НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ И ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш и предсједник Скупштине општине, Жељко Симић упутили су искрене честитке грађанима општине Прњавор, са жељом да нову 2021. годину дочекају у добром здрављу и срећи, у кругу својих породичних домова.

„Иза нас је година пуна изазова и неизвјесности, година која је промјенила животне навике и догађаје. Прилагодили смо се новом начину живота, извукли поуке, другачије поредали приоритете и научили да будемо дисциплиновани и одговорни.

Дубоко вјерујемo, да ће 2021. година бити боља и успјешнија од претходне и да ћемо се изборити са неприликом која нас је задесила.

Ми настављамо предано и одговорно радити и стварати бољи амбијент за живот свих нас“, наводи се у заједничкој честитки.

ПРВИ ЈАНУАР НЕРАДНИ ДАН

Поводом новогодишњег празника, донесен је закључак да другог јануара могу да раде трговинске и занатско – услужне радње у оквиру радног времена одређеног наредбом о регулисању трговинских, угоститељских и других објеката и служби на подручју општине.

Закључак је донесен на захтјев пословних субјеката, а ради указане потребе за радом истих.

У складу са законским и подзаконским актима, први јануар је нерадни дан.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш најавио је раније, да ће новац планиран за традиционалну прославу Нове године на отвореном бити преусмјерен на буџетску ставку једнократних помоћи, чиме ће средства за ове намјене бити увећана и одобрен већи број захтјева него иначе.

„Једна смо од ријетких локалних заједница која је ове године радила ребаланс буџета на више, за два милиона КМ, без кредитног задужења. Новац планиран за прославу Нове године, око 10.000 КМ биће преусмјерен на једнократне помоћи, које путем правилника додјељујемо нашим суграђанима којима је овај вид подршке најпотрeбнији“, рекао је Томаш.

НАЧЕЛНИК ДАРКО ТОМАШ: РАДИМ ЗА ПРЊАВОР, НЕ БАВИМ СЕ ПОПУЛИЗМОМ

У развој Прњавора је у протекле четири године уложено више од 16,5 милиона КМ. Помак је видљив, али као и код породичног домаћинства, увијек има простора да се нешто ново уради, унаприједи, побољша. У плану за идући период је реализација пројеката у износу који премашује 20 милиона марака, проширење водоснабдијевања, уређење још неких градских улица, модернизација локалних путева…

Истакао је то у разговору за портал Мој Прњавор Дарко Томаш који је на новембарским изборима обезбиједио трећи мандат на позицији начелника општине Прњавор.

На питање шта је, према његовом мишљењу пресудило и овај пут код бирача, оцијенио је да су препознали озбиљан и предан рад, домаћинско вођење општине и реализацију планираних пројеката у циљу развоја локалне заједнице.

– Грађани су препознали да се моји сарадници и ја не бавимо популистичким причама, да смо фокусирани на конкретне пројекте, идеје и планове, да стојимо иза њихових интереса и да смо једини тим који може обезбиједити даљи развој наше општине – истакао је Томаш.

Који су конкретно пројекти планирани у урбаном, градском подручју?

У неком скоријем периоду радићемо инфраструктурне пројекте гдје већ постоји пројектна документација, као што су два паркинг простора, капела у градском гробљу, реконструкција неколико градских улица, изградња пјешачких стаза крај магистрале, док ће даље унапређење привредног амбијента и Пословне зоне Вијака бити једна од најзначајнијих активности у овом мандату.

Какво је стање у руралним сеоским подручјима? Гдје је највише проблема и отворених питања?

Проблем дотрајале електро мреже по мјесним заједницама је свакако проблем број један, затим водоснабдијевање. Радићемо на системском рјешавању питања водоснабдјевања у мјесним заједницама, а приоритет ће бити мјесне заједнице гдје већ имамо пројекте. У сарадњи са Електрокрајином, у плану је санација електро мреже у мјесним заједницама. Морам да похвалим руководство овог предузећа, које у посљедњих годину, на подручју општине на веома систематичан начин рјешава проблеме снабдијевања електричном енергијом, а имам информације да ће се тако наставити и у будућности.

