NA LIPAMA TRADICIONALNO DRUŽENjE NEKADAŠNjIH SABORACA

Boračka organizacija opštine Prnjavor /BOOP/ organizovala je danas na Lipama tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca, pripadnika Vojske Republike Srpske kao znak sjećanja na 24. mart 1992. godine kada je izlaskom jedinica Teritorijalne odbrane na Motajicu zaustavljen prodor neprijateljskih jedinica prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

Predsjednik BOOP Vlado Živković kaže da je današnje druženje saboraca bila prilika da se prisjete ratnih dana i odaju počast svim poginulim borcima.

„Prnjavorski borci su formiranjem odbrambene linije na Motajici osujetili nastojanje regularne Hrvatske vojske i pripadnika HVO da izbiju na rijeku Bosnu. Odbrana ovih prostora imala je ogroman uticaj na dalji razvoj brobenih dejstava,  za proboj Koridora, jer da se na Motajici nije na vrijeme napravila linija odbrane vrlo teško bi se moglo krenuti u oslobađanje Dervente i Broda“ , podsjetio je Živković.

On kaže da je ponosan na sve svoje saborce kojih je na obronke Motajice u to vrijeme izašlo više od  hiljadu.

Druženju nekadašnjih saboraca prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da je ovo najznačajiniji dan u toku obilježavanja Dana opštine i  zahvalio Boračkoj organizaciji  koja čuva od zaborava uspomene na borce koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

Sa područja opštine Prnjavor u proteklom ratu poginulo je 626 boraca.

SRNA, T.S.

ODBOJKAŠICE IZ KOTOR VAROŠI POBJEDNICE TURNIRA ZA PIONIRKE

Odbojkašice Kotor Varoši pobijedile su na današnjem turniru za pionirke održanom u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Prnjavoru. Drugo mjesto pripalo je Odbojkaškom klubu/OK/”Ukrina” Prnjavor  , a treće OK “Derventa”. Domaćin turnira na kojem su nastupile ekipe  iz Dervente, Banjaluke, Kotor Varoši i Prnjavora bio je OK “Ukrina” .

Trener ovog kluba Bojan Malbašić kaže da je jedan od ciljeva ovakvih turnira da  se angažuje što veći broj djece mlađe uzrasne  dobi ,prije svega pionirke,  jer od njih zavisi i uspjeh u daljem radu.

“Trenutno treniramo u dvije gradske škole. Nažalost imamo problem adekvatnog prostora za rad.  Zahvaljujemo se  opštini Prnjavor na podršci svih ovih godina,  jer bez njihove pomoći ne bismo mogli funkcionisati” , rekao je Malbašić.

Odbojkaški turnir za pionirke  koji je organizovan u okviru programa obilježavanja 24. marta Dana opštine Prnjavor otvorio je načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno planiranje Brano Žunić .

Odbojkaški klub “Ukrina” Prnjavor osnovan je 1980.godine. Trenutno ima oko 60 članova koji se takmiče u tri selekcije-pionirskoj, kadetskoj i seniorskoj.

SRNA, T.S.

ODRŽANI “SATI GRAĐANA”

U skupštinskoj sali danas su održani “Sati građana” kao oblik dvosmjerne komunikacije između odbornika i građana. U toku sastanka građani su imali priliku da postavljaju pitanja, iznesu sugestije, mišljenja i prijedloge.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš. Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić rekao je da je ovo prvi put da lokalni parlament održava “Sate građana”, te naglasio da će ovo biti stalna praksa, koju će Skupština opštine organizovati najmanje jednom u dva mjeseca.

“Današnjem sastanku sa građanima, prisustvovali su šefovi klubova odbornika, dok će na narednim “Satima građana” biti prisutni drugi odbornici, i na taj način će građani imati priliku da razgovaraju ili postave pitanje svim izabranim fukcionerima”, rekao je Simić. On je istakao, da su “Sati građana” dobra prilika da se dobiju podaci o nekim problemima na terenu za koje lokalna vlast ili nije bila dobro informisana ili uopšte nije znala da problem postoji. “Svi prijedlozi i sugestije građana biće proslijeđeni nadležnim opštinskim odjeljenjima”, istakao je Simić.

