ПОЗИВ НА 84. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ

Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор обавјештава пољопривредне произвођаче са подручја општине Прњавор, који су регистровали своја пољопривредна газдинства путем Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у складу са Уредбом о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и Регистар корисника подстицајних средстава, да организује једнодневни одлазак на 84. Међународни пољопривредни сајам у Нови Сад.

Одлазак на сајам планиран је за 14.05.2017. године (недјеља), са поласком у 02,00 часова са Трга српских бораца у Прњавору. Повратак са сајма је исти дан у 17,00 часова са централног паркинга сајма.

Планирани путни правац одласка је Прњавор – Бијељина – Нови Сад са повратком истим путним правцем.

Заинтересовани пољопривредни произвођачи могу се јавити лично у канцеларије Одјељења или путем контакт телефона 051/660-860.

РАДНО ВРИЈЕМЕ МЕСНИЦА ЗА ПРВИ МАЈ

Одјељење за инспекцијске послове Општине Прњавор, на основу закључка број: 01/1-014-143/17, од 27.04.2017. године, обавјештава самосталне предузетничке радње-меснице, да на први дан Међународног празника рада, 01.05.2017. године (понедјељак), могу да раде у времену од 07.00 до 12.00 часова. Овај закључак је донијет на захтјев пословних субјеката који обављају наведену дјелатност на подучју општине Прњавор и указане потребе за радом истих, у циљу задовољења потреба грађана.

СВЈЕТСКИ БИЦИКЛИСТИ У ПРЊАВОРУ

Пролазак учесника 11. Међународне бициклистичке трке „Београд – Бања Лука“ очекује се у недјељу 30. априла између 14:00 и 15:00 часова у зависности од брзине кретања бициклиста. Трка ће бити усмјерена са Магистралног пута М.16 на главни улаз у Прњавору поред Занатског центра 1, кроз главну градску улицу, а вожња ће бити настављена улицама Алексе Шантића, Илије Малића, Алексе Малића, Стевана Немање, Бранка Ћопића и Јована Дучића. У циљу што безбједнијег провођења активности, биће забрањено заустављање и паркирање у улици Светог Саве у временском периоду од 11:00 до 15:00 часова. Старт трке биће у Београду 29. априла, а циљ прве трке биће у Бијељини. Другу етапу бициклисти ће возити 30. априла од Теслића до Бањалуке, и проћи ће кроз Шабац, Обреновац, Добој, Тешањ, Дервенту, Прњавор и Лакташе. Прњавор је један од градова – домаћина, који су својој подршком потврдили значај бициклистичке трке Београд – Бања Лука, препознавши њен спортски, друштвени и туристички потенцијал.

ПРИЈЕМ ЗА ДОБИТНИКЕ СРЕБРНЕ ПЛАКЕТЕ НА “ИНОСТУ МЛАДИХ 2017”

Фото: Александар Атић

Ученици Центра средњих школа “Иво Андрић” Прњавор, освојили су друго мјесто на Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва “ИНОСТ младих 2017”, са иновацијом у виду пнеуматске штедне прскалице, која представља корак напријед у квалитету пољопривредне механизације.

У трочланој екипи чија је иновација освојила диплому са сребрном плакетом, учествовали су Бранислав Тривалић, Рајко Шушак и Дејан Бијелонић, предвођени професором и идејним творцем, Илијом Голићем.

Фото: Александар Атић

Поводом освојене награде, данас је за ове ученике и њиховог ментора организован и пријем код начелника општине Прњавор, Дарка Томаша. Начелник је, уз скромне награде, честитао младим иноваторима на постигнутим резултатима и пожелео им да и даље буду успјешни у послу којим се буду бавили у будућности. Начелник је још додао да ће локална заједница увијек бити на располагању и помоћи реализацији конструктивних идеја младих људи.

Бранислав Тривалић, ученик Центра средњих школа “Иво Андрић”, машинства и обраде метала, смијер инсталатер, појаснио је да штедна прскалица за 50 одсто смањује загађење ваздуха.

Матурант ове школе, Рајко Шушак, рекао је да су на “ИНОСТУ” испунили очекивања заузевши друго мјесто изумом који ће свакако помоћи многим пољопривредницима који се баве виноградством и малинарством.

Међународна изложба идеја иновација и стваралаштва “Иност младих 2017” одржана је у Бања Луци од 19. до 21. априла, у организацији Савеза иноватора и Удружења иноватора града, а под покровитељством Владе Републике Српске и Града Бања Лука.

