DELEGACIJA IZ PRNjAVORA SUTRA PUTUJE U BOLESLAVJEC

 Delegacija Udruženja Poljaka “Boleslavjec” iz Prnjavora od sutra do 4.jula boraviće u pobratimskom gradu Boleslavjecu u Poljskoj.

Koordinator projekta Tomislav Durtka kaže da je cijeli projekat urađen u saradnji sa Udruženjem „Reemigranti iz Bosne“ iz Boleslavjeca, a sponzorisan od strane Vlade Poljske.

Durtka kaže da je u okviru posjete planirano održavanje kolonije jezika, kao i škola folklora za djecu iz Udruženja Poljaka ”Boleslavjec” iz Prnjavora, koja će zajedno sa roditeljima boraviti u Poljskoj.

U posjetu ide i multietnički orkestar Mala Evropa koji će svirati i pjevati pjesme sa našeg prostora rado prihvaćene i slušane u pobratimskom gradu. U okviru tradicionalne kulturne razmjene između Prnjavora i Boleslavjeca sa nama idu i istaknuti prnjavorski slikari Ivan Nešić i Zlatko Milijević koji će se predstaviti poljskoj publici“ , precizirao je Durtka.

Iz opštine Prnjavor  u Boleslavjec putuje i četvoročlana delegacija ove lokalne zajednice koju će predvoditi predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić.

Oni će 29. i 30 . juna prisustvovati Festivalu Evropske kulture.

Tradiciju dobrih odnosa Prnjavor i Boleslavjec njeguju još od 1974. godine kada je prvi put potpisan sporazum o saradnji, a obnovljen 1988. i 2006. godine. 

 

MILANA, PAVLE I NIKOLIJA NAJBEBE PRNjAVORA

Milana Miodanić, Pavle Marinković i Nikolija Vuković proglašeni su za tročlano predsjedništvo 11. „Konferencije beba“  u Prnjavor..

Milana Miodanić rođena prije 15 dana proglašena je za najmlađu bebu, dok je Nikolija Vuković koja ima još tri brata ovogodišnja beba sa najviše braće i sestara.  Pavle Marinković rođen 18. jula prošle godine najstarija je beba i ujedno i pobjednik trke beba u puzanju.

Na „Konferenciji“ je bilo prijavljeno ukupno 25 beba.

Milanina majka Jelena Miodanić kaže da podržava održavanje manifestacija na kojima se promoviše roditeljstvo, posebno jer i sama potiče iz višečlane porodice.

„Pobjedu smo na neki način očekivali jer je Milana rođena 10. juna, odnosno prije samo 15 dana“ , rekla je ona.

Duško Vuković,  otac bebe sa najviše braće i sestara,  kaže da rado dolazi na „Konferenciju beba“  koja je prilika za lijepo druženje.

„Ima puno djece, omladine, veselo je. Dolazio sam sa sinovima pet – šest puta, učestvovao u takmičenju u brzini presvlačenja“ , kaže Vuković.

Na večerašnjoj manifestaciji održano je i takmičenje tata u brzini presvlačenja bebe, a nagradu u ovoj kategoriji  odnio je Miloš Stjepanović, tata male Sofije.

„Konferencija beba“ održana je u saradnji lokalne zajednice sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić izrazio je posebnu zahvalnost svim roditeljima koji su sa mališanima došli da podrže ili učestvuju u manifestaciji.

On je uputio čestitke pobjednicima u takmičenjima i tročlanom predsjedništvu uz želju da u narednim godinama bude prisutno  još više djece. 

SRNA/T.S.

SUTRA KONFERENCIJA BEBA

Jedanaesta „Konferencija beba“ koju Opštinska uprava opštine Prnjavor organizuje u saradnji sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, biće održana sutra, 25. juna u JU Centar za kulturu Prnjavor. Program počinje u 19:00 časova, kada će roditelji moći registrovati bebe rođene u periodu od 30. juna 2018. godine do 24. juna 2019. godine. Prilikom registracije potrebno je pokazati na uvid rodni list ili neki drugi dokaz o starosti djeteta.

U 19:30 časova slijedi obraćanje organizatora, te zabavni i takmičarski dio programa. Takmičiće se tate u presvlačenju pelena i bebe u puzanju. Prijatelji „Konferencije beba“, Kompanija „Leburić komerc“ i „Bebi šop“, vlasnice Milene Savić obezbijedili su poklone za pobjednike u takmičenjima. Za učešće u takmičenju tata u presvlačenju pelena potrebno je obezbijediti dječija kolica.

