SIMIĆ: U 2018. GODINI DONESENO VIŠE OD 200 AKATA

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je tokom 2018. godine održano osam redovnih i jedna svečana sjednica, da se raspravljalo o više od 150 tačaka i da je usvojeno preko 200 akata. Simić je ocjenio rad lokalnog parlamenta u prošloj godini uspješnim, te podsjetio da su krajem godine usvojena dva značajna programa iz oblasti stambeno – komunalnih poslova i infrastrukture, Program kapitalnih investicija za 2019. godinu i Program održavanja lokalne putne mreže. „To predstavlja osnov za njihovu dalju realizaciju od strane nadležnog odjeljenja, odnosno za raspisivanje tendera kako bi se planirane aktivnosti u građevinskoj sezoni dočekale spremno i kako bi aktivnosti koje planiramo Programom kapitalnih investicija već na početku marta, odnosno kada dozvole vremenski uslovi,  mogle ući u realizaciju“ , rekao je Simić. On je naglasio, da lokalni parlament prati rad Opštinske uprave i načelnika opštine, te istakao da je efikasnost rada Skupštine u dosadašnjem periodu bila na zavidnom nivou. „Moja zahvalnost svim odbornicima i predlagačima akata na jednom konstruktivnom zalaganju i radu, što svakako doprinosi efikasnosti samog skupštinskog zasjedanja. Nadam se, da će se istim tempom nastaviti rad Skupštine, i u narednom periodu “, rekao je Simić. Govoreći o predstojećim aktivnostima, predsjednik Simić je rekao, da će u prvom tromjesečju lokalni parlament razmatrati programe odjeljenja Opštine uprave, te programe rada javnih preduzeća i ustanova. Simić je najavio da će naredna sjednica Skupštine opštine biti održana 7. februara, na kojoj će se između ostalog naći i Program za rješavanje pitanja iz oblasti boračko – invalidske zaštite za 2019. godinu, te Program razvoja sporta za 2019. godinu.

 

OTVORENA OBNOVLjENA ŠKOLA U NASEOBINI LIŠNjA

U Naseobini Lišnja danas je otvorena obnovljena Osnovna škola  “Meša Selimović”. Otvaranju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić i rukovodstvo Opštine Prnjavor.

Ukupno uložena sredstva u projekat rekonstrukcije, (postavljena je demit fasada i izolacija, promijenjena je vanjska PVC stolarija na objektu, uvedeno centralno grijanje te uređen unutrašnji prostor škole)  iznose oko 166.000,00 KM (165.759,35 KM), a finansirana su od strane Vlade Republike Srbije  u iznosu od 50.000 eura odnosno 97.700,00 KM  i Opštine Prnjavor u iznosu od preko 68.000,00 maraka. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su sada stvoreni svi uslovi za nesmetano odvijanje nastave u ovoj školi. “Danas je ovo moderna škola sa novom fasadom, stolarijom, centralnim grijanjem”, navela je predsjednica. Predsjednica Cvijanović  je naglasila da je aktivizam lokalne zajednice doveo do toga da republička vlast na nivou opštine Prnjavor sprovede nekoliko važnih projekata koji se odnose na infrastrukturu, školske objekte i sve drugo što je lokalna zajednica smatrala da je od interesa.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da će Vlada Republike Srpske u ovoj godini izdvojiti 1.800.000 KM za kapitalne investicije u infrastrukturu objekata osnovnih i srednjih škola.  Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić izrazio je zadovoljstvo što je bio tima Vlade Republike Srpske koji je odlučivao o izdvajanju sredstava za školski namještaj u ovoj školi, ali i zahvalnost Vladi Srbije na finansiranju projekta, kao i predsjedniku Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je u proteklom periodu glavno opredjeljenje lokalne vlasti bilo ulaganje u školsku infrastrukturu da bi  mladim ljudima bili poboljšani uslovi za školovanje i obrazovanje. Tomaš je zahvalio republičkom rukovodstvu koji su uvijek imali razumijevanja za projekte u ovoj opštini i koji su obezbijedili više od 90 odsto uloženih sredstava.