Недавно је покренута својеврсна анкета у оквиру које суграђани могу да кажу шта им недостаје? У коликој мјери ће одговори помоћи локалној власти?

Анкетирање грађана Општинска управа спроводи континуирано сваке године, и по завршетку анкете раде се озбиљне анализе резултата. Мишљење грађана нам је изузетно битно и њиховим сугестијама се водимо када планирамо активности. Наравно да није могуће испунити сва очекивања, али мишљење већине утиче на активности које планирамо.

Како ће изгледати општински буџет у идућој години? Да ли ће и у којој мјери пандемија „кројити“ општинску касу?

Од надлежног министарства добили смо инструкције да направимо уштеде у буџету. С друге стране, увјерен сам да ће приходи бити такви да грађани неће осјетити посљедице таквих резова. Сигурно је, да нећемо дозволити, да се то осјећа у инвестиционим активностима, и локална управа ће у наредном периоду бити покретач једног новог инвестиционог циклуса.

Колико је актуелна епидемиолошка ситуација смањила приходе? Како ће то „испеглати“?

Пандемија корона вируса није успјела знатно смањити приходе. Прњавор је једна од ријетких локалних заједница која је ове године радила ребаланс буџета навише и то великим дијелом, захваљујући помоћи републичких власти. Такође, привреда је остварила веће приходе него годину раније и број запослених лица је већи. Изградњом пословне зоне остварујемо значај приход у буџету, који је ове године био око 1,5 милиона КМ.

Које мјере су планиране у циљу помоћи привредним субјектима, посебно због пандемије?

Донијели смо више одлука, како би помогли привредним субјектима којима је рад био забрање одлуком републичког или општинског штаба. Ове субвенције остварила су 402 привредна субјекта, на основу расписаног јавног позива. У наредном периоду планирамо и додатне субвенције за привредне субјекте чије су пословне активности највише погођене пандемијом вируса корона. Такође, за санирање посљедица пандемије, Влада Републике Српске одобрила је 1.300.000 КМ за помоћ прњаворским привредницима у превазилажењу проблема са пословањем.

Најавили сте и реорганизацију одређених јавних предузећа? О којим је ријеч, због чега приступате том послу, шта планирате?

Комунално предузеће Парк нам је приоритет јер је у питању велики проблем који захтјева озбиљан приступ. У плану је реорганизација предузећа, а одређене активности у циљу побољшања рада већ су покренуте, као што је набавка 74 контејнера за смеће, а у току је и поступак набавке два камиона за прикупљање и одвоз смећа.

Прњавор је прва локална заједница која је увела студентску награду. О положају и потребама младих се доста прича. Шта могу очекивати од Вас у овом мандату?

Брига за младе је приоритет који сам себи поставио у првом мандату и досљедно се и држим тога. На различите начине, локална управа стимулише младе људе, првенствено кроз њихово школовање, стипендије, студентске награде и друге погодности. У плану су и неки нови модели, да младе људе задржимо да остану овдје и допринесу развоју своје локалне заједнице.

Доста се протеклих година причало о статусу породилишта у Прњавору. Каква је његова судбина? Да ли се ради шта на томе?

Породилиште у Прњавору ће задржати свој статус. Тренутно се, због епидемиолошке ситуације и сигурне тријаже на корона вирус, све породиље упућују се у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци или у болницу у Градишци.

Сматрате ли да се Прњавор добро „брани“ од пандемије? Да ли је било пропуста када је ријеч о општинском штабу?

