NOVOGODIŠNjA ČESTITKA NAČELNIKA OPŠTINE I PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su iskrene čestitke građanima opštine Prnjavor, sa željom da novu 2021. godinu dočekaju u dobrom zdravlju i sreći, u krugu svojih porodičnih domova.

„Iza nas je godina puna izazova i neizvjesnosti, godina koja je promjenila životne navike i događaje. Prilagodili smo se novom načinu života, izvukli pouke, drugačije poredali prioritete i naučili da budemo disciplinovani i odgovorni.

Duboko vjerujemo, da će 2021. godina biti bolja i uspješnija od prethodne i da ćemo se izboriti sa neprilikom koja nas je zadesila.

Mi nastavljamo predano i odgovorno raditi i stvarati bolji ambijent za život svih nas“, navodi se u zajedničkoj čestitki.

PRVI JANUAR NERADNI DAN

Povodom novogodišnjeg praznika, donesen je zaključak da drugog januara mogu da rade trgovinske i zanatsko – uslužne radnje u okviru radnog vremena određenog naredbom o regulisanju trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata i službi na području opštine.

Zaključak je donesen na zahtjev poslovnih subjekata, a radi ukazane potrebe za radom istih.

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, prvi januar je neradni dan.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš najavio je ranije, da će novac planiran za tradicionalnu proslavu Nove godine na otvorenom biti preusmjeren na budžetsku stavku jednokratnih pomoći, čime će sredstva za ove namjene biti uvećana i odobren veći broj zahtjeva nego inače.

„Jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja je ove godine radila rebalans budžeta na više, za dva miliona KM, bez kreditnog zaduženja. Novac planiran za proslavu Nove godine, oko 10.000 KM biće preusmjeren na jednokratne pomoći, koje putem pravilnika dodjeljujemo našim sugrađanima kojima je ovaj vid podrške najpotrebniji“, rekao je Tomaš.

NAČELNIK DARKO TOMAŠ: RADIM ZA PRNjAVOR, NE BAVIM SE POPULIZMOM

U razvoj Prnjavora je u protekle četiri godine uloženo više od 16,5 miliona KM. Pomak je vidljiv, ali kao i kod porodičnog domaćinstva, uvijek ima prostora da se nešto novo uradi, unaprijedi, poboljša. U planu za idući period je realizacija projekata u iznosu koji premašuje 20 miliona maraka, proširenje vodosnabdijevanja, uređenje još nekih gradskih ulica, modernizacija lokalnih puteva…

Istakao je to u razgovoru za portal Moj Prnjavor Darko Tomaš koji je na novembarskim izborima obezbijedio treći mandat na poziciji načelnika opštine Prnjavor.

Na pitanje šta je, prema njegovom mišljenju presudilo i ovaj put kod birača, ocijenio je da su prepoznali ozbiljan i predan rad, domaćinsko vođenje opštine i realizaciju planiranih projekata u cilju razvoja lokalne zajednice.

– Građani su prepoznali da se moji saradnici i ja ne bavimo populističkim pričama, da smo fokusirani na konkretne projekte, ideje i planove, da stojimo iza njihovih interesa i da smo jedini tim koji može obezbijediti dalji razvoj naše opštine – istakao je Tomaš.

Koji su konkretno projekti planirani u urbanom, gradskom području?

U nekom skorijem periodu radićemo infrastrukturne projekte gdje već postoji projektna dokumentacija, kao što su dva parking prostora, kapela u gradskom groblju, rekonstrukcija nekoliko gradskih ulica, izgradnja pješačkih staza kraj magistrale, dok će dalje unapređenje privrednog ambijenta i Poslovne zone Vijaka biti jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovom mandatu.

Kakvo je stanje u ruralnim seoskim područjima? Gdje je najviše problema i otvorenih pitanja?

Problem dotrajale elektro mreže po mjesnim zajednicama je svakako problem broj jedan, zatim vodosnabdijevanje. Radićemo na sistemskom rješavanju pitanja vodosnabdjevanja u mjesnim zajednicama, a prioritet će biti mjesne zajednice gdje već imamo projekte. U saradnji sa Elektrokrajinom, u planu je sanacija elektro mreže u mjesnim zajednicama. Moram da pohvalim rukovodstvo ovog preduzeća, koje u posljednjih godinu, na području opštine na veoma sistematičan način rješava probleme snabdijevanja električnom energijom, a imam informacije da će se tako nastaviti i u budućnosti.

