OPŠTINA PRNjAVOR DOBILA SERTIFIKAT O POVOLjNOM POSLOVNOM OKRUŽENjU

Opština Prnjavor uspješno je prošla proces sertifikacije „BFC SEE“ i dobila status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

„BFC SEE“ sertifikat (Businesss Friendly Certification South East Europe) – sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju uručen je prošle sedmice načelniku opštine Prnjavor, Darku Tomašu u Budvi na Konferenciji o ekonomiji – Montenegro 2019: „Sinergija – ključ uspjeha regiona“.

„BFC SEE“ je osmišljen kao putokaz ka aktivnostima koje će omogućiti lokalnoj samoupravi potpunu organizovanost i efikasnost u pružanju informacija ka privredi, kao i u korišćenju istih za određivanje konkurentskih prednosti.

Program sertifikacije ujedno ima za cilj da unaprijedi saradnju svih aktera, koji su uključeni u proces privlačenja i realizacije investicija, kao i da promoviše standarde koji utiču na kreiranje povoljne poslovne klime.

Kvalitetnija interna organizacija gradskih administracija, kao i eksterna prepoznatljivost od strane investitora i drugih zainteresovanih aktera, glavne su prednosti koje lokalne samouprave ostvaruju pristupanjem „BFC SEE“ procesu.

Opština Prnjavor ispunila je kriterijume programa sertifikacije gradova/opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi “BFC SEE” i pridružila se “porodici” lokalnih zajednica  koje su zaslužile ovaj prestižni regionalni sertifikat.

Opština Prnjavor ostvarila je visokih 89 od maksimalnih 100 procentnih bodova.

POMJEREN TERMIN ODRŽAVANjA JAVNE RASPRAVE

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srpske obavještava javnost da će javna rasprava o Nacrtu zakona o inspekcijama Republike Srpske biti održana u ponedjeljak, 4. novembra sa početkom u 11.00 časova u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj (Kneza Lazara 6), a ne, kako je prethodno bilo najavljeno 30. oktobra. Iz ovog ministarstva pozivaju zainteresovana lica (izabrane predstavnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike sa područja opštine Prnjavor, privredna društva, javna preduzeća i javne ustanove, te stručnu javnost i medije koji djeluju na području opštine Prnjavor) da aktivno uzmu učešće u javnoj raspravi.  Tekst Nacrta zakona o inspekcijama Republike Srpske zainteresovana lica mogu preuzeti preuzeti na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske www.narodnaskupstinars.net (akti/javne rasprave), kao i u šalter sali, Opštinske uprave opštine Prnjavor. 

POZIV ZA ČLANSTVO U ODBORU OMLADINSKE BANKE PRNjAVOR

Opština Prnjavor i Fondacija Mozaik potpisale su Memorandum o saradnji za period 2019-2023. godine kojim se uspostavlja Omladinska banka Prnjavor. Program omogućava mladim ljudima da uzmu aktivno učešće u razvoju lokalne zajednice kroz:

1) Pisanje i realizaciju projekata od društvenog značaja;

2) Učešće u raspodjeli fondova;

3) Pokretanje vlastitog biznisa.

Omladinska banka Prnjavor trenutno ima otvoren poziv za prijem članova i članica u Odbor koji će biti zadužen za upravljanje Omladinskom bankom, u saradnji sa Opštinom i Fondacijom Mozaik. Zainteresovana lica od 17 do 30 godina koja žele aktivno raditi na razvoju lokalne zajednice mogu se prijaviti i dobiti više informacija putem linka https://www.lonac.pro/zelis-da-kreiras-zajednicu-iz-snova-pogledaj-poziv-za-clanstvo-u-odboru-omladinskih-banaka

Poziv je otvoren do 15.11.2019. godine.

Pročitaj više o Programu Omladinske banke i kako funkcioniše Odbor.

 

DAN BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA U PRNjAVORU

U Republici Srpskoj, prema statističkim podacima, u prvih osam mjeseci ove godine 11 odsto manje je saobraćajnih  udesa u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj poginulih lica smanjen sa 86 na 82, rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić.

Trninić, koji je danas u Prnjavoru prisustvovao  manifestaciji „Dan bezbjednosti u saobraćaju“ , napominje da statistika jeste povoljnija, ali da se još uvijek ne možemo biti zadovoljni jer nije postignut cilj koji su nadležne institucije u oblasti saobraćaja sebi zadali Strategijom za bezbjednost saobraćaja.

