PRIJEM ZA ANASTASIJU GOJKOVIĆ

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš organizovao je danas prijem za Anastasiju Gojković, učenicu trećeg razreda Gimnazije u Prnjavoru, koja se upisala na seminar u Istraživačku stanicu Petnica kod Valjeva.

Ovo je prvi put da jedan učenik iz Gimnazije, ali i iz opštine Prnjavor ide u Istraživačku stanicu Petnica.  Na seminar se kandiduju učenici iz cijelog regiona, a u konkurenciji 1600 prijavljenih kandidata iz 230 škola, Anastasija je uspjela da se upiše  na seminar.

„Uspjela sam da prođem na konkursu za Istraživački centar Petnica. Opredjelila sam se za seminar iz biologije i očekujem da usvojim bitna znanja prije svega u obliku praktične nastave. Moja ljubav je arhitektura i nadam se da ću uspjeti da je završim u buduće dogledno vrijeme, a  svo stečeno znanje iz Petnice nastojaću da  iskoristim  u pravcu poboljšanja izgleda našeg okruženja“, istakla je ovom prilikom Anastasija.

Direktor Gimnazije Ljubinka Stanić kaže da je škola u nekoliko navrata do sada  kandidovala učenike za ovaj seminar, ali da je  Anastasija  prvi učenik koji je dobila priliku da učestvuje na zimskom seminaru u Petnici.

„Anastasija je odličan učenik škole. Profesori su je prepoznali kao dijete koje je izuzetno inteligentno i ima znanja i sposobnosti da bi mogla da učestvuje u radu i istraživanju nekog od istraživačkih timova u Petnici i  da se dodatno edukuje u oblasti biologije za koju se i sama odlučila. Nama u školi je veoma važno da neko od naših učenika prisustvuje na seminaru, jer će nam ta iskustva pomoći u nekom našem budućem radu, i budućem kandidovanju učenika na seminar“, rekla je direktorica Stanić.

Zahvalila se ovom prilikom načelniku opštine  Darku Tomašu, zato što je, kako je istakla,  u svim prilikama do sada podržavao učenike Gimnazije. „Posebno je  važno da se u slučajevima izuzetno nadarene i talentovane djece osjeti podrška lokalne zajednice , a načelnik Tomaš je prvi koji to razumije i podržava“, istakla je Stanićeva.

Načelnik Tomaš je uputio čestitke Anastasiji zato što je prvi učenik iz naše opštine koja je uspjela da dođe na ovaj nivo i da bude dio jednog ovako velikog seminara kao što je u Istraživačkoj stanici Petnica.

„Čestitke na svim dosadašnjim rezultatima koje je Anastasija ostvarivala, svakako čestitke i roditeljima koji su odgojili jedno pristojno i uspješno djete. Naravno čestitam i nastavnicima  i rukovodstvu koji su prepoznali njen talenat i pomogli joj da se upiše na seminar. Ja sam želio da ih ugostim i kažem da lokalna zajednica stoji iza nadarene djece i da ćemo uvijek naći načina da pomognemo. Smatram da je važno da uspješnu i nadarenu djecu podržimo i istaknemo i da im pokažemo da lokalna zajednica računa na njih, jer pomažući i podržavajući mlade i uspješne ljude stvaramo budućnost za našu lokalnu zajednicu“, istakao je načelnik Tomaš.

 

U TOKU IZGRADNjA 14 STANOVA ZA UGROŽENE KATEGORIJE

U Prnjavoru je u toku izgradnja zgrade sa 14 stanova za ugrožene kategorije stanovništva u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja čija je vrijednost 613.117 KM.

Donatorska sredstva za izgradnju ovog stambenog objekta obezbijeđena su preko Razvojne banke Savjeta Evrope i dosadašnjeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, dok je opština Prnjavor obezbijedila građevinsku parcelu, projektnu dokumentaciju, neophodne dozvole i priključke na komunalnu infrastrukturu.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je ovo prvi put da se ovakav projekat realizuje u Prnjavoru i ukazao da je namjera da se zbrinu sva raseljena lica koja nisu imala riješeno stambeno pitanje.

Tomaš je u izjavi Srni podsjetio da je odabir krajnjih korisnika stanova na Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije na čiji se javni poziv prijavilo 27 socijalno ugroženih stanovnika opštine Prnjavor.

“Prioritet će imati izbjegla i raseljena lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje. U narednom periodu biće imenovana komisija i od 27 prijavljenih biće odabrano njih 14”, naveo je Tomaš.

On je naglasio da korisnici ovih stambenih jedinica neće biti vlasnici tih stanova nego će ga moći koristiti određeni vremenski period.

“Stanovi će biti u vlasništvu opštine i ona će moći stanove da dodjeljuje i nekim drugim kategorijama koje su socijalno ugrožene ili su u stanju socijalne potrebe. Niko neće imati pravo na trajno korištenje već samo dok potreba traje”, pojasnio je Tomaš.