Nedavno je pokrenuta svojevrsna anketa u okviru koje sugrađani mogu da kažu šta im nedostaje? U kolikoj mjeri će odgovori pomoći lokalnoj vlasti?

Anketiranje građana Opštinska uprava sprovodi kontinuirano svake godine, i po završetku ankete rade se ozbiljne analize rezultata. Mišljenje građana nam je izuzetno bitno i njihovim sugestijama se vodimo kada planiramo aktivnosti. Naravno da nije moguće ispuniti sva očekivanja, ali mišljenje većine utiče na aktivnosti koje planiramo.

Kako će izgledati opštinski budžet u idućoj godini? Da li će i u kojoj mjeri pandemija „krojiti“ opštinsku kasu?

Od nadležnog ministarstva dobili smo instrukcije da napravimo uštede u budžetu. S druge strane, uvjeren sam da će prihodi biti takvi da građani neće osjetiti posljedice takvih rezova. Sigurno je, da nećemo dozvoliti, da se to osjeća u investicionim aktivnostima, i lokalna uprava će u narednom periodu biti pokretač jednog novog investicionog ciklusa.

Koliko je aktuelna epidemiološka situacija smanjila prihode? Kako će to „ispeglati“?

Pandemija korona virusa nije uspjela znatno smanjiti prihode. Prnjavor je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je ove godine radila rebalans budžeta naviše i to velikim dijelom, zahvaljujući pomoći republičkih vlasti. Takođe, privreda je ostvarila veće prihode nego godinu ranije i broj zaposlenih lica je veći. Izgradnjom poslovne zone ostvarujemo značaj prihod u budžetu, koji je ove godine bio oko 1,5 miliona KM.

Koje mjere su planirane u cilju pomoći privrednim subjektima, posebno zbog pandemije?

Donijeli smo više odluka, kako bi pomogli privrednim subjektima kojima je rad bio zabranje odlukom republičkog ili opštinskog štaba. Ove subvencije ostvarila su 402 privredna subjekta, na osnovu raspisanog javnog poziva. U narednom periodu planiramo i dodatne subvencije za privredne subjekte čije su poslovne aktivnosti najviše pogođene pandemijom virusa korona. Takođe, za saniranje posljedica pandemije, Vlada Republike Srpske odobrila je 1.300.000 KM za pomoć prnjavorskim privrednicima u prevazilaženju problema sa poslovanjem.

Najavili ste i reorganizaciju određenih javnih preduzeća? O kojim je riječ, zbog čega pristupate tom poslu, šta planirate?

Komunalno preduzeće Park nam je prioritet jer je u pitanju veliki problem koji zahtjeva ozbiljan pristup. U planu je reorganizacija preduzeća, a određene aktivnosti u cilju poboljšanja rada već su pokrenute, kao što je nabavka 74 kontejnera za smeće, a u toku je i postupak nabavke dva kamiona za prikupljanje i odvoz smeća.

Prnjavor je prva lokalna zajednica koja je uvela studentsku nagradu. O položaju i potrebama mladih se dosta priča. Šta mogu očekivati od Vas u ovom mandatu?

Briga za mlade je prioritet koji sam sebi postavio u prvom mandatu i dosljedno se i držim toga. Na različite načine, lokalna uprava stimuliše mlade ljude, prvenstveno kroz njihovo školovanje, stipendije, studentske nagrade i druge pogodnosti. U planu su i neki novi modeli, da mlade ljude zadržimo da ostanu ovdje i doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice.

Dosta se proteklih godina pričalo o statusu porodilišta u Prnjavoru. Kakva je njegova sudbina? Da li se radi šta na tome?

Porodilište u Prnjavoru će zadržati svoj status. Trenutno se, zbog epidemiološke situacije i sigurne trijaže na korona virus, sve porodilje upućuju se u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci ili u bolnicu u Gradišci.

Smatrate li da se Prnjavor dobro „brani“ od pandemije? Da li je bilo propusta kada je riječ o opštinskom štabu?

