JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA GRANTA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKTA/PROGRAMA UDRUŽENjA GRAĐANA I FONDACIJA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS objavilo Javni poziv za dodjelu sredstava granta za sufinansiranje projekata/programa udruženja građana i fondacija. Pravo učestvovanja imaju udruženja i fondacije registrovane u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 52/01 i 42/05) i koja zastupaju ili promovišu interese Republike, odnosno jedinice lokalne samouprave i jačaju njen ugled u odabranim oblastima koje su navedene u pozivu. Konkurs ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja u dnevnom listu „Nezavisne novine“ i na internet stranici Ministarstva. Sve dodatne informacije i prijavni obrazac zainteresovani mogu pronaći na internet stranici Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/muls/Pages/default.aspx#collapsible0

OBAVJEŠTENjE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor da je Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) objavio Poziv za izražavanje interesa za pravna lica iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i ostalih djelatnosti vezanih za ruralni razvoj za prijem studenata i/ili mladih inženjera za obavljanje stručne prakse. Cilj ove aktivnosti je pružiti poslovnim subjektima pristup adekvatnim mladim stručnjacima, te osigurati stručnu praksu za studente i/ili mlade inženjere bez radnog iskustva i kroz stručno osposobljavanje im omogućiti olakšan pronalazak zaposlenja na tržištu rada. Stručna praksa treba da traje 8 sedmica, a biće odabrano ukupno 10 pravnih lica za prijem 10 studenata i/ili mladih inženjera. Rok za slanje prijava je 07. jul 2017. godine. Sve dodatne informacije o pozivu i načinu prijavljivanja, kao i prijavne obrasce zainteresovani mogu pronaći na stranici: http://cerd.ba/poziv-za-pravna-lica-izrazavanje-interesa-za-prijem-studenata-iili-mladih-inzinjera-na-praksu/.

SJEĆANjE NA SRPSKE JUNAKE OD KOSOVA DO DANAS

U Spomen-hramu na Vučijaku juče je povodom Vidovdana služen parastos i položeni vijenci kao znak sjećanja na sve srpske junake koji su dali život za odbranu srpskog naroda od Kosova do danas, uključujući i 626 boraca sa područja opštine Prnjavor poginulih u proteklom ratu. Povodom obilježavanja ovog značajnog istorijskog datuma, kao i krsne slave Vojske Republike Srpske, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je lokalna vlast u ovoj opštini uvijek podržavala ovakve manifestacije i imala razumijevanja za porodice poginulih i zarobljenih boraca.

“Ono što u narednom periodu moramo svi učiniti jeste da svojim jedinstvom pokušamo položaj tih ljudi učiniti još boljim”, istakao je Tomaš. Predsjednik mjesne Boračke organizacije Kremna Slaviša Budak istakao je da se Vidovdan u srpskom narodu mora obilježavati, jer je to pomen svim srpskim junacima koji su život dali za pravoslavlje, svoj narod i slobodu. “Tradiciju ne smijemo prekinuti, posebno ne na ovom svetom mjestu, gdje je upisano 626 imena poginulih boraca sa područja naše opštine”, rekao je Budak. Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Kremna služilo je parastos i na grobu ratnog komandanta jedinice “Vukovi s Vučijaka” Veljka Milankovića.

Nekadašnji komandant ove jedinice Miro Šikarac izjavio je da su evocirane uspomene na ratni put “Vukova”. “Ovdje smo da se prisjetimo uloge koju je u jednoj od najvažnijih bitaka, proboju Koridora, imao komandant Milanković, da ispričamo priču koja ne smije da se zaboravi”, rekao je on i istakao da je jedinica izvršila jedan od najtežih zadataka.

SRNA, T.S.

U NEDJELjU KONFERENCIJA BEBA

Deveta „Konferencija beba“ biće održana u nedjelju, 2. jula u parku kod Centra za kulturu. Cilj i ovogodišnje konferencije jeste promocija zdravog roditeljstva i porodičnih vrijednosti, kao i povećanje nataliteta u Republici Srpskoj. Program počinje u 18:30 časova kada će roditelji moći registrovati bebe rođene u periodu od 10. jula 2016. godine do 1. jula 2017. godine, a prilikom registracije potrebno je pokazati na uvid rodni list ili neki drugi dokaz o starosti bebe.

U 19:00 časova planirano je obraćanje organizatora, kao i zabavni dio programa u kome će učestvovati polaznici dječijih vrtića, te Tode Nikoletić srpski pisac i Branimir Rosić, muzičar i stvaralac za djecu. U takmičarskom dijelu programa, takmičiće se tate u presvlačenju pelena i bebe u puzanju, a za učešće u takmičenju presvlačenja beba potrebno je obezbjediti dječija kolica. Poklone za pobjednike takmičenja obezbjedili su prijatelji „Konferencije beba“, Kompanija „Leburić komerc“ i „Bebi šop Savić“.