Regionalni program je višegodišnji projekat koji zajednički realizuju BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska, uz pomoć brojnih donatora kako bi se došlo do trajnog smještaja za oko 74.000 osoba.

U program su u BiH, prema posljednjem izvještaju o sprovođenju Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH, uključene 83 lokalne zajednice sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji, a planirano je uključenje još 30 opština i gradova.

Do sada je završena gradnja 520 objekata sa 699 stambenih jedinica. U toku je obnova i izgradnja 855 stambenih jedinica, od čega 509 kuća i 346 stanova.

Iz Fonda regionalnog programa za ovu namjenu obezbijeđena su 124 miliona KM, dok BiH učestvuje sa oko 22 miliona KM.

SRNA, T.S.

PRNjAVOR: POŠTOVANjE LjUDSKIH PRAVA NA ZAVIDNOM NIVOU

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine, u okviru  aktivosti “Ombudsmani u vašem gradu” posjetili su danas opštinu Prnjavor i tom prilikom razgovarali sa rukovodstvom opštine, predstavnicima Udruženja nacionalnih manjina i građanima opštine Prnjavor.

Stanje ljudskih prava na području opštine Prnjavor je na zavidnom nivou, Institucija ombudsmena BiH nema zaprimljen veliki broj žalbi građana ove opštine što govori o kvalitetnom stanju ljudskih prava u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je ombudsmen Ljubinko Mitrović, nakon sastanka sa načelnikom opštine Darkom Tomašem, predsjednikom Skupštine opštine Željkom Simićem i zamjenikom načelnika Slavišom Milankovićem.

 

Na sastanku je razgovarano o nedoumicama i problematičnim situacijama, pristupu informacijama, stanju u Centru za socijalni rad, radu inspekcije, odnosno o svim problemima koji su domenu ove jedinice lokalne samouprave. “Prema onome čime danas raspolažemo, stanje ljudskih prava je ovdje na zavidnom nivou. Ova sredina zaslužuje pažnju, sve pohvale načelniku i njegovim saradnicama”, rekao je Mitrović.

Aktivnost „ Ombudsmeni u vašem gradu“ realizuje se na dobrobit svih građana, istakla je predsjednik Institucije ombudsmana za ljudska prava Nives Jukić. “Važno nam je imati i više nego dobru i uspješnu saradnju sa predstavnicima lokalne vlasti, što je danas pokazao i ovaj naš sastanak, jer je najbitnija promjena naše svijesti, odnosno izgradnja društva u kojem će se ljudska prava poštovati”, kaže Jukićeva. Ona je napomenula da je postupak pred ovom institucijom besplatan i da im se mogu obratiti svi koji smatraju da im je potrebna pomoć.

„Važno je da ombudsmeni imaju redovnu komunikaciju sa lokalnom zajednicom, jer većinu svojih prava građani ostvaruju upravo u opštinama – od upisa u matičnu knjigu rođenih, kroz razne dozvole, a kada je riječ o socijalnim pravima, kroz instituciju Centra za socijalni rad“, istakla je ovo ombudsmen za ljudska prava Jasminka Džumhur.”Naša današnja posjeta opštini Prnjavor imala je za cilj da razmijenimo iskustva i vidimo šta su neke opšte potrebe građana koje treba zadovoljiti“, dodala je Džumhur i među značajnim segmentima, izdvojila pitanje socijalnih davanja osobama sa invaliditetom, pomoći trećim licima, prava đece na zdravstvenu zaštitu, posebno do 15 do 18 godina.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da ga raduju podaci da nema mnogo žalbi na rad institucija, prije svega opštinske uprave. “Ne mogu tvrditi da rad institucija ne može biti i bolji. Ukazano nam je na određene probleme, a mi ćemo se potruditi da ih riješimo i ispravimo jer smo na istom zadatku, prije svega da odgovorimo na sve zahtjeve naših građana”, rekao je Tomaš.

Ombudsmani BiH razgovarali su danas i sa predstavnicima nevladinih organizacija i udruženja koja okupljaju nacionalne manjine, a građani su imali mogućnost da sa pravnikom Institucije ombudsmana BiH razgovaraju o pružanju pomoći u zaštiti njihovih prava i sloboda. Aktivnost “Ombudsman u vašem gradu” realizuje se u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH, a ima za cilj da sagledavanje stanja ljudskih prava na terenu i omogućavanje građanima da se obrate instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH.