„Sve dok imamo i jednog stradalog ne možemo bit zadovoljni. U ministarstvu provodimo niz aktivnosti, Auto – moto savez  Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske sprovode edukativne i preventivne aktivnosti, a u saradnji sa MUP-om provodimo i represivne aktivnosti koje daju rezultate“, rekao je ministar Trninić.

On je podsjetio da kroz  Prnjavor prolazi dionica auto – puta od Banjaluke do Doboja, čija je ukupna vrijednost oko 402 miliona evra, čijom je izgradnjom opština Prnjavor dobila i 12 kilometar lokalnih puteva, kao i 7 kilometara regionalnih i magistralnih puteva.

„Prnjavor je dobio i kružnu raskrsnicu na ulazu u grad,  a planiramo početak još jedne kružne raskrsnice na Vijaci čije će vrijednost biti oko 800.000 KM. Ove godine, u redovno održavanje puteva kroz Prnjavor, uloženo je oko 530.000 KM“, kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske .

Ministar Trninić napominje da sve to uz modernizciju i unapređenje saobraćajnica utiče i na poboljšanje u bezbjednosti saobraćaja.

„Mi ćemo nastaviti sa takvim djelovanjem, posebno u sredinama kakav je Prnjavor koji pokazuje izuzetno veliku aktivnost u tom pravcu“, istakao je Trninić.

Generalni sekretar AMS Republike Srpske, Ranko Babić kaže da nije najveći problem ne poznavanje pravila koliko njihovo nepoštovanje.

„Nažalost još uvijek nismo došli do tog nivoa kakav je u drugim zemljama svijeta, da se saobraćajni propisi poštuju u više od 95 odsto.  Mi smo na jako niskom nivou i to je ono na čemu moramo svi zajedno raditi, počevši od najmlađih do roditelja, vaspitača, učitelja, medija, javnih ličnosti, svih koji mogu na bilo kakav način da se uključe u ovakve akcije, da sačuvamo živote“ rekao je Babić.

On kaže da cilj manifestacija kakva je „Dan bezbjednosti u saobraćaju“ jeste da se djeca od najmanjeg uzrasta školuju da budu pravi, dobri učesnici u saobraćaju, da znaju sva pravila ponašanja.

„Danas smo u Prnjavoru sa svim onim čime Republika Srpska raspolaže kada su u pitanju simulatori koji pokazuju kako izgleda kada se u toku vožnje ne koristi sigurnosni pojas, kada se priča mobilnim telefonom, kada se vozilo prevrće. Svi ti simulatorni na neki način pripremaju naše buduće vozače na ono što im se u vožnji može dogoditi“, pojasnio je Babić.

Današnjoj manifestaciji u Prnjavoru prisustvovao je i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović, koji kaže da je cilj ovakvih događaja da se ukaže na stradanja u saobraćaju i na mogućnosti kako da se smanji broj saobraćajnih nezgoda i njihove posljedice.

„Djecu moramo učiti kako da budu bezbjedna u saobraćaju, ali i mi odrasli sa svoje strane moramo preduzimati mjere da nam djeca budu bezbjedna“ , rekao je Radović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je u ovoj lokalnoj zajednici u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja u toku projekat postavljanja potapajućih stubića u glavnoj gradskoj ulici čija je vrijednost 45.000 KM.

„Svi u Prnjavoru znaju da je Ulica Svetog Save u Prnjavoru u poslednjih pedesetak godina od 17 časova pješačka zona, zatvorena za saobraćaj, ali se to često nije poštovalo. Zato smo se odlučili na postavljanje potapajućih stubića koji će biti i fizička barijera da se saobraćaj odvija u pomenuto vrijeme“ , rekao je Tomaš.

U organizaciji današnje manifestacije učestvovala je i kompanije „M:tel“. Portparol Milica Kondić kaže da je „M:tel“ kao društveno odgovornoj kompaniji važno da se priključi akcijama koje imaju za cilj dobrobit svih građana, da se djeluje preventivno i edukativno,  posebno kada je riječ o djeci.

