OTVOREN JAVNI POZIV ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA DIJASPORE

Opštinska uprava opštine Prnjavor obavještava javnost da je otvoren novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”. Riječ je o grant programu koji podržava mikro, mala i srednja preduzeća, a koja nisu starija od tri godine i imaju poslovnu vezu ili su dijelom u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore. Projekti će biti podržani sa do 50.000 KM po zahtjevu, uz rok provedbe do 12 mjeseci.

Javni poziv je otvoren od 26.02.2018. do 30.03.2018, a aplikacije se ispunjavaju onlajn na linku www.grant.diasporainvest.ba uz slanje kopije prijave putem pošte.

Detaljne informacije možete dobiti putem linka http://diasporainvest.ba/blog-content/2367/otvorendrugigrantprogram.

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ OBJAVLjUJE PROJEKTNI POZIV ZA PODRŠKU PREDUZEĆA

Evropska banka za obnovu i razvoj objavljuje projektni poziv za podršku preduzeća iz različitih industrija, kao što su prehrambena industrija, distribucija i veleprodaja, građevinarstvo i inženjering. Cilj projekta je spajanje klijenata sa lokalnim konsultantima i međunarodnim savjetnicima, koji mogu pomoći u transformaciji raznih vrsta poslovanja. Bilo da je riječ o internet stranici, upravljanju kvalitetom, marketinškoj strategiji ili novoj strukturi upravljanja, radi se na definisanju projekta koji najbolje odgovara potrebama klijenta.

Kriterijumi za apliciranje:

  • Veličina preduzeća: Do 50 miliona EUR godišnjeg prihoda ili sa ukupnom vrijednosti bilansa stanja manjom od 43 miliona EUR. Preduzeća koja imaju manje od 250 zaposlenih.
  • Vlasništvo: Privatna preduzeća u lokalnom vlasništvu.
  • Godine postojanja: Duže od dvije godine.
  • Industrija: Preduzeća iz skoro svih sektora, osim preduzeća koja su aktivna u vojnoj industriji, duvanskoj industriji, kocki ili finansijskim uslugama.
  • Integritet: Od preduzeća sa kojima se sarađuje očekuje se visok nivo integriteta. Ne sarađuje se sa preduzećima protiv kojih se vode pravni procesi, koji bi mogli uticati na implementaciju projekta.

Detaljne informacije i projektu, kao i projektnu dokumentaciju, možete vidjeti ovdje: http://www.ebrd.com/work-with-us/advice-for-small-businesses/bosnia-and-herzegovina.html

 

 

 

 

DELEGACIJA IZ RUMUNIJE U POSJETI OPŠTINI PRNjAVOR

U posjetu opštini Prnjavor danas je stigla delegacija iz Rumunije, predvođena ambasadorom Bosne i Hercegovine u Bukureštu, Miletom Vasićem, predstavnicima okruga Dambovica, regionalne Privredne komore, Univerziteta Valahija, te grada Trgovište. U prostorijama Opštinske uprave opštine Prnjavor, goste iz Rumunije dočekali su predstavnici opštinske vlasti, predvođeni načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašom i predsjednikom Skupštine opštine Željkom Simićem.

Načelnik Tomaš zahvalio se gostima na posjeti, te im poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Prnjavoru.

“Uvjeren sam da opština Prnjavor ima iskrene prijatelje u ljudima koji su danas sa nama, a tokom dana ćemo razgovarati o tome kako ojačati veze i dodatno unaprijediti saradnju”, izjavio je Tomaš, istakavši da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

“Naš cilj je da predstavimo privredne potencijale naše lokalne zajednice, mogućnosti ulaganja, kao i da predstavimo uspješne privrednike koji posluju na području naše opštine”, istakao je Tomaš, te dodao da bi domaći privrednici na taj način mogli da pronađu put ka nekim novim tržištima.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Bukureštu Mile Vasić istakao je da Rumunija odlučno korača ka ekonomskom razvoju, te da su mogućnosti saradnje opštine Prnjavor i Republike Srpske sa okrugom Dambovica ogromne.

“Rumunija je u posljednjih nekoliko godina među tri zemlje Evropske unije po rastu i razvoju, tako da iz njihovog iskustva u pogledu privlačenja stranih investitora možemo da naučimo mnogo”, izjavio je Vasić, te dodao da bi trebalo razmotriti mogućnost zajedničkog apliciranja prema fondovima Evropske unije.

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne vlasti, gosti iz Rumunije posjetiće firme Mladegs Pak i Topling.

PREDSTAVNICI OPŠTINE PRNjAVOR U POSJETI OPŠTINI CENTAR SARAJEVO

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić boravili su juče u posjeti opštini Centar Sarajevo, gdje su ih dočekali predstavnici lokalne vlasti, predvođeni načelnikom Nedžadom Ajnadžićem.

Predstavnici dvije opštine razgovarali su o mogućnostima saradnje, unapređenju odnosa, kao i o razmjeni iskustava iz pozitivnih praksi lokalnih zajednica. Ovom prilikom, načelnik opštine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je pismo namjere o uspostavljanju saradnje između dvije opštine, s ciljem boljeg ekonomskog i kulturnog razvoja.