Na kraju manifestacije biće izabrano tročlano predsjedništvo, koje čini najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara. Novčane nagrade za najbebe uručiće načelnik opštine Prnjavor

 

 

U SARADNjI SA VLADOM SRPSKE REALIZOVANI ZNAČAJNI PROJEKTI

Načelnik prnjavorske opštine Darko Tomaš ističe da se lokalna vlast u posljednje dvije i po godine mandata uspješno povezala sa Vladom Republike Srpske, zahvaljujući čemu su realizovani brojni projekti – samo u infrastrukturu je uloženo više od sedam miliona KM, a izgradnjom auto-puta “9. januar” Prnjavor je dobio posebnu razvojnu šansu.

Tomaš je rekao Srni da je za dvije i po godine obezbijeđeno više investicija nego što ih je bilo u proteklih 15 godina, kao i da je Prnjavor na dobrom putu i da se pravi razvoj može očekivati tek u narednim godinama.

On je izrazio uvjerenje da je Prnjavor jedna od finansijski najstabilnijih lokalnih zajednica u Srpskoj.

“U posljednje dvije godine imamo budžetski suficit koji će biti iskorišten za određene razvojne projekte, a sve obaveze izvršavamo na vrijeme”, kaže Tomaš.

Govoreći o realizaciji obećanja datih u predizbornoj kampanji na lokalnim izborima 2016. godine, Tomaš je naveo da su na području Prnjavora realizovani neki od projekata na čije se rješenje čeka već dvije decenije, počevši od izgradnje kružnog toka kojim je riješen problem saobraćajnih gužvi na ulazu u grad.

“Izgrađeno je oko tri kilometra pješačkih staza koje povezuju Osnovnu školu /OŠ/ `Branko Ćopić`, Gimnaziju i Centar srednjih škola `Ivo Andrić` sa centrom i drugim dijelovima grada. Tako smo riješili i bezbjednosni aspekt kretanja učenika prije i poslije nastave. Rekonstruisana je Ulica Jovana Sterije Popovića i Trg srpskih boraca. Od sedam miliona KM u svakoj mjesnoj zajednici je urađen neki projekat, asfaltirano više od 30 kilometara lokalne putne mreže”, naglasio je Tomaš.

Govoreći o kritikama stanovnika zbog prekoračenja rokova za završetak radova u Ulici Vida Nježića, najdužoj i najstarijoj gradskoj ulici za čiju je rekonstrukciju predviđeno 1.030.000 KM, Tomaš navodi da radovi nisu završeni zbog organizacionih problema koje ima izvođač.

“Ugovor jeste potpisan prošle godine i, prema njemu, izvođač ima 120 dana da okonča radove. Na naše insistiranje da nam obrazlože kašnjenje dobili smo odgovor da je bilo dosta nepredviđenih radova koji nisu bili obuhvaćeni projektom, odnosno u projektu nije moglo biti tačno definisano kakve su stare instalacije”, kaže Tomaš.

On napominje da je posebno problematično to što ne može biti isključena jedna mreža dok se druga ne napravi, bilo je neophodno i dubinsko kopanje kompletnih instalacija kanalizacije, “M:telovih” sistema, sistema kablovske televizije, do vodovodne mreže koja je postavljena u obje strane ulice.

“Ulica nije posjedovala odvodnu kanalizaciju, postojeća fekalna je bila potpuno začepljena, nije bilo mogućnosti tehničkog priključka kišne kanalizacije viših dijelova grada na ovu ulicu kada je i ona sama nema”, precizirao je Tomaš.

On je podsjetio da su ugovorom sa izvođačem radova predviđeni penali za svaki dan kašnjenja od 0,03 odsto, odosno nešto više od 300 KM po danu.

Tomaš je podsjetio da je preduzeće “MG mind” radilo i na izgradnji kružnog toka i sanaciji Trga srpskih boraca i da je na svim gradilištima bilo pritiska javnosti da se radovi ubrzaju.