Direktor Osnovne škole “Meša Selimović” Milan Vranić podsjetio je da je objekat škole napravljen 1974. godine, od kada do danas nije bilo većih ulaganja.

U ovoj školi nastavu pohađa 150 učenika, a zaposlena su 42 radnika. Osim centralne škole, imaju i tri područna ođeljenja – Lišnja, Mujinci i Otpočivaljka.

PROSVJETNI RADNICI PROSLAVILI ŠKOLSKU SLAVU

U organizaciji Opštine Prnjavor, prosvjetni radnici sa područja naše opštine, juče su zajednički proslavili školsku krsnu slavu Svetog Savu.

Zajednička proslava organizovana je treću godinu zaredom, a osim prosvjetnih radnika, iz osam osnovnih, dvije srednje i Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje, slavi su prisustvovali predstavnici Opštine Prnjavor, na čelu sa načelnikom Darkom Tomašem, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i drugi gosti.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Svjetlana Gajić izjavila je da je zajednička proslava svojevrsni doprinos u nastojanju da se očuvaju tradicija i ime prvog srpskog prosvjetitelja“ Smatramo da je ovo izuzetna prilika da se zaokruži obilježavanje Svetog Save, počevši od svetosavske Akademije, svetosavskog bala i evo večeras druženje prosvjetnih radnika sa prostora naše opštine.

Načelnik Darko Tomaš čestitao je prosvjetnim radnicima školsku slavu, izrazivši nadu da će zajednička proslava biti organizovana i narednih godina. „Prije tri godine  pokrenuta je inicijativa da svi prosvjetni radnici zajednički obilježe školsku slavu i zadovoljstvo mi je što se njihov broj  iz godine u godinu  povećava, jer ovo je dobra prilika da  i na ovaj način, a u povodu velikog praznika pokažemo jedinstvo “, istakao je Tomaš.

U veselom ambijentu prosvjetari su razmijenili iskustva, ističući,generalno gledano, dobra ostvarenja učenika u prvom polugodištu aktuelne školske godine.

“Raduju nas ovakvi skupovi, pa sam u ime svog kolektiva zahvalna načelniku opštine Darku Tomašu, koji je prije tri godine pokrenuo ovakav oblik susreta prosvjetara, rekla je direktorica Gimnazije Ljubinka Stanić.

„Veliko je zadovoljstvo što svi prosvjetni radnici zajedno proslavljaju školsku slavu, zahvaljujući prije svega načelniku opštine, koji je i došao na ideju da nas okupi zajedno”, istakla je direktorica JU CSŠ „Ivo Andrić“, Mirela Milijaš.

AKTIVNOSTI NA IZRADI IZMJENE DIJELA REGULACIONOG PLANA „ ISTOK 2, ISTOK 3 I JUG 1“ (IZMJENA 3)

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava građane opštine Prnjavor, da je u toku izrada izmjene dijela Regulacionog plana „ Istok 2, istok 3 i jug 1“ (izmjena 3). Obuhvat Regulacionog plana čine parcele između ulica Kralja Petra Prvog, Ive Andrića, Motajičkog bataljona, Mirka Bijelića i Duška Trifunovića.

Molimo zainteresovana lica koja su vlasnici nepokretnosti u obuhvatu Regulacionog plana, da u skladu sa članom 42. Zakona o uređenju prostora i građenju (Sl. glasnik RS 40/13, 106/15 i 03/16) u Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave dostave svoje prijedloge i sugestije za određena planska rješenja na zemljištu ili objektima u njihovom vlasništvu. Pod neophodnim informacijama i podacima podrazumijeva se opis potreba, mogućnosti, ciljeva ili pravaca razvoja i slično.

Krajnji rok za dostavu neophodnih informacija i podataka je 15 dana od dana objavljivanja obavještenja.

Za sve informacije građani se mogu obratiti u prostorije Opštinske uprave opštine Prnjavor u Odjeljenje za prostorno uređenje, ulica Karađorđeva broj 2, prizemlje, kancelarija broj 7, svakim radnim danom od 07.00 do 15.00 časova,  ili na brojeve telefona 051/663-162 i 051/660 – 905.

