OBAVJEŠTENjE O JAVNOJ RASPRAVI

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava građane i stručnu javnost da će dana, 6.12.2019. godine sa početkom u 11.00 časova u prostorijama Opštine Prnjavor (bijela zgrada) biti održana javna rasprava o Nacrtu regulacionog plana „Radulovac“.

U okviru javne rasprave biće razmatrane sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja o nacrtu navedenog dokumenta.

Sve informacije vezane za javnu raspravu mogu se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje, putem i-mejla [email protected] , kao i na broj telefona 051/660-905.

OBAVJEŠTENjE O ANKETIRANjU

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor, da će Republički zavod za statistiku Republike Srpske u periodu od 1. do 15. decembra 2019. godine sprovesti anketu “Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava”.

Anketiranje će se vršiti na teritoriji cijele Republike Srpske, a anketari će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Anketom će se prikupiti podaci o zasijanim površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočnoj proizvodnji, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu, radnoj snazi, površini i vrijednosti zakupljenog poljoprivrednog zemljišta u 2019. godini.

Prikupljeni podaci o porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe.

Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

U IZGRADNjI MODERAN STAJSKI OBJEKAT U GRABIK ILOVI

Na farmi porodice Simić u izgradnji je novi stajski objekat koji će biti opremljen najmodernijom mehanizacijom.

Radovi su u završnoj fazi, a farmu u Grabik Ilovi juče su posjetili načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine, Željko Simić. Farma Simić osnovana je osamdesetih godina, kada se ovim poslom počeo baviti otac Mladena Simića, a dvije decenije kasnije posao je naslijedio njegov sin Dejan, inženjer poljoprivrede.

„Novi objekat bi trebao biti pušten u funkciju sredinom decembra mjeseca. Objekat podrazumijeva savremeni sistem uzgoja grla, sa slobodnim sistemom držanja, uz kvalitetniju ishranu i smještaj grla, a rezultat će biti bolja muža i kvalitetnije mlijeko. Trenutni stočni fond je 80 grla, a planiramo i povećanje u narednom periodu“, rekao je Dejan Simić. On je istakao, da je nedostatak radne snage problem sa kojim se susreću svi farmeri u Republici Srpskoj. O ovom i sličnim problemima, članovi porodice Simić razgovali su sa opštinskim rukovodstvom.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je da je ovo najveća privatna investicija u poljoprivredi u ovom dijelu Republike Srpske, vrijednosti od milion maraka. „Razgovarali smo o načinu na koji lokalna uprava i resorno ministarstvo mogu pomoći ovoj farmi. Porodica Simić u toku gradnje nije uspjela obezbijediti podsticaje za investiciju od strane resornog ministrarstva, što trenutno predstavlja problem koji ćemo pokušati riješiti sa ministarstvom, kao i problem neriješene politike zakupa zemljišta“, rekao je Tomaš.

Načelnik Tomaš je naglasio da lokalna zajednica izdvaja značajna sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, da se svake godine planiraju veća sredstava, te da se podsticaji isplaćuju u tekućoj godini.

Opština Prnjavor je jedna od vodećih opština po proizvodnji sirovog mlijeka u Republici Srpskoj.

“SATI GRAĐANA” U SUBOTU, 7. DECEMBRA

Skupština opštine Prnjavor obavještava javnost, da će u skladu sa Odlukom o neposrednom učešću građana u lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik opštine Prnjavor“ broj 31/17) organizovati „Sate građana“, kao jedan od oblika dvosmjerne komunikacije.

„Sati građana“ biće organizovani u subotu, 7. decembra od 9.00 časova u sali Skupštine opštine. Sastanku sa građanima će, pored odbornika Skupštine opštine, prisustvovati i načelnik opštine.

Pozivamo građane da uzmu učešće u „Satima građana“, iznesu svoja mišljenja i sugestije, te daju prijedloge.

DANAS JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDžETA ZA 2020. GODINU

Javna rasprava o Nacrtu budžeta opštine Prnjavor za 2020. godinu biće održana u ponedjeljak, 25. novembra sa početkom u 17.00 časova u prostorijama JU Centar za kulturu.

Zainteresovani građani uvid u dokument mogu izvršiti putem linka – nacrt budžeta za 2020. godinu ili neposredno u šalter sali, mjesnim kancelarijama Opštinske uprave Prnjavor i u Odjeljenju za finansije, kancelarija 19, u vremenu od 7.00 do 15.00 časova  svakim radnim danom.

Primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti i putem elektronske pošte [email protected]  do dana održavanja javne rasprave ili u toku javne rasprave.

Pozivamo budžetske korisnike, predstavnike savjeta mjesnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana i zainteresovane građane opštine Prnjavor da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi.

TRI NAJBOLjA STUDENTA NAGRAĐENA SA PO 5.000 KM

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš uručio je danas novčane nagrade studentima koji su ostvarili pravo na studentsku nagradu. Nagradu u iznosu od po 5.000 KM dobile su Božana Tošić, Milijana Janjić i Tatjana Šestić. Pored novčanih nagrada, načelnik Tomaš je danas uručio i vaučere za turističko putovanje u Milano, za svih jedanaest studenata koji su ispunili uslove i konkurisali za studentsku nagradu u 2019. godini.