“Istovjetne su kritike na svim mjestima. Radovi će biti završeni kvalitetno i Prnjavor će dobiti ulicu koja će nam svima biti na ponos. Za ove dvije i po godine smo obezbijedili investicije više nego što ih je bilo u proteklih 15 godina, zbog čega nam ni sugrađani, niti opozicija ne mogu osporiti da se zaista radi, gradi, da je izgled Prnjavora promijenjen nabolje”, naglašava Tomaš.

Određeni projekti, ipak, još nisu realizovani, a jedan od njih je sanacija korita rijeka Vijake i Ukrine.

“Prošle godine smo od Svjetske banke imali na raspolaganju 2,4 miliona KM donatorskih sredstava da riješimo ovaj problem. Uslov je bio da vlasnici parcela dobrovoljno dozvole radove. Uz korito Ukrine, od 12 vlasnika parcela, 10 nije dozvolilo da se radi, a uz korito Vijake tri, od 97, nisu dozvolili radove. Tu ne mogu preuzeti odgovornost za problem jer mislim da smo imali rješenje, ali ljudi sami nisu dozvolili realizaciju sredstava”, pojasnio je Tomaš.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi bili su smetnja i početku izgradnje kružne raskrsnice na Vijaci, a Tomaš navodi da bi ovaj projekat, u vrijednosti većoj od 800.000 KM, trebalo da bude završen do kraja godine.

Još dosta posla ima na sanaciji putne infrastrukture, prije svega na rekonstrukciji regionalnog puta koji vodi za Vijačane, čije je katastrofalno stanje čest povod za nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Zbog velikih troškova očekuje se pomoć Vlade Republike Srpske za sanaciju najkritičnijih klizišta na lokalnoj infrastrukturi i onih koja predstavljaju potencijalnu opasnost za određene objekte.

Posebnu pažnju sadašnja vlast na čelu sa Tomašem posvetila je rekonstrukciji školske infrastrukture u šta je uloženo više od milion KM, od čega samo u OŠ “Nikola Tesla” više od 700.000 KM, potpuno su rekonstruisane škole u Naseobini Lišnja i Šibovskoj, trenutno se radi rekonstrukcija škole u Potočanima, predstoje radovi u školima u Smrtićima i Vijačanima.

Prošle godine od Vlade Srbije u Prnjavor je stigla pomoć od 50.000 evra, što je iskorišteno za rekonstrukciju OŠ “Meša Selimović” u Naseobini Lišnja, a ove godine očekuje se donacija od 75.000 evra za sanaciju mokrih čvorova u OŠ “Nikola Tesla” u Prnjavoru.

“Akcenat treba da stavimo na mlade. Mislim da smo u tome dosta uspjeli, stvorili smo im uslove za bolji rad, stipendije smo duplo uvećali, svi studenti iz Prnjavora druge i viših godina viskoškolskih ustanova imaju stipendiju iz budžeta tokom 10 mjeseci. Povećali smo i iznos i broj stipendija”, istakao je Tomaš.

On je dodao da su najbolji studenti sa prosjekom većim od 9,5 posebno nagrađeni turističkim putovanjem, a troje najboljih novčanom nagradom od po 5.000 KM.

“Važno je da oni steknu utisak da lokalna zajednica misli o njima, da prepoznaje njihov rad, da želi da ostanu ovdje, nastave školovanje i kasnije rade i doprinose razvoju opštine Prnjavor i Republike Srpske”, kaže Tomaš.

U Prnjavoru je posljednjih godina primjetan i privredni razvoj, a zahvaljujući dobrom poslovanju više od 200 velikih privrednika i više od 800 manjih radnji uvršten je u red razvijenih lokalnih zajednica.

Privrednici su prošle godine ostvarili prihod veći od 710.000.000 KM, a izvoz je bio veći od 210.000.000 KM. Zaposleno je više od 7.100 ljudi.

“Ponosni smo i na formiranje Poslovne zone `Vijaka`, gdje se trenutno gradi šest novih proizvodnih pogona preduzeća registrovanih u ovoj opštini. Isticao sam i tokom kampanje da je važno pomoći domaćim privrednicima, pa tek onda stavljati akcenat na inostrane. Čovjek koji ovdje radi, čija porodica ovdje živi sigurno želi više dobra ovoj lokalnoj zajednici nego neko sa strane”, kaže Tomaš.

S druge strane, određenih problema ima u nekim javnim preduzećima čiji je većinski vlasnik opština, prije svega u Komunalnom preduzeću “Park”, kojem će biti posvećena i jedna od narednih sjednica Skupštine opštine.