U TOKU AKTIVNOSTI NA IZRADI IZMJENE DIJELA REGULACIONOG PLANA „U ZONI UTICAJA MAGISTRALNOG PUTA M-16.1 DIONICA KLAŠNICE-DERVENTA, TERITORIJA OPŠTINE PRNjAVOR“

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave Prnjavor obavještava građane opštine Prnjavor, da je u toku izrada izmjene dijela Regulacionog plana „U zoni uticaja Magistralnog puta M-16.1 dionica Klašnice-Derventa, teritorija optšine Prnjavor“ (izmjena III). Obuhvat Regulacionog plana čine parcele u neposrednoj blizini Osnovne škole „Meša Selimović“  Naseobina Lišnja.

Molimo zainteresovana lica koja su vlasnici nepokretnosti u obuhvatu Regulacionog plana, da u skladu sa članom 42. Zakona o uređenju prostora i građenju (Sl. glasnik RS 40/13, 106/15 i 03/16) u Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave, opštine Prnjavor, dostave svoje prijedloge i sugestije za određena planska rješenja na zemljištu ili objektima u njihovom vlasništvu. Pod neophodnim informacijama i podacima podrazumijeva se opis potreba, mogućnosti, ciljeva ili pravaca razvoja i slično. Krajnji rok za dostavu neophodnih informacija i podataka je 15 dana od dana objavljivanja obavještenja.

Za sve informacije građani se mogu obratiti u prostorije Opštinske uprave opštine Prnjavor u Odjeljenje za prostorno uređenje, ulica Karađorđeva broj 2, prizemlje, kancelarija broj 7, svakim radnim danom od 07.00 do 15.00 časova,  ili na brojeve telefona 051/663-162 i 051/660 – 905.

PRODUŽEN ROK ZA DOSTAVU PRIJEDLOGA PROJEKATA ZA IZRADU PLANA KAPITALNIH INVESTICIJA

Rok za dostavljanje prijedloga projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja infrastrukturnih objekata, koji će se koristiti u procesu izrade Plana kapitalnih investicija opštine Prnjavor za period 2019-2021. godina produžen je do 1. februara 2019. godine. Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva zainteresovane subjekte (savjeti mjesnih zajednica, organizacije civilnog društva, privredni subjekti, preduzetnici, javne ustanove i druge organizacije) sa područja opštine Prnjavor da dostave prijedloge projekata na propisanom obrascu, i to: lično u zgradu opštine Prnjavor, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i investicije, poštom na adresu: Opština Prnjavor, Karađorđeva 2, sa naznakom Timu za izradu Plana kapitalnih investicija ili elektronskom poštom na adresu [email protected] (u slučaju dostave elektronskom poštom potrebno dostaviti potpisanu i skeniranu verziju prijedloga projekta). Obrazac zahtjeva dostupan putem linka – prijavni obrazac za kandidovanje prijedloga projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja infrastrukturnih objekata za potrebe izrade Plana kapitalni investicija opštine Prnjavor.

 

SJEDNICA SKUPŠTINE ZAKAZANA ZA SEDMI FEBRUAR

Na Kolegijumu Skupštine koji je održan danas, jednoglasno je usvojen skraćeni zapisnik sa prethodne sjednice, kao i prijedlog dnevnog reda 23. sjednice Skupštine, gdje će se raspravljati o dvanaest tačaka. Sjednica lokalnog parlamenta je zakazana za četvrtak, 7. februar, a osim aktuelnog časa, odbornici Skupštine opštine, u formi prijedloga razmatraće Odluku o visini naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji opštine Prnjavor, Odluku o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Zapad“ (izmjena III), Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama, te Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o subvencioniranju troškova komunalnih vodnih usluga socijalno ugroženim korisnicima na području opštine Prnjavor.  Odbornici Skupštine opštine će razmatrati i Odluku o proširenim pravima socijalne zaštite u opštini Prnjavor za 2019. godinu u nacrtu, zatim Program razvoja sporta na području opštine Prnjavor za 2019. godinu i Izvještaj o izvršenju Programa razvoja sporta za 2018. godinu, Program za rješavanje pitanja iz oblasti boračko – invalidske zaštite u opštini Prnjavor za 2019. godinu i Izvještaj o realizaciji Programa za rješavanje pitanja iz oblasti boračko – invalidske zaštite u opštini Prnjavor za 2018. godinu, kao i Izvještaj o radu Skupštine opštine, stalnih tijela Skupštine i Stručne službe Skupštine opštine za 2018. godinu. Na dnevnom redu 23. sjednice Skupštine opštine naći će se i Informacija o stanju u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama i ustanovama za kulturu na području opštine Prnjavor, kao i odluke, rješenja i zaključci imovinsko – pravne službe. Sjednica počinje u 09:00 časova.