Тешко је било на почетку пандемије доносити одлуке које су задовољавале све стране, безбједност и здравље грађана те очување привредне активности. Мишљења сам, да смо успјели балансирати између ове двије стране, ако узмемо у обзир, да је епидемиолошка ситуација била под контролом и да нисмо имали великих привредних губитака. Општински штаб за ванредне ситуације је био у сталном засједању и свакодневно смо анализирали ситуацију. Вјероватно би са данашње тачке гледишта неке ствари другачије регулисали, али због неизвјесности и страха од вируса који је свима био непознаница, већина је доносила исте одлуке.

Да ли су грађани схватили да морају поштивати мјере?

Велика већина јесте. Постоје неки издвојени случајеви, али углавном су грађани савјесни и солидарни, и поштују епидемиолошке мјере.

Шта очекујете од наредне године и која је Ваша порука суграђанима?

Да се колико је могуће вратимо старом начину живота. Мој тим и ја ћемо наставити проводити активности које за циљ имају стварање бољег амбијента за живот свих нас. И у наредне четири године, радићемо предано и одговорно. Поставили смо амбициозне планове које желимо остварити, а у томе ће нам помоћи искуство и знање.

Портал Мој Прњавор

У ПРОТЕКЛИХ СЕДАМ ДАНА 33 НОВОЗАРАЖЕНА ЛИЦА, СЕДАМ ОСОБА СТАРИЈЕ ЖИВОТНЕ ДОБИ ПРЕМИНУЛО

У протеклих седам дана, на подручју општине Прњавор регистроване су 33 особе заражене вирусом корона, а већина новозаражених је старије и средње животне доби.

Седам особа старије животне доби, код којих је потврђено присуство вируса корона је преминуло у протеклих седам дана, а ради се о четири жене и три мушкарца. Општински штаб за ванредне ситуације изјављује искрено саучешће породицама преминулих.

Под здравственим надзором тренутно се налази 160 особа, док су 673 лица опорављена.

Од почетка пандемије, на подручју општине регистровано је 838 особа заражених вирусом корона, док је 56 лица преминуло.

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да буду одговорни и поштују епидемиолошке мјере и препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА, ИЗАБРАНО РУКОВОДСТВО СКУПШТИНЕ И ВРШИОЦИ ДУЖНОСТИ НАЧЕЛНИКА ОДЈЕЉЕЊА

Прва, а уједно и конститутивна сједница Скупштине општине Прњавор завршена је нешто прије 12 часова, а одборници локалног парламента изабрали су Жељка Симића из СНСД-а за предсједника Скупштине општине Прњавор, док је Небојша Тодић из НДП-а изабран за потпредсједника.

Симић је у више мандата био одборник Скупштине општине, а дужност предсједника Скупштине обављао је и у мандату 2016-2020. године, као и мандату 2008-2010. године.

„Желим да изразим задовољство на брзом и ефикасном конституисању новог сазива локалног парламента. Данас се осјетио један позитиван дух током сједнице, без обзира на политичке разлике и надам се, да ћемо тако наставити и у будућем периоду рада Скупштине“, рекао је предсједник Симић.

Симић се захвалио грађанима на пруженој подршци на локалним изборима, као и одборницима који су му указали повјерење да поново буде изабран за предсједника Скупштине општине.

За замјеника начелника на данашњој сједници изабран је Славиша Миланковић, који је ову функцију обављао и у претходном мандату.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш рекао је, да је СНСД на овим изборима остварио убједљив резултат, што је посљедица рада у протекле четири године.

„Тај резултат данас је имплементирао избором руководства Скупштине. Посебно ми је задовољство, што је данашња сједница протекла у коректној атмосфери. Надам се, да ће одборници који се данас заклињу да ће радити за општи интерес, заиста бити од ријечи и радити у општем интересу и да неће надвладати приватни интереси“, рекао је Томаш, наглашавајући да је у протеклом периоду доста добрих ствари урађено у Прњавору, а да је било одборника који су гласили против таквих одлука.

Милан Петровић, одборник СДС-а рекао је, да ће њихов клуб чинити девет одборника који ће бити конструктивна опозиција. „Подржати ћемо све што је добро, а оштро критиковати све што процијењујемо да је лоше и упознати јавност са тим“, рекао је Петровић.