„Zadovoljstvo mi je da već treću godinu za redom uspiješno vodimo ovaj projekat i ovo je najbolji način da se nagrade mladi ljudi koji postižu izvanredne rezultate i uspjehe“, rekao je načelnik Tomaš. On je naglasio da Prnjavor i Republika Srpska sa ovim mladim ljudima imaju uspješnu budućnost.

„Kako su posvećeno ostvarivali prave rezultate tokom školovanja, uvjeren sam, da će na isti način i sutra kada se zaposle, biti najbolji u svom poslu i zauzeti važne pozicije u opštini Prnjavor i Republici Srpskoj“, rekao je Tomaš.

Tatjana Šestić, završila je osnovne akademske studije Mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, i ovom prilikom zahvalila se lokalnoj upravi i načelniku na prijemu i nagradi.

„Zahvalna sam na ovoj nagradi. Mislim da je ona od velikog značaja za nas studente koji smo ulagali trud, red i rad u naše dosadašnje školovanje i mislim da je to jedan odličan projekat koji se ostvaruje u našoj opštini te se nadam da će ovaj projekat da traje još u budućim godinama“ navela je Mirjana Preradović, studentica Akademskih umjetnosti u Banja Luci.

Milijana Janjić, apsolvent Filološkog fakulteta u Banja Luci, zahvalila se načelniku Tomašu na nagradi. „Mogu samo da pohvalim i da se zahvalim opštini i načelniku što organizuju ovakav tip projekata i što podstiču studente da se dalje trudimo i da postižemo još bolje rezultate“, rekla je Janjić.

Na turističko putovanje u Milano, zajedno sa Božanom Tošić, Milijanom Janjić, i Tatjanom Šestić, ići će i Mirjana Preradović, Milica Jovljević, Dejana Vasić, Milan Palikuća, Slađana Savković, Gavrilo Milanović, Slaven Petković i Slađana Radivojević.

Studentske nagrade se dodjeljuju u tekućoj godini za tri studenta sa područja opštine Prnjavor. Pravo na dodjelu studentske nagrade imaju studenti druge i viših godina prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i zemljama bivše Jugoslavije, koji nisu obnovili nijednu godinu tokom studija i koji su prema nastavnom programu položili sve ispite iz prethodnih godina studija. Studenti moraju imati prosečnu ocjenu najmanje 9,50 i poželjno je da su u toku osnovnog i srednjeg obrazovanja ostvarili zapažene rezultate na međunarodnom takmičenju iz nekog nastavnog predmeta. Studentske nagrade se dodjeljuju na osnovu prijave po javnom pozivu, a pravo na nagradu, studenti mogu ostvariti samo jednom u toku prvog ciklusa studija.

KONKURS ZA FINANSIRANjE I SUFINANSIRANjE PROJEKATA I AKTIVNOSTI U OBLASTI PODRŠKE PORODICI

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti opštine Prnjavor obavještava stanovnike opštine Prnjavor da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske objavilo Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata i aktivnosti u oblasti podrške porodici. Konkurs je objavljen 15.11.2019. godine i ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/Pages/default.aspx#collapsible1.

 

U PONEDJELjAK JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDžETA ZA 2020. GODINU

Javna rasprava o Nacrtu budžeta opštine Prnjavor za 2020. godinu biće održana u ponedjeljak, 25. novembra sa početkom u 17.00 časova u prostorijama JU Centar za kulturu.

Zainteresovani građani uvid u dokument mogu izvršiti putem linka – nacrt budžeta za 2020. godinu ili neposredno u šalter sali, mjesnim kancelarijama Opštinske uprave Prnjavor i u Odjeljenju za finansije, kancelarija 19, u vremenu od 7.00 do 15.00 časova  svakim radnim danom.

Primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti i putem elektronske pošte [email protected]  do dana održavanja javne rasprave ili u toku javne rasprave.

Pozivamo budžetske korisnike, predstavnike savjeta mjesnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana i zainteresovane građane opštine Prnjavor da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi.

U ČETVRTAK NERADNI DAN

Opštinska uprava opštine Prnjavor obavještava javnost, da u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (21. novembar) je republički praznik i neradni dan.

U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena moga da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pumpe) i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

OBJAVLjEN JAVNI POZIV ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA

Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva učenike i studente sa područja opštine Prnjavor da podnesu zahtjeve za dodjelu stipendije za školsku 2019/2020. godinu. Zahtjevi za dodjelu stipendije podnose se u šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor i dostavljaju Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Javni poziv za dodjelu stipendije za školsku 2019/2020. godinu objavljen je 18.11.2019. godine i traje trideset dana od dana objavljivanja, odnosno do 18.12.2019. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu stipendije i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor, a isti se može preuzeti i putem linka – javni poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za školsku 2019/2020. godinu. Sve ostale informacije mogu se dobiti na telefon broj 051/663-740, lokal 212.