“Satima građana” prisustvovao je između ostalih i Miladin Jovičić iz Drenove, koji je ispred mještana ove mjesne zajednice ukazao na problem putne infrastrukture, kao i dotrajale drvene stubove za prenos električne energije. On je pohvalio inicijativu direktnog razgovora sa građanima, kojima je tako data prilika da iznesu svoje stavove i mišljenja. Da su “Sati građana” dobar način komuniciranja sa građanima istakao je i Veselko Popadić, stanovnik Ulice Vladike Platona. ” Pozdravljam inicijativu lokalnog parlamenta da na ovakav način kominiciraju sa građanima. Došao sam lično radi ulice Vladike Platona, da sugerišem da se postavi habajući sloj asfalta, ‘ležeći policajci’ i neonska rasvjeta. Smatramo da je to prije svega potrebno zbog bezbjednosti djece iz četiri škole koja prolaze ovom ulicom. U ovoj ulici ima oko 100 domaćinstava i mogli bismo dijelom dati finansijski doprinos rješavanju ovog problema. Procjenjujemo da je vrijednost tih radova oko 30.000 KM“ , rekao je Popadić.

On je takođe predložio da se glavna gradska ulica zatvori za saobraćaj , kao i da se osvijetli trim staza u izletištu „Borik“ i postavi video nadzor.

SUTRA PLANIRAN IZLAZAK NA MOTAJICU – LIPE

U povodu obilježavanja Dana opštine sutra, 31. marta biće organizovan izlazak na Motajicu – Lipe, kao tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca, pripadnika Vojske Republike Srpske u znak sjećanja na vrijeme stvaranja Republike Srpske i odbranu opštine. Polazak zainteresovanih lica na Motajicu – Lipe planiran je u 9.00 časova ispred Boračke organizacije.

AMELA TERZIĆ I ELZAN BIBIĆ POBJEDNICI 20. JUBILARNE ULIČNE TRKE

Atletski reprezentativci Srbije iz Novog Pazara Amela Terzić i Elzan Bibić pobjednici su 20. Međunarodne ulične trke u Prnjavoru.

Terzićevoj je ovo treća uzastopna, a ukupno peta pobjeda na trci u Prnjavoru. Bibiću je ovo prvi tron, a do sada je  na trci u Prnjavoru učestvovao četiri puta.

Međunarodnu uličnu trku u Prnjavoru, koja drugu godinu ima status tri zlatne zvjezdice potvrđene od Evropske atletske asocijacije, podržalo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Pomoćnik ministra Dragan Jaćimović istakao je da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo podržavaju lijepe događaje, a da je trka u Prnjavoru jedan od njih.

„Atmosfera u Prnjavoru je danas bila izuzetna. Promocija atletike na vrhunskom nivou sa vrhunskim atletičarima, a trka dodatno dobija na značaju jer ima i humanitarni karakter“ , rekao je Jaćimović i ujedno Prnjavorčanima čestitao Dan opštine Prnjavor. Jubilarnu 20. Međunarodnu uličnu trku otvorio je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš. Načelnik Tomaš je naglasio, da je ovo jedna od rijetkih trka u BiH koje imaju rang od tri zvjezdice i najavio da će lokalna vlast nastaviti da ulaže u organizaciju kako bi se dostigao standard od pet zvjezdica.

“ Danas u Prnjavoru nije bio samo praznik atletike, nego sporta uopšte. Sljedeće godine ćemo sigurno nastojati da trku podignemo na još viši nivo“ , poručio je Tomaš, koji je učestvovao i humanitarnoj trci na 1.000 metara. U humanitarnoj trci su pored brojnih članova drugih sportskih klubova, pojedinaca, učešće uzeli i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, kao i savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske Dalibor Tomaš. Sva sredstva prikupljena od humanirane akcije namijenjena su za pomoć Udruženju roditelja  djece sa poteškoćama u razvoju  „Neven“ iz Prnjavora.