JOŠ DVA DANA DO ISTEKA ROKA ZA DOSTAVU PROJEKATA ZA IZRADU PLANA KAPITALNIH INVESTICIJA

Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva zainteresovane subjekte (savjeti mjesnih zajednica, organizacije civilnog društva, privredni subjekti, preduzetnici, javne ustanove i druge organizacije) sa područja opštine Prnjavor da dostave prijedloge projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja infrastrukturnih objekata, koji će se koristiti u procesu izrade Plana kapitalnih investicija opštine Prnjavor za period 2019-2021. godine. Na sjednici održanoj dana, 26.12.2018. godine Skupština opštine Prnjavor donijela je Odluku o pristupanju izradi Plana kapitalnih investicija opštine Prnjavor za period 2019-2021. godine. Predviđeno je da proces izrade sadrži prikupljanje prijedloga projekata za period 2019-2021. godine od šire javnosti, a posebno: savjeti mjesnih zajednica, privredna društva, nevladin sektor, sportska udruženja, javne ustanove i druge organizacije i institucije. Prijedlozi projekata se dostavljaju na propisanom obrascu, Timu za izradu Plana kapitalnih investicija opštine Prnjavor i to: lično u zgradu opštine Prnjavor, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i investicije, poštom na adresu: Opština Prnjavor, Karađorđeva 2, sa naznakom Timu za izradu Plana kapitalnih investicija ili elektronskom poštom na adresu [email protected] (u slučaju dostave elektronskom poštom potrebno dostaviti potpisanu i skeniranu verziju prijedloga projekta). Rok za dostavu prijedloga projekata je petak 25.01.2019. godine. Obrazac zahtjeva dostupan putem linka – prijavni obrazac za kandidovanje prijedloga projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja infrastrukturnih objekata za potrebe izrade Plana kapitalni investicija opštine Prnjavor.

U TOKU AKTIVNOSTI NA PRIJEMU ZAHTJEVA ZA PRIJAVU SJETVENIH POVRŠINA ZASIJANIH MERKANTILNOM PŠENICOM U JESENjOJ SJETVI 2018. GODINE

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da su u toku aktivnosti na prijemu zahtjeva za prijavu sjetvenih površina zasijanih merkantilnom pšenicom u jesenjoj sjetvi 2018. godine. Pravo na podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice u 2019. godini ostvaruju registrovani poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • da su zasijali minimalno 1,5 ha merkantilne pšenice na poljoprivrednom zemljištu prijavljenom u RPG kao način korišćenja u 2019. godini,
  • da su u proizvodnom ciklusu primijenili preporučene sjetvene normative od minimalno 170 kg sjemenske pšenice po hektaru.

Kao dokaz o primjeni preporučenih količina deklarisanog sjemena pšenice poljoprivredni proizvođači uz zahtjev za podsticaj moraju priložiti račune o nabavci istog: maloprodajni fiskalni račun uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva za podsticaj, ili potpisanu i ovjerenu veleprodajnu fakturu na ime podnosioca zahtjeva (pravna lica).

Podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice utvrđuju se u skladu sa Planom korišćenja sredstava za 2019. godinu. Obrasce za prijavu površina za proizvodnju merkantilne pšenice poljoprivredni proizvođači mogu popuniti u Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a na uvid je potrebno dostaviti ličnu kartu, posjedovni list sa podacima o parcelama na kojim je zasijana pšenica i karticu tekućeg/žiro računa iz banke.

Krajnji rok za prijavu zasijanih površina je 31. januar 2019. godine. Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.