Извор: prnjavorlive.info

БЕСПОВРАТНA СРЕДСТАВА ЗА ПОБОЉШАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ У СЕКТОРИМА ПЧЕЛАРСТВА И ПЕРАДАРСТВA

Одјељење за локални економски развој и друштвене дјелатности Општинске управе општине Прњавор обавјештава да USAID/Sweden FARMA II позива домаће квалификоване производне организације да доставе захтјеве за додјелу бесповратних средстава за побољшање конкурентности у секторима пчеларства и перадарства. Захтјеви морају бити достављени електронски путем имејла: [email protected] и у штампаној форми у једно од канцеларија USAID/Sweden FARMA II пројекта (Сарајево, Тузла или Бања Лука) најкасније до 16:00 часова на дан 5. јуна 2017. године. USAID/Sweden FARMA II ће организовати информативне састанке на којим ће се заинтересованим организацијама пружити све информације и упутства за подношење захтјева за бесповратна средства. Све заинтересоване организације се позивају да присуствују једном од ових састанака (долазак потврдити путем имејла до 5. маја у 11:00 сати). Напомињемо да позив није отворен за индивидуалне пољопривредне произвођаче (физичка лица). Све додатне информације заинтересовани могу пронаћи на страници: http: //farmabih.ba/.

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор обавјештава пољопривредне произвођаче (физичка и правна лица) са подручја општине Прњавор да су у складу са Програмом коришћења средстава за унапређење пољопривредне производње у 2017. години (Службени гласник општине Прњавор, број 6/17) планирана новчана средства из буџета oпштине за сљедеће врсте подстицаја.

 а)  Подстицаји у сточарству:

  • музне краве – минимално 5 грла,
  • расплодне јунице – минимално 2 грла,
  • расплодне свиње – минимално 7 грла,
  • товна јунад – минимално 5 грла,
  • товне свиње – минимално 30 грла,
  • тов пилића – минимално 10.000 комада у току године,
  • овчарство и козарство – минимално 30 грла.

б)   Подстицаји у пчеларству:

  • минимално 30 кошница, односно пчелињих друштава.

в)   Подстицаји за интегралну воћарску и виноградарску производњу:

  • за заснивање нових засада јабучастог, коштичавог и коштуничавог воћа минимална површина парцеле је 0,2 hа по воћној врсти,
  • за заснивање нових засада јагодичастог и бобичастог воћа минимална површина парцеле је 0,1 hа,
  • за заснивање нових засада винове лозе минимална површина парцеле је 0,1 hа.

г)   Подстицаји за интегралну производњу поврћа у затвореним просторима  и на отвореном:

  • пластеничка производња – минимална површина пластеника је 200 m2,
  • стакленичка производња – минимална површина стакленика је 200 m2,
  • објекти за производњу гљива – минимална површина објекта је 100 m2,
  • за производњу поврћа на отвореном минимална површина парцеле засијане (засађене) једном културом је за диње, лубенице и кромпир 1 hа, а за остале повртарске културе 0,2 hа по једној врсти.

д)  Подстицаји за интегралну производњу љековитог, зачинског и ароматичног биља на отвореном и у затвореним просторима:

  • минимална површина парцеле засијане (засађене) једном врстом је 0,1 hа (признају се врсте које се гаје у монокултури и то само у години заснивања).

ђ)  Новчана средства за подстицаје развоја органске производње.

е)  Новчана средства за ванредне потребе у пољопривреди.

ж)  Новчана средства за хемијску анализу и контролу плодности земљишта.

з)  Новчана средства за оспособљавање деградираних, запуштених, неплодних и пољопривредних земљишта лошијег квалитета

  • минимална површина пољопривредног земљишта која се мора обухватити овом мјером је 1 hа.

Пољопривредни произвођачи захтјеве са пратећом документацијом могу поднијети у шалтер сали општине Прњавор. Рок за подношење захтјева за подстицаје у сточарству, пчеларству, подстицаје за интегралну производњу поврћа у затвореним просторима и на отвореном, подстицаје за интегралну производњу љековитог, зачинског и ароматичног биља на отвореном и у затвореним просторима је 30. септембар 2017. године, за подстицаје развоја органске производње, за оспособљавање деградираних, запуштених, неплодних и пољопривредних земљишта лошијег квалитета је 1. новембар 2017. године, а за подстицаје за интегралну воћарску и виноградарску производњу и за ванредне потребе у пољопривреди је 15. новембар 2017. године. Носиоци пољопривредног газдинства до 35 година регистровани у складу са Уредбом о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и Регистар корисника подстицајних средстава (“Службени гласник Републике Српске”, број: 30/13, 65/13, 20/14 и 57/16), остварују подстицајна средства увећана за додатних 10 % у односу на обрачунату вриједност по једном појединачном захтјеву. За све информације заинтересовани пољопривредни произвођачи могу се обратити лично у канцеларије Одјељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство или путем контакт телефона 051/660-860.