Teško je bilo na početku pandemije donositi odluke koje su zadovoljavale sve strane, bezbjednost i zdravlje građana te očuvanje privredne aktivnosti. Mišljenja sam, da smo uspjeli balansirati između ove dvije strane, ako uzmemo u obzir, da je epidemiološka situacija bila pod kontrolom i da nismo imali velikih privrednih gubitaka. Opštinski štab za vanredne situacije je bio u stalnom zasjedanju i svakodnevno smo analizirali situaciju. Vjerovatno bi sa današnje tačke gledišta neke stvari drugačije regulisali, ali zbog neizvjesnosti i straha od virusa koji je svima bio nepoznanica, većina je donosila iste odluke.

Da li su građani shvatili da moraju poštivati mjere?

Velika većina jeste. Postoje neki izdvojeni slučajevi, ali uglavnom su građani savjesni i solidarni, i poštuju epidemiološke mjere.

Šta očekujete od naredne godine i koja je Vaša poruka sugrađanima?

Da se koliko je moguće vratimo starom načinu života. Moj tim i ja ćemo nastaviti provoditi aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje boljeg ambijenta za život svih nas. I u naredne četiri godine, radićemo predano i odgovorno. Postavili smo ambiciozne planove koje želimo ostvariti, a u tome će nam pomoći iskustvo i znanje.

Portal Moj Prnjavor

U PROTEKLIH SEDAM DANA 33 NOVOZARAŽENA LICA, SEDAM OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI PREMINULO

U proteklih sedam dana, na području opštine Prnjavor registrovane su 33 osobe zaražene virusom korona, a većina novozaraženih je starije i srednje životne dobi.

Sedam osoba starije životne dobi, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona je preminulo u proteklih sedam dana, a radi se o četiri žene i tri muškarca. Opštinski štab za vanredne situacije izjavljuje iskreno saučešće porodicama preminulih.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 160 osoba, dok su 673 lica oporavljena.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 838 osoba zaraženih virusom korona, dok je 56 lica preminulo.

Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju epidemiološke mjere i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

ZAVRŠENA SJEDNICA, IZABRANO RUKOVODSTVO SKUPŠTINE I VRŠIOCI DUŽNOSTI NAČELNIKA ODJELjENjA

Prva, a ujedno i konstitutivna sjednica Skupštine opštine Prnjavor završena je nešto prije 12 časova, a odbornici lokalnog parlamenta izabrali su Željka Simića iz SNSD-a za predsjednika Skupštine opštine Prnjavor, dok je Nebojša Todić iz NDP-a izabran za potpredsjednika.

Simić je u više mandata bio odbornik Skupštine opštine, a dužnost predsjednika Skupštine obavljao je i u mandatu 2016-2020. godine, kao i mandatu 2008-2010. godine.

„Želim da izrazim zadovoljstvo na brzom i efikasnom konstituisanju novog saziva lokalnog parlamenta. Danas se osjetio jedan pozitivan duh tokom sjednice, bez obzira na političke razlike i nadam se, da ćemo tako nastaviti i u budućem periodu rada Skupštine“, rekao je predsjednik Simić.

Simić se zahvalio građanima na pruženoj podršci na lokalnim izborima, kao i odbornicima koji su mu ukazali povjerenje da ponovo bude izabran za predsjednika Skupštine opštine.

Za zamjenika načelnika na današnjoj sjednici izabran je Slaviša Milanković, koji je ovu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je, da je SNSD na ovim izborima ostvario ubjedljiv rezultat, što je posljedica rada u protekle četiri godine.

„Taj rezultat danas je implementirao izborom rukovodstva Skupštine. Posebno mi je zadovoljstvo, što je današnja sjednica protekla u korektnoj atmosferi. Nadam se, da će odbornici koji se danas zaklinju da će raditi za opšti interes, zaista biti od riječi i raditi u opštem interesu i da neće nadvladati privatni interesi“, rekao je Tomaš, naglašavajući da je u proteklom periodu dosta dobrih stvari urađeno u Prnjavoru, a da je bilo odbornika koji su glasili protiv takvih odluka.

Milan Petrović, odbornik SDS-a rekao je, da će njihov klub činiti devet odbornika koji će biti konstruktivna opozicija. „Podržati ćemo sve što je dobro, a oštro kritikovati sve što procijenjujemo da je loše i upoznati javnost sa tim“, rekao je Petrović.

