ZA STIPENDIRANjE 288 STUDENATA I UČENIKA IZ OPŠTINSKOG BUDžETA 268.300 KM

Opština Prnjavor ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika izdvojiće iz budžeta 268.300 KM, izjavio je načelnik opštine Darko Tomaš.

Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosjek ocjena viši od 7 imaju pravo na stipendiju, kao i sva djeca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i djeca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

On je istakao da je opština po prvi put uvela da stipendiju dobiju učenici srednjih škola koji imaju prosjek ocjena 5.0, kojih je ove godine 47.

 „U narednim godinama nastojaćemo da povećamo obuhvat stipendista i sam iznos stipendija, jer je ulaganje u mlade ljude najbolja i najisplativija investicija koja će nam se višestruko vratiti kroz njihovo zalaganje za svoju lokalnu zajednicu“ , istakao je Tomaš.

On je napomenuo i da je opština Prnjavor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Republici Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

 U JU Centar za kulturu sinoć je organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija u školskoj 2020/2021. godini.

Opštinsku stipendiju ove godine po kategorijama dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika.

Stipendija za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 mjeseci, za studente iz reda boračke populacije iznos stipendije je 150 KM, a učeničke 70 KM. 

SRNA

NOVI POLIGON ZA AUTO OBUKU

Danas je na novoizgrađenom poligonu za obuku vozača,  koji se nalazi u blizini novog Vatrogasnog doma, na Stočnoj pijaci u Prnjavoru, realizovano prvo polaganje vozačkog ispita.

Načelnik opštine Darko Tomaš, istakao je da će budući poligon obezbijediti maksimalno uslovan prostor za uspiješno sprovođenje obuke.

Vladimir Vrhovac, vlasnik i instruktor auto škole „Polet“ izrazio je svoju zahvalnost načelniku opštine gospodinu Tomašu, koji je uspio da riješi i ovaj dugogodišnji problem sa kojim su se susretali predstavnici prnjavorskih auto škola, ali i sami vozači.  „Ovim poligonom auto škole su dobile svoje mjesto  u Prnjavoru, što nama, a i našim učenicima olakšava cijelokupan proces obuke. Takođe želim da istaknem da je načelnik Tomaš tokom svog prvog mandata, izgradnjom svjetlosne saobraćajne signalizacije, riješio uopšte i  pitanje polaganja vozačkog ispita na području naše lokalne zajednice“, dodao je Vrhovac.

Jovan Jelić, instruktor vožnje ispred auto škole „STOP“, takođe je uputio riječi zahvalnosti načelniku opštine povodom izgradnje polaznog mjesta za polaganje vozačkog ispita. „Nove generacije vozača imaće priliku da polaganje vozačkog ispita otpočnu sa novog poligona, gdje su uslovi mnogo povoljniji a samim tim biće im olakšana i obuka u praktičnom dijelu polaganja“ rekao je Jelić.

 

U Prnjavoru djeluje sedam auto škola što se može ocijeniti kao dobro interesovanje sadašnjih vozača amatera. U realizaciju ovog projekta opština Prnjavor uložila je blizu 37.000,00 KM.

U SRIJEDU SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Druga redovna sjednica Skupštine opštine Prnjavor biće održana u srijedu, 3. februara, a na dnevnom redu naći će se 21. tačka. Odbornici lokalnog parlamenta raspravljaće, između ostalog, o Nacrtu budžeta opštine Prnjavor za 2021. godinu, Odluci o vrijednosti boda za plaćanje komunalne naknade za 2021. godinu, Odluci o visini naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, Odluci o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji opštine Prnjavor, kao i Odluci o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene jednog m2 korisnog stambenog i poslovnog prostora u 2020. godini za području opštine Prnjavor.

Na dnevnom redu naći će se i Odluka o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća u nacrtu, Odluka o osnivanju Javne ustanove Centar za kulturu, PJ „Zavičajni muzej u Prnjavoru“ u prijedlogu, kao i Odluka o uslovima, načinu korištenja, organizaciji i načinu naplate parkinga na javnim parkiralištima na području opštine Prnjavor u prijedlogu.

Odbornici Skupštine opštine razmatraće i Program mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti na području opštine Prnjavor za 2021. godinu, Program mjera sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije na podruju opštine Prnjavor za 2021. godinu, te Program rada Skupštine opštine Prnjavor za 2021. godinu.

Na drugoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta biće razriješen jedan član Opštinske izborne komisije, te imenovani članovi stalnih radnih tijela Skupštine opštine. Sjednica počinje u 9.00 časova.