Одборници Скупштине општине изабрали су за вршиоца дужности секретара Скупштине општине, Срећка Аулића, док су за вршиоце дужности начелника одјељења изабрани: Свјетлана Кузмановић/Одјељење за општу управу, Александар Његомировић/Одјељење за финансије, Далибор Прерадовић/Одјељење за стамбено – комуналне послове и инвестиције, Брано Жунић/Одјељење за просторно уређење, Срђан Томић/Одјељење за борачко – инвалидску заштиту, Љубиша Шикарац/Одјељење за локални економски развој и друштвене дјелатности, Мирела Милијаш/Одјељење за инспекцијске послове и Мишо Вујић/Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Прњавор за 2021. годину. Овом одлуком утврђена је висина стопе пореза на непокретност у износу од 0,05%, што представља најнижу могућу стопу пореза.

Сједници је присуствовало свих 29 одборника.

У ТОКУ КОНСТИТУТИВНА СЈЕДНИЦА НОВОГ САЗИВА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

У сали хотела „Нови Национал“ почела је прва радна сједница новог сазива Скупштине општине Прњавор. По пословнику о раду локалног парламента прву сједницу води најстарији одборник, а то је у овом сазиву одборник Бранко Декет, као и два најмлађа одборника, Немања Лукић и Ђорђе Прерадовић.

Након усвојеног дневног реда, приступиће се избору Комисије за избор и именовање, која ће у току сједнице  подносити извјештаје о разматрању материјала који се налази на дневном реду.

На другој тачки дневног реда одборницима ће бити потврђен мандат, а након тога тога, начелник општине и новоизабрани одборници положиће и потписати свечану заклетву.

Одборници новог сазива Скупштине општине Прњавор данас ће изабрати новог предсједника Скупштине општине, који ће након избора преузети предсједавање сједницом, као и потпредсједника, те замјеника начелника и в.д. секретара Скупштине општине.

На данашњој сједници биће изабрани и вршиоци дужности начелника одјељења, Комисија за примопредају дужности између службеника и на руководећим радним мјестима, као и Одлука о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Прњавор.

ВАЊА СПАИЋ И ВОИСЛАВ ГРУБИША НАЈБОЉИ АТЛЕТИЧАРИ СРПСКЕ У 2020. ГОДИНИ

Вања Спаић из Атлетског клуба „Леотар“ Требиње и Воислав Грубиша из АК „Борац“ Бањалука проглашени су данас у Прњавору за најуспјешније сениоре Републике Српске у 2020. години на манифестацији „Вече атлетике Републике Српске“.Спаићева је првак БиХ у бацању копља, док је Грубиша првак БиХ у бацању диска, а у својим дисциплинама оборили су рекорде БиХ и Српске.


Најуспјешнији млађи сениори Републике Српске су Слађана Јагодић из АК „Борац“ Бањалука и Александар Лучић из АК „Гласинац“ Соколац.У категорији цицибана најбоље резултате у овој години остварили су Јована Радуловић и Филип Радуловић из АК „Прњавор“.Најуспјешнији код млађих пионира били су Ема Ковач из АК „Академац“ Бијељина и Иринеј Николић из АК „Рогатица“ , а код старијих пионира Ника Попић из АК „Бањалука“ и Лука Кезуновић из АК „Гласинац“ Соколац. Најуспјешнији млађи јуниори у 2020. години су Алмина Рашић из АК „Теслић“ и Лука Ивичић из АК „Борац“ Бањалука, док су Александра Рољић из АК „Бањалука“ и Јован Росић из АК „Борац“ Бањалука најбољи јуниори .