Prošle godine, Opština Centar izdvojila je 10.000KM za sanaciju lokalnog puta u Konjuhovcima, te 10.000KM za sufinansiranje nabavke građevinskog materijala za izgradnju individualnih stambenih objekata za dvije povratničke porodice.

NAKON OBUKE U OKVIRU EU PROJEKTA PODRŠKA LOKALNIM PARTNERSTVIMA ZA ZAPOŠLjAVANjE U BiH ZAPOSLENA MLADA ARHITEKTICA IZ PRNjAVORA

Poslije više od tri godine potrage za poslom, nakon uspješno završene praktične obuke za zanimanje „projektant interijera i tehničar drvoprerade“, Zorica Jotanović, mlada arhitektica iz Prnjavora, počela je 12. februara sa radom u drvoprerađivačkom preduzeću Rizba d.o.o.

Ona je peta od ukupno 75 nezaposlenih osoba iz Prnjavora koje će kroz obuke koje organizuje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor biti osposobljene za rad u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, prehrambenoj i industriji kože i obuće i od kojih će ukupno 50 biti zaposleno.

„Drago mi je da sam imala priliku da pohađam obuku koja je veoma važna za moj posao i koja će mi biti od pomoći u budućem radu. Posebno sam srećna što ću poslije više od tri godine potrage za poslom početi sa radom u preduzeću Rizba iz Prnjavora,“ kaže Jotanović.

Lokalno partnerstvo Prnjavor je jedno od 15 takvih partnerstva uspostavljenih u zemlji u okviru projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg EU finansira sa 4 miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a koji za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih osoba te zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 opštine u BiH. Partnerstvo sačinjavaju Agencija za razvoj preduzeća Eda (vođa aktivnosti), Opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Centar srednjih škola ”Ivo Andrić’“, te preduzeća MI Trivas i Topling.

KONAČNI REZULTATI KOMISIJE ZA OBRADU ZAHTJEVA ZA DODJELU STIPENDIJA

Konačna lista studenata koji ispunjavaju uslove za dodjelu stipendije za školsku 2017/2018. godinu

Konačna lista studenata boračke kategorije koji ispunjavaju uslove za dodjelu stipendije za školsku 2017/2018. godinu

Konačna lista učenika koji ispunjavaju uslove za dodjelu stipendije za školsku 2017/2018. godinu

Konačna lista posebno nadarene i talentovane djece koja ispunjavaju uslove za dodjelu stipendije za školsku 2017/2018. godinu

PREDAVANjE ZA UZGAJIVAČE OVACA SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor u saradnji sa firmom SANO (Savremena ishrana životinja d.o.o. Maglajani-Aleksandrovac), organizuje predavanje za poljoprivredne proizvođače-uzgajivače ovaca na temu “Ishrana ovaca i jagnjadi”. Predavač je stručni savjetnik za ishranu preživara Pero Gnjidić, dr vet.med. iz firme SANO.

Predavanje će biti održano 26.02.2018. godine (ponedjeljak) sa početkom u 16,00 časova u prostorijama JU “Centar za kulturu” Prnjavor.

Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

POZIV POLjOPRIVREDNICIMA ZA REDOVNO AŽURIRANjE PODATAKA O ZEMLjIŠNOM POSJEDU I STOČNOM FONDU

“Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava registrovane poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor, da su u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16), u obavezi svake godine u periodu od 01. januara do 15. maja izvršiti redovno godišnje ažuriranje podataka o načinu korištenja zemljišnog posjeda (vrstama usjeva/zasada na zemljišnim parcelama u tekućoj godini) kao i o vrsti i brojnom stanju stočnom fonda.

Ažuriranje podataka se vrši u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u Prnjavoru, a isto je neophodno izvršiti zbog ostvarivanja prava na novčane podsticaje od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kao i drugih prava po osnovu registracije do kraja tekuće godine.

Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.”

OPŠTINA PRNjAVOR SUFINANSIRA PROCES VANTJELESNE OPLODNjE ZA ŠEST PORODICA

U okviru sprovođenja mjera za poboljšanje demografske situacije, Opština Prnjavor je isplatila po 2.500KM za šest porodica sa područja naše opštine, u svrhu sufinansiranja procesa vantjelesne oplodnje.
 
Novčanu pomoć dobile su dvije porodice iz Prnjavora, dvije iz Babanovaca, te po jedna iz Gornjih Smrtića i Gornjih Palačkovaca.
 
Poboljšanje demografske situacije na području opštine Prnjavor ostaje jedan od prioriteta Opštinske uprave, stoga će sprovođenje konkretnih mjera u okviru pronatalitetne politike biti nastavljeno i u narednom periodu.

PREDAVANjE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Agromarketom d.o.o. Bijeljina-Banja Luka, organizuje predavanje za poljoprivredne proizvođače na sljedeće teme:

  1. Aktuelni sortiment i agrotehnika kukuruza za sezonu 2018. iz prodajnog programa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad,
  2. Aktuelni sortiment i agrotehnika krmnog bilja za sezonu 2018. iz prodajnog programa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad,
  3. Aktuelni sortiment i agrotehnika soje za sezonu 2018. iz prodajnog programa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Predavanje će biti održano 14.02.2018. godine (srijeda) sa početkom u 16,00 časova u prostorijama JU Centar za kulturu Prnjavor.

Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.