OMBUDSMENI BIH SUTRA U POSJETI OPŠTINI PRNjAVOR

U okviru projekta „Ombudsmen u vašem gradu“ u posjeti opštini Prnjavor sutra, 26. februara boraviće ombudsmeni BiH. U vremenskom periodu od 9:00 do 11:00 časova u kancelariji Odjeljenja za opštu upravu, građani opštine Prnjavor imaće mogućnost da razgovaraju sa pravnikom institucije Ombudsmena BiH Aleksandrom Marin Diklić, radi pružanja pomoći u zaštiti njihovih prava i sloboda. Razgovoru sa građanima prethodiće sastanak sa načelnikom opštine Darkom Tomašem i predsjednikom Skupštine opštine, Željkom Simićem, te sastanak sa predstavnicima nacionalnih manjina u opštini Prnjavor. Aktivnost “Ombudsmen u vašem gradu“ realizuje se u saradnji sa Misijom OEBS-a u Bosni i Hercegovini, a ima za cilj da se sagleda stanje ljudskih prava na terenu i omogući građanima da se obrate instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH.

VIDOVIĆ I GAJIĆEVA NAJBOLjI SPORTISTI PRNjAVORA ZA 2018. GODINU

Atletičari Milan Vidović i Jelena Gajić proglašeni su za najbolje sportiste opštine Prnjavor za 2018. godinu u konkurenciji ukupno 38 kandidovanih sportista u svim kategorijama.

Vidović  kaže da je nagrada koju je dobio najbolji pokazatelj da se višegodišnji trud i zalaganje isplate i podsjetio da je prošle godine bio proglašen za najperspektivnijeg sportistu Prnjavora. Gajićeva je ovom prilikom rekla  da je prošla godina bila veoma uspješna.“Osvojila sam izuzetno jake mitinge, nekoliko puta oborila rekorde Republike Srpske u dvorani na 800 metara. Ispunila sam ove godine normu za evropsko prvenstvo u julu u Švedskoj pa se nadam da će i ova godina biti dobra“ , rekla je Gajićeva.

Za najperspektivnije sportiste su proglašeni džudisti Darija Stojanović i Stefan Samardžić,  dok su najbolji juniori  atletičarka Gabrijela Šestić i teniser Dražen Petrović.U kategoriji sportskih kolektiva nagrade su dobili  Atletski klub “Prnjavor“ i Košarkaški klub “Mladost Buldgos“.Posebna priznanja na sinoćnjoj manifestaciji uručena su najuspješnijem rekreativcu u atletici Vedranu Šimunoviću, najuspješnijem atletskom veteranu Daliboru Vrhovcu i Prnjavorčaninu Nikoli Moravcu, članu Džudo kluba “Banja Luka“ za vrhunski sportski rezultat ostvaren van teritorije opštine Prnjavor.

Dodijeljena su i jubilarna priznanja za 25 godina postojanja, i to  Tekvondo klubu “Prnjavor“,  Atletskom klubu “Prnjavor“ i Džudo klubi “Soko – M“ , a za 40 godina rada i postojanja priznanje je dobio Šahovski klub “Pošk“ Potočani. Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je lokalna zajednica u budžetu za sport predvidila oko 220.000 KM,  da sigurno ima prostora i za dodatna sredstva, ali i da je zajednički stav predstavnika opštine i sportskih klubova da je u ovom trenutku najbolja pomoć razvoj sportske infrastrukture.

“U Prnjavoru nedostaju sportska dvorana, atletska staza. Lokalna zajednica treba još mnogo toga da uradi na izgradnji sportske infrastrukture gdje ima problema , ali  i mnogo prostora za napredak” , kaže Tomaš.

Tomaš je podsjetio da su u prošloj godini iz projekta “FIFA gol” obezbijeđena sredstava za izgradnju fudbalskog stadiona i da je namjera da u okviru njega budu izgrađeni i neki drugi sadržaji, prije svega atletska staza čime će se stvoriti još bolji uslovi za rad atletičara.“Košarkaški klub odlično funkacioniše, fudbaleri su ušli u polufinale Kupa Republike Srpske, u pojedinačnoj konkurenciji u svakom sportu imamo šampione. Daćemo sve od sebe da se sa takvim ostvarenjima nastavi i u narednom periodu” , rekao je Tomaš.

Organizator izbora najboljeg sportiste opštine Prnjavor su opštinski Sportski savez i Opština Prnjavor.

 

 

 

 

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANjU SA 269 UČENIKA I STUDENATA

U Centru za kulturu juče je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli stipendije u školskoj 2018/2019. godini, za studente i učenike sa područja opštine Prnjavor koji su ispunili uslove za opštinsku stipendiju.

Opština Prnjavor ove godine stipendira ukupno 269 studenata i učenika, i za te namjene iz opštinskog budžeta je izdvojeno 300.000 KM, Ugovori su potpisani sa 188 redovnih studenata, 33 studenta iz reda boračkih kategorija i 45 učenika, dok su tri stipendije za djecu sa Kosova i Metohije.

“Mi smo jedna od rijetkih zajednica koja dodjeljuje stipendije za sve studente javnih visokoškolskih ustanova druge i viših godina studija. Nastojimo da ovaj vid podrške bude redovan, isplaćen na vrijeme, a iz godine u godinu pronalazimo i druge načine podrške mladim sugrađanima”, rekao je Tomaš. On najavio da će ovaj vid podrške učenicima i studentima biti nastavljen i u narednim godinama.

“Ovo je naša najvrednija investicija jer budućnost mladih jeste i budućnost lokalne zajednice. Zadovoljstvo je danas na jednom mjestu vidjeti ovoliko ljudi koji žele napredovati, učiti i usavršavati se” , rekao je Tomaš i naglasio da će kao i prethodne dvije godine stipendistima biti isplaćeno deset stipendija.

Tomaš je najavio da će biti nastavljenja praksa  da se od studenata koji imaju prosjek ocjena viši od 9,5 izaberu najbolji i dodijele im se posebne nagrade.

Opština Prnjavor stipendira redovne učenike sa svih javnih visokoškolskih ustanova, studente iz reda boračkih kategorija, učenike, kao i tri studenta sa Kosova i Metohije. Stipendija za redovne studente iznosi 100 KM, za  studente iz reda boračkih kategorija 150 KM i učenike 70 KM.

„NAJUSPJEŠNIJI ŠKOLSKI PRIKAZI TRADICIJE ITALIJANA, UKRAJINACA I MAĐARA“

Najbolje znanje o nacionalnim manjinama i prikaz njihove kulture,tradicije i običaja na „Prvom takmičenju osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u BiH“, pokazali su učenici Osnovnih škola „ Branko Ćopić“ i „Nikola Tesla“ iz Prnjavora i „Ivo Andrić“ iz Kulaša, koji su predstavili nacionalni identitet Italijana, Ukrajinaca i Mađara.

Prvo mjesto sa 160,5 bodova osvojili su učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ prikazom italijanskih tradicije i običaja, drugo mjesto sa 144,5 bodova osvojio je tim Osnovne škole „Nikola Tesla“ koji je predstavio Ukrajince, a treće mjesto sa samo dva boda manje pripalo je školi „Ivo Andrić „ iz Kulaša koji su predstavili Mađare.

U takmičenju su učestvovali učenici osmih razreda osam prnjavorskih osnovnih škola kao i Muzičke škole “Konstantin Babić” Prnjavor, ukupno 17 timova, koji su kroz scenski prikaz, kviz poznavanja nacionalnih manjina, izložbe i radionice, kao i prezentacije specijaliteta kuhinje nacionalnih manjina koje žive u BiH, predstavili svoje viđenje položaja, prava, njihove običaje, kulturne vrijednosti i uopšte samo bitisanje nacionalnih manjina u Prnjavoru i Bosni i Hercegovini.

„Ovo je jako lijepo iskustvo. Bolje smo upoznali naš grad, i sve nacije i ljude koji u njemu žive.Ono što se meni dopalo u Italijanskoj kulturi koju smo predstavljali
jeste njihova kuhinja, osjećaj za modu ali naravno i ljubav prema fudbalu. Sve u svemu ovaj današnji dan je posebno iskustvo za sve nas“, istakla je Dunja Vidić, učenica OŠ „Branko Ćopić“.

„Predstavljali smo Ukrajince i osvojili smo drugo mjesto. Mnogo je posla iza nas u prethodna dva mjeseca. Ali trud se isplatio. Mnogo toga smo novog naučili, i ovo je jedno izvanredno iskustvo“, rekla je Emilija Hajek, učenica OŠ „Nikola Tesla“ Prnjavor. „Moj tim je predstavljao Ruse na današnjem takmičenju. Drago nam je što smo dio ovog projekta, i hvala svima koji su nam pomogli oko kompletnog scenskog nastupa. Takmičenje je super i drago nam je što ćemo otići sa više znanja i sa jednom velikom lijepom uspomenom. Bilo je naporno sve pripremitu, ali više smo se zabavili nego što smo se opteretili “, istakla je Tea Kovačević učenica OŠ „ Branko Ćopić“.

„Čestitam svim učenicima ali i nastavnicima i direktorima škola koji su bili uključeni u ovaj proces. Učenici su dali svoj maksimum, pokazali kreativnost i na kraju odrađen je odličan posao” , istakla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola opštine Prnjavor Svjetlana Gajić.

Učenici i nastavnici svih škola pružili su svoj izuzetan maksimum i kroz sve aktivnosti pokazali izuzetnu angažovanost, ali i adekvatno znanje o nacionalnim manjinama koje su predstavljali tokom takmičenja. Na ovaj način nastoje doprinijeti jačanju svijesti o ispunjenju potreba pripadnika nacionalnih manjina u oblasti tradicije, kulture, istorije i jezika u okviru zajednica u kojima žive.