Odbornici Skupštine opštine izabrali su za vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine, Srećka Aulića, dok su za vršioce dužnosti načelnika odjeljenja izabrani: Svjetlana Kuzmanović/Odjeljenje za opštu upravu, Aleksandar Njegomirović/Odjeljenje za finansije, Dalibor Preradović/Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove i investicije, Brano Žunić/Odjeljenje za prostorno uređenje, Srđan Tomić/Odjeljenje za boračko – invalidsku zaštitu, Ljubiša Šikarac/Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Mirela Milijaš/Odjeljenje za inspekcijske poslove i Mišo Vujić/Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Prnjavor za 2021. godinu. Ovom odlukom utvrđena je visina stope poreza na nepokretnost u iznosu od 0,05%, što predstavlja najnižu moguću stopu poreza.

Sjednici je prisustvovalo svih 29 odbornika.

U TOKU KONSTITUTIVNA SJEDNICA NOVOG SAZIVA SKUPŠTINE OPŠTINE

U sali hotela „Novi Nacional“ počela je prva radna sjednica novog saziva Skupštine opštine Prnjavor. Po poslovniku o radu lokalnog parlamenta prvu sjednicu vodi najstariji odbornik, a to je u ovom sazivu odbornik Branko Deket, kao i dva najmlađa odbornika, Nemanja Lukić i Đorđe Preradović.

Nakon usvojenog dnevnog reda, pristupiće se izboru Komisije za izbor i imenovanje, koja će u toku sjednice  podnositi izvještaje o razmatranju materijala koji se nalazi na dnevnom redu.

Na drugoj tački dnevnog reda odbornicima će biti potvrđen mandat, a nakon toga toga, načelnik opštine i novoizabrani odbornici položiće i potpisati svečanu zakletvu.

Odbornici novog saziva Skupštine opštine Prnjavor danas će izabrati novog predsjednika Skupštine opštine, koji će nakon izbora preuzeti predsjedavanje sjednicom, kao i potpredsjednika, te zamjenika načelnika i v.d. sekretara Skupštine opštine.

Na današnjoj sjednici biće izabrani i vršioci dužnosti načelnika odjeljenja, Komisija za primopredaju dužnosti između službenika i na rukovodećim radnim mjestima, kao i Odluka o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Prnjavor.

VANjA SPAIĆ I VOISLAV GRUBIŠA NAJBOLjI ATLETIČARI SRPSKE U 2020. GODINI

Vanja Spaić iz Atletskog kluba „Leotar“ Trebinje i Voislav Grubiša iz AK „Borac“ Banjaluka proglašeni su danas u Prnjavoru za najuspješnije seniore Republike Srpske u 2020. godini na manifestaciji „Veče atletike Republike Srpske“.Spaićeva je prvak BiH u bacanju koplja, dok je Grubiša prvak BiH u bacanju diska, a u svojim disciplinama oborili su rekorde BiH i Srpske.


Najuspješniji mlađi seniori Republike Srpske su Slađana Jagodić iz AK „Borac“ Banjaluka i Aleksandar Lučić iz AK „Glasinac“ Sokolac.U kategoriji cicibana najbolje rezultate u ovoj godini ostvarili su Jovana Radulović i Filip Radulović iz AK „Prnjavor“.Najuspješniji kod mlađih pionira bili su Ema Kovač iz AK „Akademac“ Bijeljina i Irinej Nikolić iz AK „Rogatica“ , a kod starijih pionira Nika Popić iz AK „Banjaluka“ i Luka Kezunović iz AK „Glasinac“ Sokolac. Najuspješniji mlađi juniori u 2020. godini su Almina Rašić iz AK „Teslić“ i Luka Ivičić iz AK „Borac“ Banjaluka, dok su Aleksandra Roljić iz AK „Banjaluka“ i Jovan Rosić iz AK „Borac“ Banjaluka najbolji juniori .