Награда за четири деценије рада у атлетици уручена је тренеру АК „Рогатица“ Дејану Мићевићу.За најуспјешнијег тренера млађих категорија проглашен је Душко Ивичић из АК „Борац“ Бањалука, а за најуспјешнијег тренера Милан Спаић из АК „Леотар“ Требиње.Најуспјешнији атлетски клуб у Републици Српској у 2020. години је АК „Борац“ из Бањалуке.Предсједник Атлетског савеза Републике Српске Душко Ивичић каже да су атлетичари у овој години остварили одличне резултате на међународној и домаћој сцени, од којих је посебно истакао освајање Балканске златне медаље у сениорској конкуренцији.”Одржана су сва Првенства Републике Српске од Требиња до Приједора”, напоменуо је Ивичић.


На маифестацији је уручено и посебно признање Атлетског савеза РС за допринос у развоју атлетике, и то начелнику општине Прњавор Дарку Томашу, и министру породице, омладине и спорта Српске Соњи Давидовић.


„Показали смо да је Прњавор на посебној мапи атлетике Републике Српске и БиХ, а увјерен сам да ће тако и остати захваљујући нашим будућим инвестицијама и њиховим добрим резултатима. Овај спорт има будућност, а на нама је да то учинимо извјеснијим“ , рекао је Томаш, захваливши притом Атлетском савезу Српске јер су у Прњавору организовали овакву манифестацију, као и домаћим клубовима „Прњавор“ и „Сан“ који су допринијели да управо Прњавор буде домаћин оваквог спортског догађаја.
„Урадићемо с наше стране све што је потребно за даљи развој атлетике у Прњавору, прије свега изградњом спортског терена који је потребан такмичарима да би остваривали још боље резултате” , рекао је Томаш.


На почетку манифестације минутом ћутње атлетичари су се опростили од једног од најбољих бх атлетичара Османа Јунузовића, који је синоћ изненада преминуо у 27. години. Јунузовић је прије само два мјесеца побиједио на 21. Међународној уличној трци у Прњавору.

ЦИВИЛНА ЗАШТИТА У ПРИПРАВНОСТИ, ПРАТИТИ УПУТСТВА НАДЛЕЖНИХ СЛУЖБИ

Општински штаб за ванредне ситуације обавјештава јавност, да је су припадници Цивилне заштите у приправности, након земљотреса који је погодио подручје општине Прњавор.

Одлуком Министарства просвјете и културе Републике Српске данас се неће одржати настава у другој смјени у образовним установама, а наставе неће бити ни сутра, с обзиром да је крај полугодишта.

Општински штаб за ванредне ситуације позива суграђане да остану смирени, прате даљњи развој ситуације и упутства надлежних служби.

ПРЕМИНУО ОСМАН ЈУНУЗОВИЋ, ПОБЈЕДНИК ОВОГОДИШЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ УЛИЧНЕ ТРКЕ

Осман Јунузовић, један од најбољих атлетичара БиХ и овогодишњи побједник Међународне уличне трке у Прњавору, преминуо је изненада у 27. години.

Осман Јунузовић је био првак БиХ на 3000 м, 3000 м стипл, 5000 м, 8000 м крос, 10 000 м на стази, 10 000 м на цести, на 21 км и на 42 км. Осман је био и првак Балкана на 3000 м на стипл, те побједник купа Европе на 3000 м и 5000 м на Малти.

Телеграм саучешћа породици и пријатељима покојног Османа, упутио је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

“Са великом тугом, примио сам вијест да је овогодишњи побједник и двоструки шампион Међународне уличне трке у Прњавору, Осман Јузуновић преминуо. Осман је био велики спортиста, шампион БиХ у атлетици, пријатељ Атлетског клуба Прњавор и нашег града. Нека му је вјечна слава и хвала”, наводи се у телеграму саучешћа.

ТОМАШ ГОСТОВАО НА АЛТЕРНАТИВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ

Начелник општине, Дарко Томаш гостовао је јуче у програму Алтернативне телевизије, у емисији “Тема дана”.  О тренутној епидемиолошкој ситуацији, планираним и реализованим пројектима, као и активностима на конституисању локалне власти, Томаш је разговарао са новинарком Драганом Божић.