Na samom kraju manifestacije biće izabrano tročlano predsjedništvo koje čini najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara. Novčane nagrade za najbebe obezbjedio je načelnik opštine Prnjavor. U slučaju loših vremenskih uslova, manifestacija će biti održana u Centru za kulturu. Devetu „Konferenciju beba“ organizuje Opština uprava opštine Prnjavor u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

NAČELNIK TOMAŠ GOST U EMISIJI „POTEZ“

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš gostovaće sutra u emisiji „Potez“ na TV K3. Sa urednicom i novinarkom emisije Jelenom Demonjić razgovaraće o aktuelnim temama u opštini Prnjavor. Emisija počinje u 21:00 čas, a reprizni termin je u srijedu od 14:00 časova.

ČESTITKA POVODOM RAMAZANSKOG BAJRAMA

Povodom praznika Ramazanskog bajrama načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su čestitku Medžlisu islamske zajednice i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, sa željom da praznik proslave u miru, radosti i blagostanju. „Vjersku i duhovnu radost Ramazanskog bajrama u duhu tradicije podijelite sa porodicom, prijateljima i komšijama. Neka radost i toplina velikog praznika podsjeti na neprolazne vrijednosti poštovanja i tolerancije, da zajedno ojačani novom energijom razvijamo odnose mira i razumijevanja i gradimo društvo prosperiteta i sigurnosti za sve nas.“, navodi se u zajedničkoj čestitki.

OBAVJEŠTENjE O IZBORU KREDITORA ZA IZVOĐENjE USLUGE REGRESIRANjA KAMATA NA POLjOPRIVREDNE KREDITE

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor, da je NLB banka izabrana kao kreditor u predmetu izvođenja usluge regresiranja kamata na poljoprivredne kredite. Navedena kreditna sredstva poljoprivredni proizvođači koji su registrovali svoja poljoprivredna gazdinstva putem Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16) mogu koristiti za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, novih priključnih oruđa, novih plastenika i za nabavku rasplodnih junica sa pasošima životinja. Maksimalan iznos kredita koji se može odobriti po jednom zahtjevu poljoprivrednog proizvođača iznosi 15.000,00 KM, sa rokom otplate od jedne do tri godine. Kreditna sredstva poljoprivrednim proizvođačima odobravaju se po uslovima banke, a pripadajuću kamatu za odobrene kredite plaća Opština Prnjavor. Zahtjevi za realizaciju kredita mogu se podnositi do 31.10.2017. godine, a potrebne informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti u Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor.

PRIJEM ZA DJECU SA KOSOVA I METOHIJE

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš organizovao je danas prijem za djecu sa djecu sa Kosova i Metohije, koja su u okviru projekta “Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” smještena kod porodica u Prnjavoru. Tomaš je podsjetio da opština Prnjavor već treću godinu učestvuje u ovom projektu, te da iz budžeta obezbjeđuje tri stipendije.  “Sada smo u mogućnosti da pomognemo na ovaj način. Važno je da se djeca druže, a ovi kontakti u budućnosti mogu dati još više rezultata”, rekao je Tomaš. Prijemu je prisustvovao i profesor Slađan Dulović iz Osojine, koji se domaćinima zahvalio na gostoprimstvu.

“Naša deca uglavnom žive južno od Ibra u malim enklavama. Veoma su izolovana, pa im druženje najviše nedostaje. Taj nedostatak je prevaziđen na ovaj način”, kaže Dulović. Učenik četvrtog razreda Petar Đošić iz sela Tučepa, opština Istok, kaže da je prvi put u Republici Srpskoj. “U Prnjavoru mi je lepo, mnogo lepše nego što sam zamišljao. Stekao sam mnogo novih drugara”, kaže Petar. Učenici sa Kosova i Metohije, njih 650, u pratnji 50 nastavnika borave u okviru ovog projekta u 13 gradova i opština Republike Srpske. U Prnjavoru boravi 31 učenik sa Kosmeta.

SRNA, T.S.

POTPISAN UGOVOR O SPROVOĐENjU PROGRAMA SERTIFIKACIJE /BFC/ U OPŠTINI PRNjAVOR

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i direktor Privredne komore RS, Dragica Ristić potpisali su danas ugovor o sprovođenju programa sertifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem prema „BFC SEE“ standardu. Potpisivanjem ovog ugovora, Opština Prnjavor pristupila je programu sertifikacije prema „BFC SEE“ standardu, koji predstavlja jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava.

Program je namjenjen gradovima i opštinama, koji imaju odgovarajuće kapacitete, strateški su opredijeljeni da unaprijede privredni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Sertifikacija podrazumijeva ispunjavanje veoma zahtjevnih kriterija i podkriterija za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima.