OPŠTINA CENTAR SARAJEVO  OBEZBIJEDILA POMOĆ OD OKO 50.000 KM

U Prnjavoru su danas u prisustvu načelnika opštine Prnjavor Darka Tomaša i Opštine Cenatar Sarajevo Nedžada Ajnadžića potisani ugovori o dodjeli finansijskih sredstava Opštini Prnjavor za finansiranje sanacije oštećene putne komunikacije u Konjuhovcima i sanacije kaptaže i distributivnog rezervoara u Mjesnoj zajednici Lišnja.

Potpisani su i pojedinačni ugovori sa korisnicima o dodjeli finansijskih sredstava po osnovu različitih projekata u svrhu podrške održivom povratku.

U Prnjavor će po osnovu ovih ugovora stići pomoć u iznosu od oko 50.000,00 KM, naglasio je ovom prilikom načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš

„Od tog iznosa najveći dio 25.000 KM namijenjen je sanaciji putnog pravca u Konjuhovcima i vodovodne mreže u Lišnjoj. Posebnu važnost ima pomoć i podrška pojedinačnim korisnicima, kojima će ona biti najpotrebnija, kao i pomoć namijenjena Islamskoj vjerskoj zajednici i Ukrajincima. Ovo je  najbolji primjer kako dvije lokalne zajednice sarađuju i najavio da bi već narednog mjeseca ova saradnja mogla biti podignuta na viši nivo potpisivanjem sporazuma o pobratimskim odnosima“, rekao je Tomaš.

Da je ovo dobar praktičan primjer kako se može sarađivati i biti od međusobne koristi, složio se i načelnik Opštine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić.  „Drago nam je da smo u mogućnosti da pomognemo jedni drugima. Posebno što smo u prilici da damo finansijsku podršku za neke važne infrastrukturne projekte, kao što su putna komunikacija i vodosnabdjevanje. Odabrali smo i dvije vjerske zajednice kojima smo finansijski pomogli, kao i nekoliko fizičkih lica koja su u stanju određene potrebe“ , istakao je Ajnadžić.

U ime Islamske vjerske zajednice u Prnjavoru, potpisivanju ugovora prisustvovao je glavni imam Fikret Čelenka koji je izrazio zadovoljstvo što će saradnja između dvije opštine u skorije vrijeme biti podignuta na viši nivo, istakavši da najviše koristi od ove saradnje imaju građani.

Na pruženoj pomoći zahvalio se i ukrajinski sveštenik Orel Zakaljuk. Kaže da je to pokazatelj da neko vodi brigu o potrebama, između ostalog i ove nacionalne zajednice. Predstavnik Udruženja građana „Rosa„  Elvir Mehinagić rekao je da će donirana sredstva dosta pomoći mjesnoj zajednici Lišnja gdje će biti riješen problem snabdijavanja pitkom vodom za najmanje 10 domaćinstava.

 

 

 

 

 

NAGRAĐENI NAJBOLjI UČENICI

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš upriličio je danas prijem za  učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Prnjavor, koji su ostvarili posebne rezultate u učenju i na takmičenjima u prethodnoj školskoj godini i tom prilikom uručio im novčane nagrade.

Prijemu su pored učenika generacije, prisustvovali  i učenici nosioci Vukove diplome, kao i učenici koji su tokom školovanja ostvarili odlične rezultate na republičkim takmičenjima. „Veliko mi je zadovoljstvo družiti se danas sa ovim mladim ljudima. Čestitam im na ostvarenim rezultatima. Uvjeren sam da su ovo samo počeci njihovog rada, i da su  bolji i uspješniji rezultati tek pred njima. Možemo konstatovati i pohvaliti se da Prnjavor zaista ima mlade ljude vrijedne pažnje, koji  jesu budućnost naše opštine ali i Republike Srpske“, rekao je Tomaš.

Jovana Jokić učenik generacije i vukovac Gimnazije Prnjavor, kaže da je ovakav uspjeh zahtijevao mnogo rada. “Upisala  sam Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banja Luci. Želja mi je da jednoga dana postanem profesor matematike. Zahvaljujem se ovom prilikom načelniku opštine i drago mi je što naša opština na ovakav način pomaže mladim ljudima i podstiče ih u njihovom radu“ , istakla je ovom prilikom Jokićeva.

Željana Todić, učenik generacije i vukovac u CSŠ „Ivo Andrić“ Prnjavor svoje školovanje dalje nastavlja na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci. „Drago mi je što je organizovan ovakav prijem za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Ovo je dokaz da se naš trud,  rad i uspjeh u školovanju cijeni i vrednuje“, istakla je Željana.

Stefan Kosić, završio je prnjavorsku Gimnaziju smjer računarstvo i informatika. „Ove godine sam osvojio 1. mjesto na republičkom takmičenju iz fizike. Nakon Gimnazije dalje ću se školovati na Elektro-tehničkom fakultetu  u Banja Luci“,  rekao je Kosić.

Učenica generacije OŠ „Ivo Andrić“ iz Kulaša, Ivana Šušak, kaže da školovanje nastavlja  u Doboju. „Upisala sam srednju Medicinsku školu u Doboju. Moj san od malena je da upišem ovu školu i polako ga ostvarujem“, kaže Ivana.

Danas je nagrađen 31 učenik, a Pravilnikom o nagrađivanju učenika osnovnih i srednjih škola određena je novčana nagrada za učenika generacije osnovne škole 150,00 KM, vukovca u osnovnoj školi 100,00 KM, učenika generacije srednje škole 200,00 KM, te vukovca u srednjoj školi 150,00 KM. Istim pravilnikom predviđene su i novčane nagrade za osvojeno prvo mjesto na republičkom takmičenju, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom takmičenju.

U SRIJEDU I ČETVRTAK PONOVO ZAPRAŠIVANjE KOMARACA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da će se sistematska dezinsekcija, koja se sastoji u zaprašivanju komaraca, vršiti u srijedu, 28.08. i četvrtak 29.08.2019. godine, u večernjim časovima, ukoliko to vremenske prilike dozvole. Dezinsekciju će provoditi preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica. Nadležni iz preduzeća „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica, upozoravaju pčelare da u navedenom vremenskom periodu preduzmu sve potrebne mjere zaštite pčela, kao što su, natkrivanje pčelarskih društava kartonom ili drugim priručnim sredstvom.

OBILjEŽENA KRSNA SLAVA OPŠTINE

Opština Prnjavor danas je obilježila krsnu slavu – Preobraženje Gospodnje liturgijama u pravoslavnim hramovima u Prnjavoru i na Vučijaku.

U Spomen-hramu na Vučijaku položeni su vijenci poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Uslijedio je slavski ručak u prisustvu mnogobrojnih gostiju i zvanica.

 

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je Srni da se krsna slava svake godine, prije svega, obilježava parastosom na Vučijaku kao vid zahvalnosti za 626 boraca koji su svoj život dali za odbranu opštine Prnjavor i Republike Srpske.

 

Tomaš je, čestitajući krsnu slavu svim sugrađanima, izrazio uvjerenje da je od Preobraženja prošle godine do danas učinjen značajan napredak, kako u razvoju lokalne zajednice, tako i u određenim društveno-političkim odnosima.

“Želja nam je da svake godine bilježimo napredak na dobrobit svih stanovnika”, poručio je Tomaš.

 

 

Povodom krsne slave opštine Prnjavor sinoć je, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Prnjavor, ulicama grada prošla litija, a u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljeno lomljenje slavskog kolača.

SRNA, T.S.

 

PREOBRAŽENjSKOM LITIJOM POČELO OBILjEŽAVANjE KRSNE SLAVE OPŠTINE

Preobraženjska litija prošla je juče ulicama Prnjavora, čime je počelo obilježavanje krsne slave opštine – Preobraženja Gospodnjeg.

Litija, koju su predvodili sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i predstavnici lokalne vlasti, se na putu od Beogradske do Hilandarske ulice zaustavila kod Spomenika junacima grada, gdje je sveštenstvo služilo pomen poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Protonamjesnik Duško Drinić podsjetio je da se preobraženjska litija u Prnjavoru održava petu godinu.

Drinić je istakao da Preobraženje kao praznik uvijek iznova poziva vjernike na lično preobraženje.

“Svake godine je sve više naših vjernika koji uzimaju učešće u litiji. Kroz sve protekle godine uvijek nas je poslužilo i lijepo vrijeme i odziv je bio zadovoljavajući” , rekao je Drinić Srni.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da litijom počinje obilježavanje krsne slave opštine.

“Uvjeren sam da od Preobraženja do Preobraženja svi zajedno napravimo jedan iskorak u razvoju naše lokalne zajednice, ali i razvoju svakoga od nas kao ličnosti. Sigurno ćemo i narednih godina nastaviti na isti način da obilježavamo krsnu slavu, jer broj ljudi okupljen na večerašnjoj litiji govori da ovo već postaje tradicija”, rekao je Tomaš Srni.

Tomaš je svim sugrađanima poželio mnogo zdravlja, sreće i uspjeha i zahvalio sveštenstvu, a posebno protonamjesniku Driniću koji je litiju u Prnjavoru uveo prije pet godina, kao i njegovom doprinosu vidljivom napretku u obnovi Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Večernjem bogosluženju i litiji prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić, koji je rekao da je bilo zadovoljstvo učestvovati u večerašnjoj svetkovini sa predstavnicima svih sfera društvenog života opštine.

Simić je izrazio zadovoljstvo odzivom sugrađana, kao i nadu da će se iz godine u godinu na litiji okupljati sve veći broj ljudi.

Nakon litije je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Danas, na Preobraženje Gospodnje, biće služena liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija u 9.00 časova i Spomen-hramu na Vučijaku u 10.00 časova.

Parastos i polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Vučijaku planirani su za 11.00 časova.

Slavski ručak, kojem će prisustvovati brojne zvanice i gosti, predstavnici političkog, privrednog, kulturnog, sportskog i vjerskog života predviđen je za 12.00 časova u restoranu “Leburić”.

SRNA, T.S.

URUČENI VAUČERI ZA KUPOVINU KNjIGA DJECI RATNIH VOJNIH INVALIDA

Udruženje ratnih vojnih invalida i Opština Prnjavor organizovali su danas podjelu jednokratne novčane pomoći u vidu vaučera, za kupovinu knjiga i školskog pribora, djeci ratnih vojnih invalida sa područja opštine Prnjavor. Novčana sredstva dobilo je 70 učenika, osnovnog  i srednjoškolskog uzrasta.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida, Dragan Vrhovac naglasio je, da se ova aktivnost organizuje redovno pred početak školske godine, nekoliko godina unazad.

„Svake godine u saradnji sa Opštinom Prnjavor obezbjedimo knjige za djecu ratnih vojnih invalida. Ove godine obezbjedili smo za 70 učenika, vaučere u vrijednosti od 70,00 KM, što ukupno iznosi  4.900,00 KM, finansijskih sredstava za ovu aktivnost. Budući da nemamo dovoljno sredstava da obezbjedimo novčanu pomoć za svu djecu koja su zainteresovana, nastojimo svake godine da obuhvatimo druge korisnike. Nadamo se da će uručena sredstva dobro doći roditeljima za kupovinu udžbenika i školskog pribora”, naglasio je Vrhovac.

Danijela Stanojević, učenik 6. razreda osnovne škole, zahvalivši se ovom prilikom Udruženju i Opštini, u svoje ime i u ime svojih roditelja na pomoći,  kaže da joj je drago što se svake godine provodi aktivnost podjele vaučera, jer u određenoj mjeri pomogne roditeljima prilikom kupovine knjiga i školskog pribora.

Podjeli vaučera, prisustvovao je  predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić. Simić se zahvalio  Udruženju na aktivnostima koje godinama provode iz vlastitih sredstava uz određenu finansijsku pomoć Opštine. Naglasio je da će se i u narednom periodu zajednički  provoditi ovakve i slične akcije. “Nastojaćemo da u budžetu opštine za 2020.godinu planiramo i više sredstava kako bi bio obuhvaćen  veći broj korisnika po pitanju ovog projekta”, istakao je Simić.

