕБА ПРИЈАВЉЕНА 23 МАЛИШАНА

За избор у предсједништво беба пријављена су 23 малишана, а право учешћа имале су бебе рођене у периоду од 28. јуна 2020. године до 27. јуна ове године.

Позив за регистрацију беба био је отворен до недјеље, 27. јуна, а родитељи су бебе могли пријавити искључиво путем електронске поште.

На основу пристиглих пријава, у петак 2. јула биће проглашено трочлано предсједништво беба за ову годину, кога чине најмлађа, најстарија и беба за највише браће и сестара.

Због актуелне пандемије, ове године „Конференција беба“ биће организована као пријем за родитеље и бебе изабране у трочлано предсједништво беба.

 

НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Као и претходних, и ове године општина Прњавор је наградила ученике основних и средњих школа који су постигли изузетне резултате у учењу и на такмичењима.

Награду је примио 31 ученик са подручја општине Прњавор, међу којима је деветоро ученика генерације, те добитници Вукове дипломе, као и побједници републичких такмичења из наставних предмета.

Награђени су:

▶️ЈУ Гимназија Прњавор:
• Марко Грабас, ученик генерације и добитник Вукове дипломе,

▶️ЈУ ЦСШ „Иво Андрић“ Прњавор:
• Милан Васић, ученик генерације средње школе у четворогодишњем трајању и добитник Вукове дипломе,
• Бобан Китић, ученик генерације средње школе у трогодишњем трајању,
• Дејана Ђукић, добитник Вукове дипломе,

▶️ЈУ ОШ „Бранко Ћопић“ Прњавор:
• Наташа Мићановић, ученик генерације и добитник Вукове дипломе,
• Софија Ђумић, добитник Вукове дипломе,
• Вук Њежић, добитник Вукове дипломе,
• Борис Ђурђевић, добитник Вукове дипломе,
• Димитрије Вуковић, добитник Вукове дипломе,
• Сара Куравица, добитник Вукове дипломе,
• Немања Савковић, добитник Вукове дипломе,

▶️ЈУ ОШ „Иво Андрић“ Кулаши:
• Дијана Новарлић, ученик генерације,

▶️ЈУ ОШ „Милош Црњански“ Поточани:
• Емина Дунић, ученик генерације,
• Емилија Живковић, добитник Вукове дипломе,
• Теодора Давидовић, добитник Вукове дипломе,

▶️ЈУ ОШ „Петар Кочић“ Шибовска:
• Марија Новаковић, ученик генерације и добитник Вукове дипломе

▶️ЈУ ОШ „Никола Тесла“ Прњавор:
• Сретенка Малетић, ученик генерације и добитник Вукове дипломе,
• Дајана Пилиповић, добитник Вукове дипломе,
• Лука Сувајац, добитник Вукове дипломе,
• Ема Рапић, добитник Вукове дипломе,
• Хелена Топић, освојено 1. мјесто на Републичком конкурсу литерарних радова

▶️ЈУ ОШ „Меша Селимовић“ Насеобина Лишња:
• Бојана Топић, ученик генерације,

▶️ЈУ ОШ „Свети Сава“ Смртићи:
• Јована Слијепчевић, ученик генерације,
• Николина Ивановић, добитник Вукове дипломе,

▶️ЈУ Музичка школа „Константин Бабић“ Прњавор:
• Милош Прелић, прва награда на XXVII републичком такмичењу музичких школа РС, за основну школу,
• Дора Ковачевић, ученик генерације основне музичке школе,
• Немања Данојевић, прва награда на XXVII републичком такмичењу музичких школа РС, за средњу школу,
• Дијана Лукић, ученик генерације средње музичке школе.

Ученици који похађају школу ван територије општине Прњавор:

▶️ЈУ Музичка школа „Владо Милошевић“ Бања Лука:
• Данило Симић, прва награда на XXVII републичком такмичењу музичких школа РС,

▶️ЈУ Саобраћајна и електро школа у Добоју
• Зорана Савковић, добитник Вукове дипломе,

▶️ЈУ Политехничка школа у Бањој Луци:
• Паула Видић, ученик генерације средње школе у четворогодишњем трајању.

Честитамо им на оствареним резултатима. Увјерени смо да су ово само почеци њиховог рада, и да су бољи и успјешнији резултати тек пред њима. Можемо се похвалити да Прњавор заиста има младе људе вриједне пажње, који јесу будућност наше општине али и Републике Српске.

АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА РАЦИОНАЛНО КОРИСТЕ ВОДУ ЗА ПИЋЕ

Комунално предузеће „Водовод“ Прњавор упутило је апел корисницима, да због неповољне хидрометеоролошке ситуације рационално и намјенски користе воду за пиће, како не би дошло до поремећаја у испоруци воде.

Из овог предузећа апелују на грађане, да воду за пиће не користе за залијевање зелених површина и башта, пуњење базена, прање возила и других начина употребе воде у сврхе које нису нужне, јер ће у противном бити принуђени да уведу рестрикције у испоруци воде.

Од данас, 29. јуна, КП „Водовод“ Прњавор ће све кориснике јавног водовода вратити на снабдијевање водом са изворишта Повелич. Уколико у наредном периоду, дође до повећања потрошње воде услијед нерационалног трошења и неповољне хидрометеоролошке ситуације, јужни дио града поново ће бити враћен на алтернативни извор водоснабдијевања са фабрике за прераду воде Кремна.

ВЕЛИКА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ГРАЂАНА ЗА АКЦИЈУ „ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА“

Велики број пријава, њих укупно 36, стигао је на имејл адресу Општинске управе, за учешће у такмичењу “Избор најуређенијих дворишта”.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, грађани су дворишта пријављивали искључиво електронским путем.

У наредним данима, конкурсна комисија ће обрадити све пристигле пријаве, након чега ће услиједити гласање, у којем ће грађани изабрати најуређенија дворишта за ову годину.

Најуређенија дворишта, грађани ће изабрати путем фејсбук странице начелника општине, Дарка Томаша, а за побједнике су предвиђене новчане награде.

Рок за пријаве трајао је до 27. јуна, а такмичење је организовано у категоријама: најуређеније приватно двориште, најуређеније двориште заједнице етажних власника, најуређеније двориште пословног субјекта, организације и јавне установе и најуређенији балкон, док је посебна категорија – најуређеније домаћинство на селу, у циљу промоције пољопривредне производње и живота на селу.

Општинска управа општине Прњавор захваљује се свим грађанима који су учествовали у такмичењу.

СЛУЖЕЊЕМ ПАРАСТОСА ОБИЉЕЖЕН ВИДОВДАН НА ВУЧИЈАКУ

У Спомен-храму на Вучијаку поводом Видовдана служен је парастос и положени су вијенци као знак сјећања на све српске јунаке који су дали живот за одбрану српског народа, укључујући и 626 бораца са подручја општине Прњавор погинулих у протеклом рату. Поводом обиљежавања овог значајног историјског датума, као и крсне славе Војске Републике Српске, начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је локална власт у овој општини увијек подржавала овакве манифестације.

„Желим прије свега да упутим честитке храму и руководству храма који данас прослављају своју крсну славу. Чињеница је да је 626 бораца са подручја наше локалне заједнице својим животом платило некадашња дешавања, а општина Прњавор јесте ту да испоштује и подржи потребе њихових породица и да реагује с циљем рјешавања истих“ казао је господин Томаш.

Бивши командант ове јединице Миро Шикарац изјавио је да су евоциране успомене на ратни пут “Вукова”. “Овдје смо да се присјетимо улоге коју је у једној од најважнијих битака, пробоју Коридора, имао командант Миланковић, да испричамо причу која не смије да се заборави”, рекао је он и истакао да и млађе генерације треба да се присјећају и одају почаст овом догађају, те да  исти не смије пасти у заборав.

ОБИЉЕЖЕНО 5 ГОДИНА ОД РЕСТАУРАЦИЈЕ БАЊЕ КУЛАШИ

Данас је обиљежено 5 година од рестаурације здравственог комплекса Бања Кулаши, а тим поводом отворен је СПА базен са хидромасажом и затворена дневна тераса.

„Данас смо обиљежили један веома симболичан и важан јубилеј, и то 5. година од реконструкције Бање Кулаши. Веома сам захвална свим гостима, посебно министрима Гашић Сузани, Клокић Златану и Петричевић Вјекославу који су заједно са нама увеличали овај догађај. Сматрам да је ово била и идеална прилика за пуштање у рад још једног веома занимљивог дијела наше бање и нестрпљиво ишчекујемо утиске наших посјетиоца“ казала је Данијела Земун, сувласница Здравствено-туристичког центра Бања Кулаши

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш истакао је велику захвалност господину Дубравку Земуну и његовој породици на успијешном пословању и промовисању како саме Бање Кулаши тако и општине Прњавор. „Прњавор је тренутно препознатљив управо по Бањи Кулаши која представља примјер доброг пословања. Увјерен сам да ће још више напредовати и у пословном и у друштвеном контексту и сматрам да ће у будућности Бања Кулаши бити на завидном нивоу пословања“ рекао је Томаш.