 

НЕРАДНИ ДАНИ У МАЈУ

У складу са законским и подзаконским актима, Међународни празник рада (1. и 2. мај) и Дан побједе над фашизмом (9. мај) су републички празници. У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности. У циљу задовољена неопходних потреба грађана, а у складу са Одлуком о раду у дане републичких празника, у оквиру пријављеног радног времена могу да раде: субјекти који обављају дјелатност пружања медицинских и апотекарских услуга (хумана, стоматолошка и ветеринарска медицина и апотекарске службе), субјекти који обављају дјелатност производње хљеба, пецива и других пекарских производа и њихове продаје у продајном простору који је у саставу производног објекта и у властитом продајном простору специјализованом за продају хљеба, пецива и других пекарских производа, субјекти који обављају дјелатност трговине на мало моторним горивима и мазивима (бензинске пумпе) и субјекти који обављају дјелатност трговине на мало цвијећем уз истовремено регистровану трговину на мало погребном опремом. Други дан празника, у времену од 08,00 до 12,00 часова, поред субјеката из претходног става, могу да раде и трговачки центри.

МИНИСТАРСТВO ПОРОДИЦЕ, ОМЛАДИНЕ И СПОРТА РС: KОНКУРС ЗА ДОДЈЕЛУ СТИПЕНДИЈА СПОРТИСТИМА

Одјељење за локални економски развој и друштвене дјелатности обавјештава младе спортисте са подручја општине Прњавор да је Министарство породице, омладине и спорта РС објавило Конкурс за додјелу стипендија перспективним спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима које се финансирају из буџета Републике Српске за 2017. годину. Право на учешће имају студенти или ученици спортисти рођени у периоду 1999-2002. година и који испуњавају и остале услове наведене у конкурсу. Конкурс остаје отворен 30 дана од дана објављивања. Све додатне информације заинтересовани могу пронаћи на интернет страници Министарства породице, омладине и спорта РС:http://www.vladars.net/sr-SP Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/Pages/default.aspx#collapsible0.

НАЦРТ УРБАНИСТИЧКОГ ПЛАНА „ПРЊАВОР“ НА ЈАВНОМ УВИДУ

Одјељење за просторно уређење обавјештава грађане и стручну јавност да се нацрт Урбанистичког плана „Прњавор“, ставља на јавни увид. Јавни увид се може извршити у просторијама Одјељења за просторно уређење, Општинске управе општине Прњавор, улица Карађорђева број 2, приземље, канцеларија број 7, сваким радним даном од 07.00 до 15.00 часова. Јавни увид траје 30 дана, почиње 27.04.2017. године и завршава 26.05.2017. године. Мишљења, примједбе и сугестије на нацрт Урбанистичког плана „Прњавор“ могу се уписати у књигу приједлога, примједби и сугестија која се налази у Одјељењу за просторно уређење, те доставити поштом на адресу Одјељења. Све информације везане за јавни увид у нацрт Урбанистичког плана „Прњавор“, могу се добити у Одјељењу за просторно уређење.

ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА; РОК ЗА ПРИЈАВЕ ДО 5. МАЈА

У току су пријаве за избор најуређенијег дворишта на подручју општине Прњавор, који организује Општинска управа општине Прњавор, а право на учешће имају сва правна и физичка лица са подручја општине Прњавор. Заинтересовани пријаве могу поднијети у шалтер сали Општинске управе општине Прњавор код службеника за информисање. Пријаве се могу поднијети до 5. маја 2017. године, а ове године биће изабрано најуређеније двориште породичног стамбеног објекта, двориште заједнице етажних власника, двориште школског објекта, те балкон/терасу у стамбеном објекту. Критерији приликом одлучивања о избору најуређенијег дворишта су: вриједност биљног покрова, одржавање и његовање биљака и земљишта, естетски угођај и амбијент и уложени труд и креативност. За најбоље уређена дворишта предвиђене су и новчане награде.