„Iznenađen sam svime što su pokazali osnovci u Prnjavoru, koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli da nije viđeno samo takmičenje već pravi festival o tradiciji i kulturi 17 nacionalnih manjina.. Mi smo za ovaj projekat dali grant za pet opština/gradova – Prnjavor, Prijedor, Tuzlu, Brčko i Sarajevo. Ovo što smo vidjeli u Prnjavoru je zaista kvalitetno pripremljeno i odrađeno“, rekao je šef kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek.

„Evropska Unija promoviše nacionalne manjine, njeguje i podstiče univerzalnu inkluzivnost. Veliko mi je zadovoljstvo što vidim da su uključene škole u promociju kulture tolerancije“ , rekao je Đanluka Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske Unije u BiH.

Prnjavor je sredina u kojoj živi 13 nacionalnih manjina, od ukupno 17 priznati u BiH, i ovo je bila izuzetna prilika da se kroz takmičenje dodatno radi na promociji svih nacionalnih manjina koje žive na području opštine Prnjavor, ali i u BiH. Mislimo da je Prnjavor još jednom opravdao svoj epitet „Mala Evropa“.

„ Zahvalnost Savjetu Evrope i Evropskoj Uniji koji su finansijski podržali ovu manifestaciju, cavezima nacionalnih manjina Republike Srpske i opštine Prnjavor, kao i školama na odličnoj organizaciji. Ovo je bila prilika da učenici, ali i svi mi koji smo pratili program takmičenja naučimo nešto novo iz običaja, kulture i tradicije nacionalih manjina“ , rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

„U Prnjavoru je dosada urađena najbolja prezentacija tokom koje su učenici pokazali izvanredan talenat i znanje. Krajem maja trebalo bi biti održano republičko takmičenje na kojem će učestvovati po tri najbolje ekipe iz Prnjavora, Bijeljine i Prijedora”, naveo je predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover.

Projekat u vrijednosti od 10.000 evra finansiraju Evropska Unija i Savjet Evrope, uz učešće opštine Prnjavor u finansijskom i u organizacionom djelu. Opština Prnjavor je jedna od pet opština u BiH gdje se kroz projekte sprovodi implementacija krovnog projekta Savjeta Evrope pod nazivom „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“ u okviru programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

Program ima budžet od 25 miliona evra, od čega je 20 miliona evra obezbijedila Evropska unija, a 5 miliona evra Savjet Evrope.

 

U NEDJELjU POTPISIVANjE UGOVORA O DODJELI STIPENDIJA I IZBOR SPORTISTE GODINE

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija biće održano u nedjelju, 24. februara sa početkom u 17:00 časova u prostorijama Centra za kulturu Prnjavor. U ime učenika stipendista ugovore će potpisati zakonski zastupnici (roditelj ili staratelj), a nadležno odjeljenje Opštinske uprave poziva studenti stipendiste da lično prisustvuju potpisivanju ugovora.

Istog dana, sa početkom u 20:00 časova u Centru za kulturu biće održan Izbor sportiste za 2018. godinu. Nagrade najuspješnijim sportistima biće dodjeljenje u kategoriji godišnje priznanje najuspješnijim sportistima i ekipama (najperspektivniji mladi sportista (pioniri, kadeti) (ž), najperspektivniji mladi sportista (pioniri, kadeti) (m), najuspješniji sportista – junior (ž), najuspješniji sportista – junior (m), najuspješniji sportista – senior (m), najuspješniji sportista – senior (ž), najuspješnija ekipa – individualni sport i najuspješnija ekipa – kolektivni sport), posebna godišnja priznanja (u kategoriji „Školski sport“, u kategoriji sportista sa invaliditetom, u kategoriji veterana, u kategoriji rekreativaca, u kategoriji za vrhunski sportski rezultat ostvaren u sportskim organizacijama van teritorije opštine Prnjavor, najbolji sportski radnik, najistaknutiji sportski novinar i jubilarne nagrade) i nagrada za životno djelo pojedincima u oblasti sporta.

INTERVJU NAČELNIKA TOMAŠA ZA “SRPSKA TAJMS”

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš u intervjuu za „The Srpska times“ govori o postignutim rezultatima u dosadašnjem radu, realizovanim projektima, turizmu i mjerama koje preduzima kako bi zaustavio odlazak mladih ljudi iz opštine.

Intervju u engleskoj verziji možete progledati putem linka http://thesrpskatimes.com/10494-2/?fbclid=IwAR1ghJFVuWDtTZNrfvlKj4PBt24REkphAj9JyggwBkRqy-OiKx-qoWIbuzY

Prije dvije godine ste izjavili da ako budete izabrani za načelnika Prnjavora Vaši prioriteti će da budu ekonomski snažan Prnjavor, budućnost Prnjavora zasnovana na mladim ljudima i socijalno odgovoran Prnjavor. Koliko ste toga uspjeli ostvariti do sada i da li ste zadovoljni postignutim?