 

BAJRAMSKA ČESTITKA

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su čestitku povodom Kurban – bajrama, Medžlisu islamske zajednice i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, sa željom da nastupajući praznik dočekaju u zdravlju, miru i dobrom raspoloženju. “Neka plamenita simbolika ovog velikog praznika zbližavanja, mira i tolerancije doprinese širenju uzajamnog povjerenja među ljudima, a žrtva odricanja za bližnjega neka osnaži međusobno poštovanje i razumijevanje. U izazovima kojima su naši prostori bili izloženi kroz prošlost, naša opština se okrenula suživotu različitosti kao najboljem mogućem obrascu za afirmaciju plemenitosti i solidarnosti, što su i vrijednosti kojima nas uči veliki praznik Kurban – bajram”, navodi se u zajedničkoj čestitki.

 

NAJUREĐENIJA DVORIŠTA VRTIĆA „NAŠA RADOST“ I PORODICE VUJINOVIĆ

Dvorišta  Dječijeg vrtića „Naša radost“ i Velibora Vujinovića proglašena su za najuređenija u opštini Prnjavor za 2019. godinu i to u kategorijama – dvorište predškolskog ili školskog objekta  i dvorište stambeno-porodičnog objekta.

Direktor JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Slobodanka Vasić zahvalila  se ovom prilikom opštini Prnjavor, kao osnivaču ove ustanove, svim donatorima,  roditeljima djece i radnicima vrtića koji su doprinijeli uređenju dvorišta. Dodala je da su sve ideje o poboljšanju uslova za boravak djece u vrtiću dobrodošle i da se zajedničkim snagama sprovode u djelo.

„Djeca će kada se vrate u vrtić  poslije ljetne pauze sigurno biti oduševljena novim sadržajima koji će ih dočekati u našem dvorištu“ , rekla je Vasićeva.

Velibor Vujinović iz Prnjavora dvorište porodične kuće uređuje sa suprugom koja je  veliki zaljubljenik u cvijeće. Kaže da su materijalna ulaganja u uređenje dvorišta, nabavku cvijeća i održavanje velika, ali isto tako žele pokazati da i dvorišta u gradskoj zoni mogu biti lijepo uređena.

Kriterijumi prilikom odabira bili su održavanje i njegovanje biljaka i zemljišta, vrijednost biljnog pokrova, estetski ugođaj i ambijent, uloženi trud i kreativnost, ukupno idejno i hortikulturno rješenje

Predsjednik komisije Uroš Šušak kaže da je uvijek teško donijeti odluku koje dvorište proglasiti za najljepše jer su svi prijavljeni  uložili mnogo rada, novca i ljubavi  u uređenje. „Nadamo se da će nastaviti da rade taj posao i dalje na zadovoljstvo svih nas, ali i da ćemo narednih godina imati više prijava“ , rekao je Šušak.

Nagrade i priznanja pobjednicima Konkursa „Izbor najuređenijeg dvorišta na području opštine Prnjavor za 2019. godinu“,  uručio je zamjenik načelnika opštine Prnjavor, Slaviša Milanković.

Konkursom su bile obuhvaćene četiri kategorije: dvorište stambeno-porodičnog objekta, dvorište zajednice etažnih vlasnika, dvorište predškolskog ili školskog objekta i balkon/terasa ili lođa  stambenog objekta.

 

 

 

 

 

BANjSKA REHABILITACIJA ZA 18 LICA IZ PRNjAVORA

Na osnovu Projekta banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske, koji realizuje Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite, 18 lica sa područja opštine Prnjavor putuje danas, 2. avgusta na desetodnevni tretman u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „ Dr Miroslav Zotović “ Banja Luka. Na javni poziv za banjsku rehabilitaciju prijavilo se 58 lica, od čega 31 član porodica poginulih boraca i 27 ratnih vojnih invalida. Komisija za izbor korisnika banjske rehabilitacije, pri Odjeljenju za boračko – invalidsku i civilnu zaštitu nakon provedenog javnog konkursa sačinila je listu izabranih korisnika, na koju je saglasnost dalo Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite. Sredstva za prevoz izabranih korisnika obezbijeđena su u budžetu opštine.