Nagrada za četiri decenije rada u atletici uručena je treneru AK „Rogatica“ Dejanu Mićeviću.Za najuspješnijeg trenera mlađih kategorija proglašen je Duško Ivičić iz AK „Borac“ Banjaluka, a za najuspješnijeg trenera Milan Spaić iz AK „Leotar“ Trebinje.Najuspješniji atletski klub u Republici Srpskoj u 2020. godini je AK „Borac“ iz Banjaluke.Predsjednik Atletskog saveza Republike Srpske Duško Ivičić kaže da su atletičari u ovoj godini ostvarili odlične rezultate na međunarodnoj i domaćoj sceni, od kojih je posebno istakao osvajanje Balkanske zlatne medalje u seniorskoj konkurenciji.”Održana su sva Prvenstva Republike Srpske od Trebinja do Prijedora”, napomenuo je Ivičić.


Na maifestaciji je uručeno i posebno priznanje Atletskog saveza RS za doprinos u razvoju atletike, i to načelniku opštine Prnjavor Darku Tomašu, i ministru porodice, omladine i sporta Srpske Sonji Davidović.


„Pokazali smo da je Prnjavor na posebnoj mapi atletike Republike Srpske i BiH, a uvjeren sam da će tako i ostati zahvaljujući našim budućim investicijama i njihovim dobrim rezultatima. Ovaj sport ima budućnost, a na nama je da to učinimo izvjesnijim“ , rekao je Tomaš, zahvalivši pritom Atletskom savezu Srpske jer su u Prnjavoru organizovali ovakvu manifestaciju, kao i domaćim klubovima „Prnjavor“ i „San“ koji su doprinijeli da upravo Prnjavor bude domaćin ovakvog sportskog događaja.
„Uradićemo s naše strane sve što je potrebno za dalji razvoj atletike u Prnjavoru, prije svega izgradnjom sportskog terena koji je potreban takmičarima da bi ostvarivali još bolje rezultate” , rekao je Tomaš.


Na početku manifestacije minutom ćutnje atletičari su se oprostili od jednog od najboljih bh atletičara Osmana Junuzovića, koji je sinoć iznenada preminuo u 27. godini. Junuzović je prije samo dva mjeseca pobijedio na 21. Međunarodnoj uličnoj trci u Prnjavoru.

CIVILNA ZAŠTITA U PRIPRAVNOSTI, PRATITI UPUTSTVA NADLEŽNIH SLUŽBI

Opštinski štab za vanredne situacije obavještava javnost, da je su pripadnici Civilne zaštite u pripravnosti, nakon zemljotresa koji je pogodio područje opštine Prnjavor.

Odlukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske danas se neće održati nastava u drugoj smjeni u obrazovnim ustanovama, a nastave neće biti ni sutra, s obzirom da je kraj polugodišta.

Opštinski štab za vanredne situacije poziva sugrađane da ostanu smireni, prate daljnji razvoj situacije i uputstva nadležnih službi.

PREMINUO OSMAN JUNUZOVIĆ, POBJEDNIK OVOGODIŠNjE MEĐUNARODNE ULIČNE TRKE

Osman Junuzović, jedan od najboljih atletičara BiH i ovogodišnji pobjednik Međunarodne ulične trke u Prnjavoru, preminuo je iznenada u 27. godini.

Osman Junuzović je bio prvak BiH na 3000 m, 3000 m stipl, 5000 m, 8000 m kros, 10 000 m na stazi, 10 000 m na cesti, na 21 km i na 42 km. Osman je bio i prvak Balkana na 3000 m na stipl, te pobjednik kupa Evrope na 3000 m i 5000 m na Malti.

Telegram saučešća porodici i prijateljima pokojnog Osmana, uputio je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

“Sa velikom tugom, primio sam vijest da je ovogodišnji pobjednik i dvostruki šampion Međunarodne ulične trke u Prnjavoru, Osman Juzunović preminuo. Osman je bio veliki sportista, šampion BiH u atletici, prijatelj Atletskog kluba Prnjavor i našeg grada. Neka mu je vječna slava i hvala”, navodi se u telegramu saučešća.

TOMAŠ GOSTOVAO NA ALTERNATIVNOJ TELEVIZIJI

Načelnik opštine, Darko Tomaš gostovao je juče u programu Alternativne televizije, u emisiji “Tema dana”.  O trenutnoj epidemiološkoj situaciji, planiranim i realizovanim projektima, kao i aktivnostima na konstituisanju lokalne vlasti, Tomaš je razgovarao sa novinarkom Draganom Božić.