Predsjednik Atletskog kluba „Prnjavor“ i domaćin Željko Petrović kaže da je dovoljno vidjeti spisak učesnika da se izvede zaključak kakav je kvalitet imala trka i kolika je bila masovnost. 

Istakao je da su u današnjoj trci učestvovali sportisti iz Kenije, Norveške, Hrvatske, Srbije, da je konkurencija bila izuzetno jaka i da se danas mogao vidjeti pravi spektakl.

Osim glavnih trka bilo je organizovano i takmičenje osnovaca od prvog do devetog razreda, trka srednjoškolaca, cicibana i Dnevnog centra „Neven“. 

Međunarodna ulična trka organizuje se u okviru obilježavanja 24. marta, Dana opštine Prnjavor. 

DANAS 20. JUBILARNA ULIČNA TRKA

Međunarodna ulična trka „Prnjavor 2019“ danas će okupiti vrhunske atletičare i atletičarke. Program počinje u 13:00 časova na Trgu srpskih boraca. Ulicama Prnjavora trčaće osnovci od prvog do devetog razreda, cicibani i cicibanke, te juniori, seniori, veterani.  Srednjoškolci trčati humanitarnu trku, a planirana je i trka “Neven” na 30 metara. Međunarodna ulična trka „Prnjavor 2019“ biće održana u okviru programa obilježavanja Dana opštine.

U SUBOTU „SATI GRAĐANA“

Skupština opštine Prnjavor organizuje u subotu, 30. marta 2019. godine „Sate građana“, kao jedan od oblika neposrednog učešća građana u lokalnoj samoupravi. „Sati građana“ biće održani u skupštinskoj sali u vremenskom periodu od 10.00 do 12.00 časova, a sastanku će prisustvovati predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić i drugi odbornici. Iz Skupštine opštine Prnjavor pozivaju građane da uzmu učešće u „Satima građana“ i na taj način izraze svoja mišljenja i sugestije, te prijedloge.

PRIJEM ZA LjUBIVOJA RŠUMOVIĆA

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, organizovao je danas prijem za Ljubivoja Ršumovića, srpskog pjesnika, poznatog po poeziji za djecu. Ršumović je u povodu obilježavanja Dana opštine Prnjavor, 24. marta, svojim prisustvom na izvođenju predstave „Izvolite u bajku sa Pepeljugom“  ukazao veliku čast stanovnicima Prnjavora.

„Ovo je bila lijepa, umjetnička, humanitarna i drugarska posjeta Prnjavoru. Lijepo je vidjeti svoje riječi na pozornici kako i izgovaraju tako mladi i lijepi ljudi, a još je uzbudljivije vidjeti punu salu Centra za kulturu, koji u tišini prate predstavu. Osjećao sam se kao da sam u svom pozorištu u Beogradu“, rekao je Ljubivoje Ršumović.

Ršumović je nakon sastanka sa načelnikom Tomašem, istakao da podvig koji je učinila Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ kao i Centar za kulturu, sa onim što je on vidio tokom svog boravka, predstavlja početak i jedan prijedlog za razmišljanje o tome da Prnjavor dobije svoje pozorište.

Načelnik opštine, Darko Tomaš je istakao, da je bila izuzetna čast što je u protekla dva dana u našem gradu boravio Ljubivoje Ršumović. „Moja zahvalnost za sve lijepo što nam je učinio. Ova saradnja će se sigurno nastaviti i u narednom periodu. Zahvalnost Centru za kulturu i Brankici Radonjić ispred Dramske scene SPKD „Prosvjeta“, što ulažu mnogo truda i napora da kulturni život naše opštine podignu na jedan viši nivo. Podrška od strane lokalne zajednice im neće izostati”, rekao je Tomaš.

Govoreći o prijedlogu Ršumovića o prnjavorskom pozorištu, načelnik je rekao da će  učiniti sve da ono što je dobro za Prnjavor i Prnjavorčane da se to i realizuje.