Planiranom dinamikom ne odvija se ni reorganizacija Opštinske uprave u vezi sa smanjenjem broja zaposlenih.

“Opština Prnjavor ima specifičnost da u svakoj mjesnoj zajednici ima matičara, mjesnu kancelariju i slično, što je veliki problem. Dodatni problem je što bi većina ljudi za godinu-dvije trebalo da ide u redovnu penziju, pa je na nama teška odluka da li da ih ostavimo bez posla i isplaćujemo otpremninu ili da se rješenje traži u redovnoj proceduri”, kaže Tomaš.

U Prnjavoru se razmišlja i o stvaranju uslova za mirniji i bezbjedniji život stanovnika, zbog čega predstoji i postavljanje video-nadžora za šta je od Vlade Srpske dobijeno 150.000 KM.

SRNA/T.S.

DJECA SA KOSOVA I METOHIJE U POSJETI ERGELI I BANjI KULAŠI

Grupa od 25 učenika iz Zvečana koja boravi u sedmodnevnoj posjeti opštini Prnjavor  danas je posjetila ergelu “Vučijak“.

Nastavnik Nemanja Milošević koji je u pratnji mališana sa Kosova i Metohije kaže da je ova posjeta djeci privukla veliku pažnju jer  u Zvečanu nemaju ergele. On kaže i da su tokom boravka u Prnjavoru naišli na lijep prijem.

“Izuzetno nam je lepo, domaćini su nas dočekali na pravi način i trude se da svaki dan nešto novo pokažu našoj deci. Deca se međusobno veoma dobro razumeju  jer su okolnosti u kojima odrastaju slične s obzirom na sudbine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,  ali i na ovim prostorima”, kaže  Milošević.

Mališani sa Kosova i Metohije  danas su posjetili i Banju Kulaši.

Osmi projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske “Spojimo đecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” obuhvatio je 1.030 gostiju sa Kosmeta – 900 najboljih učenika, oko 80 prosvjetnih radnika i 50 dejce i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice. Oni su smješteni u 19 gradova i opština Republike Srpske.

SRNA/T.S.

 

RADNO VRIJEME ZELENE I ROBNE PIJACE U LjETNOJ SEZONI

Odjeljenje za inspekcijske poslove Opštine Prnjavor obavještava javnost da na osnovu Zaključka načelnika opštine Prnjavor broj: 01/1-014-166/19 od 20.06.2019. godine, u periodu od 22.06.2019. godine  do 30.09.2019. godine, trgovačke radnje koje se bave prodajom voća i povrća u krugu zelene i robne pijace u gradu, mogu da rade nedjeljom u vremenu od 07,00 do 17,00 časova.

Zaključak načelnika opštine Prnjavor donesen je na osnovu zahtjeva poslovnih subjekata koji obavljaju navedenu djelatnost na području opštine Prnjavor i ukazane potrebe za radom istih, u cilju zadovoljenja potreba građana u vrijeme trajanja ljetne sezone.

U TOKU PRIJAVE ZA IZBOR NAJUREĐENIJEG DVORIŠTA

Opštinska Komisija za izbor najuređenijeg dvorišta objavljuje Javni poziv za izbor najuređenijeg dvorišta na području opštine Prnjavor za 2019. godinu.

Javnim pozivom obuhvaćene su četiri kategorije: dvorište stambeno-porodičnog objekta, dvorište zajednice etažnih vlasnika, dvorište predškolskog ili školskog objekta i balkon/terasa ili lođa  stambenog objekta (individualnog ili kolektivnog stanovanja) .

Pravo na učešće imaju sva fizička i pravna lica na području opštine Prnjavor, a svi zainteresovani prijave mogu podnijeti u Šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor do 05.07.2019. godine.

Neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

Komisija formirana od strane načelnika opštine obići će lokacije prijavljenih kandidata i donijeti odluku o izboru najuređenijih dvorišta. Kriterijumi prilikom odabira su: održavanje i njegovanje biljaka i zemljišta, vrijednost biljnog pokrova, estetski ugođaj i ambijent, uloženi trud i kreativnost, ukupno idejno i hortikulturno rješenje.

KONFERENCIJA BEBA U UTORAK, 25. JUNA

Opštinska uprava opštine Prnjavor u saradnji sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, u utorak 25. juna u JU Centar za kulturu Prnjavor,  organizuje manifestaciju pod nazivom „Konferencija beba“.

