ОТВОРЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ИНВЕСТИЦИЈАМА ДИЈАСПОРЕ

Oпштинска управа општине Прњавор обавјештава јавност да је отворен нови позив за додјелу бесповратних средстава у склопу активности УСАИД Пројекта “Јачање улоге дијаспоре у економском развоју Босне и Херцеговине”. Ријеч је о грант програму који подржава микро, мала и средња предузећа, а која нису старија од три године и имају пословну везу или су дијелом у власништву инвеститора из босанскохерцеговачке дијаспоре. Пројекти ће бити подржани са до 50.000 КМ по захтјеву, уз рок проведбе до 12 мјесеци.

Јавни позив је отворен од 26.02.2018. до 30.03.2018, а апликације се испуњавају онлајн на линку www.grant.diasporainvest.ba уз слање копије пријаве путем поште.

Детаљне информације можете добити путем линка http://diasporainvest.ba/blog-content/2367/otvorendrugigrantprogram.

ЕВРОПСКА БАНКА ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ ОБЈАВЉУЈЕ ПРОЈЕКТНИ ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ПРЕДУЗЕЋА

Европска банка за обнову и развој објављује пројектни позив за подршку предузећа из различитих индустрија, као што су прехрамбена индустрија, дистрибуција и велепродаја, грађевинарство и инжењеринг. Циљ пројекта је спајање клијената са локалним консултантима и међународним савјетницима, који могу помоћи у трансформацији разних врста пословања. Било да је ријеч о интернет страници, управљању квалитетом, маркетиншкој стратегији или новој структури управљања, ради се на дефинисању пројекта који најбоље одговара потребама клијента.

Критеријуми за аплицирање:

  • Величина предузећа: До 50 милиона ЕУР годишњег прихода или са укупном вриједности биланса стања мањом од 43 милиона ЕУР. Предузећа која имају мање од 250 запослених.
  • Власништво: Приватна предузећа у локалном власништву.
  • Године постојања: Дуже од двије године.
  • Индустрија: Предузећа из скоро свих сектора, осим предузећа која су активна у војној индустрији, дуванској индустрији, коцки или финансијским услугама.
  • Интегритет: Од предузећа са којима се сарађује очекује се висок ниво интегритета. Не сарађује се са предузећима против којих се воде правни процеси, који би могли утицати на имплементацију пројекта.

Детаљне информације и пројекту, као и пројектну документацију, можете видјети овдје: http://www.ebrd.com/work-with-us/advice-for-small-businesses/bosnia-and-herzegovina.html

 

 

 

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ РУМУНИЈЕ У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ПРЊАВОР

У посјету општини Прњавор данас је стигла делегација из Румуније, предвођена амбасадором Босне и Херцеговине у Букурешту, Милетом Васићем, представницима округа Дамбовица, регионалне Привредне коморе, Универзитета Валахија, те града Трговиште. У просторијама Општинске управе општине Прњавор, госте из Румуније дочекали су представници општинске власти, предвођени начелником општине Прњавор Дарком Томашом и предсједником Скупштине општине Жељком Симићем.

Начелник Томаш захвалио се гостима на посјети, те им пожелио добродошлицу и угодан боравак у Прњавору.

“Увјерен сам да општина Прњавор има искрене пријатеље у људима који су данас са нама, а током дана ћемо разговарати о томе како ојачати везе и додатно унаприједити сарадњу”, изјавио је Томаш, истакавши да постоји велики простор за унапређење економске сарадње.

“Наш циљ је да представимо привредне потенцијале наше локалне заједнице, могућности улагања, као и да представимо успјешне привреднике који послују на подручју наше општине”, истакао је Томаш, те додао да би домаћи привредници на тај начин могли да пронађу пут ка неким новим тржиштима.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Букурешту Миле Васић истакао је да Румунија одлучно корача ка економском развоју, те да су могућности сарадње општине Прњавор и Републике Српске са округом Дамбовица огромне.

“Румунија је у посљедњих неколико година међу три земље Европске уније по расту и развоју, тако да из њиховог искуства у погледу привлачења страних инвеститора можемо да научимо много”, изјавио је Васић, те додао да би требало размотрити могућност заједничког аплицирања према фондовима Европске уније.

Након састанка са представницима локалне власти, гости из Румуније посјетиће фирме Младегс Пак и Топлинг.

ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ ПРЊАВОР У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ЦЕНТАР САРАЈЕВО

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш и предсједник Скупштине општине Жељко Симић боравили су јуче у посјети општини Центар Сарајево, гдје су их дочекали представници локалне власти, предвођени начелником Неџадом Ајнаџићем.

Представници двије општине разговарали су о могућностима сарадње, унапређењу односа, као и о размјени искустава из позитивних пракси локалних заједница. Овом приликом, начелник општине Центар Неџад Ајнаџић потписао је писмо намјере о успостављању сарадње између двије општине, с циљем бољег економског и културног развоја.

Прошле године, Општина Центар издвојила је 10.000КМ за санацију локалног пута у Коњуховцима, те 10.000КМ за суфинансирање набавке грађевинског материјала за изградњу индивидуалних стамбених објеката за двије повратничке породице.

НАКОН ОБУКЕ У ОКВИРУ ЕУ ПРОЈЕКТА ПОДРШКА ЛОКАЛНИМ ПАРТНЕРСТВИМА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ У БиХ ЗАПОСЛЕНА МЛАДА АРХИТЕКТИЦА ИЗ ПРЊАВОРА

Послије више од три године потраге за послом, након успјешно завршене практичне обуке за занимање „пројектант интеријера и техничар дрвопрераде“, Зорица Јотановић, млада архитектица из Прњавора, почела је 12. фебруара са радом у дрвопрерађивачком предузећу Ризба д.о.о.

