ULIČNA TRKA POTVRDILA STATUS ZLATNE ZVJEZDICE

Međunarodna ulična trka „Prnjavor“ potvrdila je status jedne zlatne zvjezdice koji joj je prošle godine dodijeljen od strane Evropskog atletskog saveza, rekao je danas Boro Đurđević, predsjednik Atletskog saveza Republike Srpske na današnjem sastanku sa načelnikom opštine, Darkom Tomašem i predsjednikom Skupštine, Željkom Simićem. „Očekujemo da će sljedeće godine ulična trka u Prnjavoru ići stepenicu više i da će joj biti dodijeljene tri zvjezdice.“, rekao je Đurđević i dodao da je Prnjavor u sportskom smislu na krupnim mapama, da se na uličnu trku u budućnosti ozbiljno računa, te da su organizatori ove manifestacije zajedno sa Opštinom pokazali veliku predanost.  Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da atletika u Prnjavoru ima dugu tradiciju, o čemu svjedoči i današnja ulična trka. „Prnjavor je uvijek bio odličan domaćin kada su u pitanju ovakve manifestacije, a danas smo dobili i zvaničnu potvrdu. Zahvaljujem se Atletskom klubu „Prnjavor“ na uspješnoj organizaciji i uloženom naporu da svake godine ovu trku organizuje što bolje sa većim brojem takmičara svjetskog nivoa“, rekao je Tomaš i dodao da će Atletski klub „Prnjavor“ imati potrebnu pomoć od Opštine, kako bi ulična trka već sljedeće godine dobila tri zvjezdice. Predstavnik Atletskog kluba „Prnjavor“ Željko Petrović uručio je načelniku Tomašu zahvalnicu za pomoć u organizaciji 18. Međunarodne ulične trke „Prnjavor“. Evropska atletska federacija dodjeljuje jednu, tri i pet zvjezdica organizatorima velikih manifestacija, a  na osnovu ispunjenih standarda i to jednu zvjezdicu za odličan nacionalni i dobar međunarodni nivo, tri zvjezdice za odličan međunarodni nivo i pet zvjezdica za vrhunski nivo.

OTVOREN KONKURS ZA IZBOR KORISNIKA SUBVENCIJE KAMATNE STOPE NA STAMBENE KREDITE ZA MLADE I MLADE BRAČNE PAROVE

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS objavilo konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Konkurs ostaje otvoren do 27. aprila 2017. godine. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta RS: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/Pages/default.aspx.

KONCERT NATAŠE BEKVALAC ZA VASKRS

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika na gradskom trgu u Prnjavoru biće održana 18. Vaskršnja manifestacija. Prnjavorčane će 16. aprila u večernjim satima zabavljati pop pjevačica Nataša Bekvalac, dok će istog dana u nešto ranijem terminu biti održan kulturno – umjetnički program, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“.

SUTRA 18. MEĐUNARODNA ULIČNA TRKA

U okviru programa obilježavanja Dana opštine u petak, 31. marta biće održana 18. Međunarodna ulična trka „Prnjavor 2017“, u organizaciji AK „Prnjavor“. Dolazak su najavili atletski klubovi iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a ulična trka u Prnjavoru uvrštena je u kalendar Svjetske atletske federacije. Prošlogodišnje prvo mjesto u ženskoj seniorskoj kategoriji braniće reprezentativka Srbije Amela Terzić, koja će se takmičiti u trci na 3.000 metara, a ulicama Prnjavora trčaće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, juniori i veterani i očekuje se od 1.500 do 2.000 takmičara u svim kategorijama. Ulična trka „Prnjavor 2017“ imaće i humanitarni karakter, a kompletan prihod od prodaje humanitarnih startnih brojeva namjenjen je Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ iz Banjaluke. Humanitarni broj košta dvije marke i može ga kupiti i neko ko neće trčati, a tokom održavanja trke biće postavljena i kutija za pojedinačne donacije.

UPIS DJECE U PRVI RAZRED U APRILU I MAJU MJESECU

Odjeljenje za lokalno ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava roditelje djece rođene 2011. godine koja će do početka nove školske godine napuniti šest godina i djece rođene 2010. godine koja prošle godine nisu upisana u školu, da će se ljekarski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole obavljati tokom aprila i maja mjeseca tekuće godine. Za djecu sa navršenih šest godina starosti ljekarski pregledi će se obavljati u ambulantama porodične medicine (u Prnjavoru i terenskim ambulantama), kod ljekara kod koga je porodica registrovana. Pregled djece koja nemaju navršenih šest godina obavljaće pedijatar kod koga je dijete registrovano. Nakon ljekarskog pregleda upis djece će se vršiti u školama.Za sve informacije u vezi upisa djece u prvi razred možete se obratiti matičnoj školi u koju će dijete biti upisano.