Program počinje u 19:00 časova, kada će roditelji moći registrovati bebe rođene u periodu od 30. juna 2018. godine do 24. juna 2019. godine. Prilikom registracije potrebno je pokazati na uvid rodni list ili neki drugi dokaz o starosti djeteta.

U 19:30 časova slijedi obraćanje organizatora, te zabavni i takmičarski dio programa. Takmičiće se tate u presvlačenju pelena i bebe u puzanju. Prijatelji „Konferencije beba“, Kompanija „Leburić komerc“ i „Bebi šop“, vlasnice Milene Savić obezbijedili su poklone za pobjednike u takmičenjima. Za učešće u takmičenju tata u presvlačenju pelena potrebno je obezbijediti dječija kolica.

Na kraju manifestacije biće izabrano tročlano predsjedništvo, koje čini najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara. Novčane nagrade za najbebe uručiće načelnik opštine Prnjavor

MONITORING POSJETA PREDSTAVNIKA ŠVAJCARSKE AGENCIJE ZA RAZVOJ I SARADNjU, U OKVIRU PROJEKTA OPŠTINSKOG, EKOLOŠKOG I EKONOMSKOG UPRAVLjANjA (MEG)

U Prnjavoru je  u okviru MEG projekta održan sastanak  predstavnika  Švajcarske agencije za razvoj i saradnju  sa načelnikom opštine, koordinatorom MEG projekta i članovima opštinskog Tima za implementaciju. O iskustvu lokalne uprave u dosadašnjoj realizaciji  MEG projekta, sa predstavnicima opštine Prnjavor razgovarali su Dimka Stančev Skie, viša savjetnica za socijalnu inkluziju i upravu i Srećko Bajić, viši programski službenik za saradnju u Švajcarskoj ambasadi.

Načelnik opštine  Prnjavor, Darko Tomaš iskazao je ovom prilikom interes za nastavak projekta,  što će doprinijeti daljem unaprijeđenju rada uprave, pružanju usluga građanima i podršci privrednom sektoru.

U okviru svoje radne posjete, predstavnici donatora i UNDP-a, obišli su projekte koji su u proteklom periodu finansirani sredstvima opštine Prnjavor i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, i to  infrastrukturni projekat – rekonstrukciju ulice Vida Nježića, kao i korisnika  Programa podsticaja za zapošljavanje u privredi, Ružičić Darka iz Gornjih Palačkovaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIJEM ZA DJECU SA KOSOVA I METOHIJE

Rukovodstvo opštine Prnjavor upriličilo je danas prijem za 25 učenika sa Kosova i Metohije koji su u nedjelju uveče doputovali u Prnjavor u sklopu programa „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić, koji je istakao da je posebno zadovoljstvo ugostiti mališane sa Kosova i Metohije zbog čega će ova lokalna zajednica nastaviti da učestvuje u ovom projektu sa puno radosti i zahvalnosti svima koji žele da dođu u Prnjavor.

„Opštinska uprava je u saradnji sa nastavnicima koji su dio projekta i koji su u pratnji djece, izradila  plan aktivnosti u nekoliko narednih dana. Nadam se da će svi ti sadržaji i ukazano gostoprimstvo uticati da im Prnjavor ostane u lijepom sjećanju“ , rekao je Simić.

Nastavnik u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Zvečana Nemanja Milošević kaže da život na Kosovu i Metohiji za tamošnje srpsko stanovništvo nije nimalo lagan, ima dosta tenzija, ali je i pored toga lijepo. „Trudimo se da ne mislimo na probleme kojima smo okruženi, živimo dan za danom najbolje što možemo. Nije nam toliko veliki materijalni koliko bezbjedonosni problem“ , rekao je Milošević.

Prvi put u posjeti Prnjavoru je učenik petog razreda škole iz Zvečana Dušan Nedeljković.„Sviđa mi se porodica koja me primila, jako su me lijepo ugostili, sviđa mi se i sam grad i volio bih da što duže ostanem ovdje“ , rekao je  Dušan.

U okviru plana aktivnosti tokom sedam dana boravka, za djecu sa Kosova i Metohije organizovane su posjete Ergeli, Banji Kulaši, Muzeju Republike Srpske, odlazak u kino i drugi zanimljivi sadržaji.