ЈЕСЕЊА ДЕРАТИЗАЦИЈА ПОЧИЊЕ ДРУГОГ ОКТОБРА

Одјељење за инспекцијске послове обавјештава становништво општине Прњавор да је у циљу спречавања и сузбијања заразних болести начелник општине Прњавор донио  Наредбу о обавезној јесењој систематској дератизацији на територији општине Прњавор. Јесења систематска дератизација ће бити спроведена на територији општине Прњавор у периоду од 2. до 29. октобра, а дератизација обухвата: зграде државне управе и објекте којима газдује општина, предшколске, школске и вјерске објекте, објекте државних и приватних предузећа, објекте приватних услужних, трговинских, занатских и угоститељских радњи, стамбене објекте и индивидуална домаћинства, јавне зелене површине, обале ријека и канализациону мрежу. Дератизацију ће обављати предузеће „Санитарац“ доо Власеница. Против предузећа и одговорних лица у предузећима, власника приватних самосталних радњи, власника стамбено-породичних зграда, носилаца станарског права, власника станова и помоћних објеката који не поступе у складу са Наредбом биће поднесене прекршајне пријаве. Плаћањa услугe дератизације ослобођена су домаћинства породица погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида од 1-4 категорије. Примједбе и приговоре на квалитет извршене дератизације у току акције, могу се доставити Одјељењу за инспекцијске послове – инспекцији за храну и санитарну заштиту.

ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЈЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЈЕТА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

У просторијама прњаворског Центра за културу данас је одржана конститутивна сједница Привредног савјета Општине Прњавор. На сједници је усвојен Пословник о раду Привредног савјета, а разговарало се о јачању локалног пословног окружења, те предузимању конкретних корака у циљу привредног развоја општине Прњавор.

Састанку су присуствовали и представници Гарантног фонда Републике Српске који су, након данашњег потписивања Протокола о сарадњи са Општином Прњавор, искористили прилику да привредницима представе своју визију, као и конкретне мјере које ће им у наредном периоду бити на располагању.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ОПШТИНЕ ПРЊАВОР И ГАРАНТНОГ ФОНДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У кабинету начелника општине Прњавор данас је потписан Протокол о сарадњи Општине Прњавор и Гарантног фонда Републике Српске. Према ријечима потписника, протокол предвиђа услове и начин на који ће у наредном периоду бити остварена сарадња, а потписници су сложни у оцјени да ће од тога највише користи имати привредници са подручја општине Прњавор.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да се значај протокола који је данас потписан односи прије свега на домаће привреднике, те изразио увјереност да ће представљати један вид олакшања у њиховом пословању.

“Протокол је мање везан за Општину Прњавор, која је овом процесу техничко лице, а више за привреднике са подручја наше општине којима отвара нову могућност, односно гаранције приликом њихових кредитних задужења”, нагласио је Томаш и додао да ће Општина Прњавор бити на располагању за помоћ, како привредницима, тако и Гарантном фонду.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоје Крчмар истакао је да је потписивање протокола почетак сарадње, те да ће она у наредном периоду бити интензивирана.

“Прије овога, имали смо неколико састанака на којима смо договорили данашње потписивање, а наши ће сарадници у наредном периоду доћи и привредницима конкретније указати на то које су погодности и како им Гаранти фонд може помоћи”, нагласио је Крмар.

ОЧУВАЊЕ ПОРОДИЛИШТА ЗАЈЕДНИЧКИ ИНТЕРЕС ПРЊАВОРА И ДЕРВЕНТЕ

У просторијама Општинске управе данас је одржан састанак начелника општине Прњавор Дарка Томаша са послаником у Народној скупштини Републике Српске Игором Жунићем, те директорима прњаворског и дервентског Дома здравља, Свјетланом Малић и Мирком Шараном. На састанку је закључено да је очување локалних породилишта заједнички интерес Прњавора и Дервенте и да ће представници двије општине уложити максималне напоре како би породилишта наставила да функционишу као и до сада.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран нагласио је да потреба за породилиштима у обје општине постоји, те да нико нема право да инсистира на њиховом затварању.

“Сматрамо да породилишта треба да наставе да функционишу као што су и до сада, с обзиром на стандард становништва и чињеницу да се жене и данас порађају на путу ка нашим породилиштима”, истакао је Шаран, додавши да би путовање до породилишта у Добоју или Бањалуци у таквим случајевима представљало огроман ризик.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да затварање породилишта у Прњавору и Дервенти захтјев који произилази из правилника Министарства здравља и социјалне заштите, те да стога није суштински, већ првенствено формални захтјев.