Dnevni red   

U PETAK POTPISIVANjE UGOVORA O DODJELI STIPENDIJA

Odjeljenje za lokalni, ekonomski razvoj i društvene djelatnosti opštine Prnjavor,
obavještava učenike i studente sa područja opštine Prnjavor koji su ispunili uslove za
dodjelu stipendije u školskoj 2020/2021. godini da će se potpisivanje ugovora o dodjeli
stipendije održati u petak 29.01.2021. godine, u prostorijama JU Centar za kulturu
Prnjavor. Zbog trenutne epidemiološke situacije, potpisivanje će biti organizovano u
dvije grupe:
• prva grupa učenici i studenti iz reda boračke kategorije sa početkom u 18 časova,
• druga grupa ostali studenti sa početkom u 19 časova.
U ime učenika stipendista ugovore će potpisati njihovi zakonski zastupnici
(roditelj ili staratelj), a studente stipendiste pozivamo da lično prisustvuju potpisivanju ugovora.

 

 

ČLANICE PRNjAVORSKOG KSS-a U POVODU SVETOSAVSKIH AKTIVNOSTI URUČILE KROFNU NAČELNIKU OPŠTINE

Kolo srpskih sestara Opštine Prnjavor, bez obzira na trenutnu situaciju sa korona virusom,  odlučno je i ove godine da provede dio svojih Svetosavskih aktivnosti. Iz tog razloga potpredsjednica KSS-a  posjetila je danas načelnika opštine Prnjavor Darka Tomaša  i tom prilikom  uručila mu  tradicionalnu svetosavsku krofnu kao i  zahvalnicu   za dosadašnju opštinsku pomoć  u realizaciji humanitarnih aktivnosti.

Predstavnice KSS-a tokom narednih dana posjetit će prijatelje Kola, donatore, privrednike, i goste tradicionalne Svetosavske zabave uručiti im krofnu uz prateća pisma i pojedinim donatorima zahvalnice“, rekla je Gospa Popadić potpredsjednica prnjavorskog  KSS-a, dodajući da su za  2021. godinu već usvojene nove aktivnosti, koje su na prijedlog opštinske Boračke organizacije i tiču se porodica iz reda boračke kategorije.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš čestitao je i izrazio svoju zahvalnost članicama KSS-a na svim aktivnostima koje godinama čine na području naše lokalne zajednice. „Opština je uvijek bila partner Kolu za sve aktivnosti, to će se nastaviti i u narednom periodu. Danas smo razgovarali o svim budućim aktivnostima, ali i konstatovali da su sve one prethodne provedene kako su i planirane i kakva im je najmena bila. Žao mi je što ove godine, zbog situacije sa korona virusom, neće biti održana tradicionalna Svetosavska zabava, ali podrška Opštine neće izostati ni u narednom periodu  za sve   programske aktivnosti članica Kola, sa posebnim naglaskom na humanitarni dio“, istakao je nakon sastanka načelnik Tomaš.

Tomaš  se ovom prilikom zahvalio i predsjednici Republike Srpske, Željki Cvijanović koja je iz svog Kabineta 2019. godine izdvojila 10.000,00 KM za gradnju kuće porodice Rakić, a 2020. godine, pomogla sa 7.000,00 KM za gradnju kuće porodice Vasić iz sela Čorle. „ Moj apel i ovom prilikom i prema Kabinetu predsjednika RS i svima koji mogu pomoći, da se uključe u ove aktivnosti, jer zaista članice Prnjavorskog KSS-a sredstva usmjere tamo gdje je najpotrebnije i na taj način  dijelom rade posao i Centra za socijalni rad i posao načelnika opštine Prnjavor“, zaključio je Tomaš.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POZIV ZA PODNOŠENjE INICIJATIVA ZA DODJELU OPŠTINSKIH NAGRADA I PRIZNANjA

Na osnovu člana 34. Poslovnika o radu Skupštine opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“, broj: 21/17, 23/17 i 32/17) predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, obavještava Načelnika opštine Prnjavor, odbornike Skupštine opštine Prnjavor, organe mjesnih zajednica opštine Prnjavor, preduzeća i ustanova, udruženja građana i druge organizacije, grupe građana i pojedince, da u povodu 24. marta Dana opštine Prnjavor, mogu u propisanoj proceduri podnijeti inicijative za dodjelu opštinskih nagrada i priznanja koja su ustanovljena Odlukom o ustanovljavanju i dodjeli opštinskih priznanja i nagrada („Službeni glasnik opštine Prnjavor“, broj: 40/13 i 17/14) do 25. februara 2021. godine. Inicijative se podnose putem Šalter sale.

Inicijativa za dodjelu nagrada i priznanja mora da sadrži:

–             podatke o kandidatu,

–             vrstu priznanja,

–             obrazloženje inicijative sa aspekta opravdanosti, razlozima za dodjelu u skladu sa propisanim kriterijumima,

–             zapisnik sa sjednice ovjeren od strane ovlaštenog lica ukoliko je inicijativa upućena od strane organa ustanove, preduzeća ili udruženja.

 

Inicijative podnesene nakon propisanog roka neće se uzeti u razmatranje.

 

 

NAJBOLjI STUDENTI OPŠTINE PRNjAVOR OTPUTOVALI NA JAHORINU

Deset najboljih studenata opštine Prnjavor, koji na javnim visokoškolskim ustanovama imaju prosjek viši od 9.5, a koji su nagrađeni od strane načelnika opštine Prnjavor, otputovali su danas na višednevno putovanje na Jahorinu. Ovo je četvrta godina kako se u opštini Prnjavor nastavlja ovakav vid nagrađivanja i promocije najuspješnijih studenata.

David Jokić, student prve godine, drugog ciklusa studija Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci,  kaže da je zadovoljan što postoje ljudi kao što je načelnik opštine, koji znaju cijeniti obrazovanje i trud mladih ljudi. „Ovakvi gestovi nama predstavljaju samo dodatni podstrek za budući rad i napredak u školovanju, pa i dalje u životu. Smatram da će ovo putovanje biti prelijepo druženje za pamćenje“

Sa svojim kolegom studentom, složila se i Marina Nikolić, student četvrte godine Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Kaže da zbog ovakvih nagrada nikada neće prestati biti popularno učiti, truditi se i biti dobar studet. „Drago mi je što smo na ovakav lijep način podržani kao studenti“, istakla je Nikolićeva.

„Zahvaljujem se načelniku opštine na ovoj nagradi, ovo je jedinstvena prilika u RS i čast nam je što smo mi kao najbolji studenti, dobili ovo zasluženo putovanje na Jahorinu. Biće ovo divno iskustvo za sve nas“, rekao je Milan Palikuća student četvrte godine kineskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Palama.

Načelnik opštine Prnjavor  Darko Tomaš podsjetio je da je ovo četvrti put da se biraju i nagrađuju, kako novčano tako i zajedničkim putovanjem, najbolji studenti opštine Prnjavor. „Prve godine studenti su putovali u Beč, druge u Prag, prošle godine zbog epidemiološke situacije, odustalo se od puta u Milano, a ove godine izbor je pao na domaću destinaciju, na Jahorinu i ubijeđen sam da će se studenti lijepo provesti. Smatrali smo da je pored novčane nagrade za najbolje,  važno da studente okupimo na jednom mjestu, predstavimo njihove rezultate,  da ih promovišemo i da im kroz zajedničko putovanje omogućimo ono najljepše, a to je  druženje, nova prijateljstva i iskustva“ , istakao je Tomaš.

Podsjećamo, Dejana Vasić, Milica Jovljević i Milan Palikuća dobili su studentsku nagradu opštine Prnjavor od po 5.000 KM, a njih troje je sa još sedam studenata sa područja ove opštine nagrađeno i zajedničkim putovanjem na Jahorinu.Nagradno putovanje dobili su Slađana Savković, Svjetlana Topić, Marina Nikolić, Gavrilo Milanović, Stefan Stakić, Slaven Petković i David Jokić.

IGOR HEMUN PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA

Igor Hemun,  doplivao je prvi do Časnog krsta na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Prnjavoru, organizovanom na rijeci Ukrini u Palačkovcima. Hemun je rekao da je današnjim plivanjem ostvario svoju  životnu želju.

„Prvi put plivam na Bogojavljenje. Želim to već dugo, ali evo sada mi se konačno ostvarila želja i prilika“ rekao je Igor.

 

 

 

Palačkovački sveštenikMićo Gojković, predvodio je molitvu i čin blagosiljanja rijeke Ukrine.

„Voda je izvor života, predstavlja dio čovjekovih tjelesnih potreba, ali i duhovni preporod“ , kaže Gojković. On je podsjetio da se vjerni narod okupljao na molitvi na ovom lokalitetu i prije nego što je obnovljeno plivanje za Časni krst o Bogojavljenju i u vrijeme velikih suša.

 

Pokrovitelj glavne nagrade  zlatnog dukata sa likom Svetog Jovana Krstitelja plivaču koji prvi dopliva do Časnog krsta i ove godine bila je opština Prnjavor. Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je ovo jedna od najljepših manifestacija u našoj opštini. Čestitke svim učesnicima na ovogodišnjoj manifestaciji, a posebne čestitke želio bih da uputim Igoru Hemunu koji je prvi doplivao do Časnog krsta. Veliko hvala mjesnom sveštenstvu na dobroj organizaciji, ali i svim učesnicima koji su danas plivali“ rekao je Tomaš.

 

 

Na ovogodišnjem plivanju učestvovalo je ukupno 20  plivača, među kojima je bila i jedna žena.