 

Здравствени комплекс посједује два термална базена, балнеолошки програм заснован на алкалној води, индивидуални СПА програм, ресторан, отворени сезонски базен. Захваљујући угодној и топлој атмосфери, врхунској гостољубивости и љубазности особља, мјесто је за побољшање здравља, релаксацију и уживање.

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О СИСТЕМАТСКОЈ ДЕЗИНСЕКЦИЈИ

Одјељење за инспекцијске послове обавјештава становништво општине Прњавор да ће се систематска дезинсекција, која се састоји у запрашивању комараца, вршити у уторак, 29.06.2021. године у периоду од 19,00 до 22,30 часова, и у сриједу, 30.06.2021. године у периоду од 04,30 до 06,30 часова.

Дезинсекцију ће проводити предузеће „Санитарац“ д.о.о. Власеница.

Надлежни из предузећа „Санитарац“ д.о.о. Власеница упозоравају пчеларе да у наведеном временском периоду предузму све потребне мјере заштите пчела, као што су, између осталих, наткривање пчеларских друштава картоном или другим приручним средством.

У НЕДЈЕЉУ ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРИЈАВУ НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА

Рок за пријаву најуређенијег дворишта на подручју општине истиче у недјељу, 27. јуна, а суграђани који желе да учествују у такмичењу, дворишта могу пријавити путем имејла [email protected]

На наведени имејл потребно је послати пријаву која садржи: име и презиме физичког лица/назив организације које се пријављује, адресу и контакт телефон, као и 10 одабраних фотографија дворишта/круга/балкона/домаћинства.

Такмичење је организовано у сљедећим категоријама: најуређеније приватно двориште, најуређеније двориште заједнице етажних власника, најуређеније двориште пословних субјеката, организација и јавних установа и најуређенији балкон, те најуређеније домаћинство на селу у циљу промоције пољопривредне производње и живота на селу.

По закључењу пријава, грађани ће бити у прилици да сами изаберу побједнике, онлајн гласањем путем званичне фејсбук странице начелника општине, Дарка Томаша.

 

ПРИЈЕМ ЗА ДЈЕЦУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

И ове године општина Прњавор је дио пројекта „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“. Тим поводом, начелник општине, Дарко Томаш заједно са својим сарадницима, организовао је пријем за госте у сали Центра за културу.

На подручју општине Прњавор борави 36 ученика и петоро наставника из три општине са Косова и Метохије: Витина, Исток и Србица. Начелник општине, Дарко Томаш се захвалио породицама које су им пружиле гостопримство, а такође и свим привредним субјектима и осталим појединцима са подручја општине који су подршка и помоћ у организацији овог пројекта. „Општина Прњавор је шести пут домаћин дјеци и наставницима са Косова и Метохије. Увјерен сам да ће им боравак у Прњавору остати у лијепом сјећању и радујемо се њиховом поновном доласку„

“Хвала општини Прњавор што нас из године у годину дочекује раширених руку. Дјеца су одушевљена пруженим гостопримством и већ нестрпљиво ишчекују следећи долазак. Велике похвале желим да упутим Прњавору, Републици Српској и господину Милораду Арлову што су нам уприличили овакав дочек” казала је Рајна Добрижевић, наставник Српског језика у општини Исток.

Гостима је уприличена посјета Музеју Републике Српске, те Биоскопу Палас у Бањој Луци. На подручју општине Прњавор, посјетили су Ергелу „Вучијак“, Бању Кулаши, били су гости на утакмици ФК „Љубић“ Прњавор – „Црвена звезда“ Београд, посјетили су спомен собу Вукови са Вучијака, те обишли предузеће „Круна продукт“ и били гости ресторана „Лебурић“ Прњавор.

Привредници који су учествовали: Пекара „Цвијета“ Прњавор, Ергела „Вучијак“ Прњавор, „Бања Кулаши“ Прњавор, „Круна продукт“ д.о.о. Прњавор, Ресторан „Лебурић“ Прњавор, Базени „Плава лагуна“ Доња Илова, Драмска сцена СПКД „Просвјета“ Прњавор и други.