Kada su nam građani dali povjerenje, rekli smo i vodili smo se time da nećemo davati prevelika obećanja i da ćemo realno planirati naše aktivnosti. Lično smatram da sve ono što smo obećali na početku, da smo veliki dio i ostvarili. Zadovoljan sam, ali uvijek postavljam veće ciljeve pred sebe  i  još je dosta posla pred nama. Mi u lokalnoj upravi smo spremni i odlučni da ispunimo sva obećanja koja smo dali i da ostvarimo naše ciljeve, kako bi Prnjavor postao mjesto boljeg i kvalitetnijeg života. Da bi to ostvarili, kao i do sada, moramo raditi zajednički, jer je svima nama  u interesu razvoj Prnjavora i ostvarivanje projekata od interesa za opštinu i njene stanovnike. Na nama je da iskoristimo svu snagu i potencijal mladih ljudi, kako bi ostvarili privredni napredak i stvorili ambijent u kojem su obrazovanost, stručnost, kreativnost i stvaralačka sposobnost, osnovni temelj vrijednosti društva. Izgradnjom autoputa i razvojem poslovno-turističke zone, privreda kreće uzlaznom putanjom, smanjili smo poreske stope na minimalno. Izgradnjom i rekonstruisanjem infrastrukture činimo da svakim danom naša opština izgleda bolje i modernije. Staramo se o mladim ljudima, o njihovom sveukupnom napretku, jer smo svjesni da bez mladih, obrazovanih ljudi, razvijenog i snažnog duha nema bolje budućnosti. Zato smo za njih od početka izdvojili duplo veći iznos za studentske i učeničke stipendije, a uveli smo i određene beneficije za studente. Odlučni da unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju, povećali smo poljoprivredne podsticaje. Vodimo brigu o sportistima,  penzionerima, borcima i socijalno ugroženim licima. I iskreno smatram da smo na dobrom putu u ostvarivanju svih ciljeva koje smo postavili pred sebe, a to je  ekonomski snažan Prnjavor, socijalno odgovoran, sa budućnošću zasnovanoj na mladim ljudima. I dobrodošli su nam svi koji sa nama dijele jednake ciljeve.

Koji su to najznačajniji projekti koji su realizovani u opštini Prnjavor?

Izgradnjom kapitalne saobraćajnice, autoputa Banja Luka – Doboj, Prnjavor je dobio veliku razvojnu šansu, prije svega u poslovno-turističkoj zoni. Ovaj projekat nas je obavezao da našu opštinu učinimo još atraktivnijom za  investitore, jer će Prnjavor od poslovne zone imati mnogo koristi i benefita. Još 2010. godine, kada je postala izvjesna izgradnja autoputa, zacrtali smo poslovno – turističku zonu u Prnjavoru, na izlaznoj trasi sa autoputa. Sljedeći taj ambiciozan plan, riješili smo imovinsko – pravne odnose te donijeli ključne skupštinske odluke i pravilnike, što je otvorilo put ka realizaciji ovog projekta. To obuhvata 120 građevinskih placeva po 10.000 kvadrata. Privrednici sada mogu, pod veoma povoljnim uslovima doći u posjed placeva i graditi proizvodne i druge kapacitete. To potvrđuje već pet investitora koji su prepoznali vrijednosti lokacije i uslova koje je ponudila lokalna uprava, i koji su otkupili građevinske placeve. Kao načelnik opštine sa sigurnošću i ponosom mogu reći da sa više od pedeset već završenih kao i mnogih započetih projekata u protekle dvije i po godine, u višemilionskoj vrednosti, opština Prnjavor slovi kao jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj! Do sada je preko 7.000.000,00 maraka investirano u infrastrukturne projekte, navešću samo neke od njih koji su realizovani. Završena je nova Muzička škola, izgrađeni su trotoari u pet gradskih ulica, položene desetine kilometara asfalta na gradskom i seoskom području. Posebno je uređen uži centar grada, uz temeljnu rekonstrukciju glavne ulice i rasvjete na Trgu srpskih boraca, osvijetljeno je i više gradskih naselja i ulica, kao i seoskih naselja. Više od milion maraka je uloženo u potpunu obnovu pet škola, a riješen je i dugogodišnji problem novog gradskog groblja, uz asfaltiranje makadamske ulice, parking i rasvjetu. Podignuto je i više stambenih zgrada i proizvodnih pogona, a moderni novoizgrađeni kružni tok je ne samo olakšao saobraćaj nego i vizuelno uljepšao ulaz u naš grad. Završili smo i drugu boračku zgradu, i na opšte zadovoljstvo stanovi i ove zgrade, uz prisustvo predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, dati su na upotrebu njihovim vlasnicima i korisnicima. Trenutno, jedno od težišta gradnje je u totalnoj rekonstrukciji kilometar duge Ulice Vida Nježića u vrednosti od 1.030.000 KM, a otpočinjemo i gradnju novog kružnog toka. Blizina željeznice, graničnih prelaza i pogodnosti koje nudimo, ukazuju da Prnjavor postaje jedno od najperspektivnijih mjesta za ulaganje. Takođe, Prnjavor je dobio i projekat “FIFA GOAL”, u okviru koga će svjetska kuća igraditi novi stadion. Projektom je obezbjeđeno  300.000 dolara, a stadion  će vjerujem biti mjesto okupljanja mladih sportista ne samo iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nego iz čitavog regiona. Svakako da, mnoge ove projekte ne bi mogli ostvariti i realizovati da nemamo izuzetno dobru saradnju sa vlastima na republičkom nivou, i zato želim da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske i Vladi Republike Srpske, jer se ukupna zajednička ulaganja iz opštinske, republičke i kase privrednika u razvoj Prnjavora, mjere  desetinama miliona maraka.