U  manifestaciji „Dan bezbjednosti saobraćaja u Prnjavoru“ uz animatore učestvovala su djeca iz predškolskih ustanova, kao i učenici gradskih osnovnih škola. (Srna)

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O INSPEKCIJAMA REPUBLIKE SRPSKE

Opština Prnjavor obavještava zainteresovanu javnost (izabrane predstavnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike sa područja opštine Prnjavor, privredna društva, javna preduzeća i javne ustanove, te stručnu javnost i medije koji djeluju na području opštine Prnjavor) da aktivno uzmu učešće u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o inspekcijama Republike Srpske, koja će se održati 30.10.2019. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj (Kneza Lazara 6). 

Tekst Nacrta zakona o inspekcijama Republike Srpske zainteresovana lica mogu preuzeti preuzeti na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske www.narodnaskupstinars.net (akti/javne rasprave), kao i u šalter sali, Opštinske uprave opštine Prnjavor. 

 

 

OBAVJEŠTENjE REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Republički zavod za statistiku obavještava građane, da je zbog ukazane potrebe produženo provođenje ankete uzorkom izabranih domaćinstva a sa ciljem formiranja novog Okvira za izbor uzoraka, do 23. 10. 2019. Anketiranje na teritoriji Republike Srpske će vršiti anketari koji će imati akreditacije Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske. Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske (“Službeni glasnik RS”, broj 85/03).

OBILjEŽENA DJEČIJA NEDJELjA U PRNjAVORU

Danas su na Trgu srpskih boraca u Prnjavoru polaznici Dječijeg vrtića „Naša radost“, štićenici Dnevnog centra „Neven“ i učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“, uz brojne aktivnosti upoznali sugrađane sa potrebama djece i zaštitom njihovih prava, povodom obilježavanja „Nedjelje djeteta“.

Pedagog u Dječijem vrtiću „Naša radost“, Ljubica Božunović, podsjetila je da su tokom protekle sedmice u svom vrtiću organizovali radionice na temu „Dječija prava i obaveze“.

„Juče smo u našem vrtiću imali posjetu Crvenog krsta, danas se dužimo sa drugarima iz Osnovnih škola i Dnevnog centra „Neven“, a sutra idemo u posjetu Domu kulture. Na kraju ove sedmice organizovaćemo „Kestenijadu“ na kojoj ćemo upriličiti izložbu dječijih radova na temu “Dječije nedjelje”, gdje ćemo se zajedno sa našim roditeljima družiti i tako uokviriti našu Dječiju nedjelju“ istakla je Božunovićeva.

„Povod današnjeg okupljanja jeste mogućnost djece da istaknu svoja prava. Neophodno je  ulagati u djecu kako bi sutra oni bili bolji ljudi, te im trebamo omogućiti što zanimljiviji i što ljepši život“ istakao je Bojan Malbašić, koreograf folklorne grupe Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Priredbom su danas „Nedjelju djeteta“ u Centru za kulturu obilježili i učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prnjavora. „Osnovna škola „Branko Ćopić“ Prnjavor, svake godine nizom aktivnosti obilježi Dječiju nedjelju. Za ovu godinu moto, na nivou cijele Republike Srpske, je „Moja sedmica moja godina“. Podjednaku važnost treba dati i pravima i obavezama djeteta“ istakla je Jelena Radivojević Stupar, psiholog u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“.

Današnje aktivnosti podržao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je istakao da opština Prnjavor uvijek podržava aktivnosti koje se odnose na djecu, jer je stvaranje preduslova za zdravo i pravilno odrastanje najmlađih ključno za društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice.

„Od 1989. godine, konvencijom Ujedinjenih nacija, donešena je odluka da se obilježava Međunarodna dječija nedjelja, te i sama opština Prnjavor već dugi niz godina čini isto. Velika zahvalnost prije svega svim vrtićima i školama koji u ovoj sedmici zaista organizuju veliki broj aktivnosti i manifestacija, i što prije svega uče djecu o njihovim pravima. Cilj konvencije, pored toga da se djeca nauče o njihovim pravima, jeste da se istovremeno i odrasli nauče o istim“ naveo je Tomaš, ističući zahvalnost svima koji su učestvovali u manifestaciji.