“Породилиште у Прњавору постоји још од 1905. године и од тада функционише без иједног дана престанка”, нагласио је Томаш и додао да ће локалне заједнице тражити од министарства да измијени спорни правилник, како би породилишта наставила да функционишу као и до сада.

“Оно што испред локалне заједнице можемо урадити, то је да обезбиједимо средства за плате запослених у породилишту, тако да не видимо нити један разлог да породилиште буде затворено”, истакао је Томаш.

ДВИЈЕ ПОВРАТНИЧКЕ ПОРОДИЦЕ ДОБИЈАЈУ КРОВ НАД ГЛАВОМ

У просторијама Општине Прњавор данас су потписани уговори о донацији грађевинског материјала за стамбено збрињавање двије повратничке породице са подручја општине Прњавор. Уговор су, осим корисника, потписали Федерално министарство расељених особа и избјеглица, које је обезбиједило средства за грађевински материјал, те Општина Прњавор у својству координатора.

Представница Федералног министарства расељених особа и избјеглица Емира Мешић истакла је да министарство у континуитету помаже повратничке породице са подручја општине Прњавор.

“Прошле године смо уручили донације за три повратничке породице из Прњавора, ове године су предвиђене двије, а надамо се да ћемо и у наредном периоду наставити са овом праксом”, изјавила је Мешићева и додала да корисници у оквиру донације добију све што им је потребно да би створили минимум стамбених услова за пристојан живот.

Према њеним ријечима, сваки корисник мора испунити опште, законом прописане услове, као и посебне критеријуме.

“Општи услови су да има статус повратника и имовину, да је 1991. године живио на адреси на којој тражи обнову и да има потписану изјаву да ће након донације ту живјети, док се у посебне критеријуме убраја социјални статус повратника”, нагласила је Мешићева.

Замјеник начелника општине Прњавор Славиша Миланковић нагласио је да Општина Прњавор има улогу координатора у овом пројекту, док министарство покрива комплетну финансијску конструкцију.

“Ово је примјер добре сарадње и захвални смо Федералном министарству расељених особа и избјеглица, јер ће наши суграђани добити кров над главом”, изјавио је Миланковић, додавши да је повратак расељених лица са подручја општине Прњавор реализован у максималном обиму.

СТИПЕНДИЈЕ ЗА 22 УЧЕНИКА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

У просторијама општине Прњавор данас су потписани уговори о стипендирању између представника фондације Хастор и 22 стипендиста са подручја наше општине. Фондација Хастор постоји од 2006. године, а ово је девета година од како се стипендирају ученици и студенти са подручја општине Прњавор.

Директор фондације Хастор Сеад Фијуљанин нагласио је да са појединим стипендистима данас по девети пут потписује уговор.

“Битно је да родитељи, заједно са нама, мотивишу своју дјецу да уче и да се залажу за основне вриједности као што су изузетан успјех у школи и примјерено владање, али и волонтирање, те помоћ нашим млађим стипендистима”, навео је Фијуљанин, додавши да је фондација присутна у 110 општина широм БиХ, а да је стипендирањем обухваћено више од 1.800 ученика и студената.

Ученица деветог разреда Основне школе “Меша Селимовић” Алиса Халилић већ шесту годину је стипендиста фондације Хастор.

“Стипендија нам значи много, помаже нам да купимо карту, ужину и друге ствари које су нам неопходне за школу”, нагласила је Алиса.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш изразио је захвалност представнику фондације Хастор, као и наду да ће овај вид подршке ученицима и студентима бити настављен и у будућности.

“Циљ фондације јесте пружање подршке младим људима и то је нешто што се потпуно уклапа у политику наше локалне заједнице”, истакао је Томаш.