Koji su to turistički potencijali koji mogu dovesti do razvoja i poboljšanja stanja u toj opštini?

Među primarnim zadacima u lokalnoj upravi takođe smatramo i obogaćivanje i snažniju promociju turističke ponude. Turistički gledano, opština Prnjavor raspolaže bogatim turističkim potencijalom i  na njenom području  možemo izdvojiti  više turističkih lokaliteta, a jedan od najkompleksnijih je svakako Banjsko-rekreativni centar “Banja Kulaši”. Udaljena je samo 14 kilometara od centra grada, a kao lječilište poznata je iz doba Austrougarske. Njena dugogodišnja tradicija zasniva se na izvorima izrazito ljekovite termomineralne vode. Značajno je napometi da na prostoru Evrope postoje samo tri ovakva izvora vode. “ Banja Kulaši” od nedavno je potpuno rekonstruisana i obnovljena, i sada kao  izrazito moderan kompleks sa vrhunskom uslugom,  predstavlja jedan od evropskih turističkih potencijala. Takođe, Prnjavor se može pohvaliti i bogatstvom kulturno istorijskog naslijeđa. Crkva brvnara u Palačkovcima predstavlja svojevrstan spomenik kulture posvećen apostolima Petru i Pavlu, a kompletna je izgrađena od hrastovog drveta. Zbog svoje građevinske i estetske vrijednosti u vrijeme stare Jugoslavije stavljena je pod okrilje države. Tu je takođe jedno od najstarijih preduzeća i još jedno neprocjenjivo  bogatstvo opštine, ergela lipicanera “Vučijak”. Turistički potencijal i dobru osnovu  za razvoj ribolova svakako čine  rijeka Ukrina sa svojim bogatim ribljim fondom i mlinovima koji je okružuju, kao i naravno,  jezero Drenova. Rijeka Ukrina je poznata i po fenomenu “cvjetanja vode”, a jezero Drenova zbog izuzetnih pretpostavki za ribolov, čiste vode i očuvane prirode, proglašeno je ribolovnim revirom. Možemo se pohvaliti i šumskim kompleksom koji je oduvijek predstavljalo neprocjenjivo bogatstvo i veliki turistički potencijal opštine. Još jedna specifičnost ovog prostora je i etnička raznolikost zbog prisustva velikog broja naroda i nacionalnosti koji ovdje žive, zbog čega je Prnjavor poznat i kao “Mala Evropa”. Sve u svemu Prnjavor ima veliki broj atraktivnih i zanimljivih prirodnih ljepota, jezera, lovišta, banje, planine, do kojih će od sada biti mnogo bolja putna komunikacija, samo je potrebno napraviti dobar plan i snažno krenuti u razvoj ove oblasti.

Šta konkretno opština Prnjavor poduzima u pravcu otvaranja ka mladim ljudima i stvaranja uslova za njihov puni angažman, te kako bi zaustavili sve veći odlazak mladih iz Republike Srpske?

Svjesni smo trenutne situacije odlaska mladih sa naših prostora. Ipak kroz mjere podsticaja i razne programe, nastojimo u našoj opštini  i u što većoj mjeri taj trend smanjiti i promijeniti. Prethodno sam naglasio i to je činjenica, da su mladi naš temelj, i da bez mladih i snažnih ljudi ni naša budućnost nema prosperitet. Mjere koje preduzimamo da bi smo poboljšali uslove za našu omladinu i stvorili bolje mogućnosti za njihov pun angažman, odnose se na više oblasti, na prvom mjestu kroz porodicu. Dodjelom jednokratne finansijske pomoći porodicama za rođenje trećeg i svakog sljedećeg djeteta, nastojimo pružiti podršku roditeljima da se što više mladih bračnih parova odluči na proširenje porodice. U tom kontekstu pomažemo i mladim bračnim parovima da se ostvare u ulozi roditelja putem sufinansiranja pokušaja vantjelesne oplodnje, a kroz finansiranje različitih manifestacija, poput „Konferencije beba“, nastojimo promovisati populacionu politiku.  Tu je i podrška kroz školstvo, putem učeničkih i studentskih stipendija, dodjelom nagrada za posebno nadarene i uspješne učenike osnovnih i srednjih škola, kao i nagrada za najbolje studente. Dodjeljujemo jednokratne novčane pomoći učenicima za školovanja i odlaske na usavršavanja, takmičenja. Unapređujemo i usavršavamo školsku infrastrukturu, opet ću pomenuti da je u poslednje dvije i po godine potpuno obnovljeno i rekontruisano pet škola na području naše opštine. Takođe, Prnjavor je poznat i kao sredina koja je iznjedrila vrhunske sportiste. Podsticajima u sportu, kroz sufinansiranje aktivnosti sportskih klubova, finansijske pomoći odlaska na takmičenja pojedinaca i klubova, finansiranje sportskih manifestacija, nastojimo i našim mladim sportistima pružiti podršku. Isto tako i u oblasti poljoprivrede za sve mlade prnjavorčane,  do 35 godina, koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava i koji su korisnici poljoprivrednih podsticaja, ostvaruju prava na podsticajna sredstva uvećana za 10%.  Podsticajima za zapošljavanje u privredi i kroz različite programe poput projekta „Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost“,   nastojimo pružati maksimalnu podršku našim građanima, a sve kako bi što više mladih pronašlo radno mjesto i zaposlenje u svojoj sredini.

 

 

POTPISANI UGOVORI ZA SUFINANSIRANjE ZAPOŠLjAVANjA 20 RADNIKA

Opština Prnjavor danas je potpisala  ugovore  za dodjelu podsticaja poslodavcima za zapošljavanje u privredi. Ugovori su potpisani sa šest preduzetnika opštine Prnjavor, koji su ispunili kriterijume, a podsticajna sredstva su namijenjena zapošljavanju 20 lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

„Ukupna vrijednost projekta jeste 80.000,00 maraka, od toga je 40.000,00 maraka obezbjedila opština Prnjavor, a 40.000,00 Vlada Švajcarske preko UNDP-a odnosno MEG projekta. Ovo je prvi put da Opština Prnjavor na ovaj način podstiče privrednike u zapošljavanju, a  svakako da nije posljednji“ , rekao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

Tomaš je dodao da što se tiče predviđenih sredstava od 80.000,00 maraka, Opština Prnjavor će u prvih šest mjeseci sufinansirati  iznos najniže neto plate u Republici Srpskoj, odnosno iznos od  657,00 KM, a obaveza poslodavca je da radnika zadrži najmanje godinu dana na radnom mjestu. Načelnik je izrazio  uvjerenje da će svi koji se pokažu kao pravi radnici uspjeti zadržati svoje radno mjesto kod istog poslodavca i nakon tog perioda.

„Poslednje dvije godine smo predano radili da ispunimo sve uslove koje je MEG projekat postavio pred nas, dobili smo sredstva za rekonstrukciju  ulice Vida Nježića, kao i za podsticaje privrednicima“, naveo je Tomaš i pojasnio  da su ugovori osim sa privrednicima koji posluju u gradskoj zoni, potpisani i sa privrednicima iz Palačkovaca, Mračaja, Velike Ilove.

 

 

Preduzetnik Gregor Ovad, ispred preduzeća „BPS“, koji posluje u drvo- prerađivačkoj oblasti kaže da su u ovom projektu tražili tri radnika.

“Činjenica je da radnika nedostaje, posebno u našoj oblasti jer posao nije jednostavan. Izvozno smo orjentisani prema tržištima Italije, Češke i Slovenije i namjera nam je da proširujemo poslovanje. Već smo raspisali oglas za prijem još dva radnika i nadam se da nećemo morati dovoditi radnu snagu iz drugih opština“ , kaže Ovad. On smatra da je projekat sufinansiranja zapošljavanja pozitivan primjer saradnje lokalne vlasti i privrednika i da bi sa takvom praksom trebalo nastaviti i dalje.

Na javni poziv koji je raspisala lokalna uprava prijavilo se  16  privrednih subjekata, a nakon bodovanja prema određenim kriterijumima šest ih je danas potpisalo ugovore, to su preduzeće „ Leburić komerc“, trgovina „Boba“, „Agroprom“, preduzeće „BPS“, „Ružičić“ d.o.o. i preduzeće „ PRO-CARPA“. Najviše sredstava iz ovog podsticaja dobiće preduzeće “Leburić komerc“  koje će zaposliti 11 radnika.