DANAS POZORIŠNA PREDSTAVA ZA SREDNjOŠKOLCE

U povodu obilježavanja Dana opštine danas će u Centru za kulturu biti održana pozorišna predstava „Nevidljivi“ Dramske scene SPKD „Prosvjeta, za učenike srednjih škola. Predstava će biti održana u dva termina, u 11:00 i 17:00 časova. Ulaz za sve manifestacije povodom obilježavanja Dana opštine je besplatan.

POČELO KRPANjE UDARNIH RUPA

Nakon što je zimski period ostavio mnoge udarne rupe na saobraćajnicama, u toku su radovi na sanaciji udarnih rupa u gradu, te radovi na sanaciji saobraćajnice Donja Ilova – Bakula – Šibovska – Tromeđa. Prema riječima načelnika Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove i investicije, Dalibora Preradovića za sada se izvode radovi u nekoliko gradskih ulica, i to Ilije Malića, Vida Nježića i Novaka Pivaševića. „Budući da nam predstoji ulična trka, a da asfaltne baze još nisu počele sa radom, trenutno se provodi interventna sanacija udarnih rupa kako bi ova tradicionalna manifestacija bila što uspješnije organizovana“, rekao je Preradović. On je dodao, da je zimski period znatno oštetio saobraćajnicu Donja Ilova – Bakula – Šibovska – Tromeđa i da će u narednim mjesecima biti završena sanacija saobraćajnice. „U toku su radovi na iskopu kolovozne konstrukcije, kao i na nasipanju. Asfaltiranje očekujemo krajem avgusta mjeseca, nakon što se konstrukcija stabilizuje i slegne“, rekao je Preradović i dodao da je otvoreno oko 300 do 400 kvadrata kolovozne konstrukcije na ovoj saobraćajnici.

U TOKU KAMPANjA „OSVJETLAJ OBRAZ DOMAĆINE, OZNAČI TRAKTOR ŽUTIM ROTACIONIM SVJETLOM“

Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto savez Republike Srpske provode do 10. aprila medijsku kampanju „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“. Cilj kampanje je da se poveća oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, te veći stepen tehničke ispravnosti i veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu. Vozači traktora, kao i ostalih poljoprivrednih mašina spadaju u rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju, i prema njima se treba odnositi sa posebnom pažnjom.  Traktori i druge poljoprivredne mašine su vozila koja su svojim konstruktivnim i drugim elementima namijenjeni za rad, i u maloj mjeri su prilagođeni uslovima puta sa savremenim kolovoznim zastorom. U Republici Srpskoj u zadnjih pet godina smrtno je stradalo 17 vozača traktora i radnih mašina, a treba napomenuti da pored vozača često stradaju i putnici koje se prevoze njima, kao i vodiči i putnici koji se sudare sa traktorom.

POČETAK REALIZACIJE PROJEKTA PODRŠKE LOKALNOJ PRIVREDI “PROLOCAL”

U okviru sprovođenja različitih aktivnosti na podršci lokalnoj privredi, kreiranju atraktivnog poslovnog okruženja i privlačenju novih investicija, Opština Prnjavor je u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) otpočela realizaciju projekta “ProLocal”, a uz podršku Agencije za razvoj preduzeća (EDA) iz Banja Luke.

Kao početna aktivnost, juče je organizovan inicijalni sastanak sa predstavnicima privrednih društava naše opštine, kako bi se moglo sagledati postojeće stanje, ali i čuti potrebe, mišljenja i preporuke u kom pravcu je potrebno usmjeriti podršku privredi. Na osnovu iznijetih potreba i procjena privrednika i preduzetnika, Opština Prnjavor će utvrditi prioritete za poboljšanja u narednom periodu.

 

 

POZORIŠNA PREDSTAVA ZA OSNOVCE

U povodu obilježavanja Dana opštine sutra će u Centru za kulturu biti održana pozorišna predstava „Put po svijetu na trotinetu“ Dramske scene SPKD „Prosvjeta, za učenike osnovnih škola. Predstava će biti održana u dva termina, u 11:00 i 17:00 časova. Ulaz za sve manifestacije povodom obilježavanja Dana opštine je besplatan.