 

Nedjelja djeteta se obilježava sa ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanja šire javnosti o potrebama djece i njihovim psiho-socijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

 

 

 

RANG LISTA STUDENATA ZA STUDENTSKU NAGRADU 2019. GODINE

RANG LISTA STUDENATA ZA STUDENTSKU NAGRADU 2019. GODINE

Redni broj Ime i prezime Fakultet Broj bodova
1. Božana Tošić Prirodno-matematički fakukltet, Novi Sad 23,26
2. Milijana Janjić Filološki fakultet, Banja Luka 22,85
3. Tatjana Šestić Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad 22,62
4. Mirjana Preradović Akademija umjetnosti, Banja Luka 22,24
5. Milica Jovljević Fakultet političkih nauka, Banja Luka 21,49
6. Dejana Vasić Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka 21,45
7. Milan Palikuća Filozofski fakultet, Istočno Sarajevo 20,75
8. Slađana Savković Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad 20,71
9. Gavrilo Milanović Akademija poslovnih strukovnih studija, Beograd 20,31
10. Slaven Petković Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad 19,76
11. Slađana Radivojević Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka 18,71

 

Studenti koji su podnijeli zahtjev za dodjelu studentske nagrade u 2019. godini a ne nalaze se na rang listi nisu ispunili uslove prema Pravilniku o dodjeli studentske nagrade najboljim studentima sa područja opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“ broj 17/18).

Studenti koji su ispunili uslove za dodjelu studentske nagrade biće blagovremeno obaviješteni o načinu preuzimanja iste.

U Prnjavoru, 08.10.2019. godine

 

KOMISIJA ZA OBRADU ZAHTJEVA

ZA DODJELU STUDENTSKIH NAGRADA:

Suzana Švraka

__________________________

Miloranka Lazarević

__________________________

Dijana Milijaš-Tripunović

 

Rang lista studenata za studentsku nagradu 2019. godine 

 

PRIVREMENA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA U GLAVNOJ GRADSKOJ ULICI

Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove i investicije obavještava građane da se privremeno obustavlja odvijanje saobraćaja za sva vozila u dijelu ulice Svetog Save, od raskrsnice sa ulicama Novaka Pivaševića i Trg srpskih boraca, do raskrsnice sa ulicama Cvjetka Popovića i Karađorđeve, radi izvođenja radova na ugradnji „potapajućih stubića“ u zoni privremene zabrane saobraćaja.

Privremena obustava saobraćaja počinje 9.10.2019. i traje do 31.10.2019. godine, u periodu od 7.00 do 17.00 časova.

POTPISIVANjE MEMORANDUMA O SARADNjI FONDACIJE MOZAIK I OPŠTINE PRNjAVOR

U sali Skupštine opštine Prnjavor potpisan je Memorandum o saradnji između Fondacije Mozaik i Opštine Prnjavor. Potpisivanjem ovog Memoranduma Opština Prnjavor i Fondacija Mozaik potvrđuju da će partnerski doprinijeti razvoju programa Omladinska banka Prnjavor, uključujući podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog preduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Mozaik impakt inkubator, u periodu od oktobra 2019. godine do decembra 2023. godine.

Zajednički fond koji obezbjeđuju Fondacija Mozaik i Opština Prnjavor u četverogodišnjem periodu će iznositi 54.000,00KM.

„Ovim Memorandumom o saradnji sa Fondacijom Mozaik sufinansiraćemo 20 projekata, neformalnih grupa omladinaca, društveno korisnih za našu opštinu. Po uzoru na preko 40 opština i gradova u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini koji su do sada imali izuzetno pozitivna iskustva sa jednim ovakvim projektom, odlučili smo da na ovakav način pružimo priliku našim omladincima da mogu društveno-korisno da djeluju“ istakao je načelnik odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti opštine Prnjavor, Ljubiša Šikarac.

Željko Pauković, direktor programa Omladinske banke Fondacije Mozaik, istakao je svoje zadovoljstvo što je Opština Prnjavor stupila u partnerske odnose sa Fondacijom Mozaik za uspostavljanje programa Omladinske banke Prnjavor te da se nada uspiješnoj saradnji.

Dobitnici sredstava za projekat „Navijači pod krovom“, grupa omladinaca iz Prnjavora koji su se aplicirali na javni konkurs u želji da pokriju tribine Fudbalskog kluba „Borac“ iz Šibovske, saopštili su da će do kraja oktobra 2019. godine provesti svoj projekat i opravdati povjerenje koje su im ustupili Opština Prnjavor i Fondacija Mozaik.

U narednoj četvorogodišnjem periodu Opština Prnjavor će sufinansirati 20 društveno korisnih projekata  nefromalnih grupa omladinaca od 17 do 30 godina.