Она је пета од укупно 75 незапослених особа из Прњавора које ће кроз обуке које организује Локално партнерство за запошљавање Прњавор бити оспособљене за рад у металопрерађивачкој, дрвопрерађивачкој, прехрамбеној и индустрији коже и обуће и од којих ће укупно 50 бити запослено.

„Драго ми је да сам имала прилику да похађам обуку која је веома важна за мој посао и која ће ми бити од помоћи у будућем раду. Посебно сам срећна што ћу послије више од три године потраге за послом почети са радом у предузећу Ризба из Прњавора,“ каже Јотановић.

Локално партнерство Прњавор је једно од 15 таквих партнерства успостављених у земљи у оквиру пројекта Подршка локалним партнерствима за запошљавање у Босни и Херцеговини, којег ЕУ финансира са 4 милиона еура а проводи Међународна организација рада (ИЛО), а који за циљ има преквалификацију скоро 2.000 незапослених особа те запошљавање најмање њих 620 у 22 општине у БиХ. Партнерство сачињавају Агенција за развој предузећа Еда (вођа активности), Општина Прњавор, Завод за запошљавање Републике Српске, Центар средњих школа ”Иво Андрић’“, те предузећа МИ Тривас и Топлинг.

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ КОМИСИЈЕ ЗА ОБРАДУ ЗАХТЈЕВА ЗА ДОДЈЕЛУ СТИПЕНДИЈА

Коначна листа студената који испуњавају услове за додјелу стипендије за школску 2017/2018. годину

Коначна листа студената борачке категорије који испуњавају услове за додјелу стипендије за школску 2017/2018. годину

Коначна листа ученика који испуњавају услове за додјелу стипендије за школску 2017/2018. годину

Коначна листа посебно надарене и талентоване дјеце која испуњавају услове за додјелу стипендије за школску 2017/2018. годину

ПРЕДАВАЊЕ ЗА УЗГАЈИВАЧЕ ОВАЦА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор у сарадњи са фирмом SANO (Savremena ishrana životinja d.o.o. Maglajani-Aleksandrovac), организује предавање за пољопривредне произвођаче-узгајиваче оваца на тему “Исхрана оваца и јагњади”. Предавач је стручни савјетник за исхрану преживара Перо Гњидић, др вет.мед. из фирме SANO.

Предавање ће бити одржано 26.02.2018. године (понедјељак) са почетком у 16,00 часова у просторијама ЈУ “Центар за културу” Прњавор.

За све додатне информације пољопривредни произвођачи могу се обратити у канцеларије одјељења или путем контакт телефона 051/660-860.

ПОЗИВ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ЗА РЕДОВНО АЖУРИРАЊЕ ПОДАТАКА О ЗЕМЉИШНОМ ПОСЈЕДУ И СТОЧНОМ ФОНДУ

“Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор обавјештава регистроване пољопривредне произвођаче (физичка и правна лица) са подручја општине Прњавор, да су у складу са Уредбом о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и Регистар корисника подстицајних средстава (“Службени гласник Републике Српске”, број: 30/13, 65/13, 20/14 и 57/16), у обавези сваке године у периоду од 01. јануара до 15. маја извршити редовно годишње ажурирање података о начину кориштења земљишног посједа (врстама усјева/засада на земљишним парцелама у текућој години) као и о врсти и бројном стању сточном фонда.

Ажурирање података се врши у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у Прњавору, а исто је неопходно извршити због остваривања права на новчане подстицаје од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске као и других права по основу регистрације до краја текуће године.

За све додатне информације пољопривредни произвођачи могу се обратити у канцеларије Одјељења или путем контакт телефона 051/660-860.”

ОПШТИНА ПРЊАВОР СУФИНАНСИРА ПРОЦЕС ВАНТЈЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ ЗА ШЕСТ ПОРОДИЦА

У оквиру спровођења мјера за побољшање демографске ситуације, Општина Прњавор је исплатила по 2.500КМ за шест породица са подручја наше општине, у сврху суфинансирања процеса вантјелесне оплодње.
 
Новчану помоћ добиле су двије породице из Прњавора, двије из Бабановаца, те по једна из Горњих Смртића и Горњих Палачковаца.
 
Побољшање демографске ситуације на подручју општине Прњавор остаје један од приоритета Општинске управе, стога ће спровођење конкретних мјера у оквиру пронаталитетне политике бити настављено и у наредном периоду.

ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор у сарадњи са Институтом за ратарство и повртарство из Новог Сада и Агромаркетом д.о.о. Бијељина-Бања Лука, организује предавање за пољопривредне произвођаче на сљедеће теме:

  1. Актуелни сортимент и агротехника кукуруза за сезону 2018. из продајног програма Института за ратарство и повртарство Нови Сад,
  2. Актуелни сортимент и агротехника крмног биља за сезону 2018. из продајног програма Института за ратарство и повртарство Нови Сад,
  3. Актуелни сортимент и агротехника соје за сезону 2018. из продајног програма Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Предавање ће бити одржано 14.02.2018. године (сриједа) са почетком у 16,00 часова у просторијама ЈУ Центар за културу Прњавор.

За све додатне информације пољопривредни произвођачи могу се обратити у канцеларије одјељења или путем контакт телефона 051/660-860.