СУТРА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Десета редовна сједница Скупштине општине Прњавор биће одржана сутра, 26. септембра, а планирано је да на дневном реду буде разматрано 19 тачака. Одборници локалног парламента разматраће Извјештај о извршењу буџета општине Прњавор за период 01.01-30.06.2017. године, Информацију о вршењу инспекцијског надзора на подручју општине Прњавор за период 01.01-30.6.2017. године, Информацију о изграђеним споменицима погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и програму обиљежавања годишњица изградње споменика у општини Прњавор у 2016. години, Нацрт Одлуке о условима и начину организације јавног превоза лица и ствари у друмском саобраћају на подручју општине Прњавор, као и одлуке, рјешења и закључке имовинско правне службе. У форми приједлога одборници ће разматрати Одлуку о давању сагласности за брисање забиљежбе потраживања уписане у корист Општине Прњавор, Одлуку о начину и условима продаје непокретности (к.ч. бр. 209/21 к.о. Горњи Штрпци) у својини општине Прњавор, Рјешење о именовању Комисије за спровођење јавног надметања, Одлуку o вриједности бода за плаћање комуналне накнаде за 2018. годину, Одлуку о јавном водоводу и јавној канализацији, Одлуку о измјени Одлуке о организовању Јавне установе Центар за културу Прњавор, Одлуку о додјели објекта старе школе у Доњој Илови на привремено коришћење, те Одлуку о усвајању процјене угрожености од елементарне непогоде и друге несреће општине Прњавор. На дневном реду осмог скупштинског засједања наћи ће се и Приједлог Рјешења о разрјешењу чланова Управног одбора Јавне установе Центар за социјални рад Прњавор, Приједлог Рјешења о именовању в.д. чланова Управног одбора Јавне установе Центар за социјални рад Прњавор, Приједлог Одлуке о утврђивању критеријума за избор и именовање чланова Управног одбора Јавне установе Центар за социјални рад Прњавор и расписивање јавног конкурса, Приједлог Рјешења о именовању Комисије за спровођење поступка по Јавном конкурсу за избор и именовање чланова Управног одбора Јавне установе Центар за социјални рад Прњавор, Приједлог Одлуке о утврђивању критеријума за избор и именовање чланова Управног одбора Јавне здравствене установе Дом здравља Прњавор и расписивање јавног конкурса, Приједлог Рјешења о именовању Комисије за спровођење поступка по Јавном конкурсу за избор и именовање чланова Управног одбора Јавне здравствене установе Дом здравља Прњавор, затим Приједлог Рјешења о избору члана Школског одбора Јавне установе Центар средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор, Приједлог Рјешења о избору члана Школског одбора Јавне установе Школа за основно музичко образовање Прњавор, Приједлог Рјешења о избору члана Школског одбора Јавне установе Основна школа „Петар Кочић“ Шибовска, Приједлог Рјешења о измјени Рјешења о избору чланова Одбора за борачко- инвалидску заштиту и Приједлог Рјешења о измјени Рјешења о избору чланова Комисије за мјесне заједнице. Десета сједница Скупштине општине Прњавор почиње у 09:00 часова, а на самом почетку биће одржан актуелни час.

ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА

Прикладним манифестацијама, данас је у Прњавору обиљежен Свјетски дан без аутомобила. Једночасовно обустављање саобраћаја у Улици Светог Саве, искористили су ученици основних школа и дјеца из вртића како би прошетали главном градском улицом и окупили се на Тргу српских бораца. Ту су се полазници саобраћајне секције прњаворских основних школа провозали бициклом, демонстрирајући правилну и сигурну вожњу, док су млађи ученици уживали у цртању, плесању и другим активностима.

На крају су, теоријски и практично, прњаворски полицајци својим млађим суграђанима демонстрирали правилан прелазак улице преко пјешачког прелаза, усмјеравајући им пажњу на безбједност и одговорност свих учесника у саобраћају.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: ПРЊАВОР ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ У РС

Општина Прњавор једно је од највећих градилишта у Српској, у којој се грађевинске машине не гасе ни након завршетка значајних пројеката. „Уз дограђени дјечији вртић изградили смо нову зграду Музичке школе, у вриједности од 610.000 КМ, коју од овога мјесеца први пут похађају и средњошколци са наше и сусједних општина. Тако смо стекли лидерску позицију у музичком образовању у овом дијелу РС“, истиче за „Новости“ начелник ове општине Дарко Томаш. Асфалтирана је и Улица Саве Ковачевића, са освјетљеним игралиштем реконструисан је СЦ „Синиша Пеулић“, а новом „лед“ расвјетом, напокон обасјани су главна Светосавска улица и градски трг. „У јеку је градња друге дионице капиталног ауто-пута „9. јануар“ који од Добоја до Бањалуке у највећем дијелу пролази прњаворском општином“, наглашава Томаш. Да се широм општине ради пуном паром увјерио се и репортер „Новости“. “Захваљујемо што већ у првој години испуњавате обећања о уређењу градског језгра“, прима Томаш честитке суграђана на Тргу српских бораца. Посебно задовољни су ђаци на изградњи, у вриједности од 200.000 КМ, пјешачких стаза у улицама Новака Пивашевића, Хиландарској, Боже Татаревића, Милоша Кондића и Војводе Бојовића до овдашњих школа и центра града.

Асфалт – Док град добија ново рухо, истовремено, нека села први пут у својој историји добијају прве метре асфалта. Ријеч је о асфалтирању 1.000 метара пута у Срповцима и 600 метара у Отпочиваљци.

Вечерње Новости, Н.Ђ.